Zapiekana kiełbasa to doskonały pomysł na obiad czy wcześniejszą kolację. Dzięki wyjątkowej marynacie danie nabierze niepowtarzalnego aromatu, obok którego nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sos jest delikatnie pikantny, co jednocześnie podkreśla smak mięsa. Idealnie sprawdzi się z ziemniakami i surówką czy też podane ze świeżym pieczywem. 

Kiełbasa z piekarnika z cebulką - przepis

Decydując się na przygotowanie danej potrawy, koniecznie zwróćcie uwagę na wybór kiełbasy. Jako iż jest głównym składnikiem całego dania, to powinna wówczas być dobrej jakości. Będzie ona jednocześnie gwarancją udanego dania. Tę potrawę możecie również przygotować na Wielkanoc. Wystarczy jedynie wymienić zwykłą kiełbasę na białą. Goście z pewnością będą zadowoleni!

Składniki:

  • 700- 800 g kiełbasy (podwawelska, śląska czy toruńska)
  • 1 cebula
  • olej
  • około ½ szklanki do podlania 

Marynata:

  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chili

Wykonanie:

  1. Kiełbasę podzielcie na kawałki około 8 cm. Ponacinajcie ją delikatnie nożem.
  2. Do miseczki dodajcie musztardę, ketchup, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarujcie delikatnie olejem, a następnie ułóżcie w nim kawałki kiełbasy.
  4. Mięso posmarujcie przygotowaną marynatą.
  5. Obraną cebulę pokrójcie w drobne piórka oraz dodajcie je do naczynia żaroodpornego do kiełbasy. Całość podlejcie wodą.
  6. Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczcie przez około 50 minut bez przykrycia. Kiełbasa powinna się wyraźnie zarumienić. W razie potrzeby całość możecie podlać odrobiną wody, aby potrawa się nie przypaliła.
  7. Tak przygotowaną kiełbasę podawajcie z dodatkiem cebulki z pieczenia. Idealnie będzie smakować zarówno z ziemniakami i surówką, jak i pieczywem. Doskonały pomysł na obiad czy kolację. Smacznego!