Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Gotujmy.pl
Newsy

Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie

Szukacie pomysłu na odczarowanie standardowych i tradycyjnych gołąbków? Zróbcie je z użyciem kapusty kiszonej!
Hubert Rój
marzec 31, 2021

To naprawdę niecodzienny przepis. Słyszeliście kiedyś o gołąbkach bez zawijania z dodatkiem kapusty kiszonej?

Jeśli nie, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować je przygotować. Z dodatkiem prostego, szybkiego pomidorowego sosu, smakują naprawdę nieźle.

To także alternatywa dla długiego gotowania liści ze świeżej białej kapusty. W tym przypadku wystarczy ugotować ryż i kapustę kiszoną, a reszta zrobi się właściwie sama.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty bez zawijania

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 30 dag kiszona kapusta
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 kostki rosołowe
  • Koncentrat pomidorowy
  • Śmietana
  • Olej rzepakowy
  • Mąka pszenna

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. W razie potrzeby wypłuczcie kapustę kiszoną. Zróbcie to jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona.
  2. Zalejcie kapustę wodą i ugotujcie.
  3. Ryż ugotujcie na sypko z dodatkiem soli.
  4. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie drobno.
  5. Pokrojoną cebulę podsmażcie na oleju.
  6. Wymieszajcie ugotowaną kapustę z cebulką i chwilę razem poduście na małym ogniu.
  7. Kiedy kapusta już będzie miękka, ostudźcie ją, a potem połączcie z ugotowanym ryżem i z mięsem mielonym.
  8. Dodajcie rozbite jajka i uformujcie masę na gołąbki.
  9. Formujcie gołąbki o podłużnym kształcie i obtaczajcie je w mące.
  10. Obsmażcie tak uformowane gołąbki na dobrze rozgrzanym oleju.
  11. Przełóżcie do garnka lub do naczynia żaroodpornego.
  12. Rozpuście kostki rosołowe w wodzie i zalejcie gołąbki tak, by przykryć je powstałym bulionem.
  13. Duście gołąbki pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie.
  14. Zagęśćcie pozostały po gołąbkach bulion łyżką lub dwiema łyżkami mąki. Następnie dodajcie do niego odrobinę koncentratu pomidorowego w celu przygotowania sosu.
  15. Doprawcie sos do smaku i zabielcie śmietaną pod koniec gotowania.
  16. Polewajcie gotowe gołąbki tak przygotowanym sosem.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze