Święto zakochanych to idealna okazja na upichcenie czegoś wyjątkowego. W końcu, jak mówi staropolskie przysłowie, „przez żołądek do serca”.

Zegar nieubłaganie odmierza czas do walentynkowej kolacji. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu na danie, które zaserwujecie swojej drugiej połówce, śpieszymy z pomocą. Ta lazania z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych wybranków. 

Pamiętajcie, 14 lutego nie liczą się umiejętności tylko gest. Spróbujcie, nawet jeśli nie jesteście świetnymi kucharzami. Kochająca osoba na pewno doceni to bardziej niż kupione w sklepie pudełko czekoladek. A więc do dzieła.

Przepis na lazanie

Będziecie potrzebować

  • 5 płatów makaronu do lazanii
  • 350 gramów mięsa mielonego
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanki mleka
  • 1 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • Soku z cytryny
  • 1 cebuli
  • Startego sera żółtego
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, gałki muszkatołowej

     

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa.
  2. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu. Po ok. 4 minutach mięso zalejcie przecierem pomidorowym. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią, wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut.
  3. W niewielkim rondelku roztopcie masło, a następnie dodajcie do niego mąkę oraz mleko i zacznijcie energicznie mieszać. Po kilku chwilach mikstura zacznie gęstnieć. Wzbogaćcie ją o sok z cytryny i gałkę muszkatołową i odstawcie.
  4. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według przepisu producenta. Pamiętajcie jednak, by nie wkładać wszystkich płatów naraz, mogą się skleić.
  5. W prostokątnym lub kwadratowym naczyniu żaroodpornym zacznijcie układać gotowe składniki warstwami w kolejności – makaron, sos mięsny, beszamel, makaron, sos mięsny, beszamel.
  6. Całość posypcie startym serem żółtym i włóżcie do rozgrzanego do 180 st. C na 25 minut.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl