Na pewno pyszna, zdrowa kapusta oraz aromatyczne, delikatne mielone mięso z ryżem, które tworzą razem duet doskonały. A gdy jeszcze połączymy to wszystko z aksamitnym sosem, smak jest nie do opisania. Ile razy jedząc gołąbki u kochanej babci, byliście w siódmym niebie?
Na pewno zawsze. W końcu babcie to najlepsze kucharki a ich tajemne receptury i gotowanie prosto z serca nie raz wyczarowywały dania tak smaczne, że nie da się tego opisać słowami. To właśnie gotowane gołąbki są, były i będą popisowym daniem naszych babć.
Pyszne gołąbki smażone na patelni
Te smażone na patelni również są przepyszne. Dlatego proponujemy wam zrobić je w swojej kuchni. Na ich przygotowanie będziecie potrzebować chwilę, ale efekt będzie warty poświęconego czasu.
Pamiętajcie: jeśli po obiedzie zostanie wam kilka sztuk gołąbków, możecie je włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować. Będą jak znalazł, gdy znów najdzie was ochota na pyszne gołąbki.
Zobacz także:
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g kaszy gryczanej
- 400 g ryżu
- 1 Cebula
- 0,5 puszki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki margaryny lub masła
- 1 łyżka mąki
- 15 ml zimnej wody
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- Trochę cukru
- Olej
- Sól
- Pieprz
- Kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
- Ostrym nożem ostrożnie wytnijcie głąb, aby nie uszkodzić liści.
- W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i włóżcie do niego całą główkę kapusty.
- Kapustę gotujcie do miękkości. Gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni. Liście zatem muszą być prawie gotowe.
- Gdy liście będą miękkie, obierzcie kapustę i ułóżcie liście na głębokim talerzu.
- Ryż i kaszę ugotujcie w oddzielnych garnkach z dodatkiem soli. Ryż gotujcie dłużej niż zwykle. Będzie wtedy bardziej kleisty.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie na nim cebulę do zeszklenia.
- Dodajcie mięso i razem przez chwilę wszystko smażcie kilka minut.
- Następnie do miski dodajcie ugotowany ryż, kaszę i usmażone mięso z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Na każdy liść kładźcie porcję mięsnego farszu i zwińcie w ciasne rulony, aby podczas smażenia się nie rozpadały.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Ułóżcie po klika gołąbków i smażcie je na małym ogniu ze wszystkich stron dłuższy czas aż się zarumienią.
- W międzyczasie przygotujcie sos. W garnuszku stopcie masło lub margarynę, dodajcie mąkę i przez chwilę smażcie.
- Powoli wlejcie zimną wodę i mieszajcie aż do zgęstnienia.
- Dodajcie kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotujcie.
- Śmietanę zahartujcie i wlejcie do sosu cały czas mieszając. Doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Możecie też dodać przyprawę w płynie do zup. Ten 1 składnik podkręca smak, że hej.
- Gorące gołąbki podawajcie polane sosem.
Smacznego!