Błyskawiczne pączki serowe Tomasza Strzelczyka. Ile się je robi.....
Instagram / Tomasz Strzelczyk
Newsy

Błyskawiczne pączki serowe Tomasza Strzelczyka. Zrobicie je w 15 minut

Pączki bez drożdży za to z twarogiem i jogurtem. Dzięki tym dodatkom są delikatne, puszyste i mniej kaloryczne.

Pączki można robić z różnymi dodatkami. Te, które jadamy najczęściej to zwykłe ciastka z konfiturą. Marmoladę można robić z róży, malin czy wiśni. Niektórzy wolą lżejszą i zdrowszą odmianę pączków, robiąc je nie tylko z mąki, ale dodając do ciasta także twaróg i jogurt. Właśnie tę wersję postanowił zaproponować Tomasz Strzelczyk, wspominając, że w najbliższym czasie planuje zrzucić parę kilogramów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedyś pączki wcale nie były słodkie

Dziś znamy te ciastka jako delikatne, miękkie, wypełnione konfiturą. Kiedyś były twarde, wyrabiano je z ciasta chlebowego, były słone i pikantne. Dodawano do nich boczek lub słoninę i jadano już w starożytnym Rzymie. Zagryzano nimi mięsiwo i mocne trunki.

W Polsce miały postać ciasta nadziewanego słoniną, jedzonego przy zapustach, czyli w karnawale. Słodkie pączki zaczęto przyrządzać dopiero w XVI w. Dzięki dodatkowi drożdży, ciastka zaczęły być bardziej puszyste i okrągłe. Pierwsze słodkie pączki polewano miodem. Dziś Tomasz Strzelczyk ich serowe wersje obtacza w cukrze z cynamonem.

Zobacz także
	Czy w tym roku opłaca się samemu smażyć pączki? Możecie mieć 25 własnych w cenie kilku z cukierni

Czy opłaca się jeszcze samemu smażyć pączki? Sprawdźcie, ile kosztuje domowy pączek

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu

Pączki serowe Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 180 g gęstego jogurtu z wanilią lub skyr
  • 2 łyżki alkoholu: wódka lub rum
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Olej do głębokiego smażenia

Do obtoczenia:

  • 100 g cukru
  • 2,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie do miski mąkę pszenną, dodajcie twaróg rozdrabniając go w palcach, a następnie dołóżcie jajko, żółtka i jogurt. Na końcu do miski wsypcie cukier, sodę, cukier waniliowy i alkohol. 
  2. Zagniećcie ręką lekkie ciasto i  olej w garnku lub na wysokiej patelni.
  3. Natłuśćcie ręce i formujcie z ciasta okrągłe pączki.
  4. Pączki wrzucajcie na gorący tłuszcz i smażcie kilka minut, obracając od czasu do czasu aż mocno się zrumienią.
  5. Po usmażeniu przekładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Przygotujcie posypkę łącząc cukier z cynamonem.
  7. Obtaczajcie w niej jeszcze ciepłe pączki.

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha, Wikipedia, Kukbuk

Smażenie pączków
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Smażycie pączki parę minut, a tłuszcz już się przypala? Wrzućcie to podczas smażenia. Genialny trik naszych babć
Karnawał trwa. Czas więc na słodkie, przepyszne i cóż – nie do końca dietetyczne desery. Na dietę przyjdzie czas w wielkim poście!

