Boicie się, że pomidory na działce nie zdążą dojrzeć? Wypróbujcie trik mistrzów ogrodnictwa
Pixabay
Newsy

Boicie się, że pomidory na działce nie zdążą dojrzeć? Wypróbujcie ten trik mistrzów ogrodnictwa

Późne lato oznacza zimne noce, jak również niepewną temperaturę w ciągu dnia. Pojawia się wówczas obawa, czy późne gatunki pomidorów zdążą ładnie wybarwić się na krzakach. Zobaczcie jakie rozwiązanie proponują wówczas doświadczeni ogrodnicy. 

Pięknie zaczerwienione pomidory, soczyste i słodkie to cel każdego działkowicza. W dojrzewaniu ważną rolę odgrywa pogoda i słońce. Co jednak, gdy nie można już na nią liczyć, a jednocześnie nie chcecie się zrywać zielonych egzemplarzy, by dojrzewały powoli w domu?

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów na krzakach? 

Wilgoć i zimno schyłku lata nie przerażają wytrawnych ogrodników. Mają swoje sposoby, by zabezpieczać niedokończone uprawy przed niepogodą, a jednocześnie przyspieszyć proces dojrzewania owoców na krzakach. 

Tę sztuczkę z powodzeniem wykorzystują hodowcy późnych odmian pomidorów, gdy nadciągają jesienne chłody. By przenieść ją na własną działkę wystarczy zaopatrzyć się w foliowe, przezroczyste torebki lub worki. 

Jeżeli wasze pomidory osiągnęły już odpowiedni rozmiar, lecz jeszcze nie pokryły się rumieńcem, zabezpieczcie je foliowym okryciem, które niczym szklarnia zapewni im optymalne warunki do szybkiego wybarwienia. 

Zobacz także
Prosty i tani nawóz, który ochroni wasze pomidory. Macie go w szafce kuchennej

Prosty i tani nawóz, który ochroni wasze pomidory. Macie go w szafce kuchennej

Oprysk z tego chwastu działa na pomidory jak balsam. Uratuje je przed szkodnikami

Oprysk z tego chwastu działa na pomidory jak balsam. Uratuje je przed szkodnikami

W jaki sposób użyć foliowych torebek na krzakach pomidorów? 

  • Policzcie, ile gron pomidorów jeszcze nie dojrzało i przygotujcie odpowiednią ilość zwykłych worków do pakowania.  

  • Torebki umieśćcie bezpośrednio na gronach owoców i zawiążcie delikatnie na łodygach nad pomidorami. 

  • Już po 5 dniach zobaczycie różnicę. Pomidory w torebkach nabiorą koloru, wyprzedzając niezakryte egzemplarze. 

  • Po około 10 dniach pomidory powinny się ładnie zaczerwienić i być gotowe do zbioru. 

  • Teraz możecie je zebrać i przełożyć do skrzynek w spiżarni. 

W jaki jeszcze sposób można sprawić, by pomidory szybko nabrały koloru? 

Torebki umieszczone na gronach pomidorów zadziałają lepiej, gdy w gronie będzie znajdował się chociaż jeden dojrzały pomidor. Jeżeli takiego nie ma, możecie zastąpić go... bananem lub bananową skórką. Ten owoc doskonale stymuluje proces wybarwiania. 

Tę samą sztuczkę można zastosować podczas dojrzewania pomidorów w domu. Umieszczenie banana lub dojrzałego pomidora w skrzynce z zielonymi spowoduje uwolnienie etylenu i szybkie czerwienienie sąsiadujących z nim egzemplarzy. 

Źródło: smakdnia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Robiliście już pomidory w galarecie? Będziecie pod wrażeniem. Smakują i wyglądają obłędnie
Pixabay
Newsy
Robiliście już pomidory w galarecie? Będziecie pod wrażeniem. Smakują i wyglądają obłędnie
Pomidory w galarecie to świetny sposób na jesienne wekowanie. Taka przystawka zachwyci waszych gości zarówno smakiem, jak i wyglądem. Robi się je w prosty sposób, a efekt powala. 

Na bazarach i targach wciąż można jeszcze kupić ładne i względnie tanie pomidory. Warto wykorzystać ostatni moment i zamknąć je w słojach na zimę. Będą stanowiły wartościowy i kolorowy dodatek do sałatek, kanapek czy dań obiadowych.  W jaki sposób można przetwarzać pomidory?  Pomidory są wdzięcznym warzywem do przetwarzania. Najbardziej rozpowszechnionym sposobem ich wekowania jest zrobienie przecieru pomidorowego, który będzie bazą zimowych sosów i zup.   Można też przygotować z nich domowy ketchup. O wiele zdrowszy i bardziej wartościowy od tego dostępnego w sklepie. Jeżeli lubicie te warzywa w postaci suszonej, powinniście zrobić je samodzielnie w domu. Wystarczy piekarnik, a później oliwa i przyprawy.  Mrożone pomidory zachowują pełnię wartości i właściwości smakowych. Dobrze jest przechowywać chociaż niewielką ilość tych warzyw w zamrażarce. Można je również marynować i kisić. Taka wersja pomidorów jest mało znana, a wyjątkowo smakowita i w przypadku kiszonki bardzo zdrowa.   Pomidory w galarecie to z kolei wersja przetworów dla tych szukających niebanalnych rozwiązań w kuchni, które smakują i robią wrażenie, a jednocześnie są łatwe do zrobienia.  Przepis na pomidory w galarecie  Składniki: 2 kilogramy pomidorów, najlepiej małych (mogą być koktajlowe)  12 łyżeczek żelatyny   kilka ząbków czosnku   1 cebula  ziele angielskie  ziarna kolorowego pieprzu  goździki (po 1 na słój)  Zalewa  2 litry wody  4 łyżki cukru  4 łyżeczki soli  8 łyżeczek octu  Sposób przygotowania:  Pomidory umyjcie. Jeżeli kupiliście małe pomidorki, możecie...

Brzoskwinie
Liz Fitch/unsplash.com
Triki kulinarne
Ta BANALNIE prosta sztuczka pomoże twoim brzoskwiniom dojrzeć! Niewiarygodny sposób!
Na pewno znacie ten ból. Przynosimy ze sklepu albo z rynku cały zapas pięknych brzoskwiń, po czym okazuje się, że są jeszcze zbyt twarde i niedojrzałe.

Oczywiście najprościej byłoby po prostu spokojnie poczekać, aż nasze brzoskwinie powoli dojrzeją, leżakując sobie w koszyczku. Dla niecierpliwych i smakoszy tych smacznych owoców mamy jednak sprytną radę. Co trzeba zrobić, by przyspieszyć proces dojrzewania brzoskwiń? Ten trick będzie prostszy niż może się wam wydawać. Wystarczy zapakować nasze owoce do papierowej torebki. Możecie wykorzystać stare opakowania po zakupionym wcześniej pieczywie. Do brzoskwiń będą jak znalazł! Jeżeli nie dysponujecie takimi torebkami, owoce można włożyć do lnianego woreczka albo zapakować je w szmatkę wykonaną z tego materiału. Uwaga! Plastikowa torebka nie przyspieszy procesu dojrzewania, a jedynie spowoduje psucie owoców, dlatego nie radzimy jej używać. Tak samo odradzamy przechowywanie brzoskwiń w lodówce – w ten sposób także nie dojrzeją one w odpowiedni sposób. Zapytacie, co takiego sprawia, że brzoskwinie szybciej dojrzeją w papierowej torebce po bułkach? Cały sekret tkwi w gazie etylenowym. Tę substancję wydzielają naturalnie brzoskwinie i to właśnie ona odpowiada za proces ich dojrzewania. Kiedy zamykamy owoce w papierze, blokujemy uwalnianie gazu na zewnątrz i jednocześnie umożliwiamy brzoskwiniom pozbycie się wilgoci. Jej nadmiar powoduje gnicie owoców. Źródło: mashed.com

W suszonych grzybach pojawiły się robaki? Zobaczcie jaki błąd popełniacie
Wikimedia Commons
Newsy
W suszonych grzybach pojawiły się robaki? Zobaczcie, jaki błąd popełniacie
W suszonych grzybach pojawiły się robaki? Zdradzimy wam sekret - nie pojawiły się, tylko były już tam znacznie wcześniej. Zobaczcie, kiedy należy je tropić i usuwać.

