Blok czekoladowy
Gotujmy.pl/martyna12
Newsy

Blok czekoladowy jak za czasów PRL. Polacy często pomijają jeden kluczowy składnik

Nie ma chyba osoby, która nie pamiętałaby smaku bloku czekoladowego, robionego przez nasze babcie. Blok czekoladowy jest pyszny!

Blok czekoladowy każdemu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. To niezapomniany rarytas z dawnych lat. Przepyszny, czekoladowy, chrupiący. Ten wciągający deser kochają wszyscy. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy. 

Zobacz także
Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Blok czekoladowy smak dzieciństwa 

W czasach PRL ten smakołyk był numerem 1. Robił furorę wśród dzieci i dorosłych a wszystko przez wyjątkowy smak. Jeśli tęsknicie za dawnymi czasami, proponujemy wam, zrobienie tego kultowego przysmaku. Jest banalny w wykonaniu i nie zajmie wam dużo czasu. Do jego przygotowania potrzebne będzie mleko w proszku, najlepiej to niebieskie, dobrej jakości masło, mleko, herbatniki oraz ciemne, prawdziwe kakao. Właśnie ten kluczowy składnik jest często pomijany. Prawdziwe kakao sprawi, że wiernie odtworzycie tamten smak. Jeden kęs i wszystkie wspomnienia powrócą. 

Przepis na blok czekoladowy 

Możecie poeksperymentować ze składnikami i dodać do masy także bakalie, wafle lub suszone owoce. Wszystko zależy już od was i na co macie ochotę. Przyrządzając blok czekoladowy na pewno będziecie mieć ogromną frajdę a końcowy efekt zapewne was zachwyci. No to do dzieła!

Do zrobienia bloku czekoladowego, będziecie potrzebować:

  • 200 g masła 82%
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek prawdziwego kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników

Sposób wykonania:

  1. Rozdrobnijcie ciastka na małe kawałki (możecie je pokroić nożem już zmielić w blenderze). 
  2. Następnie w rondelku podgrzejcie mleko, rozpuśćcie w nim masło, kakao oraz cukier. 
  3. Zagotujcie całość, później odstawcie rondelek na bok, aby masa przestygła.
  4. Po ostygnięciu wsypcie mleko w proszku oraz ciastka i wymieszajcie drewnianą łyżką do połączenia się składników i powstania gęstej, czekoladowej masy.
  5. Gotową masę wylejcie do keksówki o pojemności 1 litra lub innego, dowolnego naczynia i pozostawcie do schłodzenia i stężenia, najlepiej na całą noc.

Rankiem możecie cieszyć się słodkim smakołykiem i zjeść go przy kawie. Przed podaniem, blok czekoladowy pokrójcie w grube plastry! Smacznego :-)

Źródło: gotujmy.pl 

blok czekoladowy
Gotujmy.pl/kasia15x
Przepisy
Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Z tego przepisu smakuje jak ten, który robiła mama
Blok czekoladowy stał się przysmakiem w czasach PRL-u z prostej przyczyny: nie było innych słodyczy. Polubiliście go? Przypominamy jego smak.

