gołąbki z szybkowaru przepis
Agiatis/gotujmy.pl
Newsy

Błyskawiczne w przygotowaniu gołąbki z szybkowaru. Zachwycają delikatnością i wspaniałym aromatem

Domowe gołąbki gotowe w kilkanaście minut? To możliwe! Potrzebny wam będzie tylko szybkowar. Sprawdźcie ten smaczny przepis.
Katarzyna Wyborska
marzec 23, 2021

Smaczne, tradycyjne gołąbki w pomidorowym sosie, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go jeszcze szybciej i łatwiej, jeśli wykorzystacie w tym celu szybkowar – gołąbki będą gotowe w mgnieniu oka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z szybkowaru

Do przygotowania gołąbków potrzebny wam będzie szybkowar i poniższe składniki:

Składniki do gołąbków:

  • 1 główka białej kapusty
  • 2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kg ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos:

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wodą. Ugotujcie do miękkości.
  2. Do drugiego garnka wlejcie wodę, posólcie i wsypcie kilogram ryżu. Gotujcie „al dente” czyli tak, by ryż był lekko twardy. Odstawcie do ostudzenia.
  3. Włóżcie do dużej miski mięso mielone i dodajcie do niego ryż i jajko. Wsypcie po łyżeczce soli i pieprzu i wymieszajcie do połączenia składników.
  4. Z ugotowanej kapusty oddzielcie liście i zostawcie na chwilę, by ostygły.
  5. Gdy będą już zimne, wytnijcie zgrubienia i nakładajcie farsz. Zawijajcie ciasno!
  6. Następnie rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i podsmażcie gołąbki ze wszystkich stron, przez około dwie minuty.
  7. Gotowe gołąbki przełóżcie do szybkowaru i wypełnijcie go do ¾ jego wysokości. Wsypcie ziarna ziela angielskiego, dodajcie liście laurowe, pieprz, sól i zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła gołąbki.
  8. Zamknijcie szybkowar. Gdy woda się zagotuje, gotujcie gołąbki przez około 13 minut. Po tym czasie zdejmijcie go z palnika i odstawcie na kwadrans.
  9. Wyjmijcie gołąbki z szybkowaru i przełóżcie na duży półmisek, a wodę wlejcie do garnka.
  10. Do wody z gołąbków dodajcie 4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz i wymieszajcie. Zagęśćcie mąką wymieszaną z wodą, wlewając ją do gotującego się sosu. Wymieszajcie.
  11. Gołąbki możecie polać gotowym sosem albo włożyć je do garnka. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...

Przeczytaj
Salceson
Wikimedia Commons/MOs810
Przepisy Tani przepis na salceson domowy skradnie wasze serca. Po zjedzeniu uśmiech na twarzy gwarantowany
Nic nie dorówna domowemu jedzeniu. Salceson przygotowany samodzielnie? Tak, to możliwe!
Aleksandra Jaworska
listopad 15, 2020

Jeśli macie zacięcie do przepisów, ten powinien przypaść wam do gustu. Jeżeli za to gotowanie to kolejna pozycja w zestawieniu waszych hobby, przekonacie się tym bardziej. Przedstawiamy przepis na mięsny i pyszny - domowy salceson wieprzowy. Salceson jako wyrób kulinarny głównie jest robiony z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Odpowiednie peklowanie mięsa zapewni mu właściwą konsystencję i smak nieporównywalny do niczego innego.  Salceson, ze względu na swój skład, przybiera różne nazwy handlowe. W sklepowych ladach możemy znaleźć włoski, czarny, brunszwicki, saksoński, ozorkowy, wiejski, podrobowy. Każdy wymaga innego rodzaju mięsa i dodatków w postaci przypraw.  Żeby zrobić domowy salceson, potrzebujecie: 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg ) zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli 1 główka czosnku 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu  osłonki do salcesonu                                  1 łyżka soli lub trochę więcej 1 łyżka z czubkiem żelatyny 2 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku suszonego 1 łyżka kolendry mielonej 1 łyżka pieprzu 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego Sposób przygotowania: Początkowym etapem przygotowania salcesonu jest oddzielenie golonek od kości. Mięso tak przygotowane należy zapeklować, a kości włożyć do lodówki. W kubku mieszamy peklosól, 1 szklankę wrzątku,...

Przeczytaj
gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Przeczytaj
gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Przeczytaj