
Dobroczynne właściwości moreli znane są od tysięcy lat, a podobno pierwsi docenili je pod tym względem Chińczycy. Obecnie owoce te uwielbiane są głównie ze względu na ich słodki smak.
Morele można uprawiać w Polsce (choć trzeba wykazać się sporą cierpliwością, bo owocuje dopiero po 5 latach od posadzenia...) i wykorzystuje się je z powodzeniem do robienia przetworów. Dżem, sok czy nalewka z moreli to coś, czego każdy powinien spróbować choć raz. A zwłaszcza soku, który jest bardzo prosty do przygotowania i zdrowy.
Właściwości soku z moreli
Owoce moreli są wprost naładowane witaminami, minerałami i przeciwutleniaczami. Polecamy wam zrobić z nich sok - taka bomba pełna składników odżywczych wzmocni organizm i dostarczy mu niezbędnych składników. Poznajcie korzyści, jakie płyną z picia soku z moreli.
-
Sprawny mózg - dzięki wysokiej zawartości fosforu oraz magnezu, morele wspierają codzienną pracę mózgu.
-
Oczy - w soku z moreli znajdują się karotenoidy oraz luteina i zeaksantyna, czyli substancje, które wpływają pozytywnie na narząd wzroku i chronią go przed chorobami.
-
Serce - zawarty w morelach potas rozszerza naczynia krwionośne i tym samym pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Z kolei błonnik wspiera oczyszczanie organizmu, w tym tętnic, co pozwala zmniejszyć poziom cholesterolu.
Przepis na domowy sok z moreli
Składniki:
-
1 kg świeżych moreli
-
1 szklanka cukru
-
2 litry wody
Przygotowanie:
-
Umyjcie morele i usuńcie z nich pestki.
-
Włóżcie owoce do garnka. Zalejcie je 1 litrem wody i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zaczną się rozpadać.
-
Wyłączcie gaz i zblendujcie morele na papkę.
-
Dodajcie kolejny litr wody oraz szklankę cukru (można go dodać mniej lub więcej, w zależności od preferencji). Ponownie zagotujcie i wymieszajcie. Odstawcie do ostudzenia.
-
Gotowy napój przetrzyjcie na sitku, by uzyskać klarowny sok.
Sok z moreli wychodzi dość gęsty i słodki, dlatego polecamy rozcieńczać go wodą mineralną.