Siostra Anastazja Pustelnik to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Siostra ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, napisała jak dotąd 17 książek, które rozeszły się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji" i to właśnie ciastom i innym słodkim wypiekom, słynna zakonnica poświęca w swojej kuchni najwięcej uwagi.
Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na biszkoptowe ciasto toffi. Zróbcie je, a wasi bliscy oszaleją na jego punkcie.
Przepis na biszkoptowe ciasto toffi siostry Anastazji
Składniki na biszkopt jasny:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Ubijcie białka na sztywno, dodacie cukier i żółtka.
- Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszajcie.
- Wylejcie na formę do pieczenia.
- Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
Składniki na biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao
Wykonanie:
- Białka ubijcie na sztywno, dodajcie cukier i żółtka.
- Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszajcie.
- Wylejcie na formę do pieczenia.
- Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
Składniki na masę budyniową:
- 3/4 l słodkiego mleka
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 1 1/2 kostki masła
- 1 płaska łyżeczka kakao
- cukier do smaku
Wykonanie:
- Z mleka, cukru i budyniu ugotujcie budyń.
- Masło utrzyjcie, dodając przestudzony budyń.
- Masę podzielcie na dwie części.
- Do jednej dodajcie kakao.
- Dodatki: 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego (gotowanego przez ok. 3 godz.) 2-3 listki wafli.
- Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny – masa budyniowa biała – wafel – mleczna masa – wafel – masa budyniowa ciemna – biszkopt jasny – polewa.
- Jeżeli listki wafli są mniejsze niż powierzchnia biszkoptu, dołóżcie dodatkowe wafle.
Źródło: siostra-anastazja.pl