gołąbki z szybkowaru przepis
Agiatis/gotujmy.pl
Newsy

Błyskawiczne w przygotowaniu gołąbki z szybkowaru. Zachwycają delikatnością i wspaniałym aromatem

Domowe gołąbki gotowe w kilkanaście minut? To możliwe! Potrzebny wam będzie tylko szybkowar. Sprawdźcie ten smaczny przepis.

Smaczne, tradycyjne gołąbki w pomidorowym sosie, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go jeszcze szybciej i łatwiej, jeśli wykorzystacie w tym celu szybkowar – gołąbki będą gotowe w mgnieniu oka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z szybkowaru

Do przygotowania gołąbków potrzebny wam będzie szybkowar i poniższe składniki:

Składniki do gołąbków:

  • 1 główka białej kapusty
  • 2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kg ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos:

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wodą. Ugotujcie do miękkości.
  2. Do drugiego garnka wlejcie wodę, posólcie i wsypcie kilogram ryżu. Gotujcie „al dente” czyli tak, by ryż był lekko twardy. Odstawcie do ostudzenia.
  3. Włóżcie do dużej miski mięso mielone i dodajcie do niego ryż i jajko. Wsypcie po łyżeczce soli i pieprzu i wymieszajcie do połączenia składników.
  4. Z ugotowanej kapusty oddzielcie liście i zostawcie na chwilę, by ostygły.
  5. Gdy będą już zimne, wytnijcie zgrubienia i nakładajcie farsz. Zawijajcie ciasno!
  6. Następnie rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i podsmażcie gołąbki ze wszystkich stron, przez około dwie minuty.
  7. Gotowe gołąbki przełóżcie do szybkowaru i wypełnijcie go do ¾ jego wysokości. Wsypcie ziarna ziela angielskiego, dodajcie liście laurowe, pieprz, sól i zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła gołąbki.
  8. Zamknijcie szybkowar. Gdy woda się zagotuje, gotujcie gołąbki przez około 13 minut. Po tym czasie zdejmijcie go z palnika i odstawcie na kwadrans.
  9. Wyjmijcie gołąbki z szybkowaru i przełóżcie na duży półmisek, a wodę wlejcie do garnka.
  10. Do wody z gołąbków dodajcie 4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz i wymieszajcie. Zagęśćcie mąką wymieszaną z wodą, wlewając ją do gotującego się sosu. Wymieszajcie.
  11. Gołąbki możecie polać gotowym sosem albo włożyć je do garnka. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

gołąbki z ziemniakami
Flickr
Newsy
Dodajcie to do gołąbków a wasze kubki smakowe oszaleją. Prosty składnik. W życiu nie zgadniecie o co chodzi
Lubicie specjały kuchni regionalnej? Ten wyjątkowy przepis na gołąbki na pewno wam się spodoba!

Kuchnia regionalna pełna jest prawdziwych skarbów! Kto poznał dania z różnych regionów Polski, ten dobrze wie, ile pysznych przepisów się tam kryje. Jednym z nich są fantastyczne, kresowe gołąbki, zwane też gołąbkami podolskimi. Na czym polega ich wyjątkowość? Do farszu dodaje się… ziemniaki! Te gołąbki występują w kilku wersjach. Najpopularniejsza to farsz z samych ziemniaków z przyprawami, ale robi się także farsz mieszany, gdzie ziemniaki stanowią dodatek do mięsa. Wypróbujcie przepis na gołąbki podolskie! Przepis na gołąbki podolskie Do przygotowania podolskich gołąbków z ziemniakami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego) 5 dużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka oleju Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty, włóżcie ją do garnka i sparzcie gorącą wodą. Następnie wyjmijcie ją z garnka, ostudźcie i oddzielcie liście. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Nie zapomnijcie odcisnąć ich z soków! Obierzcie cebulę i pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zeszkliła i odstawcie do wystudzenia. Do miski ze startymi ziemniakami dodajcie jedno jajko, ostudzoną cebulę, mielone mięso oraz sól i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz kładźcie na liście kapusty i zawijajcie na gołąbki. Na dnie garnka połóżcie kilka liści kapusty, wlejcie szklankę wody i wsypcie pokruszone suszone grzyby, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela...

Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego
Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny. Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku. Najlepszy ryż do gołąbków Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie. Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty , gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 większa główka białej kapusty 1 cebula 500 g mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia ½ pęczka koperku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku bulion ziele angielskie liście laurowe Przygotowanie: Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na...

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia
Flickr
Newsy
Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty
Nie ma to jak przepyszne, mięciutkie gołąbki. Jedliście już je przygotowane z kapusty włoskiej? Są obłędne. Oto przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy. Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem. To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy. Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci. Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Składniki na gołąbki: Główka kapusty włoskiej 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.) 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem) 1 łyżka suszonego majeranku 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Sól Pieprz Składniki na sos: Łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 50 dag przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Łyżka cukru Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez...

Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
AdobeStock
Newsy
Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
Czy wiecie, jak należy prawidłowo ułożyć gołąbki w garnku? Sprawdźcie, czy dobrze to robicie.

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych wśród Polaków dań. Są smaczne, sycące, a składniki kosztują grosze. Choć przygotowanie gołąbków wymaga nieco czasu i wprawy, nie warto się zrażać. Każdy może się nauczyć przyrządzać to pyszne danie! Sprawdźcie, jak powinno się prawidłowo gotować gołąbki. Jak układać gołąbki w garnku? By gołąbki się udały, ważny jest także sposób ich gotowania. Zawsze należy wkładać je do garnka warstwami – jeden na drugim. Gdy układacie gołąbki w garnku zwróćcie uwagę na to, by duże gołąbki zawsze znalazły się na spodzie, a małe na górze. Dzięki temu się nie rozpadną i będą równomiernie ugotowane. Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym Do przygotowania klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 700 g mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ryżu (100 g) 1 główka kapusty 2 cebule 2 litry bulionu 1 litr przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie cebule drobno w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. 1 torebkę ryżu ugotujcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy ryż już będzie chłodniejszy, wymieszajcie go w misce z mięsem i cebulą. Doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie. Wytnijcie głąb z kapusty, nabijcie ją na widelec i włóżcie do garnka z wrzącą wodą. Po chwili, gdy liście zaczną mięknąć, wyjmijcie kapustę. Ostrożnie oddzielcie liście. Z każdego liścia usuńcie zgrubienia, a następnie ułóżcie farsz i zawińcie liście w gołąbki. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka liści kapusty, a następnie włóżcie gołąbki. Powinny leżeć ciasno jeden przy drugim. Gdy...