Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu
Flickr/AdobeStock
Newsy

Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku

Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne ciasto. Jej biszkopt toffi dosłownie rozpływa się w ustach.

Siostra Anastazja Pustelnik to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Siostra ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, napisała jak dotąd 17 książek, które rozeszły się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji" i to właśnie ciastom i innym słodkim wypiekom, słynna zakonnica poświęca w swojej kuchni najwięcej uwagi.

Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na biszkoptowe ciasto toffi. Zróbcie je, a wasi bliscy oszaleją na jego punkcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na biszkoptowe ciasto toffi siostry Anastazji

Składniki na biszkopt jasny:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Ubijcie białka na sztywno, dodacie cukier i żółtka.
  2. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszajcie.
  3. Wylejcie na formę do pieczenia.
  4. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
Zobacz także
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na kanapki

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na ciepło i na kanapki

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao

Wykonanie:

  1. Białka ubijcie na sztywno, dodajcie cukier i żółtka.
  2. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszajcie.
  3. Wylejcie na formę do pieczenia.
  4. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

Składniki na masę budyniową:

  • 3/4 l słodkiego mleka
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Z mleka, cukru i budyniu ugotujcie budyń.
  2. Masło utrzyjcie, dodając przestudzony budyń.
  3. Masę podzielcie na dwie części.
  4. Do jednej dodajcie kakao.
  5. Dodatki: 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego (gotowanego przez ok. 3 godz.) 2-3 listki wafli.
  6. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny – masa budyniowa biała – wafel – mleczna masa – wafel – masa budyniowa ciemna – biszkopt jasny – polewa.
  7. Jeżeli listki wafli są mniejsze niż powierzchnia biszkoptu, dołóżcie dodatkowe wafle.

Źródło: siostra-anastazja.pl

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki
Flickr/AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki
Nic nie jest w stanie przebić smaku tradycyjnych, polskich wędlin. Sprawdźcie, jak przygotowuje je siostra Anastazja.

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Napisała jak dotąd 17 książek, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji". Jak sama przyznaje, to właśnie ciasta są jej najmocniejszą kulinarną stroną. Siostra Anastazja lubi też przygotowywać dania wytrawne – mięsa, ryby, zupy przetwory, a nawet potrawy jarskie. Jesteście ciekawi, jak siostra Anastazja przygotowuje tradycyjne, domowe wędliny? Ostatnio natrafiliśmy na jej przepis na roladę z indyka z morelami i śliwkami. Jak ją przygotować? Przepis siostry Anastazji na roladę z indyka z morelami i śliwkami Czy jest coś lepszego od smaku domowych, swojskich wędlin? Przygotowując samodzielnie wędlinę mamy pewność z czego została wykonana i możemy samodzielnie kontrolować wszystkie składniki i dodatki. Sklepowe wędliny mimo iż na pierwszy rzut oka wyglądają dobrze, tak naprawdę pełne są szkodliwych substancji i niezdrowych ulepszaczy. Wędliny przygotowywane w domu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jak przyrządzić roladę z indyka z morelami i śliwkami z przepisu siostry Anastazji? Czytajcie dalej. Składniki: 1 1/2 kg piersi z indyka (filet)  20 dag suszonych moreli 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek 1/2 słoiczka musztardy przyprawa do drobiu oliwa pieprz sól Wykonanie: Filet doprawcie i rozbijcie tak, aby nadać mu kształt dużego płata. Wierzch posmarujcie musztardą, równomiernie rozłóżcie pokrojone morele i śliwki. Całość dokładnie zwińcie w rulon, zwiążcie sznurkiem, polejcie oliwą i zawińcie w folię aluminiową. Pieczcie w temperaturze ok. 180°C przez ok. 40-50 min. Pod koniec pieczenia...

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom
Flickr/AdobeStock
Newsy
Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na przepyszny pasztet z białej fasoli. Zaskoczcie nim swoich domowników, bo jest naprawdę smaczny.

Siostra Anastazja to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Skromna zakonnica z Bieszczad sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek. Jej przepisy skradły serca nie tylko starszych, ale i młodszych pokoleń. I nic w tym dziwnego, ponieważ są nie tylko proste, ale też bardzo smaczne. Siostra Anastazja nie ukrywa, że najbardziej ceni sobie tradycję i proste smaki. Jej przepisy są jednak czasami zaskakujące. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pasztet z białej fasoli. Jak sama nazwa wskazuje, jest to pasztet bezmięsny, wykonany w 100% z warzyw.  Przepis na pasztet z białej fasoli siostry Anastazji Przygotowanie pasztetu z białej fasoli jest bardzo proste a składniki z pewnością macie pod ręką. Pasztet z przepisu siostry Anastazji jest niezwykle kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowany pasztet posmakuje wszystkim – nawet mięsożercom. Jak go przygotować? Składniki: 1/2 kg fasoli jasiek 5 cebul 2 marchewki 5 jaj bułka tarta 2 liście laurowe przyprawa do dań z fasoli curry gałka muszkatołowa kmin rzymski (kumin) ziele angielskie olej sól pieprz Wykonanie: Fasolę namoczcie w wodzie i zostawcie na ok. 12 godz. Odcedźcie, zalejcie ponownie wodą, dodajcie sól i ugotujcie z dodatkiem liści laurowych. Odcedźcie. Marchew ugotujcie, zmielcie razem z fasolą i dodajcie zeszkloną cebulę. Całość doprawcie do smaku przyprawami. Do przestudzonej masy dodajcie jaja i bułkę tartą. Dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczcie pasztet w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu. Pasztet możemy uznać za upieczony, gdy...

bananowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Cudowny w smaku bananowy sernik z pianką milky way. Goście zwariują, gdy go posmakują
A co, gdyby tak ukryć rozdrobionego banana w serniku? Oto idealna propozycja dla wielbicieli tych wspaniałych owoców oraz wszystkich, którzy lubią desery na zimno. Co powiecie na sernik bananowy z kuszącą pianką o smaku batonika milky way?

Wielkanoc już za 17 dni. Czy zastanawialiście się już, jakie ciasto zaserwujecie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na przepyszny bananowy sernik pokryty słodką pianką o smaku batonika milky way. Bananowy sernik z pianką milky way Bananowy sernik z pianką milky way to wprost idealna propozycja na Wielkanoc. Jego wykonanie jest dziecinnie proste a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Kiedy już będziecie po sytym wielkanocnym obiedzie w rodzinnym gronie, podajcie gościom do kawy lub herbaty bananowy sernik z pianką milky way. W święta nikt nie liczy kalorii. To jedyny czas w roku, kiedy naprawdę możemy sobie pofolgować. Bananowy sernik z pianką milky way to proste w przygotowaniu i tanie ciasto. Gorąco je polecamy! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 banany (dojrzałe) ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky Way: 250 ml śmietany kremówki +3 łyżki 3 batoniki milky way 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 1 śmietana fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodać żółtka oraz posiekane masło i zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa bananowa: Jajka ubić na puszysto z cukrami. Dodać zmielony twaróg i dokładnie zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny. Zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń. Wszystko...

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach
AdobeStock
Newsy
Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach
Słyszeliście kiedyś o cieście pijana zakonnica? Koniecznie sprawdźcie, jak się je przygotowuje.

Szukacie ciekawego przepisu na pyszne i niebanalne ciasto? Upieczcie... pijaną zakonnicę. Ciasto to być może nie jest najłatwiejsze w przygotowaniu, ale za to smakuje wprost wspaniale, dzięki połączeniu aksamitnej pianki, ponczu i lekkiego jak chmurka biszkoptu. Przygotujcie je swoim bliskim a na pewno im posmakuje. Przepis na ciasto pijana zakonnica Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru około 2 łyżek octu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej Składniki na poncz: 0,5 szklanki wody 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 4 kieliszki wódki 0,25 kostki margaryny Bita śmietanka: 1 litr śmietanki kremówki około ćwierć szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny ćwierć szklanki wrzątku Przygotowanie:  Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Połączcie jajka z cukrem za pomocą miksera, dodajcie ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie całość mieszajcie na niewielkich obrotach. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i wlejcie do niej ciasto. Pieczcie około 25 minut. W gorącym biszkopcie zróbcie dziurki (możecie użyć drewnianej łyżki) w odstępach około 2 cm. Następnie przygotujcie poncz. Wszystkie składniki umieśćcie w rondelku i dokładnie wymieszajcie a następnie zagotujcie. Gotowy poncz ostrożnie wlejcie do dziurek w biszkopcie. Przygotujcie bitą śmietanę. W tym celu zacznijcie od rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę rozpuśćcie we wrzątku, dokładnie zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Następnie śmietankę kremówkę ubijcie z cukrem pudrem i dodajcie schłodzoną żelatynę. Dokładnie połączcie ze sobą składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach....