Biszkopt to baza do wielu słodkości. Jest punktem obowiązkowym udanego tortu bądź innego ciasta z kremem. Dzięki odpowiedniemu wypiekowi będzie idealnie delikatny, puszysty, a przede wszystkim nie powinien opadać. Niestety ta ostatnia kwestia jest zmorą większości gospodyń domowych. 

Przyrządzenie biszkoptu

Do przygotowania idealnego ciasta potrzeba zaledwie kilku składników, czyli mąki, jajek, cukru, proszku do pieczenia i czasem także mąki ziemniaczanej. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako podstawa do każdego rodzaju wypieku. Odpowiednie przyrządzenie masy to połowa sukcesu, druga to dobre wypieczenie, aby biszkopt wraz z wyjęciem z piekarnika nie opadł.

Trik na idealny biszkopt

Aby biszkopt pozostał idealny po upieczeniu i nie opadał wystarczy zastosować jeden trik. Kiedy się upiecze, nie wyciągajcie go od razu z piekarnika. Wyłączcie temperaturę, uchylcie delikatnie drzwiczki, a samemu ciastu dajcie chwilę odpocząć. Dzięki temu biszkopt po wyjęciu z piekarnika nigdy więcej nie opadnie. Od teraz każdy wypiek będzie cieszyć się powodzeniem, a wy nie zaliczycie wpadki. 

Przepis na idealny biszkopt

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą.
  3. Jajka rozdzielcie. Do większej miski przełóżcie białka, które ubijcie na sztywną pianę. Następnie dodawajcie do nich po jednej łyżce cukru, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru i otrzymania sztywnej, lśniącej piany.
  4. Stale miksując dodawajcie do niej po kolei po jednym żółtku. Całość ubijajcie przez 5 minut.
  5. Do oddzielnej miski przesiejcie mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszajcie.
  6. Suche składniki dodawajcie do ubitej masy w trzech partiach, za każdym razem miksując na wolnych obrotach lub delikatnie mieszając łyżką.
  7. Tak przygotowaną masę przełóżcie do tortownicy. 
  8. Formę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40 minut do uzyskania tzw. efektu suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu nie wyciągajcie tortownicy, a jedynie wyłączcie temperaturę i delikatnie uchylcie drzwiczki. Pozwólcie biszkoptowi odpocząć. 
  10. Po kilku minutach wyciągnijcie z pieca swój wypiek.