Boicie się rachunków za gaz? Te 3 triki pomogą wam zmniejszyć jego użycie w kuchni
Pixabay
Newsy

Boicie się rachunków za gaz? Te 4 triki pomogą wam zmniejszyć jego zużycie w kuchni

Ceny gazu rosną w zastraszającym tempie. Co zrobić, żeby płacić za gaz mniej?

Podwyżki cen gazu to kolejny problem, który spędza Polakom sen z powiek. Jak ograniczyć zużycie gazu w domu? Podpowiemy wam, co możecie zrobić w kuchni, aby zmniejszyć rachunki za gaz. To proste. Wystarczy, że wdrożycie te cztery podstawowe zasady.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zmniejszyć zużycie gazu w kuchni?

Podwyżki cen gazu stały się faktem. I choć pewne rzeczy są nieuniknione i nie mamy na nie wpływu, istnieją pewne kroki, które możemy podjąć, aby zmniejszyć zużycie gazu w swoim domu.

Jak zmniejszyć zużycie gazu w kuchni? Oto, co możecie zrobić.

Zobacz także
Ten piekarz obawia się, jak podwyżki gazu drastycznie wpłyną na ceny chleba.

Ten piekarz obawia się, że podwyżki cen gazu wpłyną na ceny chleba. A rachunki opłaci z oszczędności

Jak umyć kuchenkę gazową

Jak wyczyścić kuchenkę gazową? Uwaga: łatwo ją uszkodzić podczas mycia!

Jeżeli macie w domu tradycyjną kuchenkę gazową, pamiętajcie o 4 prostych zasadach:

  1. Podczas gotowania posiłków na kuchence gazowej, wybierajcie naczynia i garnki, które lepiej przewodzą ciepło, np. z stali szlachetnej. Takie garnki nagrzewają się o wiele szybciej, dzięki czemu czas gotowania będzie krótszy.
  2. Gotując wodę w czajniku na tradycyjnej kuchence gazowej, pamiętajcie, by nie napełniać wodą całego czajnika. Nalejcie do czajnika tylko tyle wody, ile tak naprawdę potrzebujecie. Im więcej nalejecie wody do czajnika, tym dłużej będzie się ona gotowała na gazie, co zużyje znacznie więcej gazu.
  3. Przygotowując potrawy w piekarniku pamiętajcie o kilku prostych zasadach. Po pierwsze – wstawiajcie danie od razu do piekarnika, jak tyko nabierze on właściwej temperatury. Pamiętajcie, żeby nie zostawiać go włączonego na długo przed wstawieniem potraw do środka. Miejcie też na uwadze to, że piekarnik nawet po wyłączeniu wciąż utrzymuje wysoką temperaturę, więc możecie wyłączyć go kilka minut przed czasem i pozostawić potrawę w środku. Gdy przygotowujecie w piekarniku więcej niż jedno danie, mądrze zagospodarujcie miejsce wykorzystując wszystkie półki. Możecie też kupić specjalne naczynia piętrowe.
  4. Przykrywajcie patelnię pokrywką. Możecie szybciej gotować potrawy i jednocześnie zużywać mniej gazu, przykrywając patelnie pokrywką. Przykrycie pokrywką sprawi, że płomienie dotrą na boki, dzięki czemu gotowanie będzie wydajniejsze. Ponadto, zatrzymuje parę i przyspiesza gotowanie.

Wszystkie te zasady na pewno pomogą wam choć trochę ograniczyć zużycie gazu w kuchni.

Źródło: porady.interia.pl

Jak oszczędzać prąd w kuchni? Te 4 zmiany wprowadzą rewolucję do waszych rachunków
Adobe Stock
Newsy
Jak oszczędzać prąd w kuchni? Te 4 zmiany zrobią rewolucję w waszych rachunkach
Chcecie płacić mniej za prąd? A do tego za wodę i śmieci? Mamy proste sposoby na zmianę nawyków, ratujących domowy budżet.

Nie tylko inflacja powoduje, że płacicie coraz wyższe rachunki. Często sprawcą wysokich opłat jest niepotrzebne zużycie energii. Na inflację nie macie wpływu, a ograniczenie zbędnego zużycia wody czy prądu zależy już tylko od was. I nie chodzi tu o to, żeby skazywać się na niewygodę czy uciążliwe ograniczenia. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, żeby rachunki same spadły. Rachunki za śmieci a zużyta woda Jeśli przerażają was rosnące opłaty i zastanawiacie się jak wpłynąć na ich zmniejszenie, zapamiętajcie te 4 proste nawyki, sprzyjające zmniejszeniu zużycia prądu. Niektóre z nich, w bonusie, przyniosą wam też oszczędność zużytej wody. A ponieważ od niedawna w wielu miastach ilość zużytej wody, wpływa na koszty wywozu śmieci, kolejna korzyść będzie taka, że spadną też rachunki za śmieci. Dodając do siebie wszystkie oszczędności, może się okazać, że chwila uwagi, jakiej wymaga zmiana nawyków, może być bardzo opłacalna. 4 proste nawyki zmniejszające rachunki Gaście i wyłączajcie Zgaście światło, wychodząc z kuchni. Nie używajcie listew ledowych i ozdobnych lamp, nawet jeśli nie zużywają bardzo dużo prądu. Oszczędność zaczyna się od groszy, a kończy na setkach złotych. Nie włączajcie oświetlenia tam, gdzie z niego nie korzystacie. Jeśli lubicie nastrojowe światło – zapalcie świeczki Gdy urządzenia naładuje się – odłączcie je od prądu Nie korzystajcie z funkcji standby – zamiast tego wyjmijcie wtyczkę z gniazdka Gotujcie mniej Wstawiajcie tylko tyle wody w czajniku, ile potrzebujecie na herbatę. Wstawianie całego czajnika, żeby wykorzystać kubek wrzątku, to zwykłe marnotrawstwo Gotując ziemniaki czy makaron używajcie tylko tyle wody, żeby przykryły produkty. Gotowanie w dużej ilości wody, nie tylko pogarsza smak potraw, bo aromat, zamiast...

Rosół
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Jak długo gotować rosół, żeby był esencjonalny? Większość osób popełnia podstawowy błąd
Gotowanie rosołu jest jak sztuka. Przekazywane z pokolenia na pokolenie wskazówki pomagają gospodyniom uzyskać fenomenalny, niepowtarzalny smak.

Chyba właśnie w słowie „niepowtarzalność” tkwi istota rosołu. Gotowaniem tego wywaru na mięsie z warzywami różni się mocno w zależności od tego, kto i jak go przyrządza. Jeden rosół będzie bardziej słony, inny będzie bardziej złocisty, jeszcze inny będzie miał więcej tłustych oczek. Jednak każdy rosół będzie miał pewne cechy wspólne. A te są kształtowane przez fundamentalne zasady gotowania. Jak ugotować dobry rosół? Jedną z nich jest oczywiście odpowiedni wybór mięsa. O tej sprawie powiedziano już wszystko, więc wystarczy słowo podsumowania – najlepsze będzie mięso drobiowe, z obowiązkowymi kośćmi. Nie zaszkodzi także dodatek np. wołowiny – niektórzy uważają, że najlepszy rosół powstaje właśnie w drodze wymieszania kilku gatunków mięs. Cóż, o gustach się nie dyskutuje. Wśród nich nie obędzie się także bez obowiązkowego zbierania szumów podczas gotowania bulionu. To jedyna droga do uzyskania świetnego, klarownego wyglądu zupy. Drugą zasadą jest gotowanie rosołu bez przykrywania garnka pokrywką. Tę można stosować tylko do momentu rozpoczęcia wrzenia wody w garnku. A skoro rosół musi gotować się bez pokrywki, jasne staje się to, że nie można przesadzić z ogniem, na którym stoi garnek z zupą. Jak sprawić by był esencjonalny? Rosół powinien gotować się na maleńkim ogniu. I tutaj przechodzimy do kluczowej kwestii, w której sporo osób wciąż popełnia błąd. Jest nią oczywiście długość gotowania rosołu. Maleńki ogień wymaga od gotujących tego, by zupa dosłownie „mrugała” na gazie przez ładnych kilka godzin. Zapomnijcie o smacznym, naturalnym smaku rosołu po krótkim, nawet godzinnym gotowaniu. Mięso w tym czasie nie będzie mogło oddać całego swojego...

Jak długo przechowywać wędlinę w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać wędlinę w lodówce? Usiądziecie, gdy poznacie prawdę
Wędlina to jeden z najszybciej psujących się produktów w waszej lodówce. Aby uniknąć przykrych dolegliwości, koniecznie sprawdźcie, jak długo można ją przechowywać.

Większość Polaków nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez wędliny. Najczęściej stanowi ona wspaniały, smakowity i przede wszystkim sycący dodatek do kanapek, tostów, a nawet jajecznicy. Niektórzy szefowie kuchni przyrządzają z niej również inne cuda. Okazuje się jednak, że wędlina to jednocześnie jeden z najszybciej psujących się produktów w waszej lodówce. Jak długo można przechowywać wędlinę? Świeże wędliny nie powinny być przechowywane w lodówce dłużej niż… trzy dni. Z kolei suche i podsuszane, maksymalnie miesiąc. Właśnie dlatego nie polecamy kupowania wędliny „na zapas”. Jednak jeśli już tak się stało, lepiej będzie ją zamrozić niż trzymać w lodówce. Pamiętajcie również, że produkt w plastrach o wiele szybciej traci świeżość niż ten w kawałku. Zachęcamy więc do kupowania wędlin, które będziecie mogli pokroić samodzielnie w domu, kiedy tylko będzie wam potrzebna. Zwróćcie również uwagę na opakowania, w których przechowujecie wędlinę. Nie powinna to być folia. O wiele lepiej sprawdzi się kawałek papieru, ale jeśli nic takiego nie macie pod ręką, możecie także użyć plastikowych opakowań lub specjalnych woreczków. Proces psucia wędlin, przyspiesza również zbyt długie trzymanie ich w temperaturze pokojowej i ponowne ochładzanie.  Sposoby na odświeżenie wędliny Jeśli wasza wędlina leży w lodówce dłużej niż 3 dni, spróbujcie ją odświeżyć. Możecie to zrobić na trzy sposoby – gotując, smażąc lub piekąc. Każdy z nich tak samo dobry i skuteczny. Odświeżanie wędliny poprzez gotowanie Aby wędlina znowu stała się smaczna i soczysta wystarczy, że umyjecie ją pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie zagotujcie z dodatkiem świeżych warzyw – marchewki, pora, selera...

mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy
Jak i kiedy mrozić rosół? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Odpowiednio zamrożony rosół to klucz do sukcesu. Aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze nie powinniście bagatelizować żadnych zaleceń dotyczących tego procesu. W innym przypadku produkt może stanowić niemałe zagrożenie dla waszego zdrowia.

Mrożenie jedzenia, a w szczególności zup może zaoszczędzić mnóstwo czasu. Tak więc ugotowanie niedzielnego rosołu w większej ilości, a następnie poddanie go działaniu bardzo niskiej temperatury to bardzo dobry pomysł. Bowiem wywar przyrządzony na bazie mięsa i warzyw może stanowić bazę dla wielu potraw. Kiedy jest potrzebny, wystarczy po niego sięgnąć. Najpierw lodówka, później zamrażalka Podczas mrożenia ciepłych produktów, zarówno mięsa, warzyw, owoców, jak i zup obowiązują pewne zasady. Przede wszystkim wkładana do zamrażalnika żywność powinna zostać uprzednio wystudzona na blacie, a następnie schłodzona w lodówce. Dopiero tak przygotowany rosół możecie umieścić w zamrażalniku. Opakowania nie mogą być byle jakie Niemniej ważne są opakowania. Do mrożenia rosołu wiele osób używa słoików pozostałych z innej żywności. Te oczywiście mają kilka plusów. Bowiem nie narażają was na żadne dodatkowe koszty i są gotową, odmierzoną porcją obiadową dla całej rodziny. Niestety na tym koniec. Minusów jest zdecydowanie więcej. Przede wszystkim słoiki zajmują bardzo dużo cennego miejsca w zamrażalniku. Okazuje się również, że umieszczona w nich zupa zdecydowanie dłużej się rozmraża. Decydując się na takie opakowanie należy także wziąć pod uwagę, że pod wpływem bardzo niskiej temperatury i zwiększenia objętości rosołu naczynie może pęknąć. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się spożywcze woreczki strunowe. Co prawda nie są zbyt ekologiczne i trzeba za nie zapłacić, jednak zajmują niewiele miejsca w zamrażalniku, a zawarty w nich produkt szybciej zmienia stan ze stałego w ciekły. Nie wszystko można mrozić W ten sposób zamrozicie nie tylko rosół, ale również wiele innych produktów spożywczych....