Gdy pieczołowicie przygotowywane ciasto nie chce wyrosnąć w trakcie pieczenia, przyczyn upatrujemy zwykle w tym, co pierwsze przychodzi nam do głowy. Zwykle winą obarczamy więc źle działający piekarnik, autora przepisu czy niewłaściwą temperaturę produktów użytych do zrobienia ciasta.

Wiedzieliście jednak, że ciasto może nie wyjść choćby przez… przeterminowany proszek do pieczenia? Nie da się tego wyczuć w samym wypieku, jak choćby zjełczałego masła czy niezbyt świeżych jajek. Zbyt długo zalegający w szafce i użyty następnie do pieczenia proszek daje o sobie jednak znać w zupełnie inny sposób. 

Czy proszek do pieczenia może się przeterminować?

Rzadko kiedy do domowych wypieków zużywa się całe opakowanie proszku do pieczenia. Z pewnością z własnych doświadczeń znacie ten scenariusz, w którym otwiera się nowy proszek, bierze łyżeczkę lub dwie do ciasta, a następnie zawija opakowanie i odkłada do szafki. Po proszek znów sięgnięcie przy kolejnym pieczeniu ciasta, ale to następuje zwykle nie następnego dnia, ale nawet za miesiąc lub jeszcze później. 

Zobacz także:

Zalegający długo w szafce proszek do pieczenia może wówczas po prostu się przeterminować. Mówi się, że proszek „wietrzeje” - nie psuje smaku ciasta, tylko traci swoje właściwości. Przez taki proszek do pieczenia po terminie ważności wypieki mogą nie wyrosnąć. 

Jak sprawdzić, czy proszek do pieczenia jeszcze działa?

Najprościej będzie po prostu sprawdzić datę podaną na opakowaniu. Zdarza się jednak, że z czasem cyfry stają się zamazane i trudno je odczytać. wówczas można wykonać prosty test, który ma na celu sprawdzenie, czy proszek do pieczenia wciąż zachowuje swoje właściwości:

  1. Wsypcie pół łyżeczki proszku do miseczki.

  2. Następnie zalejcie proszek odrobiną wrzącej wody (ok. 70 ml).

  3. Teraz dokładnie przyjrzyjcie się temu, co się będzie działo. Jeżeli w trakcie wlewania wrzątku pojawią się bąbelki, proszek do pieczenia wciąż jest aktywny i można go użyć do wypieków.

  4. Jeżeli pomimo zalania produktu gorącą wodą nic się nie dzieje, oznacza to, że proszek się przeterminował i stracił swoje właściwości.