
Sernik to pyszne i pewne ciasto - w końcu trudno znaleźć kogoś, kto by za nim nie przepadał. Ciasto to zawsze jest więc hitem na przyjęciach, choć tym, co może zniechęcać, jest jego tłustość. W końcu prawdziwy, porządny sernik robi się na twarogu - najlepiej tłustym, choć półtłusty też się sprawdzi.
Ale da się go zrobić inaczej, co udowodniła Kasia Bosacka. W jednym z filmów opublikowanych na jej kanale „EkoBosacka” pokazała, jak robi sernik jogurtowy. Nie znajdziecie w nim nawet grama twarogu czy innego sera - w pełni zastępuje go gęsty jogurt naturalny. Tego, jak zrobić taki sernik krok po kroku, dowiecie się z poniższego przepisu.
Przepis Katarzyny Bosackiej na lekki sernik
Składniki na dużą tortownicę:
-
3 duże kubki gęstego jogurtu naturalnego, po 400 g każdy
-
8 jaj
-
150 g masła
-
¾ szklanki cukru pudru
-
1 opakowanie budyniu waniliowego
-
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo: tabliczka białej czekolady na polewę oraz świeże owoce i ulubione orzechy do dekoracji.
Przygotowanie:
-
Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Katarzyna Bosacka radzi, by zrobić to po wyjęciu jajek z lodówki - wówczas cały ten proces jest znacznie łatwiejszy. Jajka w temperaturze pokojowej są bardziej lejące się i oddzielenie żółtek od białek trudniejsze.
-
Do miski z żółtkami wsypcie 2-3 łyżki cukru pudru i utrzyjcie. Resztę cukru wsypcie do białek i ubijcie je na sztywno.
-
Do rondelka włóżcie ¾ kostki masła, czyli ok. 150 g. Roztopcie na małym ogniu i odstawcie do ostudzenia.
-
Następnie wsypcie do żółtek budyń i cukier waniliowy. Zmiksujcie i w trakcie miksowania powoli wlewajcie ostudzone masło.
-
Wlejcie jeszcze cały jogurt naturalny, który zastąpi nam w tym przepisie ser. Wymieszajcie.
-
Do masy dodajcie jeszcze przygotowaną pianę z białek, mieszając delikatnie szpatułką.
-
Wysmarujcie masłem dużą tortownicę (średnica 28 cm). Wlejcie do niej masę serową, wyrównajcie z wierzchu i włóżcie do pieca. Pieczcie przez ok. półtorej godziny w 160 stopniach Celsjusza, w trybie góra-dół.
-
Po upieczeniu uchylcie drzwiczki piekarnika. Gdy sernik wystygnie, włóżcie go do lodówki.
-
Schłodzone ciasto można już udekorować. W kąpieli wodnej albo w rondelku, na bardzo małym ogniu, rozpuśćcie białą czekoladę. Posmarujcie nią wierzch ciasta, a następnie posypcie posiekanymi drobno orzechami i udekorujcie ulubionymi, świeżymi owocami. Smacznego!