Mrożenie gołąbków
Newsy

Błyskawiczne gołąbki smażone na patelni. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Podkręca smak, że hej

Gołąbki to niepozorne danie, ale ich smak oczarowuje każdego. Co jest w tym daniu tak szczególnego, że jest uwielbiane przez wszystkich?

Na pewno pyszna, zdrowa kapusta oraz aromatyczne, delikatne mielone mięso z ryżem, które tworzą razem duet doskonały. A gdy jeszcze połączymy to wszystko z aksamitnym sosem, smak jest nie do opisania. Ile razy jedząc gołąbki u kochanej babci, byliście w siódmym niebie?

Na pewno zawsze. W końcu babcie to najlepsze kucharki a ich tajemne receptury i gotowanie prosto z serca nie raz wyczarowywały dania tak smaczne, że nie da się tego opisać słowami. To właśnie gotowane gołąbki są, były i będą popisowym daniem naszych babć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszne gołąbki smażone na patelni 

Te smażone na patelni również są przepyszne. Dlatego proponujemy wam zrobić je w swojej kuchni. Na ich przygotowanie będziecie potrzebować chwilę, ale efekt będzie warty poświęconego czasu. 

Pamiętajcie: jeśli po obiedzie zostanie wam kilka sztuk gołąbków, możecie je włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować. Będą jak znalazł, gdy znów najdzie was ochota na pyszne gołąbki. 

Zobacz także
kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g kaszy gryczanej 
  • 400 g ryżu 
  • 1 Cebula 
  • 0,5 puszki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 1 łyżka mąki
  • 15 ml zimnej wody
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 
  • Trochę cukru 
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

  1. Ostrym nożem ostrożnie wytnijcie głąb, aby nie uszkodzić liści. 
  2. W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i włóżcie do niego całą główkę kapusty.
  3. Kapustę gotujcie do miękkości. Gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni. Liście zatem muszą być prawie gotowe.
  4. Gdy liście będą miękkie, obierzcie kapustę i ułóżcie liście na głębokim talerzu.
  5. Ryż i kaszę ugotujcie w oddzielnych garnkach z dodatkiem soli. Ryż gotujcie dłużej niż zwykle. Będzie wtedy bardziej kleisty. 
  6. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie na nim cebulę do zeszklenia.
  7. Dodajcie mięso i razem przez chwilę wszystko smażcie kilka minut. 
  8. Następnie do miski dodajcie ugotowany ryż, kaszę i usmażone mięso z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. 
  9. Na każdy liść kładźcie porcję mięsnego farszu i zwińcie w ciasne rulony, aby podczas smażenia się nie rozpadały. 
  10. Na patelni rozgrzejcie olej. Ułóżcie po klika gołąbków i smażcie je na małym ogniu ze wszystkich stron dłuższy czas aż się zarumienią. 
  11. W międzyczasie przygotujcie sos. W garnuszku stopcie masło lub margarynę, dodajcie mąkę i przez chwilę smażcie. 
  12. Powoli wlejcie zimną wodę i mieszajcie aż do zgęstnienia. 
  13. Dodajcie kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotujcie.
  14. Śmietanę zahartujcie i wlejcie do sosu cały czas mieszając. Doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Możecie też dodać przyprawę w płynie do zup. Ten 1 składnik podkręca smak, że hej.
  15. Gorące gołąbki podawajcie polane sosem.

Smacznego! 

gołąbki
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten tajemny składnik do farszu na gołąbki. Będzie idealnie zbity i pyszny w smaku
Gołąbki są jednym z lepszych polskich dań. Swoją wyjątkowość zapewniają farszowi. Nieraz może on płatać figle. By miał odpowiednią konsystencję, warto do niego dodać jeden składnik. Dzięki temu przygotowana potrawa będzie jeszcze lepsza.

Gołąbki to jedno z popularniejszych polskich dań. Mimo iż wymaga trochę więcej czasu na przygotowanie to ich smak zdecydowanie jest tego wart. Farsz mięsny idealnie komponuje się z sosem pieczarkowym bądź pomidorowym.  Tradycyjne gołąbki To jedna z klasycznych polskich potraw. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, dlatego też na stole gości trochę rzadziej. Mimo wszystko należy do grona ulubionych dań Polaków. Gołąbki można przyrządzić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Oba warianty smakują idealnie i świetnie smakują polane sosem. Niektórzy podają je z dodatkiem ziemniaków czy chleba. Tradycyjnie przygotowane są pyszne same w sobie. Sekretny składnik farszu  Podczas przygotowywania gołąbków nie raz zdarza się, iż nadzienie jest zbyt rzadkie i źle się formuje przy zwijaniu. Wówczas by ułatwić sobie pracę, wystarczy do farszu dodać jajko. Ono idealnie zwiążę całość. Sprawi, że nadzienie będzie zbite. Dodatkowo nada gołąbkom nowego aromatu, dzięki któremu będą jeszcze smaczniejsze niż dotychczas. Składniki: 700 g mielonej łopatki wieprzowej lub szynki 100 g ryżu 1 jajko 2 cebule 1 główka białej kapusty 1 ½ litra bulionu 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżka mąki 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki olej do smażenia sól  pieprz Przygotowanie: Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i wydrążcie głąb. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć to ostrożnie włóżcie do niej kapustę. Gotujcie ją przez 10 minut na niewielkim ogniu, po czym obróćcie ją na drugą stronę. Po upływie 5 minut zacznijcie zdejmować z góry liście. Ryż ugotujcie według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierzcie i...

gołąbki kapusta włoska
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki w czasie gotowania nie straciła koloru? Zastosujcie ten trik, a będą zielone jak nigdy
Wasze gołąbki mają zawsze blady kolor? Można temu zapobiec, stosując jeden prosty trik.

Uwielbiacie gołąbki? To pyszne danie zawsze doskonale smakuje, ale niestety czasami nie wygląda zbyt efektownie. Kapusta w trakcie gotowania zawsze blednie i ma niezbyt atrakcyjny kolor. Na szczęście łatwo można temu zaradzić! Poniżej podajemy wam fantastyczny przepis na gołąbki z kapusty włoskiej wraz z poradą, która pozwoli wam zachować piękny, zielony kolor kapusty. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Wypróbujcie ten przepis na soczyście zielone gołąbki z włoskiej kapusty – wychodzą przepyszne! Będziecie potrzebowali składników z listy poniżej: Składniki na gołąbki: 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1,5 kg) 1 litr bulionu warzywnego 800 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki 1 saszetka ugotowanego, białego ryżu 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Składniki na sos: 500 g (2 szklanki) przecieru pomidorowego 250 ml (1 szklanka) wywaru z gołąbków 30 g masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie wierzchnie liście z kapusty. Wytnijcie twardy głąb. Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóżcie do niej całą główkę kapusty głąbem do dołu. Gotujcie przez kilka minut – liście powinny swobodnie odchodzić. Jeśli kapusta nadal jest zwarta, gotujcie ją jeszcze chwilę. Porada – by liście nie straciły koloru w trakcie gotowania, po sparzeniu włóżcie je do wody z lodem. Dzięki temu błyskawicznie zatrzymacie proces gotowania, co sprawi, że liście nie stracą koloru! Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, a czosnek posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie do momentu, aż się ozłoci i dodajcie...

Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad
2milutka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad 
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej przyrządzana jest w sosie pomidorowym i na bazie ryżu i mielonego mięsa. Można jednak wzbogacić to danie o jeden dodatek, który sprawi, że stanie się ono jeszcze lepsze! Z pewnością macie go w lodówce. 

Chociaż ser żółty jest dosyć tłusty, jest on także bogaty w białko, wapń i magnez, dlatego nie należy go unikać – o ile nie jesteście na diecie niskokalorycznej. Przepis na gołąbki z piekarnika z żółtym serem Ta nowoczesna formuła gołąbków z pewnością posmakuje dzieciom i sprawi, że łatwiej przemycicie im zdrową kapustę. Składniki: 0,5 główki białej młodej kapusty 0,5 tuszki z królika 1,5 szklanki ryżu 1 cebula 2-3 łyżki oleju 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka kucharka 1 łyżeczka czubricy czerwonej szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku Sos: 3 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka koncentratu 2 ząbki czosnku szczypta cukru 1 szklanka bulionu rosołowego 3 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej bazylia do smaku Przygotowanie: Ryż ugotujcie na półmiękko (nie rozgotujcie go) i odstawcie do wystygnięcia.  Tuszkę z królika gotujcie aż będzie miękka, obierzcie od kości zimne mięso i zmielcie w maszynce do mięsa.  Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju.  Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i pokrójcie w drobną kostkę. Blanszujcie chwilę w osolonym wrzątku i odcedźcie, a następnie wyciśnijcie z wody.  Kapustę przełóżcie do dużej michy i dodajcie mielone mięso, a także zimny, podgotowany ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i mannę. Wbijcie jajka, dodajcie sól, pieprz oraz czubricę, a także starty parmezan i przyprawę typu „Kucharek”. Wyróbcie masę rękami.  Przełóżcie do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze....

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...