Kilka jabłek, parę jajek, masło albo olej, mleko i mąka – nie potrzebujecie niemal niczego więcej, by przyrządzić smakowity biszkopt z jabłkami, który smakuje idealnie na ciepło. Te proste składnik uratują was w podbramkowej sytuacji.

Na pewno znacie dobrze ten moment. Niezapowiedziani goście już składają swoje zamówienia na kawę i herbatę, a wy gorączkowo wodzicie oczami po półkach w poszukiwaniu czegoś do poczęstowania. Ten sprytny biszkopt to dla was perfekcyjne rozwiązanie.

Do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali nawet miksera – cały proces mieszania można spokojnie wykonać zwykłą trzepaczką do jajek. Nic prostszego.

Zobacz także:

Pamiętajcie jednak, by nie przesadzać z wielkością blachy lub formy do pieczenia – jeśli zrobicie bardziej płaski placek, nie pieczcie go tak długo, jak podaliśmy w przepisie. Polecamy czuwanie nad piekarnikiem z obowiązkową wykałaczką do sprawdzenia poziomu upieczenia!

Przepis na szybki biszkopt z jabłkami

Składniki:

  • 2-3 jabłka
  • 3 jajka
  • Pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła (ok. 80 g)
  • 30 dag mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie zapomnijcie usunąć gniazd nasiennych.
  2. Wbijcie jajka do dużej miski lub garnka.
  3. Wsypcie do jajek cukier i roztrzepcie trzepaczką lub mikserem.
  4. Dodajcie do naczynia mleko, wymieszajcie.
  5. Masło roztopcie, wlejcie do mieszanki i znów wymieszajcie.
  6. Dodajcie do środka mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość na gładką masę biszkoptową.
  7. Dodajcie do środka jabłka i ostatni raz dokładnie zamieszajcie surowe ciasto.
  8. Niewielką formę na ciasto wysmarujcie masłem lub ułóżcie na niej papier do pieczenia.
  9. Pieczcie przez ok. 30 min w rozgrzanym do temp. 180 st. C piekarniku.
  10. Opcjonalnie możecie oprószyć wystudzone ciasto cukrem pudrem.
  11. Smacznego!

Czytaj także: