Dlaczego ciasto drożdżowe jest blade
Adobe Stock
Newsy

Blade ciasto drożdżowe można uratować. Wystarczy 1 składnik, który macie w kuchni

Marzą wam się eleganckie drożdżówki o pięknym kolorze, a ciasto wyszło wam zbyt blade? Mamy na to rozwiązanie!

Mądrzy ludzie mawiają, że je się oczami. Na to, czy polubicie jakąś potrawę, czy smak jakiegoś ciasta w dużej mierze wpływa jego wygląd.

Nie inaczej jest w przypadku ciasta drożdżowego. Jeśli nie zadbacie o jego ładny, apetyczny kolor, potem wasz wypiek może nie cieszyć się spodziewanym powodzeniem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nadać drożdżowemu ciastu ładną skórkę?

Za kolor ciasta drożdżowego po upieczeniu odpowiadają dodane do niego jajka, ale także mleko. Dlatego więc ciasto wyjdzie wam z pewnością szare, gdy użyjecie samej wody.

Ładną skórkę w cieście drożdżowym uzyskacie dzięki posmarowaniu jej przed upieczeniem roztrzepanym jajkiem.

Bez tego, ciasto będzie wyglądało dość blado, żeby nie powiedzieć – smutno. Jeśli skończyły wam się jajka, w ostateczności posmarujcie bułeczki, drożdżówki czy pierogi mlekiem lub samą wodą.

Jak poprawić wygląd surowego ciasta drożdżowego?

Jeśli jednak już podczas wyrabiania ciasta widzicie, że wygląda ono niezbyt apetycznie i blado, usuniecie szary kolor jednym dodatkiem.

Zamiast używać nienaturalnych dodatków, barwników lub produktów niekoniecznie pasujących do charakteru wypieku (np. kurkuma), lepiej wbijcie do środka jeszcze jedno jajko.

Jeszcze lepiej, niż jajko sprawdzi się dodanie jeszcze 2-3 „ponadprogramowych” żółtek. Białka będziecie mogli wykorzystać do posmarowania wyrobionego ciasta przed pieczeniem.

Na dodanie jajek nie będzie za późno nawet już pod koniec wyrabiania ciasta. Nie pomoże to w jego przygotowaniu, ale wystarczy solidne wyrabianie ciasta przez kolejne minuty, by zapobiec problemowi szarości.

Ile drożdży powinno się dodawać do ciasta drożdżowego?

Pamiętajcie jednak o jednej rzeczy. Jeśli dodacie do ciasta sporą ilość jajek, konieczne jest dostosowanie do tego odpowiedniej ilości drożdży.

Wraz z dodawaniem do mąki i drożdży innych składników – mleka, tłuszczu, cukru, czy właśnie żółtek i całych jajek – ciasto robi się coraz cięższe. Co to oznacza? Cięższe ciasto oznacza trudności związane z wyrastaniem surowego ciasta. W takim wypadku konieczne jest użycie na początku przygotowań większej ilości drożdży.

Ogólnie zaleca się dodawanie ok. 15-20 g świeżych drożdży na 1 kg mąki pszennej. Ilość ta powinna wystarczyć do tego, by ciasto po wyrośnięciu podwoiło swoją objętość. Jeśli jednak dodacie do ciasta sporo innych składników, ilość drożdży być może trzeba będzie nawet podwoić.

W przeciwnym wypadku ciasto nie będzie w stanie podrosnąć, a wypiek będzie twardy, zbity i nieapetyczny. Czyli dokładnie taki, jakiego chcielibyście za wszelką cenę uniknąć!

Ciasto drożdżowe
Newsy
Ile jajek dodać do ciasta drożdżowego, żeby było pyszne i idealnie żółciutkie? Tę wiedzę posiadają tylko wasze babcie 
Pamiętacie, że ciasto drożdżowe z waszego dzieciństwa było smaczniejsze, bardziej pulchne i żółte? Sprawdźcie jak wasze babcie osiągały ten efekt.

Sekretów by wypiec idealnego ciasta drożdżowego jest wiele. Potrzeba do tego idealnego przepisu, wprawnych i silnych dłoni do wyrabiania ciasta, a także znajomości kilku sekretów dotyczących wyrabiania i rośnięcia ciasta drożdżowego. Sprawdźcie, jak sprawić, by było ono pyszne i żółte w środku.  Ciasto drożdżowe Mieszanina drożdży, mąki, cukru, tłuszczu, mleka, wody i jajek. To właśnie ciasto drożdżowe. Dobrze wiecie jednak, że nie wystarczy zmieszanie wszystkich składników i ich wypieczenie, alby ciasto drożdżowe wyszło smaczne.  by było lekkie jak chmurka, musi dobrze wyrosnąć żeby miało chrupiącą skórkę, trzeba piec je w idealnej temperaturze  żeby zbyt szybko nie zrobiło się suche, należy dodać odpowiedniej ilości tłuszczu na wierzch ciasta drożdżowego najlepiej dodać kruszonkę z utartego masła z cukrem i mąką Na pewno wasze babcie znały te wszystkie sekrety i wy też o nich wiecie. Co zrobić jednak, by ciasto drożdżowe było żółciutkie w środku? Żółciutkie ciasto drożdżowe Za przepiękny kolor ciasta drożdżowego odpowiedzialne są dobrej jakości żółtka użyte w dużej ilości do ciasta drożdżowego. Im więcej dodacie do niego jajek (w tym żółtek), tym bardziej żółty kolor będzie miało wasze ciasto. Żółtko to najszlachetniejszy dodatek tłuszczu do ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie zrobić naprawdę bogate i zachwycające ciasto drożdżowe, dodajcie do niego dużo jajek! Babcine receptury mówią o tym, by dodawać nawet 8 do 10 jajek do ciasta drożdżowego! Oczywiście, są też inne sposoby na uzyskanie żółtego koloru w cieście drożdżowym. Jeśli nie chcecie dodawać do niego aż tylu żółtek, możecie dodać do ciasta drożdżowego na przykład: Łyżkę puree z dyni Szczyptę kurkumy...

ciasto drożdżowe bardziej żółte
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było bardziej żółte? Utrzyjcie jajka z odrobiną 1 produktu. Kolor będzie idealny
Kolor wypieku sprawia, że apetyt domowników od razu rośnie. Razem z nami przekonacie się, że wcale nie tak trudno go uzyskać.

Piękne żółte drożdżowe ciasto to połowa sukcesu podczas pieczenia wielkanocnych bab czy efektownych chałek. Tylko jak osiągnąć oczekiwane efekty bez rujnowania domowego budżetu ilością dodanych jajek do ciasta? I jak sprawić, by większa ilość jajek nie obciążyła za bardzo waszego drożdżowego wypieku? Są na to sposoby. Kolor ciasta drożdżowego a jego przeznaczenie Często to właśnie kolor ciasta drożdżowego zdradza, jakie jest jego przeznaczenie. Bladożółte lub wręcz szare wypieki kojarzą się po prostu z bułkami czy ze zwykłym chlebem. To właśnie wszelkiego rodzaju babki ,chałki, rogaliki i inne słodkie ciasta na bazie ciasta drożdżowego, powinny mieć elegancką żółtą barwę. Żółty, jajeczny kolor świetnie współgra w cieście drożdżowym z rodzynkami – na pewno znacie to choćby z efektownych babek wielkanocnych. Jak pieką drożdżowe ciasta we Włoszech? W wypieku wspaniałych drożdżowych bab specjalizują się nie tylko w Polsce. Babka o nazwie panettone to regionalny, tradycyjny wyrób z włoskiej Lombardii. Co ciekawe, Włosi przygotowują swoje panettone i chętnie kupują je w cukierniach nie na Wielkanoc, a na Boże Narodzenie. Włosi do swojego ciasta dodają same żółtka, zamiast całych jaj. I wydaje się, że właśnie tutaj należy szukać sekretu pięknej barwy ich wypieku. Unikajcie wypieków ze sztucznymi barwnikami Wróćmy do polskich wypieków. Niestety duża część dostępnych do zakupu produktów jest barwiona innymi barwnikami. Zwykle są to naturalne dodatki, typu – kurkuma. Gorzej, gdy jednak traficie na drożdżowe wypieki barwione sztucznymi dodatkami. By uniknąć tego za wszelką cenę, możecie zadbać o odpowiedni kolor własnych ciast drożdżowych. Nie będzie to trudne. Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było...

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?
Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku. O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać. Ciasto drożdżowe bez obaw To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają. Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych. Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu. Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia. Kilka zastrzeżeń Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń. Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne. Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta. To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży. Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić,...