Zakwas z buraka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Bomba witaminowa, która dodaje energii, działa antynowotworowo i zapobiega infekcjom

Zalet korzystania z naturalnych właściwości warzyw jest cała masa. Przetwory i soki to jedynie część pomysłów, w których można je wykorzystać. Wypróbujcie przepis na buraczany zakwas, który ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.

Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zadbać o odporność dzięki warzywom?

W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki.

W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności. 

Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji,

To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu, ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu. Poniżej przedstawiamy przepis na taki napój.

Przepis na zakwas buraczany

Robi się go nie więcej niż 10 minut. Najlepiej przygotować go w dużym słoju lub kamionkowym garnku.  Potrzebny będzie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę przypraw. Zalewamy całość litrem lekko słonej wody.

Następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 – 5 dni. Po tym czasie odcedzamy buraki z zakwasu, który przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce. Gotowe!

Prozdrowotne właściwości zakwasu z buraków?

Zakwas z buraków bywa rekomendowany jako napój odmładzający i wzmacniający odporność. Mówi się również o jego silnym działaniu antynowotworowym. To nie to samo co sok z buraków. Smakuje nawet tym, którzy nie mają przekonania do smaku buraka. Kupne soki są raczej mdłe, w przeciwieństwie do zakwasu, który jest ostry.

Można go urozmaicić czosnkiem, zielem angielskim czy liściem laurowym. To małe dodatki z wielką mocą poprawy walorów smakowych. Zakwas powstaje w procesie kiszenia buraków i za sprawą fermentacji. Zachęcamy was do przygotowania tego zdrowego napoju samodzielnie.

Zobacz także
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

buraki

Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Burak przyczynia się do lepszej kondycji naszego organizmu. Sportowcy znajdą w nim sprzymierzeńca w walce o większą wydolność. Najlepiej pić go 2-3 godziny przez intensywnym wysiłkiem. Zakwas ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

Sam napój spożywany regularnie, działa uspokajająco i wspomagająco w zaburzeniach snu. Będziecie zasypiać jak niemowlę! Do tego zakwas buraczany ma w sobie wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki i zapobiegają wielu chorobom.

Jest on bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, potasu, magnezu czy fosforu. W postaci zakwasu pozytywnie wpływa nie tylko na układ krążenia, ale też silnie działa na pierwsze objawy przeziębienia.

Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze
AdobeStock
Newsy
Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze
Poznajcie ten niezawodny sposób na zaparcia, który pomógł już wielu osobom. Kilka dni kuracji i pozbędziecie się problemu zaparć.

Sposobów na zaparcia jest całkiem dużo. Większość z nim opiera się o różnorodne mikstury , które należy pić na czczo, do śniadania lub przed snem. Na zaparcia cierpi bardzo wiele osób, a problem ten nasila się wraz z wiekiem. Na szczęście zdrowa dieta i odpowiedni styl życia są w stanie ograniczyć zaparcia  i znacznie zwiększyć komfort życia. Jeśli zawiodły was wszystkie bardziej popularne sposoby na zaparcia , wypróbujcie tę metodę. Jest niezawodna. Niezawodny sposób na zaparcia Chodzi o picie zakwasu buraczanego. Pół szklanki zakwasu wypijane codziennie na czczo sprawi, że wypróżnicie się bez problemu. Zakwas buraczany jest od tego zdrowy też pod wieloma innymi względami. Wspiera odporność Poprawia trawienie Pomaga uporać się z niskim poziomem żelaza we krwi Wiele osób twierdzi też, że zakwas buraczany jest po prostu pyszny. Smakuje trochę podobnie do barszczu czerwonego, ale jest kwaśniejszy. Jeśli chcecie poprawić jego smak, możecie dodać do niego czosnek, majeranek i podgrzać go przed spożyciem. Dalej będzie dobrze działał i może bardziej wam posmakuje. Jak zrobić zakwas buraczany? Zakwas buraczany możecie kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, na targach, a często też w hipermarketach. Jeśli chcecie zrobić go w domu z buraków, to też jedna z opcji. Składniki na zakwas buraczany 2 kg buraków Ok. 10 ząbków czosnku Łyżka soli na litr wody 2,5 litra wody Świeży imbir: ok. 2,5 cm Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka liści laurowych Przygotowanie zakwasu buraczanego Buraki umyjcie i pokrójcie na grube plastry. Włóżcie plastry do dużego słoika, dodajcie przyprawy i ząbki czosnku. Zalejcie całość ciepłą wodą z solą. Odstawcie przykryty...

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...

Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy
Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne
Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych! Korzyści wynikające z jedzenia warzyw Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty. Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę. Warzywa, które wzmacniają odporność Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne.  O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka , która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika. Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.   Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany...

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy zakwas na wigilijny barszcz. Dzięki tym trikom na 100 procent wyjdzie
Nic nie smakuje tak dobrze jak świąteczny barszcz czerwony ugotowany na bazie domowej roboty zakwasu buraczanego! Jednak pamiętaj, że jego przyrządzenie powinnaś rozpocząć najpóźniej 10 dni przed Wigilią. To niemal ostatni dzwonek!

Dzięki tym trikom zakwas buraczany na pewno wyjdzie Sekret idealnego zakwasu buraczanego tkwi między innymi w naczyniu, w którym zostaje przygotowany. Bowiem powinno być ono szklane lub kamionkowe oraz dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone . Na tym jednak nie koniec trików, które sprawią, że twój zakwas buraczany na pewno wyjdzie. Należy również pamiętać, że przyprawy oraz czosnek powinny się znaleźć na dnie naczynia, w którym będą kiszone buraki. To zapobiegnie ich wypływaniu i nada warzywom idealny smak. Ważne jest również, aby trzymać zakwas w ciepłym miejscu przez okres od 3 do nawet 10 dni.  Jeśli chcesz przyspieszyć kiszenie możesz wrzucić do słoika kawałek chleba lub dolać wody z ogórków kiszonych, bądź kapusty, to sprawi, że buraki szybciej dojdą. Przepis na zakwas z buraków Będziesz potrzebować 600 gramów buraków 500 ml wody 5 ząbków czosnku Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie W rondelku zagotuj 500 ml wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Miksturę odstaw na kilka minut do wystudzenia. Buraki dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na półplasterki o grubości ok 1 cm. Ząbki czosnku obierz i zgnieć nożem (nie krój, ani nie przeciskaj przez praskę). Na dnie wyparzonego słoika umieść kilka półplasterków buraka, 1 obrany i zgnieciony ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i 2 ziarenka pieprzu. Całość przykryj resztą buraków tak, by wypełniły naczynie do wysokości 9/10 (czyli po prostu nie do pełna). Tak poukładane składniki zalej wystudzoną solanką (wodą z solą), przykryj gazą lub inną tkaniną, przewiąż gumką lub sznureczkiem i odstaw do spiżarni na ok. 7 dni. Tak przygotowany zakwas z...