Dlaczego blok czekoladowy nie jest dziś tak popularny? Odpowiedź jest prosta. Dziś sklepy pękają od różnego rodzaju słodyczy. Możecie wybierać pomiędzy cukierkami, pralinami, chałwą, batonami czekoladowymi, ciasteczkami owsianymi, lodami, żelkami. Możecie brać co tylko chcecie. Nie musicie się głowić co zjeść, gdy macie ochotę na coś słodkiego, a w domu jest tylko mleko w proszku, kakao i cukier. Podajemy najlepszy przepis na smak z dzieciństwa z kilku prostych produktów. Kryzysowe sposoby na bok czekoladowy Z pewnością pamiętacie nieziemski, słodki smak bloku czekoladowego, przyrządzanego przed laty przez mamę. To deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, który przez wiele lat był najprostszym sposobem pań domu, na zapewnienie rodzinie słodkiej przyjemności. Dziś już na sam widok sproszkowanego mleka, budzą się w nas wspomnienia z dzieciństwa. Gotowanie w latach 80-tych XX wieku nie było łatwe. Sklepy były puste. Nie można było, jak dziś, zaplanować listy zakupów i wrócić do domu dokładnie z tym, co było potrzebne na obiad. Lista zakupów tworzyła się w sklepie z tego, co akurat było dostępne na półkach. Podobnie rzecz miała się ze słodyczami. Nawet jeśli mama chciała przynieść pociechom batonik, to często okazywało się, że jedyne co może zrobić, to własnoręcznie zrobić blok czekoladowy i podzielić go na talerzu dla dzieciaków. Gdy zastanawiała się czym zastąpić masło, którego nie miała zbyt dużo, najczęściej padało na margarynę. Substytutami także zastępowała dodatki, bo nie zawsze udawało się kupić orzechy. Przepis na blok czekoladowy Składniki: ½ szklanki świeżego mleka 2 szklanki mleka w proszku (znajdziesz je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym) 250 g masła do wypieków 5 łyżek prawdziwego...

Blok czekoladowy
gotujmy.pl/Martyna12
Newsy
Najprostszy babciny przepis na blok czekoladowy. Przygotowanie tej pyszności zajmuje chwilę
Jeśli nigdy nie robiliście tego deseru, będziecie zaskoczeni prostotą jego wykonania. Poznajcie łatwy i tani przepis.

Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci z kultowych czasów PRL-u. Obecnie nie jest już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych słodkości. Niesłusznie! Są wśród was zapewne i tacy, którzy nadal darzą go wielkim sentymentem. Pyszny, domowy blok czekoladowy Na blok czekoladowy mówi się w różnorodny sposób. To wyrób czekoladopodobny, któremu popularnością może dorównać tylko kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło i Cola Cao. To słodkości, które najbardziej utkwiły w pamięci z czasów PRL-u. Zajadaliście się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją? Nie musicie odpowiadać. Znamy doskonale odpowiedź.  Bloki czekoladowe miały jednak mały mankament. Jako produkty deficytowe, nieczęsto gościły na sklepowych półkach. Z dużym prawdopodobieństwem sukcesu mogliście je znaleźć w rodzinnych i lokalnych sklepikach. Jeśli nie lubiliście zastępowania bloku czymś innym, zostawało odtworzenie go w domowych warunkach. Ówczesna gospodyni domowa musiała sia wykazać inwencją twórczą! Brakowało większości produktów, więc aby zadowolić rodzinę trzeba było się niekiedy solidnie nagłowić. Za przykład przepisu, który sprawdzi się w każdych warunkach, może posłużyć właśnie blok czekoladowy. Składał się z niewielu składników i był niezwykle prosty w wykonaniu! Wy tez macie wrażenie, że wystarczyło pomieszanie kilku składników i przysmak był właściwie gotowy? Przepis na blok z zeszytu babci Blok czekoladowy bywał popisowym deserem babć. Jeśli macie sentyment do PRL-u, sięgnijcie po domowy przepis na blok. Jest niesamowicie banalny w wykonaniu! Składniki:...

blok czekoladowy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pyszny wielkanocny blok czekoladowy. Chwila roboty. Nigdy nie jedliście lepszego
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czy myśleliście już, jakie przygotujecie na święta ciasta? Spieszymy z pomocą, a konkretnie z propozycją na przepyszny blok czekoladowy. Robi się w mig i smakuje genialnie!

Coraz bliżej do świąt Wielkiej Nocy. Czy zastanawialiście się już, jakimi potrawami poczęstujecie w tym roku gości? Poza nieodłączną sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami, obowiązkowym żurkiem oraz pyszną białą kiełbasą z dodatkiem chrzanu czy musztardy, warto pomyśleć o czymś na słodko, a konkretnie o cieście. Wielkanocny blok czekoladowy Nie lubicie piec ciast lub uważacie, że jesteście w tym "kiepscy"? Bez obaw. Skorzystajcie z naszego przepisu na przepyszny blok czekoladowy, który w ogóle nie wymaga pieczenia. Jego przygotowanie jest banalne. Wszystko, czego potrzebujecie to mleko w proszku, ciemne kakao, woda, margaryna oraz garść cukierków czekoladowych M&M's. To właśnie dzięki nim wyczarujecie to urocze, kolorowe i niezwykle świąteczne wnętrze. To ciasto jest tak proste, że nie wymaga nawet pieczenia. Zainteresowani? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 40 dag mleka w proszku 250 ml zimnej wody 250 ml cukru 4 łyżki ciemnego kakao 25 dag margaryny 240 g cukierków z orzeszkami w czekoladzie Przygotowanie: Wodę, margarynę, kakao i cukier, przekładamy do garnka. Całość gotujemy do chwili, aż składniki dobrze się połączą (masa powinna być jednolita) Od połączenia składników gotować dodatkowo jeszcze przez 10 minut. Masę studzimy często mieszając. Do jeszcze ciepłej masy wsypać mleko w proszku i energicznie mieszać. Teraz możemy dodać cukierki.  Do aluminiowej foremki przełożyć masę. Blok włożyć do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Blok jest gotowy po upływie kilku godzin.

Gotujmy.pl
Newsy
Nie uwierzycie, do czego możecie użyć mleko w proszku. Trzeba przyznać, że to jest genialne
Mleko w proszku jest dość niedocenianym produktem w sprzedaży. Świetnie sprawdza się podczas przyrządzania ciast lub innych deserów. Nie wszyscy wiedzą, że ma również inne doskonałe zastosowanie.

Sernik, wafle tortowe z masą, desery to tylko część pysznych słodkości, jakie można przygotować z dodatkiem mleka w proszku. Wiele osób ostrożnie podchodzi do tego produktu, aczkolwiek jest on świetnym zamiennikiem nabiału i nadaje wypiekom dodatkowego aromatu.  Mleko w proszku Mleko w proszku to nic innego jak produkt mleczny otrzymany przez odparowanie z pełnego, znormalizowanego lub chudego mleka krowiego wody. Dana technologia została opracowana już w 1855 roku. Wprowadzona wysoka temperatura w urządzenia przeznaczonych do obróbki mleka pozwala na przeprowadzenie szybkiego procesu. Od tego czasu, nabiał jest konsekwentnie przetwarzany w celu uzyskania sproszkowanego składnika. Zalety mleka w proszku  Wykorzystywanie tego produktu w kuchni ma same zalety. Idealnie sprawdza się przy przyrządzaniu różnych słodkości, wypieków, a także jest składnikiem długo terminowym w porównaniu do zwykłego mleka. Mleko w proszku może być przechowywane nawet do dwóch lat, zaś po otwarciu do dwóch miesięcy. Należy jednak pamiętać, aby zapewnić mu właściwe warunki jak chłodne miejsce bez dostępu promieni słonecznych. Taki produkt idealnie zastępuje tradycyjne mleko, a dodatkowo nadaje wszelkim deserom smakowitego aromatu. Wykorzystanie mleka w proszku w kuchni Mleko w proszku ma wiele zastosowań w przygotowywaniu wielu potraw. Jednak nie wszyscy znają jego wszystkie zalety! Może być ono wykorzystane do ciast czy deserów. Wśród nich są takie jak sernik, blok waniliowy czy czekoladowy. Ten ostatni był szczególnie znany w okresie PRL-u, gdy w sklepach spożywczych był znaczny deficyt wielu produktów, toteż wiele gospodyń domowych było zmuszonych do kreatywności i przygotowania deseru na bazie kilku składników. Sernik z dodatkiem sproszkowanego nabiału jest niezwykle...