Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik
Własne
Newsy

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

Nie ma chyba osoby, która nie pamiętałaby smaku bloku czekoladowego, robionego przez nasze babcie. Blok czekoladowy jest pyszny! Zróbcie z nim 1 rzecz, a będzie jeszcze lepszy niż dawniej.

Blok czekoladowy każdemu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. To niezapomniany rarytas z dawnych lat. Przepyszny, czekoladowy, chrupiący. Ten wciągający deser kochają wszyscy. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Blok czekoladowy, czyli smak dzieciństwa 

W czasach PRL ten smakołyk był numerem 1. Robił furorę wśród dzieci i dorosłych a wszystko przez wyjątkowy smak. Jeśli tęsknicie za dawnymi czasami, proponujemy wam, zrobienie tego kultowego przysmaku. Jest banalny w wykonaniu i nie zajmie wam dużo czasu.

Do jego przygotowania potrzebne będzie mleko w proszku, najlepiej to niebieskie, dobrej jakości masło, mleko, herbatniki oraz ciemne, prawdziwe kakao. Prawdziwe kakao sprawi, że wiernie odtworzycie tamten smak. Jeden kęs i wszystkie wspomnienia powrócą. 

Wróćmy jeszcze na moment do kwestii tłuszczu. Dawniej zaradne gospodynie radziły sobie z brakiem prawdziwego drogiego masła, zamieniając go na tańszą margarynę. W dzisiejszych czasach mimo szalejącej inflacji można sobie z reguły pozwolić na prawdziwe masło w bloku czekoladowym. Parę złotych więcej włożone w blok czekoladowy spłaci się w czasie degustacji, kiedy domownicy z wrażenia będą bili wam brawo.

Przepis na blok czekoladowy 

Możecie poeksperymentować ze składnikami i dodać do masy także bakalie, wafle lub suszone owoce. Wszystko zależy już od was i na co macie ochotę. Przyrządzając blok czekoladowy na pewno będziecie mieć ogromną frajdę a końcowy efekt zapewne was zachwyci. No to do dzieła!

Do zrobienia bloku czekoladowego, będziecie potrzebować:

Składniki:

  • 200 g masła 82%
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek prawdziwego kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • Opcjonalnie - orzechy i inne bakalie
Zobacz także
Blok czekoladowy

Przepis na blok czekoladowy z zeszytu babci. Ten smak zna z dzieciństwa każdy Polak

blok czekoladowy

Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Zróbcie go z tego przepisu, wychodzi idealna konsystencja

Sposób wykonania:

  1. Rozdrobnijcie ciastka na małe kawałki (możecie je pokroić nożem już zmielić w blenderze). 
  2. Następnie w rondelku podgrzejcie mleko, rozpuśćcie w nim masło, kakao oraz cukier. 
  3. Zagotujcie całość, później odstawcie rondelek na bok, aby masa przestygła.
  4. Po ostygnięciu wsypcie mleko w proszku oraz ciastka i wymieszajcie drewnianą łyżką do połączenia się składników i powstania gęstej, czekoladowej masy.
  5. Gotową masę wylejcie do keksówki o pojemności 1 litra lub innego, dowolnego naczynia i pozostawcie do schłodzenia i stężenia, najlepiej na całą noc.

Rankiem możecie cieszyć się słodkim smakołykiem i zjeść go przy kawie. Przed podaniem, blok czekoladowy pokrójcie w grube plastry! Smacznego!

blok czekoladowy
Gotujmy.pl/kasia15x
Przepisy
Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Zróbcie go z tego przepisu, wychodzi idealna konsystencja
Blok czekoladowy stał się przysmakiem w czasach PRL-u z prostej przyczyny: nie było innych słodyczy. Polubiliście go? Przypominamy jego smak.

