Bitki wieprzowe to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Tak przygotowane mięso jest kruche, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Polane sosem na bazie śmietany i chrzanu niezaprzeczalnie nie ma sobie równych. Z pewnością skradnie serca całej waszej rodziny.

Przepis na bitki w sosie chrzanowym

Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak ileż można jeść kotlety schabowe, mielone lub udka z kurczaka. Jeśli wam też doskwiera nuda w kuchni, sięgnijcie po staropolski przepis na bitki z szyneczki wieprzowej w sosie chrzanowym. Gwarantujemy, że na pewno wam posmakują.

Będziecie potrzebować:

  • 700 gramów szynki wieprzowej
  • 2 łyżek tartego chrzanu
  • 4 łyżek gęstej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 litra wody
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr.
  2. Mięso przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron.
  3. Na rozgrzanej patelni umieśćcie cienką warstwę oleju i ułóżcie na niej rozbite mięso (nie można tego robić zbyt ciasno, inaczej obiad się nie uda). Smażcie z obu stron tylko do lekkiego zarumienienia, a następnie zdejmijcie z patelni.
  4. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. We wrzątku umieśćcie obsmażone wcześniej mięso i duście na wolnym ogniu, aż do miękkości.
  5. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę, chrzan, mąkę oraz 1 chochelkę wywaru z mięsa. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się wszystkich składników.
  6. Tak przygotowaną miksturę połączcie z mięsem. Całość gotujcie jeszcze przez ok. 5 minut.
  7. Bitki serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami lub kaszą oraz surówką albo ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: