Boczek i bekon to dwie zupełnie inne rzeczy. Czym się różnią?
Pixabay
Newsy

Boczek i bekon to dwie zupełnie inne rzeczy. Czym się różnią?

Zarówno bekon, jak i boczek są w Polsce bardzo popularne, ale nie wszyscy wiedzą, że to dwie zupełnie inne części wieprzowego mięsa. Czym się one od siebie różnią?

Polacy uwielbiają bekon i boczek. Mimo wysokiej kaloryczności,  to jedne z najchętniej spożywanych mięs w naszym kraju. Nasze mamy i babcie nie wyobrażają sobie np. zupy fasolowej czy grochowej, bez dodania do niej wędzonego boczku lub przygotowują go w piekarniku z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Młodsze pokolenia wolą bekon od boczku i zwykle smażą go na rumiano w plastrach, po czym dodają do jajecznicy, burgerów czy tostów. Wielu Polaków używa określenia bekon i boczek zamiennie, tymczasem okazuje się, że to dwie różne części świni. Czym się one od siebie różnią?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różni się boczek od bekonu?

Bekon to nic innego, jak odmiana mięsa wieprzowego, które zwykle pochodzi z górnej partii tuszy.  Boczek to mięso z dolnej części tuszy wieprzowej. Charakteryzuje się ono tym, że jest znaczniej bardziej tłuste. Czy wiecie, że jeden kawałek boczku w swoim składzie ma ponad 50% tłuszczu? To właśnie on daje mu przyjemną chrupkość po usmażeniu.

Zarówno bekon, jak i boczek mają szerokie zastosowanie w kulinariach. Pokrojony w kostkę i podsmażony  na rumiano boczek, najczęściej wykorzystuje się  jako okrasę do pierogów, klusek czy kopytek. Z kolei bekon idealnie komponuje się jako dodatek do burgerów oraz porannej jajecznicy.

Zobacz także
Skwarki z boczku

Czy można wytapiać skwarki z dodatkiem boczku? Uważajcie, by nie zmarnować kawałka słoniny

sposób na chrupiący boczek

Najlepszy trik na idealnie chrupki i soczysty boczek. Już go nigdy nie przypalicie

Bekon doskonale się również sprawdzi jako:

  • dodatek do zupy krem
  • składnik pizzy
  • dodatek do sałatki Cezar
  • dodatek do omletu
  • składnik makaronu

Boczek można: 

  • upiec w piekarniku
  • zrobić z niego rolowaną wędlinę
  • nafaszerować i podawać na gorąco

Jak przechowywać surowy boczek?

Zapakowany, pokrojony boczek można przechowywać w nieotwartym opakowaniu próżniowym w lodówce do tygodnia po upływie daty ważności. Po otwarciu trzymajcie go ciasno zawiniętego w folię lub torebkę z suwakiem i zjedzcie w ciągu tygodnia.

Zamknięte opakowanie boczku można zamrozić do miesiąca, zanim tłuszcz zacznie jełczeć. Możecie też rozdzielić opakowanie boczku na 4-częściowe porcje do zamrożenia. Upewnijcie się jednak, że są one bardzo ciasno owinięte folią i oznaczone datą. Takie zamrożone pojedyncze porcje boczku przetrwają nawet kilka tygodni w zamrażarce.

Źródło: msn.com.pl

Potrawka z boczkiem
gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Fantastyczna w smaku potrawka z boczkiem na makaronie. Palce lizać to mało powiedziane
Potrawka z boczkiem wędzonym, pieczarkami, czerwoną cebulą i papryką podana na makaronie, to ciekawy pomysł na szybkie danie.

Ta potrawka to smaczne i szybkie danie, które warto zrobić, gdy chodzi za nami ochota na boczek.  Boczek to ulubiony dodatek do wielu potraw. Nic nie smakuje tak dobrze na śniadanie, jak jajecznica z boczkiem. Pyszny jest także jako bekon. Chrupiący i słony, któż nie lubi go czasem skosztować?   Na samopoczucie dobry jest boczek Z jedzeniem boczku nie można przesadzać, ale warto wiedzieć, że boczek dostarcza dużej dawki wartościowych białek i co ciekawe, znajdziemy w nim dużo witaminy B1, nazywaną „witaminą radości”. Witamina ta wspomaga w naszym układzie nerwowym cholinę. Jest ona odpowiedzialna za nasz nastrój i samopoczucie. Cholina zwiększa również odporność naszego organizmu na stres.  Potrawka z boczkiem wędzonym i pieczarkami na makaronie Jej wykonanie zajmuje dosłownie 20 minut. Wedle uznania do tej potrawki możecie dodać przeróżne warzywa. My proponujemy zrobić ją z bardziej pikantną od białej czerwoną cebulą, smakowitymi pieczarkami oraz soczystą papryką. Sos warzywny idealnie połączy się z makaronem spagetti ugotowanym al dente. Zatem do dzieła! Do zrobienia tej potrawki z boczkiem, będziecie potrzebować: 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 1 papryka czerwona Pieczarki Sól Świeżo zmielony pieprz  Olej  Makaron  Przygotowanie: Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na niej obrane i pokrojone cebule. Do cebuli dodajcie pokrojony boczek. Do smażącej się wraz z boczkiem cebulą, dorzućcie pokrojoną paprykę. Umyjcie pieczarki, pokrójcie i podsmażcie w rondlu. Gdy będą gotowe przełóżcie je na patelnię. Całość przyprawcie pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie do ulubionej twardości.  Po odcedzeniu nałóżcie go na talerz, a na makaron gotową i...

Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Młoda, słodko-kwaśna kapusta to idealny wiosenny dodatek do obiadu. Zakochacie się w tym przepisie.

Młoda kapusta to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Można jeść ją na nawet na surowo, ale najlepiej smakuje podduszona z masłem i koperkiem. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Można zrobić z nią kotlety , ukisić ją lub zrobić pyszne kopytka z młodą kapustą . Młoda kapusta w wersji słodko-kwaśnej jest wybitnie smaczna. Robi się ją błyskawicznie. Przepis można łatwo zmienić i zrobić go w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej. Spróbujcie koniecznie. Przepis na słodko-kwaśną młodą kapustę Podajemy przepis na kapustę słodko-kwaśną w wersji mięsnej. Jeśli chcecie zrobić ją w wersji wegetariańskiej, bo ograniczacie spożywanie mięsa , możecie łatwo pominąć skwarki. Składniki na kapustę słodko-kwaśną Główka młodej kapusty Łyżka oliwy z oliwek Łyżka masła Sól Pieprz biały 2 łyżki miodu lub cukru 2 łyżki octu winnego Pół pęczka koperku 100 g boczku na skwarki Przygotowanie młodej kapusty duszonej Kapustę umyjcie, podzielcie ją ostrym nożem na 4 części. Poszatkujcie kapustę. W garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy z oliwek. Dodajcie kapistę. Przesmażcie ją chwilę. Podlejcie kapustę wodą, aby przykryła ona kapustę. Dodajcie masło. Posólcie kapustę, dodajcie cukier lub miód i ocet. Gotujcie kapustę do miękkości. Pokrójcie boczek lub bekon w małe kostki. Na osobnej patelni podsmażcie bekon na chrupiące skwarki. Posiekajcie drobno koperek. Dodajcie go do ugotowanej kapusty. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Jeśli robicie kapustę w wersji wegetariańskiej, nałóżcie ją od razu na talerze. Jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcecie zrobić ją w mięsnej, bardziej kalorycznej i treściwej wersji, dodajcie teraz podsmażony na skwarki bekon. Kapusta jest smaczna nawet sama, jako kolacja na ciepło. Wiele...

3.	Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad
Co powiecie na przepyszne spiralki z boczku? W sam raz na grilla. Grillowanie to nie tylko okazja do wspólnych spotkań, ale też do skosztowania smacznych dań z grilla. Jeśli znudziły się wam kiełbasy i karkówka z grilla, wypróbujcie przepis na te spiralki z boczku.

Na grillu najczęściej pieczemy boczek , kiełbasę lub karkówkę. Ten pierwszy zwykle kroimy na plastry i obtaczamy w ziołowej marynacie, a następnie kładziemy na rozgrzany ruszt. Czy przygotowywaliście kiedyś na grillu spiralki z boczku? To pyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje naprawdę wybornie. Spiralki z boczku z grilla Na pewno większość z was jadła kiedyś spiralki z boczku. Jak się je przygotowuje? To bardzo proste! Wszystko, czego potrzebujecie to plastry boczku, marynata i patyczki do szaszłyków. Danie jest tak proste, że zrobi je nawet dziecko. Spiralki z boczku z grilla najlepiej smakują, gdy są mocno wypieczone. Jak je przygotować krok po kroku? Czytajcie dalej! Składniki: 2 łyżki oliwy 2 łyżki ketchupu pikantnego 10 plastrów surowego boczku bez kości 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Przygotowanie: Oliwę wlać do miseczki, dodać ketchup, przyprawę do grilla oraz słodką paprykę mieloną. Wymieszać. Powstałą marynatą wysmarować plastry boczku. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie plastry boczku zawinąć na patyczki do szaszłyków. Piec na mocno rozgrzanym ruszcie grilla z każdej strony na rumiano. Smacznego! Grillowanie to jeden z ulubionych „sportów narodowych” Polaków. Kto z nas nie lubi spotkać się z przyjaciółmi lub rodziną w ogrodzie, gdy na zewnątrz panuje miła i wiosenna aura? Wspólny grill to nie tylko okazja do rozmów i miłego spędzenia czasu w gronie najbliższych, ale też szansa, by zjeść coś pysznego. A takie właśnie są te spiralki z boczku! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Jaki boczek jest najlepszy na skwarki? Surowy czy podwędzany? Tylko jeden zda egzamin Pieczony...

kartoflanka po bawarsku
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu
Rozgrzewająca i niezwykle sycąca kartoflanka po bawarsku, to idealna zupa na chłodniejsze dni. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu poradzi sobie z nią nawet laik kulinarny!

W chłodniejsze dni najlepiej sprawdzają się potrawy rozgrzewające i sycące. Dzięki temu organizm lepiej sobie radzi ze zmienną temperaturą na zewnątrz. Świetnym pomysłem na taki czas jest kartoflanka po bawarsku, czyli nic innego jak zupa ziemniaczana z dodatkami.  Kartoflanka po bawarsku  To delikatna, a jednocześnie rozgrzewająca potrawa. Swoją wyjątkowość zawdzięcza w głównej mierze ziemniakom, dzięki którym jest idealnie kremowa. Zupę można zblendować, przez co będzie jeszcze bardziej kremowa. Dodatek mięsa w postaci żeberek oraz wędzonego boczku, podbija sytość i smak całego dania. Przepis na kartoflankę po bawarsku Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 750 g ziemniaków 2 litry wody 300 g żeberek wieprzowych 300 wędzonego boczku 150 g śmietany 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki oraz kawałek selera umyjcie, a później obierzcie i włóżcie do większego garnka. Do włoszczyzny dodajcie białą część pora wraz z żeberkami wieprzowymi. Całość zalejcie dwoma litrami zimnej wody i gotujcie na niewielkim ogniu przez około 40 minut do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w mniejsze kawałki. Na 20 minut przed końcem gotowania się zupy, dodajcie je do garnka. Cebulę obierzcie i posiekajcie drobno, zaś wędzony boczek pokrójcie w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju, a później dorzućcie pokrojony boczek. Krótko podsmażcie i dodajcie posiekaną cebulę. Całość wymieszajcie oraz smażcie do zeszklenia się. Z ugotowanej zupy wyjmijcie mięso, a pozostałe składniki zblendujcie za pomocą blendera. Konsystencja potrawy nie musi być jednolita, mogą...