Pięknie zaczerwienione pomidory, soczyste i słodkie to cel każdego działkowicza. W dojrzewaniu ważną rolę odgrywa pogoda i słońce. Co jednak, gdy nie można już na nią liczyć, a jednocześnie nie chcecie się zrywać zielonych egzemplarzy, by dojrzewały powoli w domu?

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów na krzakach? 

Wilgoć i zimno schyłku lata nie przerażają wytrawnych ogrodników. Mają swoje sposoby, by zabezpieczać niedokończone uprawy przed niepogodą, a jednocześnie przyspieszyć proces dojrzewania owoców na krzakach. 

Tę sztuczkę z powodzeniem wykorzystują hodowcy późnych odmian pomidorów, gdy nadciągają jesienne chłody. By przenieść ją na własną działkę wystarczy zaopatrzyć się w foliowe, przezroczyste torebki lub worki. 

Zobacz także:

Jeżeli wasze pomidory osiągnęły już odpowiedni rozmiar, lecz jeszcze nie pokryły się rumieńcem, zabezpieczcie je foliowym okryciem, które niczym szklarnia zapewni im optymalne warunki do szybkiego wybarwienia. 

W jaki sposób użyć foliowych torebek na krzakach pomidorów? 

  • Policzcie, ile gron pomidorów jeszcze nie dojrzało i przygotujcie odpowiednią ilość zwykłych worków do pakowania.  

  • Torebki umieśćcie bezpośrednio na gronach owoców i zawiążcie delikatnie na łodygach nad pomidorami. 

  • Już po 5 dniach zobaczycie różnicę. Pomidory w torebkach nabiorą koloru, wyprzedzając niezakryte egzemplarze. 

  • Po około 10 dniach pomidory powinny się ładnie zaczerwienić i być gotowe do zbioru. 

  • Teraz możecie je zebrać i przełożyć do skrzynek w spiżarni. 

W jaki jeszcze sposób można sprawić, by pomidory szybko nabrały koloru? 

Torebki umieszczone na gronach pomidorów zadziałają lepiej, gdy w gronie będzie znajdował się chociaż jeden dojrzały pomidor. Jeżeli takiego nie ma, możecie zastąpić go... bananem lub bananową skórką. Ten owoc doskonale stymuluje proces wybarwiania. 

Tę samą sztuczkę można zastosować podczas dojrzewania pomidorów w domu. Umieszczenie banana lub dojrzałego pomidora w skrzynce z zielonymi spowoduje uwolnienie etylenu i szybkie czerwienienie sąsiadujących z nim egzemplarzy. 

Źródło: smakdnia.pl