Kilka jabłek, parę jajek, masło albo olej, mleko i mąka – nie potrzebujecie niemal niczego więcej, by przyrządzić smakowity biszkopt z jabłkami, który smakuje idealnie na ciepło. Te proste składnik uratują was w podbramkowej sytuacji.
Na pewno znacie dobrze ten moment. Niezapowiedziani goście już składają swoje zamówienia na kawę i herbatę, a wy gorączkowo wodzicie oczami po półkach w poszukiwaniu czegoś do poczęstowania. Ten sprytny biszkopt to dla was perfekcyjne rozwiązanie.
Do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali nawet miksera – cały proces mieszania można spokojnie wykonać zwykłą trzepaczką do jajek. Nic prostszego.
Zobacz także:
Pamiętajcie jednak, by nie przesadzać z wielkością blachy lub formy do pieczenia – jeśli zrobicie bardziej płaski placek, nie pieczcie go tak długo, jak podaliśmy w przepisie. Polecamy czuwanie nad piekarnikiem z obowiązkową wykałaczką do sprawdzenia poziomu upieczenia!
Przepis na szybki biszkopt z jabłkami
Składniki:
- 2-3 jabłka
- 3 jajka
- Pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła (ok. 80 g)
- 30 dag mąki pszennej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie zapomnijcie usunąć gniazd nasiennych.
- Wbijcie jajka do dużej miski lub garnka.
- Wsypcie do jajek cukier i roztrzepcie trzepaczką lub mikserem.
- Dodajcie do naczynia mleko, wymieszajcie.
- Masło roztopcie, wlejcie do mieszanki i znów wymieszajcie.
- Dodajcie do środka mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość na gładką masę biszkoptową.
- Dodajcie do środka jabłka i ostatni raz dokładnie zamieszajcie surowe ciasto.
- Niewielką formę na ciasto wysmarujcie masłem lub ułóżcie na niej papier do pieczenia.
- Pieczcie przez ok. 30 min w rozgrzanym do temp. 180 st. C piekarniku.
- Opcjonalnie możecie oprószyć wystudzone ciasto cukrem pudrem.
- Smacznego!
Czytaj także: