Pączki można robić z różnymi dodatkami. Te, które jadamy najczęściej to zwykłe ciastka z konfiturą. Marmoladę można robić z róży, malin czy wiśni. Niektórzy wolą lżejszą i zdrowszą odmianę pączków, robiąc je nie tylko z mąki, ale dodając do ciasta także twaróg i jogurt. Właśnie tę wersję postanowił zaproponować Tomasz Strzelczyk, wspominając, że w najbliższym czasie planuje zrzucić parę kilogramów.

Kiedyś pączki wcale nie były słodkie

Dziś znamy te ciastka jako delikatne, miękkie, wypełnione konfiturą. Kiedyś były twarde, wyrabiano je z ciasta chlebowego, były słone i pikantne. Dodawano do nich boczek lub słoninę i jadano już w starożytnym Rzymie. Zagryzano nimi mięsiwo i mocne trunki.

W Polsce miały postać ciasta nadziewanego słoniną, jedzonego przy zapustach, czyli w karnawale. Słodkie pączki zaczęto przyrządzać dopiero w XVI w. Dzięki dodatkowi drożdży, ciastka zaczęły być bardziej puszyste i okrągłe. Pierwsze słodkie pączki polewano miodem. Dziś Tomasz Strzelczyk ich serowe wersje obtacza w cukrze z cynamonem.

Pączki serowe Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 180 g gęstego jogurtu z wanilią lub skyr
  • 2 łyżki alkoholu: wódka lub rum
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Olej do głębokiego smażenia

Do obtoczenia:

  • 100 g cukru
  • 2,5 łyżeczki cynamonu

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie do miski mąkę pszenną, dodajcie twaróg rozdrabniając go w palcach, a następnie dołóżcie jajko, żółtka i jogurt. Na końcu do miski wsypcie cukier, sodę, cukier waniliowy i alkohol. 
  2. Zagniećcie ręką lekkie ciasto i  olej w garnku lub na wysokiej patelni.
  3. Natłuśćcie ręce i formujcie z ciasta okrągłe pączki.
  4. Pączki wrzucajcie na gorący tłuszcz i smażcie kilka minut, obracając od czasu do czasu aż mocno się zrumienią.
  5. Po usmażeniu przekładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Przygotujcie posypkę łącząc cukier z cynamonem.
  7. Obtaczajcie w niej jeszcze ciepłe pączki.

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha, Wikipedia, Kukbuk