Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę.
Jak zadbać o odporność dzięki warzywom?
W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki.
W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności.
Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji,
Zobacz także:
To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu, ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu. Poniżej przedstawiamy przepis na taki napój.
Przepis na zakwas buraczany
Robi się go nie więcej niż 10 minut. Najlepiej przygotować go w dużym słoju lub kamionkowym garnku. Potrzebny będzie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę przypraw. Zalewamy całość litrem lekko słonej wody.
Następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 – 5 dni. Po tym czasie odcedzamy buraki z zakwasu, który przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce. Gotowe!
Prozdrowotne właściwości zakwasu z buraków?
Zakwas z buraków bywa rekomendowany jako napój odmładzający i wzmacniający odporność. Mówi się również o jego silnym działaniu antynowotworowym. To nie to samo co sok z buraków. Smakuje nawet tym, którzy nie mają przekonania do smaku buraka. Kupne soki są raczej mdłe, w przeciwieństwie do zakwasu, który jest ostry.
Można go urozmaicić czosnkiem, zielem angielskim czy liściem laurowym. To małe dodatki z wielką mocą poprawy walorów smakowych. Zakwas powstaje w procesie kiszenia buraków i za sprawą fermentacji. Zachęcamy was do przygotowania tego zdrowego napoju samodzielnie.
Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
Burak przyczynia się do lepszej kondycji naszego organizmu. Sportowcy znajdą w nim sprzymierzeńca w walce o większą wydolność. Najlepiej pić go 2-3 godziny przez intensywnym wysiłkiem. Zakwas ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
Sam napój spożywany regularnie, działa uspokajająco i wspomagająco w zaburzeniach snu. Będziecie zasypiać jak niemowlę! Do tego zakwas buraczany ma w sobie wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki i zapobiegają wielu chorobom.
Jest on bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, potasu, magnezu czy fosforu. W postaci zakwasu pozytywnie wpływa nie tylko na układ krążenia, ale też silnie działa na pierwsze objawy przeziębienia.