Błyskawiczny sernik bez sera od Kasi Bosackiej. Użyła znacznie lżejszego składnika
Getty Images/AKPA
Newsy

Błyskawiczny sernik bez sera od Kasi Bosackiej. Użyła znacznie lżejszego składnika

Czy da się w ogóle zrobić sernik bez zwykłego sera białego? Jak najbardziej. Przekonacie się o tym, gdy wypróbujecie prosty przepis od Kasi Bosackiej na jej pyszny sernik bez grama zwykłego twarogu. Lżejszy od tradycyjnego, a równie smaczny.

Sernik to pyszne i pewne ciasto - w końcu trudno znaleźć kogoś, kto by za nim nie przepadał. Ciasto to zawsze jest więc hitem na przyjęciach, choć tym, co może zniechęcać, jest jego tłustość. W końcu prawdziwy, porządny sernik robi się na twarogu - najlepiej tłustym, choć półtłusty też się sprawdzi.

Ale da się go zrobić inaczej, co udowodniła Kasia Bosacka. W jednym z filmów opublikowanych na jej kanale „EkoBosacka” pokazała, jak robi sernik jogurtowy. Nie znajdziecie w nim nawet grama twarogu czy innego sera - w pełni zastępuje go gęsty jogurt naturalny. Tego, jak zrobić taki sernik krok po kroku, dowiecie się z poniższego przepisu. 

Przepis Katarzyny Bosackiej na lekki sernik

Składniki na dużą tortownicę:

  • 3 duże kubki gęstego jogurtu naturalnego, po 400 g każdy

  • 8 jaj

  • 150 g masła

  • ¾ szklanki cukru pudru

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo: tabliczka białej czekolady na polewę oraz świeże owoce i ulubione orzechy do dekoracji. 

Zobacz także
Mieszam serki homogenizowane i twaróg. Tak robię najlepszy sernik na zimno

Mieszam serki homogenizowane i twaróg. Tak robię najlepszy sernik na zimno

Leciutki sernik pływający z bezową chmurką. Trzymajcie się złotej proporcji, a wyjdzie jak trzeba

Leciutki sernik pływający z bezową chmurką. Trzymajcie się złotej proporcji, a wyjdzie jak trzeba

Przygotowanie:

  1. Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Katarzyna Bosacka radzi, by zrobić to po wyjęciu jajek z lodówki - wówczas cały ten proces jest znacznie łatwiejszy. Jajka w temperaturze pokojowej są bardziej lejące się i oddzielenie żółtek od białek trudniejsze. 

  2. Do miski z żółtkami wsypcie 2-3 łyżki cukru pudru i utrzyjcie. Resztę cukru wsypcie do białek i ubijcie je na sztywno.

  3. Do rondelka włóżcie ¾ kostki masła, czyli ok. 150 g. Roztopcie na małym ogniu i odstawcie do ostudzenia.

  4. Następnie wsypcie do żółtek budyń i cukier waniliowy. Zmiksujcie i w trakcie miksowania powoli wlewajcie ostudzone masło.

  5. Wlejcie jeszcze cały jogurt naturalny, który zastąpi nam w tym przepisie ser. Wymieszajcie. 

  6. Do masy dodajcie jeszcze przygotowaną pianę z białek, mieszając delikatnie szpatułką.

  7. Wysmarujcie masłem dużą tortownicę (średnica 28 cm). Wlejcie do niej masę serową, wyrównajcie z wierzchu i włóżcie do pieca. Pieczcie przez ok. półtorej godziny w 160 stopniach Celsjusza, w trybie góra-dół. 

  8. Po upieczeniu uchylcie drzwiczki piekarnika. Gdy sernik wystygnie, włóżcie go do lodówki. 

  9. Schłodzone ciasto można już udekorować. W kąpieli wodnej albo w rondelku, na bardzo małym ogniu, rozpuśćcie białą czekoladę. Posmarujcie nią wierzch ciasta, a następnie posypcie posiekanymi drobno orzechami i udekorujcie ulubionymi, świeżymi owocami. Smacznego!