Potrawy z białą kiełbasą kojarzą się głównie z okresem świąt wielkanocnych. Jednak ten składnik nie jest zarezerwowany tylko dla tego święta. Dania z dodatkiem tego produktu można przyrządzać cały rok, na co dzień, jak i od święta. Biała kiełbasa jest serwowana w różnych formach, a gospodynie prześcigają się w coraz to nowszych oraz lepszych przepisach. Niezmiennie największą popularnością od wielu lat cieszy się potrawa składająca się z białej kiełbasy polanej szarym sosem.

Biała kiełbasa z szarym sosem

To danie jest podawane od niepamiętnych czasów, nie tylko podczas Wielkanocy, ale i również podczas innych uroczystości. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, aromatycznemu sosowi, jaki przygotowuje się z dodatkiem karmelu. Ostatni ten starodawny przepis postanowiła przypomnieć Magda Gessler. Biała kiełbasa z szarym sosem to świetna propozycja na świąteczny obiad.

Przepis na białą kiełbasę z szarym sosem

Składniki:

  • 4 pętka białej, surowej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1 ½ szklanki bulionu
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.
  2. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju oraz dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia.
  3. Później do zeszklonej cebuli dodajcie pętka kiełbasy. Gdy napęcznieje pod wpływem ciepła to delikatnie ponakłuwajcie ją widelcem.
  4. Smażcie całość na niewielkim ogniu, aby cebula się nie przypaliła. Kiełbasa powinna być lekko zarumieniona z obu stron.
  5. W międzyczasie bulion bądź też rosół doprowadźcie do wrzenia.
  6. Do rondla z grubszym dnem wsypcie cukier oraz dodajcie kilka kropel wody. Podgrzewajcie go stopniowo, aż uzyskacie ciemnobrązowy karmel. Wówczas dodajcie pół szklanki bulionu i całość energicznie wymieszajcie.
  7. Na suchą patelnię wsypcie mąkę, delikatnie ją zarumieńcie. Później dodajcie masło i wymieszajcie razem z mąką. Powstałą zasmażkę rozprowadźcie za pomocą pół szklanki zimnej wody oraz pozostałego bulionu. Sos doprowadźcie do wrzenia.
  8. Na koniec do gotującego się sosu dodajcie przygotowany karmel, sól oraz sok z cytryny do smaku. Wymieszajcie wszystko dokładnie i jeszcze chwilę pogotujcie.
  9. Podsmażoną białą kiełbasę z cebulką podawajcie polaną przygotowanym sosem oraz tłuczonymi ziemniakami bądź świeżym pieczywem. Smacznego!