Smaczne, tradycyjne gołąbki w pomidorowym sosie, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go jeszcze szybciej i łatwiej, jeśli wykorzystacie w tym celu szybkowar – gołąbki będą gotowe w mgnieniu oka!
Przepis na gołąbki z szybkowaru
Do przygotowania gołąbków potrzebny wam będzie szybkowar i poniższe składniki:
Składniki do gołąbków:
- 1 główka białej kapusty
- 2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 kg ryżu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Składniki na sos:
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- Pół szklanki mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wodą. Ugotujcie do miękkości.
- Do drugiego garnka wlejcie wodę, posólcie i wsypcie kilogram ryżu. Gotujcie „al dente” czyli tak, by ryż był lekko twardy. Odstawcie do ostudzenia.
- Włóżcie do dużej miski mięso mielone i dodajcie do niego ryż i jajko. Wsypcie po łyżeczce soli i pieprzu i wymieszajcie do połączenia składników.
- Z ugotowanej kapusty oddzielcie liście i zostawcie na chwilę, by ostygły.
- Gdy będą już zimne, wytnijcie zgrubienia i nakładajcie farsz. Zawijajcie ciasno!
- Następnie rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i podsmażcie gołąbki ze wszystkich stron, przez około dwie minuty.
- Gotowe gołąbki przełóżcie do szybkowaru i wypełnijcie go do ¾ jego wysokości. Wsypcie ziarna ziela angielskiego, dodajcie liście laurowe, pieprz, sól i zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła gołąbki.
- Zamknijcie szybkowar. Gdy woda się zagotuje, gotujcie gołąbki przez około 13 minut. Po tym czasie zdejmijcie go z palnika i odstawcie na kwadrans.
- Wyjmijcie gołąbki z szybkowaru i przełóżcie na duży półmisek, a wodę wlejcie do garnka.
- Do wody z gołąbków dodajcie 4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz i wymieszajcie. Zagęśćcie mąką wymieszaną z wodą, wlewając ją do gotującego się sosu. Wymieszajcie.
- Gołąbki możecie polać gotowym sosem albo włożyć je do garnka. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl