Blok czekoladowy każdemu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. To niezapomniany rarytas z dawnych lat. Przepyszny, czekoladowy, chrupiący. Ten wciągający deser kochają wszyscy. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy. 

Blok czekoladowy, czyli smak dzieciństwa 

W czasach PRL ten smakołyk był numerem 1. Robił furorę wśród dzieci i dorosłych a wszystko przez wyjątkowy smak. Jeśli tęsknicie za dawnymi czasami, proponujemy wam, zrobienie tego kultowego przysmaku. Jest banalny w wykonaniu i nie zajmie wam dużo czasu.

Do jego przygotowania potrzebne będzie mleko w proszku, najlepiej to niebieskie, dobrej jakości masło, mleko, herbatniki oraz ciemne, prawdziwe kakao. Prawdziwe kakao sprawi, że wiernie odtworzycie tamten smak. Jeden kęs i wszystkie wspomnienia powrócą. 

Wróćmy jeszcze na moment do kwestii tłuszczu. Dawniej zaradne gospodynie radziły sobie z brakiem prawdziwego drogiego masła, zamieniając go na tańszą margarynę. W dzisiejszych czasach mimo szalejącej inflacji można sobie z reguły pozwolić na prawdziwe masło w bloku czekoladowym. Parę złotych więcej włożone w blok czekoladowy spłaci się w czasie degustacji, kiedy domownicy z wrażenia będą bili wam brawo.

Zobacz także:

Przepis na blok czekoladowy 

Możecie poeksperymentować ze składnikami i dodać do masy także bakalie, wafle lub suszone owoce. Wszystko zależy już od was i na co macie ochotę. Przyrządzając blok czekoladowy na pewno będziecie mieć ogromną frajdę a końcowy efekt zapewne was zachwyci. No to do dzieła!

Do zrobienia bloku czekoladowego, będziecie potrzebować:

Składniki:

  • 200 g masła 82%
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek prawdziwego kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • Opcjonalnie - orzechy i inne bakalie

Sposób wykonania:

  1. Rozdrobnijcie ciastka na małe kawałki (możecie je pokroić nożem już zmielić w blenderze). 
  2. Następnie w rondelku podgrzejcie mleko, rozpuśćcie w nim masło, kakao oraz cukier. 
  3. Zagotujcie całość, później odstawcie rondelek na bok, aby masa przestygła.
  4. Po ostygnięciu wsypcie mleko w proszku oraz ciastka i wymieszajcie drewnianą łyżką do połączenia się składników i powstania gęstej, czekoladowej masy.
  5. Gotową masę wylejcie do keksówki o pojemności 1 litra lub innego, dowolnego naczynia i pozostawcie do schłodzenia i stężenia, najlepiej na całą noc.

Rankiem możecie cieszyć się słodkim smakołykiem i zjeść go przy kawie. Przed podaniem, blok czekoladowy pokrójcie w grube plastry! Smacznego!