Święto zakochanych to idealna okazja na upichcenie czegoś wyjątkowego. W końcu, jak mówi staropolskie przysłowie, „przez żołądek do serca”.
Zegar nieubłaganie odmierza czas do walentynkowej kolacji. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu na danie, które zaserwujecie swojej drugiej połówce, śpieszymy z pomocą. Ta lazania z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych wybranków.
Pamiętajcie, 14 lutego nie liczą się umiejętności tylko gest. Spróbujcie, nawet jeśli nie jesteście świetnymi kucharzami. Kochająca osoba na pewno doceni to bardziej niż kupione w sklepie pudełko czekoladek. A więc do dzieła.
Przepis na lazanie
Będziecie potrzebować
- 5 płatów makaronu do lazanii
- 350 gramów mięsa mielonego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 szklanki mleka
- 1 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- Soku z cytryny
- 1 cebuli
- Startego sera żółtego
- Oleju do smażenia
- Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa.
- Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu. Po ok. 4 minutach mięso zalejcie przecierem pomidorowym. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią, wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut.
- W niewielkim rondelku roztopcie masło, a następnie dodajcie do niego mąkę oraz mleko i zacznijcie energicznie mieszać. Po kilku chwilach mikstura zacznie gęstnieć. Wzbogaćcie ją o sok z cytryny i gałkę muszkatołową i odstawcie.
- Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według przepisu producenta. Pamiętajcie jednak, by nie wkładać wszystkich płatów naraz, mogą się skleić.
- W prostokątnym lub kwadratowym naczyniu żaroodpornym zacznijcie układać gotowe składniki warstwami w kolejności – makaron, sos mięsny, beszamel, makaron, sos mięsny, beszamel.
- Całość posypcie startym serem żółtym i włóżcie do rozgrzanego do 180 st. C na 25 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl