Bób z koperkiem i masłem. Prosty przepis na obiad
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy

Bób z koperkiem i masłem. Prosty przepis na obiad

Zastanawiacie się co podać dziś na obiad zamiast ziemniaków? Mamy świetną (i zdrową) propozycję.

Wiedzieliście, że bób to świetny zamiennik ziemniaków? Warto z niego skorzystać w sezonie letnim, kiedy staje się coraz tańszy i łatwo dostępny. Chociaż gotowane ziemniaki bez dodatków w postaci masła czy śmietany również są całkiem zdrową propozycją na obiad, warto czasem urozmaicić codzienny jadłospis i wzbogacić go o nowe składniki odżywcze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bób z koperkiem i masłem

To świetny sposób na zastąpienie ziemniaków w klasycznym obiedzie albo na stworzenie zdrowej, pysznej przekąski na lunch do pracy.

Składniki:

  • 25 dag świeżego bobu w skórce
  • 2 gałązki kopru
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Zalejcie przebrany bób zimną wodą. Do wody dodajcie cukier i gotujcie 10 minut od chwili zagotowania wody.
  2. Dopiero teraz dodajcie pół łyżeczki soli. Następnie gotujcie jeszcze przez 5-10 minut, aby bób był idealnie miękki.
  3. Odcedźcie bób i przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie ze skórek.
  4. Roztopcie masło na patelni, wrzućcie koperek i obrany bób.
  5. Podsmażajcie delikatnie mieszając. Dodajcie sól i pieprz lub opcjonalnie inne przyprawy.
  6. Gotowany bób może być serwowany do dań mięsnych lub rybnych zamiast ziemniaków. 

Bób – właściwości zdrowotne

Chociaż obecnie bób jest jeszcze dosyć drogi, niedługo powinien nieco stanieć i stać się niedrogim, zdrowym, sezonowym warzywem, po które warto sięgać. Powinny jednak na niego uważać osoby zmagające się z niektórymi chorobami takimi jak np. cukrzyca.

Zobacz także
Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad

Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad

Kotlety z bobu

Dla wszystkich bez medycznych przeciwskazań bób jest bardzo zdrowym wyborem na obiad. To bogate w białko i błonnik warzywo znacząco redukuje ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, a także anemii (dzięki wysokiej zawartości żelaza). Gotowany bób zawiera ok. 110 kcal w 100 g – nie jest to duża ilość, a jednak syci na bardzo długo.

Regularnie spożywany bób może obniżać poziom złego cholesterolu, a także wysokie ciśnienie. Zawiera spore ilości kwasu foliowego, witamin A, K, C i B6, a także fosforu, wapnia czy potasu.

Źródło: Gotujmy.pl

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Adobe Stock
Newsy
Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Co zrobić, by krupnik smakował jeszcze lepiej? Dodajcie do niego to warzywo!

Krupnik to zupa kiedyś znienawidzona, a dziś wracająca do łask. Dawniej kojarzyła się z pewnego rodzaju niedostatkiem - prosta zupa na bazie warzyw i krup jęczmiennych raczej nigdy nie gościła na polskich stołach w trakcie biesiad czy wystawnych obiadów. I dzisiaj to o proste i bardzo sycące danie nie jest raczej czymś w rodzaju specjalności jakiegokolwiek do domu, ale cieszy się znacznie większym poważaniem - choćby ze względu na tradycję. By krupnik był jeszcze lepszy, warto dodać do niego jedno warzywo, które świetnie podkreśli smak wywaru. By krupnik był idealny, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Niewiele osób dodaje do niego na przykład cebulę – a to spory błąd! Opalona cebula (tak, jak do rosołu)  nadaje krupnikowi niesamowity smak i aromat . Przekonajcie się sami! Oprócz tego zadbajcie o to, by zupa nie była nazbyt mętna .  Przepis na krupnik Aby przygotować klasyczny krupnik, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Kawałek pora 250 g ziemniaków 1 szyja z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 kość cielęca 1 woreczek kaszy jęczmiennej (150 g) 2 suszone grzyby 2 łyżki masła Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana Natka pietruszki Pieprz Sól Przygotowanie: Wysypcie kaszę z woreczka na sitko. Przepłuczcie ją, włóżcie do garnka i zalejcie ponad dwiema szklankami zimnej wody. Dodajcie do kaszy łyżkę masła i zagotujcie. Kasza powinna się gotować około 15-20 minut do miękkości. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby nie przywarła do dna. Suszone grzyby przepłuczcie i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na 15 minut. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i opalcie na suchej patelni. Następnie do...

Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Pixabay
Newsy
Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Jak ugotować jajko na twardo? Chociaż wydaje się to być podstawą sztuki kulinarnej, wbrew pozorom nie każdy ma na to niezawodny sposób! I jeszcze to obieranie...

Jak ugotować jajko na twardo, żeby: nie pękło, nie było surowe, nie było czarne w środku (przegotowane), szybko je obrać ? Chociaż gotowanie jajek to absolutna podstawa pracy w kuchni – wiele osób, nawet wytrawnych pań domu, dalej ma problem z niezawodnym i idealnym gotowaniem jajek na twardo.  Jak ugotować jajko na twardo?  Sekretem sukcesu jest nie tylko świeże jajko, ale także… kilka innych składników oprócz jajek i wody. Wielu osobom może nie przyjść do głowy, że do gotowania jaj przyda się coś jeszcze, ale okazuje się, że drobne składniki pomocnicze robią tu ogromną różnicę.  Przepis na idealne jajka na twardo Poniżej znajdziecie listę składników i akcesoriów, które pomogą wam ugotować jajko na twardo o idealnym wyglądzie, smaku i konsystencji. Składniki: jajka woda plastry cytryny kostki lodu Przydadzą się także garnek z pokrywką i sitko. Przygotowanie: Umieśćcie jajka na dnie dużego rondla lub garnka. Dodajcie wodę do garnka, tak aby jajka były w pełni pokryte. Dodajcie plasterki cytryny. Ustawcie garnek na dużym ogniu i zagotujcie, a następnie wyłączcie kuchenkę. Przykryjcie garnek i odstawcie na palnik bez grzania na około 10-12 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości jaj, liczby jaj gotowanych na raz i tego, jak mocno ścięte jajka chcecie uzyskać. Odcedźcie jajka i natychmiast umieśćcie garnek pod zimną bieżącą wodą i dodajcie sporo lodu. Sprawi to, że jajka bardzo szybko ostygną i przestaną się dalej gotować. Dlaczego warto jeść jajka? Chociaż jajka uważa się za produkt tłusty i pełen cholesterolu, są one bardzo zdrowe, jeśli nie dodajecie do nich dużych ilości majonezu, oleju czy masła. Bogate w witaminy i mikroelementy jaja wspomagają prawidłowe...

Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku
W okresie wiosennym najlepszą zupą na lekki obiad jest barszcz ukraiński przygotowany na młodej botwince. Wówczas jest idealnie delikatny, a jednocześnie aromatyczny. Barszcz ukraiński na botwince jest banalnie prosty.

Barszcz ukraiński według tradycyjnego przepisu jest przygotowywany z buraków, jednak wiosną i latem spokojnie można zastąpić je młodą botwinką. Niektórzy przyznaliby, iż w takiej wersji jest jeszcze lepszy. To świetny pomysł na szybki obiad, który z pewnością podbije kubki smakowe bliskich. Barszcz ukraiński na botwince Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, należy przygotować zaledwie kilka składników, takich jak wywar mięsno-warzywny, ziemniaki, buraki bądź botwinkę, fasolę oraz kwaśną śmietanę. Z tych produktów można wyczarować pyszne danie, które idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni. Dodatek śmietany idealnie równoważy całość. Przepis na barszcz ukraiński na botwince Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki młodej botwinki 200 ml soku z buraków 300 g fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól pieprz Przygotowanie: Fasolę przełóżcie do miski i zalejcie ją zimną wodą, aby cała znalazła się pod jej powierzchnią. Zostawcie ją tak na minimum 12 godzin. Najlepiej jest je odstawić do moczenia dzień wcześniej. Następnego dnia, fasolę wraz z wodą przełóżcie do garnka oraz dodajcie dwie szklanki świeżej. Całość gotujcie przez 30 minut. Porcję rosołową opłuczcie, włóżcie ją do garnka. Mięso zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody. Gotujcie je przez 10 minut, w międzyczasie z wierzchu zbierajcie pojawiającą się szumowinę. Marchewkę oraz pietruszkę obierzcie ze skórek, a następnie pokrójcie je w niewielką kostkę. Pokrojone warzywa dodajcie do gotującego się wywaru mięsnego. Wszystko gotujcie kolejne 10 minut. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do drugiego garnka. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je przez 15 minut do...

Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa
Netka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa
Pachnące knedle ze śliwkami polecają się na obiad! Posypcie je na koniec cukrem i cynamonem, a będą smakowały jeszcze lepiej.

Dla wielu osób knedle na słodko ze śliwkami kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki każdy z was ma w domu. Do tego świeże śliwki węgierki i można się zabierać za zrobienie pysznych knedli! Przygotujcie je z przepisu autorstwa Netki, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Knedle z jej przepisu wyglądają tak smacznie, że trudno im się oprzeć! Wypróbujcie sami, a nie pożałujecie. Przepis na knedle ze śliwkami Do przygotowania klasycznych knedli ze śliwkami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki masła 1 jajko Ok. 20 śliwek węgierek Szczypta soli 3 łyżki bułki tartej Cynamon Cukier Mąka do podsypania Przygotowanie: Śliwki umyjcie, lekko osuszcie. Przetnijcie każdą delikatnie tak, by wyciągnąć pestkę ze środka. Ziemniaki obierzcie, opłuczcie wodą i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą, zagotujcie i gotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i porządnie ugniećcie. Do jeszcze gorących ziemniaków dodajcie jedną łyżkę masła i jeszcze raz ugniećcie. Odstawcie do ostudzenia. Gdy ziemniaki będą już chłodne, dodajcie do nich jajko, szczyptę soli i 1,5 szklanki mąki. Zagniećcie ciasto. Do dużego garnka wlejcie wodę, dodajcie sól i zagotujcie. Odrywajcie z ciasta kawałki i formujcie w równe kule. Każdą z nich spłaszczcie na dłoni i nakładajcie do środka po jednej śliwce. Do każdej śliwki wsypcie po pół łyżeczki cukru. Gdy knedle będą już gotowe, partiami wkładajcie je do gotującej się wody i gotujcie je przez około 8-10 minut, zależnie od wielkości. Po ugotowaniu odkładajcie knedle na talerz i polejcie roztopionym masłem – dzięki temu nie będą się...