Późne lato to doskonały moment, by wybrać się do lasu na grzybobranie. Przyniesione do domu grzyby trzeba jednak w jakiś sposób przetworzyć. Można je zamarynować, zamrozić albo ususzyć. Jeżeli zdecydowaliście się na ten ostatni sposób, musicie odpowiednio je wyczyścić i przygotować. W przeciwnym razie mogą zacząć się ruszać...  W jaki sposób suszyć grzyby?  Suszone borowiki czy podgrzybki to świetny sposób, by zasilić spiżarnię już na Wigilię. Wszak kapusta z grzybami i pierogi wigilijne nie mogłyby się bez nich obejść. Jak można je zatem wysuszyć?  W elektrycznej suszarce do grzybów i owoców. Takie suszarki, możecie kupić za nieduże pieniądze. Są bardzo skuteczne i szybkie. Po około 6 godzinach wyjmiecie z nich gotowy susz.  W piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, nagrzanym do 40°C. Wysuszenie grzybów w tym kuchennym urządzeniu zajmie wam również kilka godzin.  Na nitce nad kuchnią lub na włączonym kaloryferze. Te babcine metody pozwolą uzyskać suszone grzyby dopiero po kilku dniach.  Jak odpowiednio przygotować grzyby do suszenia?  Jeżeli chcecie uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki w postaci robaków, powinniście przestrzegać kilku zasad dotyczących przygotowania grzybów.  Szalenie istotną kwestią jest ich obróbka zaraz po przyniesieniu z lasu. Jeżeli zmęczenie sprawi, że pozostawicie je nietknięte na dzień, lub dwa - to możecie być pewni, że większość waszych zbiorów zainfekują niestety robale.  Kolejna istotna rzecz to właściwe czyszczenie. Pamiętajcie, grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć. W ten sposób usuwacie ich naturalną barierę ochronną. Efekt będzie następujący - pleśń i robaki. Czyśćcie je natomiast na sucho. Najpierw nożykiem usuńcie resztki mchu i liści, następnie szczoteczką lub lekko...

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Adobe Stock
Newsy
Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Wasze gruszki są jeszcze niedojrzałe i twarde? Przedstawiamy wam pewien prosty trik, który w mig przyspieszy ich dojrzewanie.

Jak powinna smakować idealna gruszka ? Jej skórka powinna być zwarta, a wnętrze jędrne, soczyste i bardzo dojrzałe. Co jednak jeśli nasza gruszka nie jest jeszcze w pełni dojrzała i jest tak twarda, że ledwo daje się ją ugryźć? Możecie w łatwy sposób przyspieszyć dojrzewanie gruszek. Podpowiemy wam, jak to zrobić. Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? W sklepach trudno jest znaleźć odpowiednio dojrzałe gruszki. Owoce te albo są przejrzałe, miękkie i zaczynają gnić, albo wręcz przeciwnie – są twarde i niesmaczne. Idealna gruszka ma kolor żółty, co oznacza, że jest już dojrzała, ma owocowo-kwiatowy zapach i przyjemne w smaku, jędrne wnętrze. Co zrobić, gdy nasza gruszka jest niedojrzała? Dobrą wiadomością jest to, że gruszki dalej dojrzewają po zerwaniu bez żadnej ludzkiej ingerencji. Można to jednak przyspieszyć w swoim domu. Najprostszą metodą jest po prostu pozostawienie gruszek na blacie kuchennym, co powinno sprawić, że nasze owoce będą dojrzałe w około 4-7 dni, w zależności od tego, jak twarde były przy zakupie. Jeśli nie możecie czekać tak długo, możecie przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczając gruszki w papierowej torbie i zamykając jej wieczko, aby zatrzymać w środku powietrze. Metoda ta jest skuteczna, ponieważ gruszki oraz owoce takie jak jabłka i banany, podczas leżakowania wydzielają gaz zwany etylenem, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Jak szybko można sprawić, by gruszka dojrzała? Tak przechowywane gruszki dojrzewają w tempie od 2 do 4 dni, ale jeśli nawet to jest dla was zbyt długo, spróbujcie dodać do torebki kilka dojrzałych jabłek lub bananów . Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej produkuje etylenu, więc w pełni dojrzałe owoce bardzo szybko dodadzą waszym gruszkom dojrzałości i to w zaledwie 1-3 dni. Do tego procesu można użyć dowolnych...