Zakwas z buraka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Bomba witaminowa, która dodaje energii, działa antynowotworowo i zapobiega infekcjom

Zalet korzystania z naturalnych właściwości warzyw jest cała masa. Przetwory i soki to jedynie część pomysłów, w których można je wykorzystać. Wypróbuj przepis na buraczany zakwas, który ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Prosto z warzywniaka

W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki.

W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności. 

Czerwona roślina

Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji,

To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu, ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu.

Idealny probiotyk

Zakwas z buraków bywa rekomendowany jako napój odmładzający i wzmacniający odporność. Mówi się również o jego silnym działaniu antynowotworowym. To nie to samo co sok z buraków. Smakuje nawet tym, którzy nie mają przekonania do smaku buraka. Kupne soki są raczej mdłe, w przeciwieństwie do zakwasu, który jest ostry.

Można go urozmaicić czosnkiem, zielem angielskim czy liściem laurowym. To małe dodatki z wielką mocą poprawy walorów smakowych. Zakwas powstaje w procesie kiszenia buraków i za sprawą fermentacji. Zachęcamy was do przygotowania tego zdrowego napoju samodzielnie.

Zamiast energetyku

Burak przyczynia się do lepszej kondycji naszego organizmu. Sportowcy znajdą w nim sprzymierzeńca w walce o większą wydolność. Najlepiej pić go 2-3 godziny przez intensywnym wysiłkiem. Zakwas ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

Sam napój spożywany regularnie, działa uspokajająco i wspomagająco w zaburzeniach snu. Będziecie zasypiać jak niemowlę! Do tego zakwas buraczany ma w sobie wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki i zapobiegają wielu chorobom.

Jest on bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, potasu, magnezu czy fosforu. W postaci zakwasu pozytywnie wpływa nie tylko na układ krążenia, ale też silnie działa na pierwsze objawy przeziębienia.

Przepis na zakwas buraczany

Robi się go nie więcej niż 10 minut. Najlepiej przygotować go w dużym słoju lub kamionkowym garnku.  Potrzebny będzie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę przypraw. Zalewamy całość litrem lekko słonej wody.

Następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 – 5 dni. Po tym czasie odcedzamy buraki z zakwasu, który przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce. Gotowe!

Komentarze
karkówka z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka z patelni. Jej sekret tkwi w wyjątkowej marynacie!
Lubisz karkówkę z grilla? Z pewnością pokochasz jej wersję smażoną na patelni! Jest tak samo soczysta dzięki użyciu specjalnej marynaty.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Tęsknicie już za wiosną? My też! Zima jeszcze się nie zaczęła, a my już myślami jesteśmy na majówkowym grillu. Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka – aż ślinka cieknie! Jeżeli też nie możecie się doczekać dań z grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni! Sposób na soczyste mięso Pewnie nie raz zastanawiałaś się jak twoja przyjaciółka to robi, że jej mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas przecież zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniesz szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznaj się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało! Przepis na marynowaną karkówkę z patelni Sekret soczystego mięsa tkwi w… marynacie! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić! Przygotuj te składniki: 1 kilogram karkówki Olej rzepakowy Łyżka keczupu 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka soli Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki Łyżeczka majeranku Przygotowanie Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze...

Przeczytaj