Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości
Flickr
Newsy

Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości

Ból gardła i kaszel to nic przyjemnego. Pojawiają się zazwyczaj już we wrześniu, gdy dzieci wracają do szkół i zmienia się aura. Warto uzbroić się wówczas w babcine receptury, które skutecznie rozwiązują problemy dotyczące zdrowia. 

Mleko z masłem i miodem, mikstury na bazie czosnku, syrop z pigwy - to niektóre ze sposobów radzenia sobie z pierwszymi, jesiennymi przeziębieniami. Trzeba przyznać, że są wyjątkowo efektywne, choć nie zawsze smaczne.

Ten kisiel z nasionami jest nie tylko bardzo zdrowy, ale także pyszny. Przypadnie do gustu zarówno młodszemu jak i starszemu pokoleniu. 

Jakie właściwości mają nasiona lnu? 

Nasiona lnu, czyli siemię lniane, wykorzystywane są w naturalnym lecznictwie od wieków. Znane jest ich dobroczynne oddziaływanie na przewód pokarmowy i jelita. Są źródłem cennych kwasów omega i witamin. 

W problemach związanych z gardłem i przeziębieniami liczy się przede wszystkim ich działanie antybakteryjne i antywirusowe. Jak również to, że działają łagodząco, nawilżająco i osłaniająco na błony śluzowe. Kisiel lniany będzie działał na wielu poziomach, szybko przynosząc ulgę podrażnionemu gardłu. 

Co warto dodać do kisielu lnianego, by wzmocnić jego działanie? 

Tym przepisem podzielił się ze swoimi odbiorcami magister farmacji Marcin Korczyk, znany jako „Pan Tabletka”. W wersji podstawowej kisiel zawiera jedynie nasiona lnu i wodę. Nasiona można zarówno mielić, jak i gotować w całości (a później odsączać). 

Nie martwcie się o zagęszczenie kisielu. Zgęstnieję on sam na skutek działania lnu. Dodatek w postaci mąki ziemniaczanej będzie zupełnie zbędny. 

By wzmocnić działanie domowej mikstury, jak również uatrakcyjnić jej smak warto dodać sok i owoce. Najlepiej, jeżeli będzie to sok o właściwościach rozgrzewających, np. malinowy. 

Działanie antybiotyczne i rozgrzewające wzmocnią również takie przyprawy jak imbir, cynamon, anyż i oczywiście goździki. Wybraną przyprawę wrzućcie na początku gotowania. Po przestudzeniu odwaru możecie z kolei dodać do niego łyżeczkę miodu. 

Zobacz także
Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie

Działają antynowotworowo, a kosztują grosze. Te nasiona warto jeść codziennie w dowolnej postaci

Te nasiona mają więcej Omega 3 niż ryby i więcej żelaza niż szpinak. Gdzie je kupić i jak jeść?

Te nasiona mają więcej Omega 3 niż ryby i więcej żelaza niż szpinak. Gdzie je kupić i jak jeść?

Przepis na kisiel z siemieniem lnianym na ból gardła i kaszel 

Składniki: 

  • 2 łyżki nasion lnu 
  • 1 szklanka wody 
  • 4 łyżki soku malinowego 
  • 1 łyżeczka miodu  (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wsypcie nasiona lnu i zalejcie je szklanką wody i dodajcie sok malinowy. 

  2. Wymieszajcie i gotujcie około 5 minut, od momentu wrzenia. 

  1. Po tym czasie zdejmijcie z palnika i przestudźcie do temperatury poniżej 40 stopni Celsjusza. 

  1. Odsączcie nasiona lnu i dodajcie łyżkę miodu. 

Źródło: pantabletka.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty
AdobeStock
Newsy
Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty
Jesień to czas wzmożonych infekcji dróg oddechowych. Czy da się jakoś im zaradzić? Włączcie do swojej diety syrop z gruszek, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w mig odgania sezonowe choroby.

Gruszki to jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. Gruszki są niezłym źródłem witaminy C - jedna gruszka zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jedna gruszka zawiera też około 6% dziennej zalecanej ilości miedzi i 6% dziennej zalecanej ilości potasu. Syrop z tego owocu nie tylko podniesie waszą odporność, ale też oczyści wasze drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny oraz pomoże nawilżyć górne drogi oddechowe. Gruszki dostarczają organizmowi jodu, przeciwutleniaczy i witaminy z grupy B. Dzięki dużej zawartości potasu, owoc ten ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak wiadomo, potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Gruszki zawierają też witaminę A oraz związki flawonoidowe, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna itp. Substancje te eliminują wolne rodniki - toksyczne substancje, które mutują DNA zdrowych komórek i są prekursorem powstawania raka. Gruszki zawierają również duże ilości witaminy K, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu ich rozpadowi. Ponadto, owoce te są bogate w błonnik, który pomaga nam dłużej czuć się sytym. Jak przygotować syrop z gruszek? Syrop z gruszek przygotowujemy tak samo, jak inne owocowe syropy. Przygotowując taki syrop warto dodać do niego inne składniki, które jeszcze bardziej wzmocnią jego działanie, takie jak np. miód,  goździki, sok malinowy, cytryny czy imbir. Składniki te nie tylko pomogą wam pokonać infekcję, ale też dostarczą wam odpowiednio dużo witaminy C oraz rozgrzeją was od środka.  Przepis na syrop z gruszek Składniki: 2 gruszki 4 łyżki miodu 1 litr wody 2 kawałki imbiru 4 łyżki soku malinowego Sposób...

Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Własne
Newsy
Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Zupa owocowa niejedno ma imię. W zależności od pory roku i od możliwości pani domu (a właściwie to od możliwości jej spiżarni…), zupę owocową można przygotować z różnych owoców. Podstawą w babcinych przepisach zwykle są jednak jabłka.

Zupa owocowa to słodkie wspomnienie z dzieciństwa wielu Polaków. W niektórych rejonach naszego kraju tego typu danie nazywa się choćby „jabłczanką” czy też „jabłczonką”. Jednak brak jabłek na początku lata nie przekreśla nadziei na przygotowanie smacznej zupy owocowej. Jak przyrządzić smaczną, babciną zupę owocową? Brak kwaśnych jabłek możecie zrekompensować np. czerwonymi wiśniami czy czereśniami . Przygotowując zupę owocową musicie zdać się na waszą intuicję i kucharski nos, by dostosować kwaśność i słodkość owoców z delikatnością śmietany . Oto kilka prostych babcinych rad – sekret smacznej zupy owocowej: Starannie wybierzcie do zupy jabłka – powinny być odpowiednio kwaśne, inaczej zupa będzie miała zbyt łagodny smak Ostrożnie z ilością wody i kisielu – uważajcie na proporcję, w przeciwnym razie zupa będzie za gęsta lub za rzadka. Nie przesadźcie z cukrem – może zdarzyć się, że wasz kisiel był z dodatkiem cukru Użyjcie śmietany do zupy, by wasza „owocówka” nie zważyła się Zupę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno w cieplejszych porach Przepis na zupę owocową Składniki: 5-6 kwaśnych, winnych jabłek Pół szklanki wiśni lub czereśni Opcjonalnie: dowolnie wybrane owoce, np. w sezonie śliwki, porzeczki, jagody kamczackie i inne Cukier do smaku 1 opakowanie kisielu żurawinowego Śmietana 18% do zup 10 dag makaronu świderki Przygotowanie: Jabłka obierzcie ze skórki, wydrążcie gniazda nasienne. Przygotujcie czereśnie i wiśnie – umyjcie je i wydrylujcie . Jabłka pokrójcie w niewielkie kawałki, np. ósemki. Zagotujcie w garnku ok. 1,5-2 l wody. Włóżcie do gotującej się wody jabłka. Następnie dodajcie...

Cierpicie na zaparcia? Zjedzcie wieczorem ten owoc, a rano wypróżnicie się bez problemu (kiwi, przez zawartość polioli)
AdobeStock
Newsy
Cierpicie na zaparcia? Zjedzcie wieczorem ten owoc, a rano wypróżnicie się bez problemu
Zaparcia potrafią naprawdę uprzykrzyć życie. Mamy jednak świetny sposób, który pomoże wam się z nimi uporać. Spróbujecie?

Znalezienie skutecznego sposobu na zatwardzenie jest dla wielu osób bardzo ciężkie. Wiele osób poleca specjalne mikstury , które mają łagodzić zaparcia, inni twierdzą, że najważniejsza jest dieta . Warto wypróbować różne sposoby . Mamy dla was dziś świetną informację. Jeden owoc szczególnie dobrze radzi sobie z zaparciami. Jedzcie go często, a szybko się z nimi pożegnacie. Naturalny sposób na zaparcia Leczenie zaparć warto rozpocząć od naturalnych metod. Jeśli zawiodą, można zgłosić się z tym problemem do lekarza, ale zawsze lepiej jest uniknąć stosowania leków na zaparcia. Jest jeden owoc, który pomaga w tym problemie. Chodzi o kiwi. Kiwi jest dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Błonnik to najważniejsza substancja, jeśli chodzi o zdrowie jelit. Poza tym kiwi zawiera pektyny, które działają jak naturalny lek na zaparcia. Kiwi jest też bogate w poliole, które pobudzają ruchy jelit i ułatwiają wypróżnienie. Jak stosować kiwi na zaparcia? Najlepiej zjedzcie kiwi na kolację. Dzięki temu zwiększycie szanse na to, że rano wypróżnicie się bez problemu. Zjedzcie jedno lub kilka surowych kiwi albo dodajcie je do koktajlu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej wzmocnić działanie kiwi, zróbcie specjalny koktajl na zaparcia. Koktajl z kiwi na zaparcia Przygotujcie te składniki: 2 owoce kiwi Szklanka wody Łyżeczka miodu Garść liści pietruszki Łyżeczka otrębów pszennych Taki koktajl to nie tylko bomba witaminowa (szczególnie pod względem zawartości witaminy C ), ale tez niesamowite źródło błonnika. Możecie wypijać go na kolacje lub o każdej innej porze dnia, jeśli chcecie poradzić sobie na stałe z problemem zaparć. Inne sposoby na zaparcia Nie tylko dieta może...

Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy
Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje
Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie. Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy. Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana. Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze. Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy. Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie. Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok. Przepis na syrop z cebuli Składniki: 3-4 duże cebule Cukier – kilka łyżek Opcjonalnie – odrobina miodu Przygotowanie: Cebulę obieramy. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze. Można dodać do syropu odrobinę miodu. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. Syrop przechowujmy w...