Smaczne, tradycyjne gołąbki w pomidorowym sosie, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go jeszcze szybciej i łatwiej, jeśli wykorzystacie w tym celu szybkowar – gołąbki będą gotowe w mgnieniu oka!

Przepis na gołąbki z szybkowaru

Do przygotowania gołąbków potrzebny wam będzie szybkowar i poniższe składniki:

Składniki do gołąbków:

  • 1 główka białej kapusty
  • 2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kg ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos:

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wodą. Ugotujcie do miękkości.
  2. Do drugiego garnka wlejcie wodę, posólcie i wsypcie kilogram ryżu. Gotujcie „al dente” czyli tak, by ryż był lekko twardy. Odstawcie do ostudzenia.
  3. Włóżcie do dużej miski mięso mielone i dodajcie do niego ryż i jajko. Wsypcie po łyżeczce soli i pieprzu i wymieszajcie do połączenia składników.
  4. Z ugotowanej kapusty oddzielcie liście i zostawcie na chwilę, by ostygły.
  5. Gdy będą już zimne, wytnijcie zgrubienia i nakładajcie farsz. Zawijajcie ciasno!
  6. Następnie rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i podsmażcie gołąbki ze wszystkich stron, przez około dwie minuty.
  7. Gotowe gołąbki przełóżcie do szybkowaru i wypełnijcie go do ¾ jego wysokości. Wsypcie ziarna ziela angielskiego, dodajcie liście laurowe, pieprz, sól i zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła gołąbki.
  8. Zamknijcie szybkowar. Gdy woda się zagotuje, gotujcie gołąbki przez około 13 minut. Po tym czasie zdejmijcie go z palnika i odstawcie na kwadrans.
  9. Wyjmijcie gołąbki z szybkowaru i przełóżcie na duży półmisek, a wodę wlejcie do garnka.
  10. Do wody z gołąbków dodajcie 4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz i wymieszajcie. Zagęśćcie mąką wymieszaną z wodą, wlewając ją do gotującego się sosu. Wymieszajcie.
  11. Gołąbki możecie polać gotowym sosem albo włożyć je do garnka. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl