lazania na walentynki przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

Błyskawiczna lazania na romantyczną kolację we dwoje. Robi się sama, a efekt i smak robią wrażenie

Z racji, że w tym roku zakochani nie mają możliwości świętować swojego dnia w restauracji, większość już krząta się po kuchni w poszukiwaniu walentynkowych inspiracji. Tym, którzy wciąż nie wiedzą, co zrobić, proponujemy przepyszną lazanię dla dwojga.

Święto zakochanych to idealna okazja na upichcenie czegoś wyjątkowego. W końcu, jak mówi staropolskie przysłowie, „przez żołądek do serca”.

Zegar nieubłaganie odmierza czas do walentynkowej kolacji. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu na danie, które zaserwujecie swojej drugiej połówce, śpieszymy z pomocą. Ta lazania z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych wybranków. 

Pamiętajcie, 14 lutego nie liczą się umiejętności tylko gest. Spróbujcie, nawet jeśli nie jesteście świetnymi kucharzami. Kochająca osoba na pewno doceni to bardziej niż kupione w sklepie pudełko czekoladek. A więc do dzieła.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na lazanie

Będziecie potrzebować

  • 5 płatów makaronu do lazanii
  • 350 gramów mięsa mielonego
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanki mleka
  • 1 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • Soku z cytryny
  • 1 cebuli
  • Startego sera żółtego
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, gałki muszkatołowej
    Zobacz także
    rosół zdjecie

    Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

    Pierś z kurczaka

    Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

     

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa.
  2. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu. Po ok. 4 minutach mięso zalejcie przecierem pomidorowym. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią, wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut.
  3. W niewielkim rondelku roztopcie masło, a następnie dodajcie do niego mąkę oraz mleko i zacznijcie energicznie mieszać. Po kilku chwilach mikstura zacznie gęstnieć. Wzbogaćcie ją o sok z cytryny i gałkę muszkatołową i odstawcie.
  4. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według przepisu producenta. Pamiętajcie jednak, by nie wkładać wszystkich płatów naraz, mogą się skleić.
  5. W prostokątnym lub kwadratowym naczyniu żaroodpornym zacznijcie układać gotowe składniki warstwami w kolejności – makaron, sos mięsny, beszamel, makaron, sos mięsny, beszamel.
  6. Całość posypcie startym serem żółtym i włóżcie do rozgrzanego do 180 st. C na 25 minut.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

lasagne bez beszamelu przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy
Jak przyrządzić idealną lasagne? Ta z naszego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach
Lasagne to, zaraz obok pizzy, zdecydowanie najpyszniejsza włoska potrawa, którą możecie przyrządzić w swojej kuchni. Z racji, że wiele osób nie przepada za dodawanym do niej beszamelem, proponujemy wersje bez jego udziału!

Choć polskich wariacji na temat lasagne powstało już bardzo dużo, wciąż niekwestionowanym faworytem jest ta w wersji klasycznej – z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Wiele osób stroni jednak od jej jedzenia z uwagi na obecność specyficznego dodatku w postaci beszamelu. Ten przepis wszystko zmieni. Przepis na lasagne Będziecie potrzebować 12 sztuk makaronu do lasagne 250 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 200 gramów sera żółtego 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu. Pomidory z puszki umieśćcie w wysokim naczyniu i zblendujcie na gładką masę przy pomocy blendera. Tak przygotowany sos dodajcie do mięsa. Całość doprawcie solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dokładnie wymieszajcie. Duście przez ok. 10 minut. Makaron lasagne ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Płaskie i podłużne naczynie żaroodporne wysmarujcie miękkim masłem, a następnie zacznijcie w nim układać składniki warstwami, w kolejności – makaron, farsz, makaron, farsz, makaron, farsz. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i posypcie nim wierzch lasagne. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 30 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy

żeberka z kapustą przepis
Adobe Stock
Przepisy
Fantastyczne żeberka z kapustą. Z sekretnym dodatkiem będą smakować obłędnie
Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą tworzą istne „niebo w gębie”. Do tego wyjątkowego dania koniecznie dodajcie suszone śliwki. Ten smak z pewnością was nie zawiedzie!

Żeberka wieprzowe z kapustą to idealny sposób na zabicie nudy w kuchni. W końcu jak nie kochać soczystego mięsa, które samo odchodzi od kości… Wasi znajomi i rodzina nie będą mogli się od nich oderwać!  Przepis na żeberka z kapustą Będziecie potrzebować: 1 płat żeberek wieprzowych 1 kilogram kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 30 gramów suszonych grzybów 50 gramów suszonych śliwek 400 ml rosołu Olej  Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia grzybów. Włóżcie je do niewielkiej miseczki, zalejcie letnią wodą i pozostawcie na ok. 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu możecie odcedzić je z wody i pokroić w paski. Płat żeberek natrzyjcie dokładnie z każdej strony solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie pokrójcie mięso na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzejcie trzy łyżki oleju, a następnie umieśćcie na niej przyprawione żeberka. Mięso obsmażcie z obu stron aż do zarumienienia. Po kilku minutach zdejmijcie mięso z ognia i dajcie mu odpocząć. Cebulę i czosnek obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na tej samej patelni, na której przygotowywaliście żeberka. Po chwili zdejmijcie z ognia i przełóżcie do małej miseczki. Z kapusty kiszonej odlejcie wodę i pokrójcie ją na mniejsze kawałki (możecie ją przepłukać, ale pamiętajcie, że wtedy straci swoje cenne właściwości i przede wszystkim trochę smaku).  Kapustę umieśćcie na patelni, na której wcześniej były żeberka i cebula. Smażcie przez ok. 4 minuty, a następnie podlejcie gorącym rosołem. Dodajcie pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zamieszajcie i...

Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad
cris/Gotujmy.pl
Newsy
Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad
Sezon na szparagi nie potrwa długo. Wykorzystajcie go maksymalnie wypróbowując nowe przepisy z ich udziałem!

Zielone szparagi to warzywo, z którego można stworzyć dziesiątki, a nawet setki dań takich jak m.in. lasagne ze szparagami , szparagi zapiekane z parmezanem , risotto ze szparagami lub szparagi w cieście francuskim .  Warto regularnie po nie sięgać, kiedy tylko są dostępne. Ich prozdrowotne właściwości obejmują m.in. działanie oczyszczające, przeciwzapalne, a także odchudzające. Mają bardzo mało kalorii, a są bogate w witaminy i minerały. Jak je podać w oryginalny i elegancki sposób? Przepis na roladki schabowe z zielonymi szparagami Ten wyjątkowo pyszny i wyrafinowany przepis to doskonała propozycja na letnie przyjęcia, a nawet na grilla. Składniki (na 4 porcje): 4 plastry schabu bez kości 4 duże plasterki gotowanej szynki (polecamy włoską mortadelę) 4 grube zielone szparagi sok z cytryny 4 plastry żółtego sera 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia Przygotowanie: Szparagi obierzcie (jeśli tego wymagają) lub odłamcie zdrewniałe części i umyjcie. Podgotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny przez ok. 10 min. Możecie je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne.  Szparagi przelejcie zimną wodą i pozostawcie do odsączenia.  Umyte, osuszone plasterki mięsa rozbijcie na cienkie płaty.  Każdy płat mięsa ułóżcie na plastrze szynki/mortadeli i oprószcie delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny powinien być większy niż płat mięsa. Na płatach mięsa połóżcie plasterki sera i szparagi dopasowując ich długość - jeśli są duże, wystarczy po jednym.  Zwińcie całość w roladkę zamykając oba końce do środka.  Przygotowane roladki smażcie na rozgrzanym oleju z każdej...

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 700 ml domowego bulionu 3 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżki mąki pszennej 1 ząbka czosnku 2 cebul 1 jajka Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod...