Błyskawiczne domowe bułki. Wyjdą doskonałe jeśli podczas pieczenia zrobicie tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Błyskawiczne domowe bułki. Wyjdą doskonałe, jeśli podczas pieczenia zrobicie tę 1 rzecz

Prosty sposób na domowe bułki. Nie muszą wyrastać godzinami, a dzięki tym sztuczkom są szybko gotowe i pulchne.

Domowe bułki można piec z różnych powodów. Niektórzy po prostu uwielbiają własne wypieki i przyjemność sprawia im samo przygotowywanie ciasta i patrzenie jak rośnie. Inni pieką, bo przepadają za zapachem domowego pieczywa.

Aromatu pieczywa, który unosi się w domu, nie da się porównać z niczym innym. To nie tylko piękny zapach, ale też woń, która kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, bezpieczeństwem i spokojem. Jeszcze innym po prostu skończył się chleb, sklepy są zamknięte, a na kolację coś trzeba będzie zjeść. Tak, te bułki da się zrobić tak szybko, że mogą być także pieczywem ratunkowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe bułki do zrobienia raz-dwa

Przygotowując ciasto drożdżowe na te bułki, nie musicie przeznaczać całych godzin na wyrastanie ciasta. Zamiast tego skorzystacie z triku polegającego na zmuszeniu drożdży do szybszej pracy. W tym celu łączycie je z ciepłą wodą i od razu wrabiacie w nie przesianą mąkę. Pozostawienie na 15 minut powinno wystarczyć, żeby drożdże zaczęły pracować.

Drugą tajemnicą tych szybkich bułek jest wstawienie na dno piekarnika naczynia z gorącą już wodą. Woda podczas pieczenia będzie parowała, a dzięki temu pieczywo będzie miękkie i puszyste.

Przepis na błyskawiczne bułki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Odrobina oleju
Zobacz także
Żukowska o drożyźnie: moi wyborcy nie jedzą chleba, kupują bułki. Internauci kpią.

Posłanka Lewicy zdradziła gusta swojego elektoratu? „Moi wyborcy nie jedzą chleba, kupują bułki”

Bułki zapiekane z jajecznicą

Bułki nafaszerowane jajecznicą. To najlepsze, co możecie zrobić na śniadanie

Przygotowanie:

  1. Wlejcie wodę do miski i wkruszcie do niej drożdże. Przesiejcie do drożdży mąkę i dodajcie sól.
  2. Wyróbcie ręcznie lub mikserem. Kiedy ciasto jest już dokładnie wyrobione, uformujcie z niego kulę, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  3. Po tym czasie ciasto podzielnie na 8-10 równych części i utoczcie z nich okrągłe bułki, które odkładajcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryjcie ściereczką i odstawcie na 15 minut.
  4. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temperatury 240 st. Celsjusza, a na dnie ustawcie naczynie z wodą, która podczas pieczenia będzie parować. Na każdej bułce zróbcie nacięcie i pieczcie je przez 15 minut. Po upieczeniu studźcie na kratce.

Źródło: Haps.pl

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

chleb paprykowy przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Lubicie smakowe chlebki? Zróbcie chleb… paprykowy. Smakuje bajecznie
Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w Polsce. Przyrządzony własnoręcznie, bez zbędnych ulepszaczy, nie ma sobie równych. Jeśli jeszcze nie próbowaliście go w wersji z dodatkiem mielonej papryki, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości.

Jeśli wciąż wydajecie pieniądze na sklepowy chleb, popełniacie duży błąd. W końcu w tego typu produktach nie brakuje substancji konserwujących, ulepszaczy, sztucznych barwników i cukru. W nowym roku postarajcie się zadbać o zdrowie i zmieńcie nawyki żywieniowe. Zacznijcie od upieczenia domowego chleba. Przyrządzanie tego typu produktów samodzielnie ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że możecie do nich dodać cokolwiek chcecie i lubicie. Nie bójcie się więc chlebowych eksperymentów. Ciasto z dodatkiem mielonej papryki, po upieczeniu będzie smakować naprawdę wybornie! Przepis na chleb paprykowy Będziecie potrzebować 500 gramów mąki pszennej 15 gramów świeżych drożdży 400 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego Przypraw: soli, słodkiej papryki i cukru Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawcie na kilkanaście minut, aż do momentu, w którym powstanie płynna masa. Do drugiej, czystej miski przesiejcie mąkę. Dodajcie również olej, ciepłą wodę, 3 łyżeczki papryki oraz 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszajcie i przełóżcie do miski z płynnymi drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Powstałe ciasto przykryjcie ściereczką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Formę o wymiarach 28x10 wyłóżcie papierem do pieczenia i umieśćcie w niej wyrośnięte ciasto. Chlebek pieczcie przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowe! Źródło: gotujmy

ciasto drożdżowe wyrabianie w plastikowej torbie
Flickr
Newsy
Genialny patent na szybkie zagniatanie ciasta drożdżowego. Bez bałaganu, bez brudnych rąk. Wystarczy 1 rzecz
Porozsypywana mąka, drobinki za paznokciami i mnóstwo brudnych naczyń. Tak zwykle wygląda zagniatanie ciasta drożdżowego. Jest na to sposób.

Wypieki z ciasta drożdżowego należą zwykle do tych najbardziej efektownych i smacznych. Nic dziwnego, że cieszą się szerokim uznaniem. Nie ma co się jednak oszukiwać. Ciasto drożdżowe wymaga sporo czasu, poświęcenia i dużo pracy. Niektórych odstrasza to przed podjęciem wyzwania. Dla chcącego nie ma nic trudnego. Przedstawimy wam dzisiaj sprytny pomysł na wyrabianie ciasta drożdżowego bez bałaganu i brudnych rąk. Wyrabianie ciasta drożdżowego w woreczku bez brudnych rąk Nie idziemy na stuprocentową łatwiznę. Nie chodzi tutaj o robot kuchenny. To oczywiście najłatwiejszy i najdokładniejszy sposób na ciasto drożdżowe, ale nie jest dostępny w każdej kuchni. Dlatego też jeśli chcecie uniknąć nieprzyjemności związanych z wyrabianiem ciasta, przygotujcie plastikową torebkę sporych rozmiarów. Kilka minut dynamicznego obracania torby ze składnikami ciasta w środku da niesamowite efekty. Ciasto wyrobi się niemalże samo! Poniżej przedstawiamy specjalnie dla was poglądowy przepis na półwytrawne ciasto drożdżowe w sam raz do wyrobienia w plastikowym woreczku. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki: 55 dag mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suchych drożdży (lub ok. 15 g drożdży świeżych) 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mleko i wodę w temperaturze ok. 40 st. C (dość ciepłe), wymieszajcie razem z jajkiem. W drugim naczyniu wymieszajcie suche składniki wraz z drożdżami. Przygotujcie sporych rozmiarów plastikową torebkę, najlepiej z tzw. zamknięciem strunowym (lub z suwakiem). Do torebki wsypcie suche składniki, a następnie dodajcie olej i płynną mieszankę. Usuńcie całe powietrze z torebki, naciskając ją, a następnie szczelnie ją...

Ciasto z drożdży wyrabianie
Pixabay
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe czasem nie wychodzi lub nie wyrasta? Sprawdźcie, czy na pewno postępujecie według instrukcji!

Ciasto drożdżowe to niesamowity wypiek, który gości często na polskich stołach. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe zdecydowanie się nie starzeje i dalej jest uwielbiane przez ludzi w każdym wieku. To baza do wyrobu pysznych chałek, placków z owocami czy drożdżówek z kruszonką. Idealne ciasto drożdżowe zachwyca swoją pulchnością, ale też chrupkością. Powinno rozpływać się w ustach i być lekkie jak chmurka. Pulchne ciasto drożdżowe Pulchne, miękkie i lekkie ciasto drożdżowe, to zasługa oczywiście drożdży. Ujarzmienie tych grzybów i znalezienie dla nich zastosowania w kuchni, to niesamowite osiągnięcie człowieka! Drożdże w procesie oddychania produkują gaz - dwutlenek węgla, który wypełnia ciasto, powoduje jego rośnięcie i odpowiada za niesamowitą pulchność wypieku. By drożdże dobrze sprawowały swoją rolę, trzeba dać im dobre warunki do wzrostu! Te specyficzne grzyby są szczególnie wrażliwe na temperaturę. By ciasto drożdżowe było idealne, koniecznie musicie wykonać wszystkie konieczne czynności bez pomijania żadnego z etapów. Tylko wtedy wasze drożdże będą działać na pełnych obrotach, spulchniając ciasto, a wypiek będzie idealny. Składniki na ciasto drożdżowe 4 łyżki masła 2 jajka 600 g mąki pszennej 200 ml mleka Ciepła woda Szczypta soli 2 łyżki cukru 40 g drożdży Przygotowanie ciasta drożdżowego Wszystkie składniki wykorzystywane do ciasta (oprócz wody i mleka) powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmijcie je z lodówki i pozwólcie odpocząć przez jakiś czas na blacie. Ciasto ze składników o tej samej temperaturze szybciej wyrośnie. Wsypcie do dużej miski mąkę. Rozpuśćcie w podgrzanym mleku drożdże, dodajcie do nich cukier i olej lub masło. Wymieszajcie drożdże z...