Na pewno pyszna, zdrowa kapusta oraz aromatyczne, delikatne mielone mięso z ryżem, które tworzą razem duet doskonały. A gdy jeszcze połączymy to wszystko z aksamitnym sosem, smak jest nie do opisania. Ile razy jedząc gołąbki u kochanej babci, byliście w siódmym niebie?

Na pewno zawsze. W końcu babcie to najlepsze kucharki a ich tajemne receptury i gotowanie prosto z serca nie raz wyczarowywały dania tak smaczne, że nie da się tego opisać słowami. To właśnie gotowane gołąbki są, były i będą popisowym daniem naszych babć.

Pyszne gołąbki smażone na patelni 

Te smażone na patelni również są przepyszne. Dlatego proponujemy wam zrobić je w swojej kuchni. Na ich przygotowanie będziecie potrzebować chwilę, ale efekt będzie warty poświęconego czasu. 

Pamiętajcie: jeśli po obiedzie zostanie wam kilka sztuk gołąbków, możecie je włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować. Będą jak znalazł, gdy znów najdzie was ochota na pyszne gołąbki. 

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g kaszy gryczanej 
  • 400 g ryżu 
  • 1 Cebula 
  • 0,5 puszki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 1 łyżka mąki
  • 15 ml zimnej wody
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 
  • Trochę cukru 
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

  1. Ostrym nożem ostrożnie wytnijcie głąb, aby nie uszkodzić liści. 
  2. W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i włóżcie do niego całą główkę kapusty.
  3. Kapustę gotujcie do miękkości. Gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni. Liście zatem muszą być prawie gotowe.
  4. Gdy liście będą miękkie, obierzcie kapustę i ułóżcie liście na głębokim talerzu.
  5. Ryż i kaszę ugotujcie w oddzielnych garnkach z dodatkiem soli. Ryż gotujcie dłużej niż zwykle. Będzie wtedy bardziej kleisty. 
  6. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie na nim cebulę do zeszklenia.
  7. Dodajcie mięso i razem przez chwilę wszystko smażcie kilka minut. 
  8. Następnie do miski dodajcie ugotowany ryż, kaszę i usmażone mięso z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. 
  9. Na każdy liść kładźcie porcję mięsnego farszu i zwińcie w ciasne rulony, aby podczas smażenia się nie rozpadały. 
  10. Na patelni rozgrzejcie olej. Ułóżcie po klika gołąbków i smażcie je na małym ogniu ze wszystkich stron dłuższy czas aż się zarumienią. 
  11. W międzyczasie przygotujcie sos. W garnuszku stopcie masło lub margarynę, dodajcie mąkę i przez chwilę smażcie. 
  12. Powoli wlejcie zimną wodę i mieszajcie aż do zgęstnienia. 
  13. Dodajcie kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotujcie.
  14. Śmietanę zahartujcie i wlejcie do sosu cały czas mieszając. Doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Możecie też dodać przyprawę w płynie do zup. Ten 1 składnik podkręca smak, że hej.
  15. Gorące gołąbki podawajcie polane sosem.

Smacznego!