Biorę kilo wiśni, szklankę cukru i smażę suchy dżem. Wszyscy pytają mnie skąd mam przepis
Własne
Newsy

Biorę kilo wiśni, szklankę cukru i smażę suchy dżem. Wszyscy pytają mnie skąd mam przepis

Suchy dżem z wiśni będzie przebojem w waszym domu w tym roku. Smakuje wybornie i zadziwia swoją formą. Włóżcie go do słoików, a będziecie go zajadali i zimą.

Słyszeliście kiedyś o kijowskim suchym dżemie? Chodzi o specyficzną metodę jego przygotowania. Po usmażeniu czegoś na kształt typowych wiśniowych powideł, należy zrobić z nimi jeszcze jedną rzecz. A mianowicie „wysuszyć je w piekarniku”. 

Podobno ta metoda przygotowania smacznego i niezwykłego przetworu ma bardzo długie tradycje. Już w XIX wieku w Kijowie miały funkcjonować małe zakłady, w których przygotowywano suche dżemy z jabłek.

Jak smakuje suszony dżem?

Tego rodzaju łakocie nie są jeszcze znane w Polsce, ale już po jednym kęsie można zrozumieć, że to duży błąd. Suchy dżem z wiśni bije na głowę suszone daktyle czy nawet rodzynki. Świetnie nada się do różnych deserów, ciast czy innych dań.

Do przygotowania suchego dżemu będziecie potrzebowali oczywiście wspomnianych wiśni. Jednak ukraiński kucharz Jewhen Kłopotenko, który podzielił się przepisem na ten fantastyczny dżem zapewnia, że suche przetwory można zrobić z dowolnych owoców, a nawet warzyw.

Zobacz także
Zasypcie truskawki solą i usmażcie dżem. Wyjdzie wam bez grama cukru

Zasypcie truskawki solą i usmażcie dżem. Wyjdzie wam nawet bez grama cukru

Nie smażę dżemu, tylko układam truskawki w słoikach w ten sposób. Mogą tak stać nawet ponad rok

Nie smażę dżemu, tylko układam truskawki w słoikach w ten sposób. Mogą tak stać nawet ponad rok

Jak przygotować suchy dżem?

Składniki:

  • Kilogram wiśni
  • Kilogram cukru
  • 40 g cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wydrylujcie dokładnie wiśnie z pestek.
  2. Przełóżcie wiśnie do garnka.
  3. Od razu wsypcie do środka pół kilograma cukru i gotujcie wiśnie na małym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Pozostałe pół kilograma cukru wymieszajcie z cynamonem na sucho.
  5. Po ok. 20 minutach gotowania dżemu, odcedźcie go przez sitko z utworzonego cukru. Powstały syrop wykorzystajcie do kompotów lub innych zastosowań kuchennych.
  6. Wyłóżcie na blasze papier do pieczenia.
  7. Zasmażone wiśnie obtoczcie w cukrze wymieszanym wcześniej z cynamonem i wyłóżcie na blasze.
  8. Nastawcie piekarnik na najniższą możliwą temperaturę (powinno to być ok. 50 st. C.).
  9. Suszcie wiśnie w piekarniku z termoobiegiem przez ok. 6-7 godzin. Wiśnie można też suszyć w suszarce do grzybów bądź nawet… na słońcu. Niezależnie od wyboru sposobu, wiśnie powinny stracić większość wilgoci i przypominać fakturą rodzynki.
  10. Jeżeli nie wysuszycie wiśni do końca, wasz suchy dżem może szybko ulec zepsuciu. Pleśń pojawić się może w słoiku, w którym składujecie wiśnie już po kilku dniach. Dlatego musicie upewnić się, że wszystkie wiśnie zasuszyły się w odpowiedni sposób.