Dlaczego blok czekoladowy nie jest dziś tak popularny? Odpowiedź jest prosta. Dziś sklepy pękają od różnego rodzaju słodyczy. Możecie wybierać pomiędzy cukierkami, pralinami, chałwą, batonami czekoladowymi, ciasteczkami owsianymi, lodami, żelkami. Możecie brać co tylko chcecie. Nie musicie się głowić co zjeść, gdy macie ochotę na coś słodkiego, a w domu jest tylko mleko w proszku, kakao i cukier. Podajemy najlepszy przepis na smak z dzieciństwa z kilku prostych produktów. Kryzysowe sposoby na bok czekoladowy Z pewnością pamiętacie nieziemski, słodki smak bloku czekoladowego, przyrządzanego przed laty przez mamę. To deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, który przez wiele lat był najprostszym sposobem pań domu, na zapewnienie rodzinie słodkiej przyjemności. Dziś już na sam widok sproszkowanego mleka, budzą się w nas wspomnienia z dzieciństwa. Gotowanie w latach 80-tych XX wieku nie było łatwe. Sklepy były puste. Nie można było, jak dziś, zaplanować listy zakupów i wrócić do domu dokładnie z tym, co było potrzebne na obiad. Lista zakupów tworzyła się w sklepie z tego, co akurat było dostępne na półkach. Podobnie rzecz miała się ze słodyczami. Nawet jeśli mama chciała przynieść pociechom batonik, to często okazywało się, że jedyne co może zrobić, to własnoręcznie zrobić blok czekoladowy i podzielić go na talerzu dla dzieciaków. Gdy zastanawiała się czym zastąpić masło, którego nie miała zbyt dużo, najczęściej padało na margarynę. Substytutami także zastępowała dodatki, bo nie zawsze udawało się kupić orzechy. Przepis na blok czekoladowy Składniki: ½ szklanki świeżego mleka 2 szklanki mleka w proszku (znajdziecie je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym) 250 g masła do wypieków 5 łyżek prawdziwego gorzkiego kakao 1 szklanka cukru 100 g herbatników...

Blok czekoladowy
gotujmy.pl/Martyna12
Newsy
Przepis na blok czekoladowy z zeszytu babci. Ten smak zna z dzieciństwa każdy Polak
Jeśli nigdy nie robiliście tego deseru, będziecie zaskoczeni prostotą jego wykonania. Poznajcie łatwy i tani przepis.

Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci z kultowych czasów PRL-u. Obecnie nie jest już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych słodkości. Niesłusznie! Są wśród was zapewne i tacy, którzy nadal darzą go wielkim sentymentem. Historia bloku czekoladowego Na blok czekoladowy mówi się w różnorodny sposób. To wyrób czekoladopodobny, któremu popularnością może dorównać tylko kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło i Cola Cao. To słodkości, które najbardziej utkwiły w pamięci z czasów PRL-u. Zajadaliście się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją? Nie musicie odpowiadać. Znamy doskonale odpowiedź.  Miały jednak mały mankament. Jako produkty deficytowe, nieczęsto gościły na sklepowych półkach. Ze średnim prawdopodobieństwem sukcesu mogliście je znaleźć w rodzinnych i lokalnych sklepikach.  Ówczesna gospodyni domowa musiała sia wykazać inwencją twórczą! Brakowało większości produktów, więc aby zadowolić rodzinę trzeba było się niekiedy solidnie nagłowić. Za przykład przepisu, który sprawdzał się przed laty w trudnych warunkach, może posłużyć właśnie blok czekoladowy. Składał się z niewielu składników i był niezwykle prosty w wykonaniu! Wy tez macie wrażenie, że wystarczyło pomieszanie kilku składników i przysmak był właściwie gotowy? Ważne są jednak proporcje. Przepis na blok czekoladowy z zeszytu babci Blok czekoladowy bywał popisowym deserem babć. Jeśli macie sentyment do PRL-u, sięgnijcie po domowy przepis na blok. Jest niesamowicie banalny w wykonaniu! Składniki: 250 g masła 250 g mleka w...

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to udo
AdobeStock
Newsy
To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to cudo
Wygląda zaskakująco? To pyszne ciasto przypomina tradycyjną wędlinę i może mocno zaskoczyć gości, którzy zobaczą je na stole. Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste - przekonajcie się sami.

Pamiętacie jeszcze blok czekoladowy z dzieciństwa? Ten przysmak można zrobić w jeszcze inny, ciekawszy sposób. Wygląda wówczas bardzo efektownie, a do tego świetnie smakuje. Ewa Wachowicz nazwała to ciasto „leniuszkiem”, ponieważ jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga w ogóle włączania piekarnika. Bardziej pasuje do niego jednak nazwa „czekoladowe salami”, bo tak właśnie wygląda - kakaową masę z orzechami i herbatnikami należy zawinąć w kształt kiełbaski, dzięki czemu (dodatkowo oprószone cukrem pudrem) ciasto do złudzenia przypomina tę suszoną kiełbasę. Nieźle zaskoczycie domowników, gdy podacie im takie ciacho na deser! Zobaczcie, jak je zrobić z poniższego przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na ciasto leniuszek (czekoladowe salami) Ewy Wachowicz Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 kostka masła (200 g) pół kilograma mleka w proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 200 g herbatników 4 łyżki kakao 3 łyżki migdałów 1 filiżanka espresso 1 kieliszek rumu cukier puder Przygotowanie: Zacznijcie od pokrojenia migdałów i uprażenia ich na suchej patelni. Herbatniki rozkruszcie na kawałki. W garnku roztopcie masło. Następnie wsypcie 4 łyżki kakao, szklankę cukru i wszystko razem wymieszajcie. Dodajcie filiżankę espresso, szklankę wody, zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy masa będzie już chłodniejsza, cały czas mieszając powoli wsypujcie mleko w proszku.  Wsypcie do masy herbatniki, uprażone migdały, kieliszek rumu i wymieszajcie.  Podzielcie masę na 3 porcje. Każdą z nich wyłóżcie na folię spożywczą i zawińcie jak kiełbaskę. Końce zwiążcie...

Ta przekąska to jeden ze smaków PRL. Pamiętacie słodkie kulki?
AdobeStock
Newsy
Pamiętacie słodkie kulki z płatków owsianych? Ta przekąska to jeden ze smaków PRL-u
Tęsknicie za dawnymi smakami? Przypomnijcie sobie dawne czasy i zróbcie słodkie kulki owsiane!

Dawniej, gdy w sklepach brakowało wszystkiego, rodzice dwoili się i troili, by zdobyć dla swoich dzieci różne łakocie. Kiedy na półkach królowały niezbyt smaczne wyroby czekoladopodobne, trzeba było sobie radzić własnymi sposobami. Tak powstawały pomysły na kogel-mogel, krem sułtański czy blok czekoladowy.  Jednym z nieco zapomnianych przysmaków są słodkie kulki. To proste do wykonania przekąski, składające się głównie z wiórków kokosowych lub płatków owsianych, masła (lub margaryny), kakao i mleka. Ich wykonanie jest bardzo proste, szybkie i w ogóle nie wymaga pieczenia. Choć dziś półki w sklepach uginają się od słodyczy, nic przecież nie smakuje lepiej, niż deser własnej roboty! Przypomnijcie sobie ten smak i przygotujcie kulki w domu. Przepis na słodkie kulki z płatków owsianych Do przygotowania tych przysmaków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g płatków wiórków kokosowych lub owsianych górskich 125 g masła 200 g cukru 20 g kakao 160 g mleka w proszku 3 łyżki wody 3 łyżki mleka  Jeżeli nie odpowiadają wam całe płatki owsiane, zmielcie je blenderem lub użyjcie płatków błyskawicznych.  Przygotowanie: Odmierzcie 125 g masła i rozpuśćcie w garnku.  Dodajcie wodę, kakao i cukier. Wymieszajcie i podgrzewajcie, aż składniki się połączą. Na koniec wlejcie mleko. Podgrzewajcie delikatnie mieszając, aż masa będzie idealnie gładka.  Wyłączcie ogień i do gorącej masy wsypcie mleko w proszku. Szybko wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek.  Następnie wsypcie płatki owsiane i jeszcze raz zamieszajcie. Odczekajcie, aż masa nieco...