biszkopt
Adobe Stock
Newsy

Biszkopt znowu opadł po wyciąnięciu z piekarnika? Wystarczy jedna rzecz i zapobieniecie wpadce

Torty czy ciasta z kremem to wyjątkowe słodkości, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć. Kluczową kwestią jest idealny biszkopt. Poznajcie patent na zawsze udane ciasto!

Biszkopt to baza do wielu słodkości. Jest punktem obowiązkowym udanego tortu bądź innego ciasta z kremem. Dzięki odpowiedniemu wypiekowi będzie idealnie delikatny, puszysty, a przede wszystkim nie powinien opadać. Niestety ta ostatnia kwestia jest zmorą większości gospodyń domowych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyrządzenie biszkoptu

Do przygotowania idealnego ciasta potrzeba zaledwie kilku składników, czyli mąki, jajek, cukru, proszku do pieczenia i czasem także mąki ziemniaczanej. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako podstawa do każdego rodzaju wypieku. Odpowiednie przyrządzenie masy to połowa sukcesu, druga to dobre wypieczenie, aby biszkopt wraz z wyjęciem z piekarnika nie opadł.

Trik na idealny biszkopt

Aby biszkopt pozostał idealny po upieczeniu i nie opadał wystarczy zastosować jeden trik. Kiedy się upiecze, nie wyciągajcie go od razu z piekarnika. Wyłączcie temperaturę, uchylcie delikatnie drzwiczki, a samemu ciastu dajcie chwilę odpocząć. Dzięki temu biszkopt po wyjęciu z piekarnika nigdy więcej nie opadnie. Od teraz każdy wypiek będzie cieszyć się powodzeniem, a wy nie zaliczycie wpadki. 

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

Przepis na idealny biszkopt

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą.
  3. Jajka rozdzielcie. Do większej miski przełóżcie białka, które ubijcie na sztywną pianę. Następnie dodawajcie do nich po jednej łyżce cukru, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru i otrzymania sztywnej, lśniącej piany.
  4. Stale miksując dodawajcie do niej po kolei po jednym żółtku. Całość ubijajcie przez 5 minut.
  5. Do oddzielnej miski przesiejcie mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszajcie.
  6. Suche składniki dodawajcie do ubitej masy w trzech partiach, za każdym razem miksując na wolnych obrotach lub delikatnie mieszając łyżką.
  7. Tak przygotowaną masę przełóżcie do tortownicy. 
  8. Formę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40 minut do uzyskania tzw. efektu suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu nie wyciągajcie tortownicy, a jedynie wyłączcie temperaturę i delikatnie uchylcie drzwiczki. Pozwólcie biszkoptowi odpocząć. 
  10. Po kilku minutach wyciągnijcie z pieca swój wypiek.
     
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni. Dlaczego sernik pęka? Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami. Jak naprawić popękany sernik? „Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali: 2 szklanki śmietany ¼ szklanki cukru Łyżeczka ekstraktu waniliowego Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne. Przepis na domowy sernik Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego 1,5 szklanki cukru 100 g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek średniej wielkości 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je...

Co zrobić żeby biszkopt nie opadł?
Pixabay
Newsy
Co zrobić, żeby biszkopt nigdy nie opadł? Znamy świetny trik. Wpadlibyście na to?
Jeśli wasz biszkopt nie wyrasta lub, wręcz przeciwnie, wyrasta, ale po chwili opada, prawdopodobnie popełniacie kilka błędów w jego przygotowaniu. Dzięki temu trikowi wasze problemy znikną.

Przepyszny biszkopt stanowi podstawę idealnego tortu. Choć jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, wiele osób wciąż ma z nim problem. Bowiem po włożeniu do piekarnika często okazuje się, że ciasto nie wyrasta lub, wręcz przeciwnie, pięknie wyrasta, ale po wyjęciu z pieca natychmiast opada. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Jak sprawić, żeby biszkopt wyrósł? Po pierwsze, białka muszą być ubite na sztywno – to one sprawiają, że ciasto unosi się do góry. Dopilnujcie więc, by ich konsystencja była prawidłowa. Najlepiej odwróćcie miskę i sprawdźcie, czy zawartość nie spływa. Po drugie, nigdy nie smarujcie brzegów tortownicy tłuszczem . Najlepiej użyjcie papieru do pieczenia, problem będzie z głowy. Po trzecie, biszkopt nie wyrośnie jeśli trafi do zbyt nagrzanego lub zimnego piekarnika. Koniecznie przypilnujcie więc temperatury. Włóżcie go do pieca dopiero, gdy ten osiągnie 160 st. C – nie wcześniej ani nie później. Co zrobić żeby biszkopt nie opadł? Po upieczeniu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i dajcie mu chwilę odpocząć. Po kilku minutach zrzućcie go na podłogę (w foremce) z wysokości ok. 50 cm (z wysokości kolan). Dzięki temu prostemu trikowi wasze ciasto już nigdy nie opadnie. Pamiętajcie jednak, by po tej czynności umieścić go z powrotem w piekarniku i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Przepis na idealny biszkopt Będziecie potrzebować: 200 gramów drobnego cukru do wypieków 120 gramów mąki ziemniaczanej 250 gramów mąki pszennej 5 jajek Przygotowanie: Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie żółtka, a w drugiej białka. Do białek dodajcie cukier i ubijcie je na sztywną, lśniącą pianę. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawajcie żółtka, cały czas...

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Doskonały biszkopt, który nigdy nie opada. Idealny jako baza do tortów np. na urodziny albo komunię.

Biszkopt jest dość kapryśnym ciastem, które nie zawsze wychodzi mniej doświadczonym paniom domu. Często opada, kruszy się albo nie chce wyrosnąć. Z poniższego przepisu biszkopt rzucany zawsze się udaje. Podzieliła się nim z nami Konczi, użytkowniczka portalu gotujmy.pl. Według niej jest banalnie prosty w przygotowaniu, z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj Składniki 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 niepełna szklanka mąki poznańskiej 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Przygotowanie Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stale miksując, dodawajcie do białek małymi partiami cukier, aż piana stanie się błyszcząca. Dodawajcie stopniowo po jednym żółtku. Do masy przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. To sprawi, że ciasto będzie puszyste i napowietrzone. Zmiksujcie dokładnie, aż do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Formę wstawcie do zimnego piekarnika i ustawcie go na 180 stopni (grzanie góra dół). Pieczcie do suchego patyczka przez około 30-40 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika). Jeśli ciasto brązowieje za szybko, możecie przykryć wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyjmijcie z piekarnika i z wysokości około 30 centymetrów rzućcie blachę na blat lub podłogę. Zróbcie to dwukrotnie. Otwórzcie obręcz formy, wyjmijcie ciasto i odstawcie je na kratkę do góry nogami. Pokrójcie biszkopt dopiero po kilku godzinach – nie będzie się kruszył. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

sernik
Adobe Stock
Newsy
Kremowy sernik na delicjach. Jest pyszny, wilgotny, delikatny i niesamowicie prosty w wykonaniu
Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach, taki powinien być idealny sernik. Jeśli przygotujcie go na spodzie z delicji wiśniowych zaskoczycie gości nie tylko świetnym wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków, ale nie tylko. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest idealnie wilgotny, kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Masa serowa jest dość uniwersalna, toteż można przygotować wiele rodzajów tego wypieku. Wśród najpopularniejszych można wyróżnić sernik krakowski, wiedeński, z brzoskwiniami, z rosą czy seromakowiec. Jest tyle opcji tego ciasta, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Sernik na spodzie z delicji Przygotowanie ciasta na spodzie z gotowych ciastek to świetna forma wypieku. Nie tylko przyspiesza cały proces przyrządzania, ale również urozmaica deser nadając mu wyjątkowego charakteru. Kremowy sernik na delicjach wiśniowych to doskonała propozycja na święta czy ciasto do niedzielnej kawy. Wypiek jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Mimo wszystko robi ogromny efekt, a co najważniejsze zachwyca gości smakiem oraz wyglądem.  Przepis na kremowy sernik na delicjach Składniki: 1 kg sera twarogowego 2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie delicji wiśniowych Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Możecie je wyjąć z lodówki nawet godzinę wcześniej. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia, a na nim ułóżcie ciastka delicje. Piekarnik nagrzejcie do 170 stopni, grzanie góra- dół bez włączonego termoobiegu. Do większej miski przełóżcie twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Całość wymieszajcie za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia składników. Długie miksowanie może przyczynić się do opadnięcia ciasta po upieczeniu. Stale miksując na niskich obrotach, do masy twarogowej dodawajcie po jednym...