Domowe bułki można piec z różnych powodów. Niektórzy po prostu uwielbiają własne wypieki i przyjemność sprawia im samo przygotowywanie ciasta i patrzenie jak rośnie. Inni pieką, bo przepadają za zapachem domowego pieczywa.

Aromatu pieczywa, który unosi się w domu, nie da się porównać z niczym innym. To nie tylko piękny zapach, ale też woń, która kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, bezpieczeństwem i spokojem. Jeszcze innym po prostu skończył się chleb, sklepy są zamknięte. Takie bułeczki mogą być także pieczywem ratunkowym.

Domowe bułki lepsze niż ze sklepu

Co zrobić, by bułki pszenne były rzeczywiście smaczne? Nie potrzeba do tego żadnych ulepszaczy i innych tego typu rzeczy. Najważniejszy jest odpowiedni stosunek maki do wody. W skrócie - im więcej wody, tym bardziej lekkie i pulchne ciasto. Jak jednak je wyrobić? Pomóżcie sobie łyżką na pierwszym etapie wyrabiania ciasta, a także w miarę możliwości robotem kuchennym lub mikserem, ręce powinny wejść do gry dopiero na koniec tego procesu.

Otrzymane z podanych przez nas proporcji ciasto będzie rzadkie. Nie ma sie czego jednak obawiać. Podsypcie na stolnicę mąkę, wyłóżcie lejące się nieco ciasto i z wykorzystaniem noża lub skrobaka piekarskiego uformujcie kulę, która powinna znacznie zwiększyć swoją objętość podczas wyrastania. Z tego ciasta wyrabiajcie potem bułeczki pomagając sobie odrobiną mąki - uważajcie, by nie przesadzić z jej ilością i nie zaburzyć odpowiedniego stosunku mąki do wody.

Zobacz także:

Wspaniały wpływ na smak domowych bułeczek będzie dodanie do ciasta domowego zakwasu pszennego. Ten otrzymacie, gdy po pierwszym pieczeniu odstawicie odrobinę ciasta na bok i zaczniecie je dokarmiać mąką i wodą.

Sprytnym pomysłem na poprawienie procesu wypiekania bułek jest wstawienie na dno piekarnika naczynia z gorącą już wodą. Woda podczas pieczenia będzie parowała, a dzięki temu pieczywo będzie miękkie i puszyste.

Przepis na domowe bułki pszenne

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 350 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • Odrobina oleju

Przygotowanie:

  1. Wlejcie wodę do miski i wkruszcie do niej drożdże. Przesiejcie do drożdży mąkę i dodajcie sól.
  2. Wyróbcie ręcznie lub mikserem. Kiedy ciasto jest już dokładnie wyrobione, uformujcie z niego kulę, przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. 
  3. Po tym czasie ciasto podzielnie na 8-10 równych części i utoczcie z nich okrągłe bułki, które odkładajcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryjcie ściereczką i odstawcie na ok. godzinę.
  4. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temperatury 220 st. Celsjusza, a na dnie ustawcie naczynie z wodą, która podczas pieczenia będzie parować. Na każdej bułce zróbcie nacięcie i pieczcie je przez 15-20 minut. Po upieczeniu studźcie na kratce.