Do tłustego czwartku zostało jeszcze kilka tygodni. Pora więc na przetestowanie jakiegoś przepisu na karnawałowe smakołyki. Prawdziwym klasykiem tego okresu są oczywiście ukochane przez wszystkich pączki z obowiązkowym nadzieniem. Różane, wiśniowe, truskawkowe – jakie powidła i dżemy wybierzecie do swoich pączków? A może warto zaryzykować coś bardziej nowoczesnego? Nadzienie krówkowe, czekoladowe albo nawet chałwowe na pewno przypadnie do gustu najmłodszym smakoszom. Pozostaje jeszcze smażenie. Jeżeli macie kłopot z palącym się tłuszczem, nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta spirytusu. Możecie także wypróbować babciny patent z wkładaniem do rozgrzanego tłuszczu obranego ziemniaka. Brzmi nietypowo, ale podobno działa. Przepis na pączki Składniki: 250 ml mleka ¼ kostki drożdży (ok. 25 g) 3 łyżki cukru 3 i pół szklanki mąki Łyżeczka soli Jajko 4 żółtka 4 łyżki masła 2 łyżki spirytusu Lukier Nadzienie do pączków dowolnego rodzaju (najlepsze będą gęste dżemy) Przygotowanie: Do miski wlejcie mleko, dodajcie drożdże a także po łyżce mąki i cukru. Wymieszajcie dokładnie i odstawcie na 15 min do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Jajko i żółtka utrzyjcie z resztą cukru, dodajcie do przesianej mąki z solą. Wlejcie rozrobione drożdże. Wyrabiajcie gładkie, miękkie ciasto. W trakcie wyrabiania dodajcie spirytus i rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawcie do wyrośnięcia na godzinę. Na stolnicy wysypcie nieco mąki i rozwałkujcie wyrośnięte ciasto. Wykrajajcie z ciasta o grubości ok. 1 cm. okrągłe placuszki, do których włożycie nadzienie. Smażcie pączki w szerokim naczyniu w głębokim tłuszczu. Podawajcie pączki przybrane lukrem.  

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Gotujmy.pl
Newsy
Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Racuchy z rabarbarem to świetny pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Zamiast kefiru dodajcie do nich czegoś innego, a wyjdą wam lekkie i puszyste.

Klasyczny przepis na racuchy zawiera swoją istotę w dwóch składnikach. Pierwszym jest kefir, na którym przygotowuje się ciasto. Drugim są odpowiedzialne za wzrost i puszystość ciasta drożdże. Często do takich właśnie racuszków dodaje się pokrojone lub starte jabłko. Nieco inny sposób na tradycyjne racuchy My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego uwielbianego przez miliony Polaków dania. Zamiast kefiru użyjcie lekkiego jogurtu naturalnego. Drożdże zamieńcie na proszek do pieczenia – wtedy nie będziecie musieli długo czekać na wyrośnięcie ciasta. Z kolei zamiast tradycyjnego jabłka, do ciasta dodajcie pokrojony drobno rabarbar . Taką wersję racuchów polecamy zwłaszcza w czasie wiosny i wczesnym latem, kiedy to trwa sezon na rabarbar. Przepis na racuchy z rabarbarem na jogurcie Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru i odrobina do obsypania 15 dag rabarbaru Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski przez sitko. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijcie jajko i wlejcie jogurt naturalny o pokojowej temperaturze. Zmiksujcie wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki i wymieszajcie z ciastem. Rozgrzejcie na patelni olej i smażcie małe racuchy na złoty, brązowawy kolor z obu stron. Po usmażeniu oprószcie racuchy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Racuchy to nie jedyny pomysł na coś słodkiego z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także rabarbaru zapiekanego pod kruszonką, przepysznego kompotu z rabarbarem, a także na przykład pleśniaka z dodatkiem świeżego rabarbaru...

serowe oponki
Gotujmy.pl/kasia.nma
Newsy
Mięciutkie serowe oponki. Tak dobre, że do Tłustego Czwartku zrobicie je kilka razy
Tłusty Czwartek tuż, tuż. Faworki, pączki z nadzieniem oraz serowe oponki z pewnością będą królować na waszych stołach.

To jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w roku. To właśnie w Tłusty Czwartek wszyscy zapominają o dietach, a liczenie kalorii tego dnia odchodzi w zapomnienie. Wszyscy konkurują ze sobą pod względem liczby zjedzonych pączków. To ostatnia okazja, aby sobie pofolgować przed Wielkim Postem. To także pogański zwyczaj świętowania końca zimy i początku wiosny, właśnie za pośrednictwem spożywania tłustych potraw. Początkowo było to tłuste mięso oraz pączki z dodatkiem… słoniny. Dopiero później zaczęto raczyć się pączkami na słodko. Co podać na Tłusty Czwartek? Jeśli lubicie lekkie słodkości, koniecznie spróbujcie tych delikatnych serowych oponek. Są miękkie, puszyste i słodkie. Po prostu przepyszne! Są doskonałą alternatywą dla lekkich i kruchych faworków oraz pączków nadzianych konfiturą z róży, ajerkoniakiem albo marmoladą. Według zwyczaju tego dnia trzeba zjeść co najmniej jednego pączka – inaczej nie będziemy mogli liczyć na powodzenie. Przepis na serowe oponki Składniki 25dag białego sera 2 jajka ½ szklanki cukru Płaska łyżka cukru waniliowego Mąka Pół kieliszka spirytusu Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie W dużej misce połączcie biały ser z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz sodą. Dodawajcie po trochę mąkę, tak, żeby ciasto miało luźną konsystencję – jest idealne, gdy nie lepi się za bardzo do dłoni. Stolnicę wysypcie mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość 1cm i wykrawajcie dużą szklanką kółka, a środki kieliszkiem do wódki. Dzięki temu uzyskacie kształt oponek. W szerokim garnku rozgrzejcie olej i włóżcie do niego oponki. Gdy się zezłocą z jednej strony, przekręćcie je na drugą. Na koniec usmażcie kółeczka, które uzyskaliście z wykrawania...

Oponki serowe
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Puszyste, serowe oponki jak za dawnych lat. Ten przepis to absolutny numer jeden wśród Polaków
Lubimy wracać wspomnieniami do smaków domowej kuchni. Niektóre dania wydają się szczególnie bliskie sercu. Co powiecie na pyszne oponki serowe, podawane na ciepło z cukrem pudrem?

Niektóre potrawy sprawiają, że miękną nam serca. Szczególny sentyment mamy do deserów z tamtych lat. Wszyscy pamiętamy kultową wuzetkę, pleśniaka czy oponki serowe. Ostatni przysmak jest tani i bardzo łatwy  do wykonania. Można się nim zajadać właściwie na każdą okazję! Dawne smaki W zależności od tego, jaką melodię grają nasze kubki smakowe, będziemy sięgać po konkretne desery. Dla fanów kremowych ciast polecamy wuzetkę, torty i tiramisu. Fani biszkoptów odnajdą się w pleśniaku, prostym cieście z brzoskwiniami oraz muffinkach.  Całkiem innym rodzajem słodkich przysmaków są te, które wiążą się z sentymentem do rodzinnego domu i kuchni babci. Popisowym daniem naszych cioć były z pamiętne oponki z serem. Królowały na polskich stołach a sezon jesienno-zimowy to najlepszy moment, by do nich wrócić. Oponki przypominają trochę pączki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i posypuje cynamonem. Przydadzą się jako smakowity dodatek na Sylwestra albo na mini przyjęcie urodzinowe waszego dziecka. Produkty macie pewnie w lodowce, potrzeba jeszcze tylko 1,5 godziny wolnego czasu i gotowe! Prosto nie znaczy niesmacznie Mamy zwyczaj sądzić, że tylko przepisy skomplikowane będą cieszyć gusta naszych gości. Nic bardziej mylnego! Prosta kuchnia to też smaczna kuchnia. Czasem kilka składników wystarczy, żeby wyczarować całkiem ponadprzeciętne danie. Na jedno z nich podajemy wam przepis poniżej. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszenne 225 g dobrej jakości twarogu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wódki szczypta soli Jak przygotować szybkie oponki serowe? Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie...