Błędy w myciu naczyń
Adobe Stock, Ljiljana
Newsy

Najczęstsze błędy przy myciu naczyń. To przez nie macie bóle żołądka, zatrucia i choroby jelit!

Okazuje się, że źródłem wielu bakterii żywieniowych są nasze własne naczynia! A to wszystko przez nieprawidłowe mycie.

Często wydaje się, że jedzenie przygotowywane samodzielnie w domowej kuchni jest bezpieczniejsze niż to spożywane na mieście. Wcale niekoniecznie!

Rygorystyczne normy, które muszą spełniać lokalne gastronomiczne, często sprawiają, że faktyczni e bardziej bezpieczne dla układu pokarmowego są posiłki... spoza domu. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak można zakazić się bakteriami we własnym domu?

T. Charles Gerba, mikrobiolog z Uniwersytetu w Arizonie, doszedł do wniosku, że 50 do 80% wszystkich chorób spowodowanych przez skażoną żywność, pochodzi z naszych własnych domów. Największe siedliska bakterii znajdują się właśnie tam, gdzie... myjecie naczynia! Są to gąbki i zmywaki kuchenne oraz zmywarki. To siedlisko rozwoju tysięcy bakterii m.in. E.coli lub salmonelli. Kluczowa jest więc tu zmiana złych nawyków w myciu naczyń, sztućców i akcesoriów kuchennych – zwłaszcza tych, które mają kontakt z surowym mięsem czy nabiałem.

Jak myć naczynia, żeby zahamować rozwój bakterii?

  • Zawsze należy przeczytać instrukcję płynu do mycia naczyń: nie należy zwiększać ani zmniejszać jego zalecanej ilości. Częstym błędem jest mycie „mało zabrudzonych” naczyń wyłącznie w letniej wodzie, która jedynie opłukuje, ale nie eliminuje żadnych bakterii.
Zobacz także
Jak układać naczynia w zmywarce? Na 99% robicie to źle!

Jak układać naczynia w zmywarce? Na 99% robicie to źle!

Naczynie żaroodporne zaszło brudem? Zastosujcie tę miksturę a będzie jak nowe

Naczynie żaroodporne zaszło brudem? Zastosujcie tę miksturę a będzie jak nowe

  • Warto również zmienić sztuczne gąbki na takie z naturalnych włókien, które szybciej schną i są mniej podatne na rozwój bakterii. Po myciu naczyń, każdą gąbkę należy odwiesić do całkowitego wyschnięcia. Trzymanie na zlewie lub w środku zlewu stale nasączonej wodą gąbki to prosta droga do siedliska drobnoustrojów. Każdą gąbkę należy również wymieniać co tydzień.
     
  • Deski do krojenia powinny być nie tylko myte, ale także dezynfekowane za pomocą specjalnego płynu usuwającego zarazki.
     
  • Warto pamiętać, że sam zlew może być bardzo zanieczyszczony, dlatego zaleca się jego codzienne płukanie octem lub środkiem dezynfekującym. Zlew to miejsce, w którym nie tylko myje się naczynia, ale do którego również wylewa się płynne odpady (stare napoje). Tutaj także płucze się brudne owoce czy szoruje mocno zanieczyszczone elementy wyposażenia kuchni. W ten sposób bakterie z łatwością mogą przenosić się na naczynia znajdujące się w zlewie lub w jego okolicy.

Źródło: krokdozdrowia.com

Włóżcie na 2 minuty do mikrofalówki gąbkę do czyszczenia naczyń
Własne
Newsy
Włóżcie na 2 minuty do mikrofalówki gąbkę do naczyń. Nie uwierzycie, co stanie się ze zmywakiem
Słyszeliście kiedyś o tym prostym triku? Wykorzystajcie go, aby uniknąć poważnych problemów ze zdrowiem.

Czy wiecie, że gąbka do mycia naczyń jest jednym z najbrudniejszych przedmiotów w całym waszym domu? Gąbka jest nie tylko wilgotna, co ułatwia rozwój bakterii chorobotwórczych, ale także jest pokryta cząstkami jedzenia. Te czynniki sprawiają, że bakterie otrzymują wszystko, czego potrzebują do rozwoju. A to prosta droga do zatrucia. Jak prawidłowo dbać o gąbkę do mycia naczyń? Jak dbać o gąbkę do mycia naczyń? Przeczytajcie, jak prawidłowo dbać o gąbkę do mycia naczyń i co ile ją wymieniać, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów przenoszonych przez żywność. Używajcie gąbki z mikrofibry. Kiedy następnym razem będziecie chcieli kupić nową gąbkę do naczyń, która zastąpi zużytą, kupcie gąbkę wykonaną z tego właśnie materiału. Skład takiej gąbki umożliwia szybkie wysychanie. Oznacza to, że gąbka z mikrofibry może nie pozostawać wilgotna po użyciu tak długo, jak zwykła gąbka celulozowa. A to oznacza mniejszą podatność na rozwój groźnych bakterii. Czyśćcie gąbki każdego dnia. Dbanie o czystość gąbki to podstawa. Czysta gąbka do naczyń zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii w kuchni. Możecie w tym celu wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Mikrofale to jedna z najskuteczniejszych metod czyszczenia gąbek. Wystarczy, że umieścicie całkowicie mokrą gąbkę w kuchence mikrofalowej na jedną do dwóch minut. Pamiętajcie, by dać jej czas do ostygnięcia, zanim ją wyjmiecie. Ta prosta metoda pomaga skutecznie pozbyć się wirusów, pierwotniaków i bakterii. Po myciu naczyń gąbką, pamiętajcie, by wycisnąć z gąbki jak najwięcej wody. Następnie przechowujcie gąbkę w miejscu, w którym może ona całkowicie wyschnąć, na przykład w małym stojaku na gąbki -  nigdy nie trzymajcie jej na dnie zlewu....

Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? To duży błąd i nie chodzi o smugi na blacie.
Adobe Stock
Newsy
Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? Ten ogromny błąd popełnia większość Polaków
Gąbka kuchenna do naczyń powinna służyć tylko i wyłącznie do mycia naczyń. Sprzątanie w kuchni to zupełnie inna sprawa, wymagająca innych przyrządów. Oto co powinniście wiedzieć o gąbce.

Gąbka, która leży na zlewie służy wam do wszystkiego? Czasem umyjecie nią naczynia, a czasem wyszorujecie kuchenkę czy przetrzecie brudny blat? Nigdy już tak nie róbcie. To niebezpieczne dla zdrowia. Dlaczego nie można myć blatu gąbką do naczyń? Sprzątając kuchnie odruchowo sięgamy po gąbkę leżącą na zlewie i przecieramy nią wszystko: kuchenkę, piekarnik czy blat. Mamy wtedy wrażenie, że sprzątnęliśmy i rzeczywiście zebraliśmy okruszki i starliśmy większe plamy tłuszczu. Jednak zbieranie brudu z powierzchni, nie do końca czystym zmywakiem nie jest najlepszym sposobem sprzątania. Nawet na opłukanej gąbce pozostają drobiny tłuszczu i przecierając blat nie tylko rozprowadzamy po nim resztki tłuszczu, tworzymy smugi na powierzchni, ale możemy ją też zarysować i zniszczyć.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Zaklinaczka Smaku (@zaklinaczka_smaku) Żeby pozbyć się brudu z przedmiotów i mebli kuchennych, nie używajcie gąbki, która służy do mycia naczyń. Przygotujcie czystą, miękką ściereczkę oraz detergent przeznaczony do czyszczenia delikatnych powierzchni. Dopiero takie przetarcie blatów i innych powierzchni sprawi, że będą czyste, bez tłuszczu i bez smug. Ile bakterii jest na zmywaku do naczyń? Naukowcy z uniwersytetu Furtwangen w Schwarzwaldzie policzyli ilość bakterii mieszczących się na kuchennej gąbce. Żyje na niej 82 miliony bakterii z ponad 360 odmian. Jeden z nich powiedział nawet, że nie ma drugiego miejsca na ziemi, w którym żyłoby tak dużo mikroorganizmów. Z tego powodu gąbki nie należy używać do...

Trzymacie gąbkę do naczyń w lodówce? Nie? To źle, czym prędzej ją tam włóżcie (po co?)
Adobe Stock
Newsy
Trzymacie gąbkę do naczyń w lodówce? Nie? To źle, czym prędzej ją tam włóżcie (po co?)
W każdej kuchni przy zlewie można znaleźć gąbkę. Ułatwia ona zmywanie ręczne i usuwa zabrudzenia na naczyniach. Jak się okazuje, takie akcesoria mają również inne ukryte funkcje.

Od kilku lat w domostwach królują zmywarki. To praktyczne rozwiązanie dla każdej gospodyni domowej, gdyż ułatwia ona codzienne funkcjonowanie i wyręcza przy zmywaniu góry, brudnych naczyń. Mimo posiadania takiego sprzętu, nadal wiele osób korzysta ze zlewu oraz gąbki. Ta druga jak się okazuje ma również inne funkcje, które ułatwiają codzienne życie. Kluczowa zmywarka Zmywarka idealnie sprawdza się przy większych ilościach brudnych naczyń oraz przy trudniejszych do umycia naczyniach. To świetne rozwiązanie, gdyż pozwala zaoszczędzić czas. Zajmuje w kuchni niewiele miejsca, a wiele osób obecnie nie wyobraża sobie bez niej życia. Codzienność bez zmywarki wydaje się być trudna do przyjęcia.  Klasyczna gąbka do zmywania Mimo ogromnej sławy zmywarek, wciąż w użyciu pozostają gąbki do zmywania. Są proste w użyciu i wystarczy do nich dodać jedynie odpowiedni płyn do zmywania naczyń. Ręczne zmywanie, co prawda wymaga trochę czasu oraz siły, by wyczyścić brudne naczynia, jednakże czasami jest niezastąpiona. Takie rozwiązanie sprawdza się przy szybkiej potrzebie posiadania konkretnego naczynia bądź pozwala ono umyć takie akcesoria, których nie można wkładać do zmywarki.  Gąbka w lodówce Wydawać by się mogło, iż gąbka jest wyłącznie przeznaczona do zmywania, zresztą jak wskazuje sama jej nazwa. Jednak ma ona również inne ukryte funkcje, które ułatwiają życie. Jednym z ciekawych patentów jest włożenie takiego produktu do lodówki. Oczywiście nie chodzi o brudną po użyciu gąbkę, ale o nowy egzemplarz. Taki trik pozwoli zachować dłuższą świeżość produktów przechowywanych w lodówce, a zwłaszcza owoców i warzyw! Gąbka idealnie pochłania wilgoć, dzięki czemu psucie się artykułów spożywczych jest oddalone w czasie. To świetna...

Wycieracie gąbką rozlane jedzenie? Lepiej tak nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Wycieracie kuchenną gąbką plamy z rozlanego jedzenia? Lepiej tak nie róbcie
Rozlało wam się jedzenie i chcąc je szybko pozbierać sięgacie po gąbkę? To błąd. Dlaczego?

Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś rozlać lub rozsypać w kuchni jedzenie. Zwykle sięgamy w takiej sytuacji po gąbkę. Niestety, mało kto wie, że to duży błąd, który może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlaczego? Dlaczego lepiej nie zbierać rozlanego jedzenia gąbką? Gąbka do naczyń to najgorsza rzecz, jakiej możecie użyć do pozbierania wylanego na stół czy na podłogę jedzenia. Dlaczego? Ponieważ gąbki kuchenne to jedne z najbardziej zanieczyszczonych przedmiotów w całej naszej kuchni. Na takich gąbkach żyją ogromne ilości bakterii a panująca w zlewie wilgoć jest idealnym środowiskiem do namnażania groźnych mikroorganizmów. To dlatego gąbki takie należy regularnie wymieniać a po każdym użyciu dobrze wyciskać a następnie osuszać na grzejniku (latem możemy wynieść je na słońce). W przeciwnym wypadku gąbki takie będą prawdziwą bombą bakteriologiczną i zamiast czyścić nasze naczynia, będą pozostawiać na nich patogeny i rozprowadzać je po całej ich powierzchni. Tym bardziej więc nie powinno się używać takiej gąbki do zbierania rozlanego jedzenia. Dlaczego? Jedzenie bardzo szybko dostaje się w głąb takiej gąbki i później bardzo trudno jest je z niej usunąć. Jeśli zbierzemy jedzenie gąbką zwykłe wypłukanie jej nie wystarczy. Taką gąbkę najlepiej jest od razu wyrzucić. O wiele lepiej jest użyć w tym celu kawałka ręcznika kuchennego, który wystarczy później wyrzucić do kosza. Co ile należy wyrzucić gąbkę? Nie wycierajcie gąbką jedzenia zwłaszcza wtedy, jeśli jest to mięso lub jajka, ponieważ są one ogromną pożywką dla bakterii. Tak naprawdę lepiej nie wycierać gąbką żadnego jedzenia. Pamiętajcie też, aby używać innej gąbki do czyszczenia blatów, a innej do mycia naczyń. Kuchenne gąbki to prawdziwe siedlisko bakterii. Ich...