Błyskawiczne domowe bułki. Wyjdą doskonałe jeśli podczas pieczenia zrobicie tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Błyskawiczne domowe bułki. Wyjdą doskonałe, jeśli podczas pieczenia zrobicie tę 1 rzecz

Prosty sposób na domowe bułki. Nie muszą wyrastać godzinami, a dzięki tym sztuczkom są szybko gotowe i pulchne.

Domowe bułki można piec z różnych powodów. Niektórzy po prostu uwielbiają własne wypieki i przyjemność sprawia im samo przygotowywanie ciasta i patrzenie jak rośnie. Inni pieką, bo przepadają za zapachem domowego pieczywa.

Aromatu pieczywa, który unosi się w domu, nie da się porównać z niczym innym. To nie tylko piękny zapach, ale też woń, która kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, bezpieczeństwem i spokojem. Jeszcze innym po prostu skończył się chleb, sklepy są zamknięte, a na kolację coś trzeba będzie zjeść. Tak, te bułki da się zrobić tak szybko, że mogą być także pieczywem ratunkowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe bułki do zrobienia raz-dwa

Przygotowując ciasto drożdżowe na te bułki, nie musicie przeznaczać całych godzin na wyrastanie ciasta. Zamiast tego skorzystacie z triku polegającego na zmuszeniu drożdży do szybszej pracy. W tym celu łączycie je z ciepłą wodą i od razu wrabiacie w nie przesianą mąkę. Pozostawienie na 15 minut powinno wystarczyć, żeby drożdże zaczęły pracować.

Drugą tajemnicą tych szybkich bułek jest wstawienie na dno piekarnika naczynia z gorącą już wodą. Woda podczas pieczenia będzie parowała, a dzięki temu pieczywo będzie miękkie i puszyste.

Przepis na błyskawiczne bułki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Odrobina oleju
Zobacz także
Żukowska o drożyźnie: moi wyborcy nie jedzą chleba, kupują bułki. Internauci kpią.

Posłanka Lewicy zdradziła gusta swojego elektoratu? „Moi wyborcy nie jedzą chleba, kupują bułki”

Bułki zapiekane z jajecznicą

Bułki nafaszerowane jajecznicą. To najlepsze, co możecie zrobić na śniadanie

Przygotowanie:

  1. Wlejcie wodę do miski i wkruszcie do niej drożdże. Przesiejcie do drożdży mąkę i dodajcie sól.
  2. Wyróbcie ręcznie lub mikserem. Kiedy ciasto jest już dokładnie wyrobione, uformujcie z niego kulę, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  3. Po tym czasie ciasto podzielnie na 8-10 równych części i utoczcie z nich okrągłe bułki, które odkładajcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryjcie ściereczką i odstawcie na 15 minut.
  4. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temperatury 240 st. Celsjusza, a na dnie ustawcie naczynie z wodą, która podczas pieczenia będzie parować. Na każdej bułce zróbcie nacięcie i pieczcie je przez 15 minut. Po upieczeniu studźcie na kratce.

Źródło: Haps.pl

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...

Te rumiane bułeczki zrobicie bez piekarnika. Przepis tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi
Вкусный уголок./YouTube
Newsy
Te rumiane bułeczki zrobicie bez piekarnika. Przepis tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi
Lubicie świeże, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki? A któż ich nie lubi! Z tego przepisu łatwo je przyrządzicie sami - i to bez użycia piekarnika.

Piekarnik się zepsuł, a wy macie ochotę na świeże, domowe pieczywo? Nic straconego. Ciasto (także drożdżowe) na chleb czy bułki da się upiec bez piekarnika i bez grama tłuszczu do smażenia. Wystarczy wam do tego patelnia, pokrywka i sprawdzony przepis, który prezentujemy poniżej. Tak dobrym bułeczkom nikt się nie oprze. Będą doskonałe na śniadanie.  Przepis na domowe bułeczki z patelni Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: ⅓ szklanki ciepłej wody ⅓ szklanki mleka 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie wodę, mleko, olej, dodajcie jedno jajko oraz cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie. W osobnej misce wymieszajcie mąkę z suchymi drożdżami. Następnie, cały czas mieszając, wsypujcie mąkę do dużej miski z resztą składników. Gdy ciasto będzie już odpowiednio gęste, zagniećcie je. Zostawcie w misce, przykryjcie i odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia.  Po tym czasie podsypcie stolnicę mąką, wyjmijcie ciasto z miski i zagniećcie je jeszcze raz - powinno się je wyrabiać kilka minut.  Następnie uformujcie ciasto rękoma w kształt długiego wałka i podzielcie na 6 równych części.  Każdą część uformujcie w kulkę, a następnie w placek, by na końcu zawinąć go w rulonik.  Tak przygotowane bułki zostawcie na stolnicy, przykryjcie ściereczką i poczekajcie kwadrans.  Po tym czasie ułóżcie bułki na rozgrzanej, suchej patelni i przykryjcie patelnią. Skręćcie ogień do minimum i pieczcie bułki tak długo, aż się zarumienią od spodu. Wówczas...

Jak samodzielnie zrobić drożdże? Wystarczy 1 warzywo i odrobina tego napoju
Adobe Stock
Newsy
Jak samodzielnie zrobić drożdże? Wystarczy 1 warzywo i odrobina tego napoju
Słyszeliście kiedyś o tej metodzie? Nas zszokowała!

Drożdże to bardzo pożądany w kuchni element. Wyrabia się dzięki nim przepyszne ciasta, można zrobić drożdżówki, chałkę, placek z owocami, ale też pizzę, szybki chleb, bułki czy focaccię. Podczas pandemii koronawirusa, w pewnym momencie w sklepach zaczęło brakować drożdży. Czy to oznacza, że nie można robić wypieków? Być może mieliście w zapasach drożdże w lodówce, albo macie drożdże suszone lub drożdże instant. W tym wypadku nie będziecie mieć problemu, ale czy wiecie, że drożdże da się też zrobić samemu w domu? To banalnie proste! Drożdże w kuchni Drożdże to grzyby, które w przemianach metabolicznych wydzielają dwutlenek węgla. Ludzie wykorzystują tę właściwość i ujarzmili drożdże, aby służyły w kuchni. Dzięki wydzielanemu gazowi wasze produkty pięknie rosną i są pulchne. Mało kto wyobraża sobie świat kuchni bez drożdży.  Każdy z was ma na pewno swoje własne preferencje: jedni wolą robić wypieki ze świeżych drożdży, inni preferują drożdże suszone albo drożdże instant. Czy wiedzieliście jednak, że jest jeszcze inna opcja? Możecie zrobić swoje drożdże od zera! Prawdopodobnie macie nawet w domu wszystkie potrzebne składniki.  Jak zrobić drożdże w domu? Do zrobienia własnych drożdży potrzebujecie tylko trzech składników.  Składniki na drożdże 2 ziemniaki średniej wielkości Trochę cukru Jasne piwo, koniecznie niepasteryzowane Przygotowanie drożdży Ziemniaki ugotujcie. Zblendujcie je w ten sposób, żeby otrzymać gładką papkę. Do powstałej masy dodajcie łyżeczkę cukru. Wymieszajcie składniki. Do papki dodajcie łyżeczkę piwa. Wymieszajcie dokładnie.  Masę przełóżcie do słoika lub innego szklanego naczynia.  Przykryjcie ją ściereczką.  Odstawcie masę z ziemniaków, piwa i cukru...