Błyskawiczne pączki serowe Tomasza Strzelczyka. Ile się je robi.....
Instagram / Tomasz Strzelczyk
Newsy

Błyskawiczne pączki serowe Tomasza Strzelczyka. Zrobicie je w 15 minut

Pączki bez drożdży za to z twarogiem i jogurtem. Dzięki tym dodatkom są delikatne, puszyste i mniej kaloryczne.

Pączki można robić z różnymi dodatkami. Te, które jadamy najczęściej to zwykłe ciastka z konfiturą. Marmoladę można robić z róży, malin czy wiśni. Niektórzy wolą lżejszą i zdrowszą odmianę pączków, robiąc je nie tylko z mąki, ale dodając do ciasta także twaróg i jogurt. Właśnie tę wersję postanowił zaproponować Tomasz Strzelczyk, wspominając, że w najbliższym czasie planuje zrzucić parę kilogramów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedyś pączki wcale nie były słodkie

Dziś znamy te ciastka jako delikatne, miękkie, wypełnione konfiturą. Kiedyś były twarde, wyrabiano je z ciasta chlebowego, były słone i pikantne. Dodawano do nich boczek lub słoninę i jadano już w starożytnym Rzymie. Zagryzano nimi mięsiwo i mocne trunki.

W Polsce miały postać ciasta nadziewanego słoniną, jedzonego przy zapustach, czyli w karnawale. Słodkie pączki zaczęto przyrządzać dopiero w XVI w. Dzięki dodatkowi drożdży, ciastka zaczęły być bardziej puszyste i okrągłe. Pierwsze słodkie pączki polewano miodem. Dziś Tomasz Strzelczyk ich serowe wersje obtacza w cukrze z cynamonem.

Zobacz także
	Czy w tym roku opłaca się samemu smażyć pączki? Możecie mieć 25 własnych w cenie kilku z cukierni

Czy opłaca się jeszcze samemu smażyć pączki? Sprawdźcie, ile kosztuje domowy pączek

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu

Pączki serowe Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 180 g gęstego jogurtu z wanilią lub skyr
  • 2 łyżki alkoholu: wódka lub rum
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Olej do głębokiego smażenia

Do obtoczenia:

  • 100 g cukru
  • 2,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie do miski mąkę pszenną, dodajcie twaróg rozdrabniając go w palcach, a następnie dołóżcie jajko, żółtka i jogurt. Na końcu do miski wsypcie cukier, sodę, cukier waniliowy i alkohol. 
  2. Zagniećcie ręką lekkie ciasto i  olej w garnku lub na wysokiej patelni.
  3. Natłuśćcie ręce i formujcie z ciasta okrągłe pączki.
  4. Pączki wrzucajcie na gorący tłuszcz i smażcie kilka minut, obracając od czasu do czasu aż mocno się zrumienią.
  5. Po usmażeniu przekładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Przygotujcie posypkę łącząc cukier z cynamonem.
  7. Obtaczajcie w niej jeszcze ciepłe pączki.

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha, Wikipedia, Kukbuk

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...

Adobe Stock, Instagram/Tomasz Strzelczyk
Newsy
Faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Przed smażeniem robi z nimi 1 rzecz
Prosty przepis na faworki, które według tego przepisu zrobicie błyskawicznie. Ciastka będą delikatne, chrupiące i bez nadmiaru tłuszczu.

Żeby faworki pozostały chrustem, czyli były delikatne i chrupiące, przygotujcie je tak, jak radzi Tomasz Strzelczyk: - Chrupiące chruściki z chruścikowatego ciasta. Będą pyszne i mega chruścikowate. Dlaczego faworki nazywamy „chrustem”? Te karnawałowe ciastka wypiekane są w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Maja kilka różnych nazw: faworki, chrust, chruścik, chruścik, a dawniej także kreple. Językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk wyjaśniał w rozmowie z Wyborcza.pl pochodzenie tych nazw: - Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. O tym, w których regionach mówimy na ciastka chrust, a w których faworki, prof. Bralczyk także ma swoje zdanie: - Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju. Przepis na faworki Tomasza Strzelczyka Ważnym etapem przygotowania ciastek, jest odłożenie wyrobionego ciasta na pół godziny do lodówki. W tym celu owińcie ciasto folią i pozwólcie mu odpocząć, jak to pewnie robicie w przypadku ciasta na makaron. Składniki: 400 g mąki pszennej 8 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. 5 żółtek 3 łyżki wódki 1 łyżeczka pasty waniliowej Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wrzućcie pszenną mąkę i dodajcie śmietanę, 5 żółtek, pastę z wanilii i wódkę. Najpierw wymieszajcie składniki łyżką, a następnie dłonią aż skleją się ze...

Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zastąpcie patelnię tą 1 rzeczą, ciastka będą gotowe w 10 minut
Adobe Stock
Newsy
Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zrezygnujcie ze smażenia, ciastka będą gotowe w 10 min
Proponujemy wam pączki, które mniej tuczą. Ponieważ są tak samo smaczne jak każde inne, na pewno chętnie zjecie ich więcej.

Wszyscy, którzy kochają pączki wiedzą, że należy jeść je z umiarem. Wszystko to ze względu na ilość kalorii, którą ma każde puszyste ciastko. I choć ich smak skutecznie zabija wyrzuty sumienie powstrzymujące przed sięgnięciem po kolejny przysmak, kiedyś trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Żeby spalić ilość kalorii pochodzącą z jednego ciastka, trzeba przynajmniej 20 minut biegać lub 50 minut sprzątać mieszkanie odkurzaczem. Proponujemy pączki, które mają dwa razy mniej kalorii niż te klasyczne. Ile kalorii mają pączki i jak je można przygotować? Najbardziej kaloryczne są pączki w maśle. Nie bez powodu uważane są za bardzo szczególny, ekskluzywny i idealny rodzaj pączka. Językoznawczyni Agata Hącia dla radiowej Trójki tek tłumaczyła co znaczy powiedzenie „jak pączek w maśle”: - Kiedy używamy tego frazeologizmu mamy na myśli, że ktoś ma obfitość wszystkiego, ma się bardzo dobrze. Jeśli ktoś „opływa w maśle" znaczy, że to masło z niego ścieka, masło jest wszędzie. Cukiernik, Andrzej Blikle wyjaśnił z kolei pochodzenie tego powiedzenia na swój sposób: - To się wzięło z bardzo dawnych czasów, kiedy pączek i masło były produktami luksusowymi. Dziś nadal niektórzy smażą pączki w maśle, ale to rodzaj pączków o szczególnie wysokiej kaloryczności. Oto ile kalorii mają różnie przygotowane pączki: Pączki w maśle – 350 kalorii Pączki smażone oleju – 300 kalorii Pączki pieczone – 250 kalorii Pączki na parze – 190 kalorii Przepis na pączki na parze Składniki: 5 dag świeżych drożdży Pół kostki masła Pół szklanki cukru 4 żółtka 1 całe jajko 1 szklanka mleka Marmolada lub dżem dowolnego...

Delikatna i wilgotna babka z adwokatem Tomasza Strzelczyka. Kucharz zwraca uwagę na 1 etap przygotowania
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Delikatna babka z adwokatem Tomasza Strzelczyka. Będzie wilgotna, jeśli masło zastąpicie 1 tłuszczem
To ciasto jest puszyste, a dzięki 1 składnikowi dłużej zachowa świeżość. Przygotowując je przyłóżcie się szczególnie do początkowego etapu. Reszta pójdzie jak z płatka.

To doskonała babka dla tych z was, którzy nie lubią robić ciast drożdżowych. Jest delikatna, puszysta i ma smak likieru. Zrobią ją nawet nowicjusze w dziedzinie domowego cukiernictwa. Podajemy przepis. Olej, zamiast masła lub margaryny do ciast – czy warto? Tradycyjnie do ciast używa się masła lub jego tańszej wersji – margaryny. Jednak coraz częściej kucharze zamiast tych tłuszczy używają oleju. Warto dokonać takiej zamiany z dwóch powodów: Zdrowie. Margaryna, a szczególnie masło podnoszą poziom cholesterolu. Olej jest bezpieczniejszym i zdrowszym tłuszczem Smak. Ciasto zrobione na oleju jest delikatniejsze i bardziej puszyste, na co zwraca uwagę Tomasz Strzelczyk,  prezentując przepis na swoim kanale na YouTubie: - Ciasto jest mega wilgotne dzięki temu iż dodałem olej rzepakowy który jest bardziej zdrowy i delikatniejszy w smaku niż masło. Do ciast doskonale sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jak przeliczyć ilość masła z przepisu na ilość oleju? Nie przeliczajcie wprost tj. 150 g masła = 150 ml oleju. Przelicznik jest następujący: 100 g masła to 3-4 łyżki oleju 1 kostka margaryny to szklanka oleju Przepis na puszystą babkę z adwokatem Składniki: 160 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 60 g mąki ziemniaczanej 200 ml oleju 200 ml likeru adwokat 5 jaj 130 cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa: 150 g białej czekolady 50 ml likieru adwokat 50 ml śmietanki 36- procentowej Przygotowanie: Najważniejszym etapem przygotowania ciasta jest dokładne utarcie jajek z cukrem. Zróbcie to przy pomocy miksera lub blendera. Do miski wlejcie rozbite, całe jajka, dodajcie cukier i cukier waniliowy. Rozcierajcie na wysokich obrotach, aż masa...