Potrawy z białą kiełbasą kojarzą się głównie z okresem świąt wielkanocnych. Jednak ten składnik nie jest zarezerwowany tylko dla tego święta. Dania z dodatkiem tego produktu można przyrządzać cały rok, na co dzień, jak i od święta. Biała kiełbasa jest serwowana w różnych formach, a gospodynie prześcigają się w coraz to nowszych oraz lepszych przepisach. Niezmiennie największą popularnością od wielu lat cieszy się potrawa składająca się z białej kiełbasy polanej szarym sosem.
Biała kiełbasa z szarym sosem
To danie jest podawane od niepamiętnych czasów, nie tylko podczas Wielkanocy, ale i również podczas innych uroczystości. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, aromatycznemu sosowi, jaki przygotowuje się z dodatkiem karmelu. Ostatni ten starodawny przepis postanowiła przypomnieć Magda Gessler. Biała kiełbasa z szarym sosem to świetna propozycja na świąteczny obiad.
Przepis na białą kiełbasę z szarym sosem
Składniki:
- 4 pętka białej, surowej kiełbasy
- 1 cebula
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 1 ½ szklanki bulionu
- 1 łyżka cukru
- sok z 1 cytryny
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.
- Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju oraz dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia.
- Później do zeszklonej cebuli dodajcie pętka kiełbasy. Gdy napęcznieje pod wpływem ciepła to delikatnie ponakłuwajcie ją widelcem.
- Smażcie całość na niewielkim ogniu, aby cebula się nie przypaliła. Kiełbasa powinna być lekko zarumieniona z obu stron.
- W międzyczasie bulion bądź też rosół doprowadźcie do wrzenia.
- Do rondla z grubszym dnem wsypcie cukier oraz dodajcie kilka kropel wody. Podgrzewajcie go stopniowo, aż uzyskacie ciemnobrązowy karmel. Wówczas dodajcie pół szklanki bulionu i całość energicznie wymieszajcie.
- Na suchą patelnię wsypcie mąkę, delikatnie ją zarumieńcie. Później dodajcie masło i wymieszajcie razem z mąką. Powstałą zasmażkę rozprowadźcie za pomocą pół szklanki zimnej wody oraz pozostałego bulionu. Sos doprowadźcie do wrzenia.
- Na koniec do gotującego się sosu dodajcie przygotowany karmel, sól oraz sok z cytryny do smaku. Wymieszajcie wszystko dokładnie i jeszcze chwilę pogotujcie.
- Podsmażoną białą kiełbasę z cebulką podawajcie polaną przygotowanym sosem oraz tłuczonymi ziemniakami bądź świeżym pieczywem. Smacznego!