Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Gotujmy.pl
Newsy

Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie

Szukacie pomysłu na odczarowanie standardowych i tradycyjnych gołąbków? Zróbcie je z użyciem kapusty kiszonej!

To naprawdę niecodzienny przepis. Słyszeliście kiedyś o gołąbkach bez zawijania z dodatkiem kapusty kiszonej?

Jeśli nie, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować je przygotować. Z dodatkiem prostego, szybkiego pomidorowego sosu, smakują naprawdę nieźle.

To także alternatywa dla długiego gotowania liści ze świeżej białej kapusty. W tym przypadku wystarczy ugotować ryż i kapustę kiszoną, a reszta zrobi się właściwie sama.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty bez zawijania

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 30 dag kiszona kapusta
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 kostki rosołowe
  • Koncentrat pomidorowy
  • Śmietana
  • Olej rzepakowy
  • Mąka pszenna
Zobacz także
Jajka w winnej galarecie z szynką. Przepis na tę wielkanocną przekąskę jest banalnie łatwy i niesamowicie pyszny

Jajka w winnej galarecie z szynką. Przepis na tę wielkanocną przekąskę jest banalnie łatwy i niesamowicie pyszny

Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole

Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole

Przygotowanie:

  1. W razie potrzeby wypłuczcie kapustę kiszoną. Zróbcie to jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona.
  2. Zalejcie kapustę wodą i ugotujcie.
  3. Ryż ugotujcie na sypko z dodatkiem soli.
  4. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie drobno.
  5. Pokrojoną cebulę podsmażcie na oleju.
  6. Wymieszajcie ugotowaną kapustę z cebulką i chwilę razem poduście na małym ogniu.
  7. Kiedy kapusta już będzie miękka, ostudźcie ją, a potem połączcie z ugotowanym ryżem i z mięsem mielonym.
  8. Dodajcie rozbite jajka i uformujcie masę na gołąbki.
  9. Formujcie gołąbki o podłużnym kształcie i obtaczajcie je w mące.
  10. Obsmażcie tak uformowane gołąbki na dobrze rozgrzanym oleju.
  11. Przełóżcie do garnka lub do naczynia żaroodpornego.
  12. Rozpuście kostki rosołowe w wodzie i zalejcie gołąbki tak, by przykryć je powstałym bulionem.
  13. Duście gołąbki pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie.
  14. Zagęśćcie pozostały po gołąbkach bulion łyżką lub dwiema łyżkami mąki. Następnie dodajcie do niego odrobinę koncentratu pomidorowego w celu przygotowania sosu.
  15. Doprawcie sos do smaku i zabielcie śmietaną pod koniec gotowania.
  16. Polewajcie gotowe gołąbki tak przygotowanym sosem.

Źródło: gotujmy.pl

jak zrobić gołąbki bez zawijania gołąbki bez zawijania
Adobe Stock
Newsy
Nietypowe gołąbki z kapustą w środku. Szybsze i prostsze do zrobienia, niż tradycyjne
Marzy wam się obiad z kapustą i mięsem w roli głównej, a nie macie czasu na zawijanie gołąbków? Pora na gołąbki bez zawijania!

To danie ma wielu wiernych fanów w całej Polsce. W niektórych rejonach naszego kraju gołąbki bez zawijania zyskały popularność jako gołąbki papieskie. Dlaczego? O tym do końca nie wiadomo. Nieznana jest przecież relacja papieża Jana Pawła II o jakichkolwiek gołąbkach, w przeciwieństwie na przykład do kremówek… Jeszcze inni mówią na to danie: oszukane gołąbki. Tutaj chodzi na pewno o to, że do ich przygotowania nie trzeba długiego gotowania liści. Czym jeszcze gołąbki bez zawijania różnią się od zwykłych? Wystarczy za to poszatkować surową kapustę, delikatnie ją sparzyć, a potem wymieszać z mięsem i ryżem. Gołąbki nabiorą ciekawego smaku dzięki zapiekaniu w pomidorowym sosie. To kolejny detal odróżniający to danie od klasycznego pierwowzoru. Zwykłe gołąbki podawane są z sosem dopiero na talerzu. Ta niewielka różnica powoduje jednak kolosalną różnicę w smaku. Gołąbki bez zawijania nie obędą się także bez szybkiego podsmażenia na oleju. Ten zabieg nieco wzmocni ich strukturę przed pieczeniem w sosie i zabezpieczy przed rozpadnięciem. Przepis na gołąbki bez zawijania Składniki 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z dość tłustej łopatki) Pół główki kapusty białej (najlepiej młodej, kruchej) 3 łyżki bułki tartej 10 dag ryżu 1 jajko Słoiczek koncentratu pomidorowego Majeranek Papryka słodka Sól Pieprz czarny Olej Przygotowanie: Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 (ryż do wody) w lekko osolonej wodzie. Ryż gotujcie pod przykryciem, nie mieszajcie go i pozwólcie mu wchłonąć całą wodę. Kapustę posiekajcie drobno i zalejcie ją wrzątkiem na ok. 10 min by zmiękła. Odcedźcie kapustę i odstawcie do ostygnięcia. Gdy ryż i kapusta będą już w temperaturze pokojowej,...

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia
Flickr
Newsy
Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty
Nie ma to jak przepyszne, mięciutkie gołąbki. Jedliście już je przygotowane z kapusty włoskiej? Są obłędne. Oto przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy. Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem. To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy. Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci. Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Składniki na gołąbki: Główka kapusty włoskiej 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.) 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem) 1 łyżka suszonego majeranku 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Sól Pieprz Składniki na sos: Łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 50 dag przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Łyżka cukru Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez...

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać
ginowski75/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać
Gołąbki to jeden z najpopularniejszych specjałów kuchni polskiej. Danie to doczekało się już bardzo wielu modyfikacji i wariacji. Jak można urozmaicić gołąbki, aby zyskały zupełnie nowy smak? Zmienić sposób przygotowywania ryżu!

Gołąbki to tradycyjne polskie dane w formie zawijasa z ugotowanych liści kapusty. Takie „kapuściane krokiety” mogą zostać nadziane różnymi farszami: od tradycyjnego mięsno-ryżowego aż po wegetariański z grzybami. Pomysłów jest bardzo wiele. Tym razem jednak proponujemy trik polegający na wykorzystaniu prażonego ryżu, a także octu balsamicznego. To śródziemnomorskie połączenie z pewnością zachwyci waszych domowników i sprawi, że odkryjecie w gołąbkach zupełnie nowe, nieoczekiwane smaki! Przepis na gołąbki z prażonego ryżu Składniki: 1 główka kapusty białej 250 g mielonej wołowiny lub mieszanej 250 g (ok. 1,5 szklanki) ryżu białego 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajo 1 l wywaru (może być z kostki warzywnej lub wołowej) 1 średnia cebula 3/4 szklanki (ok. 5-6 łyżek) octu najlepiej jabłkowego szczypta gałki muszkatołowej 60 g masło sól czarny pieprz świeżo mielony ocet balsamico di Modena Przygotowanie: Ryż wykładamy na patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i prażymy na małym ogniu aż zacznie nabierać ładnego rumianego koloru.  Dolewamy część bulionu i gotujemy jeszcze przez 10 minut aż ryż go wchłonie. Nie musi być całkiem miękki, ponieważ nam jeszcze „dojdzie” podczas duszenia lub smażenia gołąbków.  Ryż odstawiamy do większego garnka.  Cebulę siekamy na drobno i smażymy na maśle aż nabierze ładnego rumianego koloru.  Dodajemy do chłodnego ryżu zmielone mięso wołowe lub mieszane, cebulę i surowe jajko, a następnie przyprawiamy solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i tartą gałką muszkatołową.  Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż przygotujemy kapustę do zawijania.  Z kapusty usuwamy nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się, osolonej wody...

Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy przepis na gołąbki leniwe. Lepszych nie jedliście
Ten świetny przepis spodoba się wszystkim zabieganym smakoszom gołąbków. Jeśli nie macie cierpliwości, czasu lub ochoty, by bawić się w kuchni z kapustą, zróbcie gołąbki leniwe w tej pysznej odsłonie!

Gołąbki leniwe , które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania. Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem.   Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację!  Przepis na gołąbki leniwe Składniki: 700 g mięsa mielonego  1/2 główki młodej kapusty 100 g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka sól mielony pieprz suszony majeranek mielona słodka papryka olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy: 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii mielony pieprz papryka słodka szczypta chili  szczypta cukru sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka. Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.  Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę. Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę. Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor.  Sposób przygotowania sosu: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin,...