Przepis na bitki w sosie chrzanowym
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Bitki schabowe w sosie chrzanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny

Bitki to danie, które zachwyci każdego fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos chrzanowy to połączenie, któremu trudno dorównać.

Bitki wieprzowe to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Tak przygotowane mięso jest kruche, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Polane sosem na bazie śmietany i chrzanu niezaprzeczalnie nie ma sobie równych. Z pewnością skradnie serca całej waszej rodziny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bitki w sosie chrzanowym

Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak ileż można jeść kotlety schabowe, mielone lub udka z kurczaka. Jeśli wam też doskwiera nuda w kuchni, sięgnijcie po staropolski przepis na bitki z szyneczki wieprzowej w sosie chrzanowym. Gwarantujemy, że na pewno wam posmakują.

Będziecie potrzebować:

  • 700 gramów szynki wieprzowej
  • 2 łyżek tartego chrzanu
  • 4 łyżek gęstej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 litra wody
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr.
  2. Mięso przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron.
  3. Na rozgrzanej patelni umieśćcie cienką warstwę oleju i ułóżcie na niej rozbite mięso (nie można tego robić zbyt ciasno, inaczej obiad się nie uda). Smażcie z obu stron tylko do lekkiego zarumienienia, a następnie zdejmijcie z patelni.
  4. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. We wrzątku umieśćcie obsmażone wcześniej mięso i duście na wolnym ogniu, aż do miękkości.
  5. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę, chrzan, mąkę oraz 1 chochelkę wywaru z mięsa. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się wszystkich składników.
  6. Tak przygotowaną miksturę połączcie z mięsem. Całość gotujcie jeszcze przez ok. 5 minut.
  7. Bitki serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami lub kaszą oraz surówką albo ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

bitki schabowe przepis
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny przepis na bitki schabowe. Smak sosu wychodzi taki, że można się rozmarzyć
Tradycyjne kotlety schabowe już ci się przejadły? Koniecznie przetestuj więc przepis na smakowite bitki duszone w aromatycznym sosie. W końcu czasem dobrze zaszaleć, również w kwestii kulinariów.

Bitki z mięsa schabowego to perfekcyjny pomysł na domowy obiad. Twoja rodzina z pewnością pokocha ich smak, a ty zauroczysz się w łatwości przygotowania. Mięso polane aromatycznym sosem to przecież związek idealny. Całość zajmie ci nie więcej niż godzinę!  Przepis na bitki schabowe Będziesz potrzebować 500 gramów schabu bez kości 1 duża cebula Woda lub bulion Mąka lub śmietana Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek Przygotowanie Jeśli kupiłaś schab w kawałku, a nie w plasterkach, musisz go najpierw podzielić na mniejsze części. Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowany schab ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii spożywczej, a następnie rozbij specjalnym tłuczkiem. Szczególną wagę przyłóż do miejsc, w których widać przyrosty tłuszczu (inaczej mięso będzie twarde). Rozbite tłuczkiem mięso przypraw solą oraz pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej przyprawiony schab. Mięso smaż z obu stron przez kilka minut, aż do zarumienienia.  Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na małej patelni. Po kilku minutach przełóż ją na patelnię ze schabem. Całość zalej 1 szklanką przegotowanej wcześniej wody lub bulionu i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Tak przygotowane mięso duś pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij bitki na talerz i zagęść pozostały na patelni sos. Możesz to zrobić przy pomocy 1 łyżeczki mąki pszennej lub dodając 2 łyżki śmietany do zup i sosów o dowolnej zawartości tłuszczu. Do tak przygotowanego sosu dodaj mięso. Całość gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe!

przepis na bitki wieprzowe
Gotujmy.pl/reanja
Przepisy
Staropolskie bitki, jak marzenie. Zapomniany przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Staropolskie bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przyrządzisz nawet z bardzo ograniczonym asortymentem kuchennym. Nie musisz mieć w domu dziesiątek garnków, ani nawet piekarnika. One i tak będą rozpływać się w ustach!

Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać. Przepis na staropolskie bitki wieprzowe Będziesz potrzebować 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone) 400 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 gramów serka topionego 4 łyżki musztardy Mąka Olej Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posyp z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóż ją na talerz, a następnie posmaruj musztardą z obu stron. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Całość zeszklij na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieść wieprzowinę. Dodaj rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem , zamieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodaj rozdrobiony serek topiony. Całość zblenduj  na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu ponownie włóż bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut.  Gotowe!

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 700 ml domowego bulionu 3 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżki mąki pszennej 1 ząbka czosnku 2 cebul 1 jajka Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod...

Przepis na duszoną łopatkę wieprzową
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Duszona łopatka, która wręcz rozpływa się w ustach. Pokocha ją cała rodzina
Przepyszne, miękkie i soczyste mięso to podstawa udanego obiadu. Duszona łopatka wieprzowa z tego przepisu ma wszystko, czego potrzebujecie.

Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Nic dziwnego, w końcu jest naprawdę pyszne i sycące. Jeśli wy też należycie do grona wiernych fanów wieprzowiny, koniecznie przetestujcie przepis na tę przepyszną, duszoną łopatkę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia z pewnością macie w swojej kuchni. Nie dacie wiary, jakie to proste. Przepis na duszoną łopatkę wieprzową Będziecie potrzebować 800 gramów łopatki wieprzowej 2 łyżek mąki pszennej 500 ml bulionu 1 cebuli Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Łopatkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, umieśćcie w misce lub pojemniku, zakryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na ok. 30 minut. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na dwóch łyżkach oleju. W głębszym talerzu umieśćcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej mięso. Tak przygotowane dodajcie do cebulki i przesmażcie chwilę z obu stron. Kiedy łopatka wieprzowa ładnie się przyrumieni, podlejcie ją podgrzanym wcześniej bulionem. Na patelni umieśćcie również ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość przykryjcie pokrywką i duście aż do miękkości mięsa. Jeśli wam się śpieszy, na koniec zagęśćcie sos mąką rozmieszaną w niedużej ilości wody. Jeśli macie więcej czasu, po prostu...