kiełbasa
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy

Błyskawiczny obiad za kilka złotych: kiełbasa z cebulą z piekarnika. Sekretem smaku jest pyszna 
marynata

Szukacie pomysłu na obiad, a znudził się Wam tradycyjny kurczak i chcielibyście coś innego? Wypróbujcie przepis na kiełbasę z piekarnika!

Zapiekana kiełbasa to doskonały pomysł na obiad czy wcześniejszą kolację. Dzięki wyjątkowej marynacie danie nabierze niepowtarzalnego aromatu, obok którego nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sos jest delikatnie pikantny, co jednocześnie podkreśla smak mięsa. Idealnie sprawdzi się z ziemniakami i surówką czy też podane ze świeżym pieczywem. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiełbasa z piekarnika z cebulką - przepis

Decydując się na przygotowanie danej potrawy, koniecznie zwróćcie uwagę na wybór kiełbasy. Jako iż jest głównym składnikiem całego dania, to powinna wówczas być dobrej jakości. Będzie ona jednocześnie gwarancją udanego dania. Tę potrawę możecie również przygotować na Wielkanoc. Wystarczy jedynie wymienić zwykłą kiełbasę na białą. Goście z pewnością będą zadowoleni!

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Pierś z kurczaka

Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

Składniki:

  • 700- 800 g kiełbasy (podwawelska, śląska czy toruńska)
  • 1 cebula
  • olej
  • około ½ szklanki do podlania 

Marynata:

  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chili

Wykonanie:

  1. Kiełbasę podzielcie na kawałki około 8 cm. Ponacinajcie ją delikatnie nożem.
  2. Do miseczki dodajcie musztardę, ketchup, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarujcie delikatnie olejem, a następnie ułóżcie w nim kawałki kiełbasy.
  4. Mięso posmarujcie przygotowaną marynatą.
  5. Obraną cebulę pokrójcie w drobne piórka oraz dodajcie je do naczynia żaroodpornego do kiełbasy. Całość podlejcie wodą.
  6. Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczcie przez około 50 minut bez przykrycia. Kiełbasa powinna się wyraźnie zarumienić. W razie potrzeby całość możecie podlać odrobiną wody, aby potrawa się nie przypaliła.
  7. Tak przygotowaną kiełbasę podawajcie z dodatkiem cebulki z pieczenia. Idealnie będzie smakować zarówno z ziemniakami i surówką, jak i pieczywem. Doskonały pomysł na obiad czy kolację. Smacznego!
Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni
Pixabay
Newsy
Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni
Marzy wam się prawdziwy grill, ale na zewnątrz jest na to za zimno? Przygotujcie pyszne szaszłyki w domu – wystarczy wam do tego patelnia. Jak się za to zabrać? Czytajcie dalej!

Już wkrótce ruszy upragniony dla wielu Polaków sezon grillowy. Zanim na zewnątrz zrobi się jednak naprawdę ciepło, będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać. Jeżeli nie możecie się doczekać pierwszego w tym roku grilla, ale temperatura jeszcze wam na to nie pozwala, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku a'la te z grilla. Do ich zrobienia będziecie potrzebowali zwykłej patelni. Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku Jeśli marzy wam się grill, ale temperatura na zewnątrz jest jeszcze zbyt niska, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli. Pokrójcie mięso w plastry i kawałki, ponadziewajcie na patyczki, posypcie ulubionymi przyprawami i całość dobrze obsmażcie na patelni. Pod koniec smażenia szaszłyków, dorzućcie na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i smażcie całość do zrumienienia. Ten pyszny i prosty obiad robi się dosłownie w 10 minut. Podajcie go ze świeżym pieczywem i ulubionymi sosami, a wasi domownicy będą wniebowzięci! Składniki: 2 kiełbasy śląskie 10 dag wędzonego boczku bez skóry 1 cebula olej do smażenia przyprawa do grilla sól czosnkowa ketchup musztarda Przygotowanie: Kiełbasę pociąć na grube plasterki (każdą na 6-7). Boczek pokroić w plastry a te w kostkę wielkości plasterków kiełbasy. Nabić na patyczki do szaszłyków na przemian plasterki kiełbasy i boczek. Posypać przyprawą do grilla i solą czosnkową. Wetrzeć delikatnie przyprawy w szaszłyki. Na patelni (takiej, by szaszłyki luźno na nią weszły) rozgrzać kilka łyżek oleju. Obsmażać szaszłyki na rumiano. W czasie, kiedy się smażą, pokroić w piórka cebulę. Wrzucić na patelnię koło szaszłyków. Smażyć aż cebula się zrumieni. Podawać na gorąco z pieczywem (lub...

biała kiełbasa z cebulą
Gotujmy.pl/aniakuk
Newsy
Wielkanocna biała kiełbasa z cebulą. Sycące i bardzo proste danie na świąteczny obiad
Biała kiełbasa to obowiązkowy produkt podczas świąt wielkanocnych. Podsmażcie ją razem z cebulką, a zachwycicie gości. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, zdecydowanie będzie numerem jeden podczas Wielkanocy!

Wielkanoc tuż tuż. To idealna pora, by zacząć komponować świąteczne menu. Oprócz klasycznego śniadania, warto również pomyśleć o uroczystym obiedzie. Na stole nie może zabraknąć takich dań jak mazurek wielkanocny, babka, jajka faszerowane czy żurek. Podczas świąt wielkanocnych nie może także zabraknąć białej kiełbasy, która zazwyczaj pojawia się w zupie. Można ją również przygotować w postaci dania głównego. Podana z podsmażoną cebulką zachwyci każdego! Biała kiełbasa z podsmażaną cebulką Choć podczas Wielkanocy śniadanie jest kluczowym punktem, to warto również pomyśleć o innych posiłkach w ciągu dnia. Oprócz klasycznego żurku, który wręcz jest obowiązkowym gościem na stole, można również przyrządzić dania główne z udziałem białej kiełbasy. Wiele osób rezygnuje z użycia tego składnika w obawie przed trudnym przepisem. Nic bardziej mylnego! Biała kiełbasa z podsmażaną cebulką to szybkie, łatwe i przepyszne danie, które posmakuje każdemu. Idealnie sprawdzi się jako obiadowa propozycja na Wielkanoc. Podajcie się bliskim z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Będą zachwyceni! Przepis na białą kiełbasę z cebulką Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 2 kg cebuli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego vegeta majeranek pieprz ostra mielona papryka olej do podsmażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a na niej ułóżcie surową białą kiełbasę. Delikatnie ją podsmażcie. Uważajcie, aby się nie przypaliła. Przełóżcie ją na talerz. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Na rozgrzany olej na patelni wrzućcie pokrojoną cebulę, chwilę duśćcie ją pod przykryciem. Podsmażoną cebulę przyprawcie majerankiem, mielonym pieprzem,...

magda gessler biała kiełbasa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczna kiełbasa w szarym sosie na obiad od Magdy Gessler. Zróbcie, a nie pożałujecie
Biała kiełbasa poleca się na uroczysty obiad, jak i na co dzień. Polana pysznym, delikatnym sosem wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowana z przepisu Magdy Gessler zachwyci waszych bliskich, a podczas zbliżających się świąt wielkanocnych zdecydowanie będzie wiodła prym. Koniecznie przyrządźcie ją z tego przepisu!

Potrawy z białą kiełbasą kojarzą się głównie z okresem świąt wielkanocnych. Jednak ten składnik nie jest zarezerwowany tylko dla tego święta. Dania z dodatkiem tego produktu można przyrządzać cały rok, na co dzień, jak i od święta. Biała kiełbasa jest serwowana w różnych formach, a gospodynie prześcigają się w coraz to nowszych oraz lepszych przepisach. Niezmiennie największą popularnością od wielu lat cieszy się potrawa składająca się z białej kiełbasy polanej szarym sosem. Biała kiełbasa z szarym sosem To danie jest podawane od niepamiętnych czasów, nie tylko podczas Wielkanocy, ale i również podczas innych uroczystości. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, aromatycznemu sosowi, jaki przygotowuje się z dodatkiem karmelu. Ostatni ten starodawny przepis postanowiła przypomnieć Magda Gessler. Biała kiełbasa z szarym sosem to świetna propozycja na świąteczny obiad. Przepis na białą kiełbasę z szarym sosem Składniki: 4 pętka białej, surowej kiełbasy 1 cebula 30 g masła 30 g mąki 1 ½ szklanki bulionu 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny sól olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju oraz dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Później do zeszklonej cebuli dodajcie pętka kiełbasy. Gdy napęcznieje pod wpływem ciepła to delikatnie ponakłuwajcie ją widelcem. Smażcie całość na niewielkim ogniu, aby cebula się nie przypaliła. Kiełbasa powinna być lekko zarumieniona z obu stron. W międzyczasie bulion bądź też rosół doprowadźcie do wrzenia. Do rondla z grubszym dnem wsypcie cukier oraz dodajcie kilka kropel wody. Podgrzewajcie go stopniowo, aż uzyskacie ciemnobrązowy karmel. Wówczas dodajcie pół szklanki bulionu i całość...

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre
Białą kiełbasę można przyrządzić dosłownie na milion sposobów. Jeden z nich proponuje sama Magda Gessler. Szary sos według jej przepisu genialnie podbija smak mięsa.

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler to kulinarny hit, któremu z pewnością nie oprze się żaden smakosz. Podsmażone na patelni mięso polane przyrządzoną na bazie karmelu miksturą to istne niebo w gębie.  Potrawę możecie serwować nie tylko z ziemniaczkami i surówką, ale również z pieczywem – w obu przypadkach będzie smakować rewelacyjnie. Do odwzorowania tej receptury potrzebujecie zaledwie siedmiu składników. Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 400 ml domowego bulionu 30 gramów prawdziwego masła 30 gramów mąki pszennej 4 białych kiełbas 1 łyżki białego cukru 1 średniej cytryny 1 dużej cebuli Szczypty soli Przygotowanie: Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka i zeszklijcie na rozgrzanym oleju.  Białą kiełbasę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie na patelni z cebulą.  Po kilku minutach kiełbasa napęcznieje pod wpływem ciepła, wówczas powinniście ponakłuwać ją widelcem w kilku miejscach. Smażcie ją z obu stron aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóżcie ją na półmisek. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i zagotujcie.  W niewielkim rondelku umieśćcie cukier, skropcie go odrobiną wody i zacznijcie powoli podgrzewać. W ten sposób po kilku minutach uzyskacie ładny, ciemnobrązowy karmel.  Tak przygotowany karmel od razu zdejmijcie z ognia i połączcie z 100 ml gorącego bulionu. Na czystej i suchej patelni umieśćcie mąkę. Kiedy się zarumieni dodajcie do niej masło. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z 100 ml zimnej wody.  Do tak przygotowanej zasmażki dodajcie również resztę bulionu i zagotujcie miksturę. Po kilku...