Przed wami prosta i pyszna zupa, którą gotuje się w zupełnie inny sposób niż wszystkie inne wam znane. Spas lub tanow apur, jak z ormiańskiego języka nazywa się ta nietypowa potrawa, to zupa o długiej historii.

Co to jest zupa spas?

Podobno jada się ją w Armenii od setek lat w niezmienionej formie. A to dlatego, że trudno poprawić coś doskonałego. Tak przynajmniej twierdzą Ormianie.

Czy można im w tej materii zaufać? Rozwiązanie jest jedno – trzeba spróbować ją przygotować. A przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wyszukanych składników. Warto jedynie zadbać o to, by doprawić zupę świeżym szczypiorkiem i kolendrą.

Jak robi się oryginalną zupę spas?

W oryginalnym ormiańskim przepisie na to danie można wyróżnić dwie niewielkie różnice od tego, co zobaczycie za chwilę. 
Ormianie od setek lat przygotowują tę oto ciekawą zupę nie na kefirze i śmietanie, ale na jogurcie ajran.

Zobacz także:

Ten składnik nie tak łatwo dostać jednak w polskich sklepach, podobnie jak przygotowaną do konsumpcji białą pszenicę, którą mieszkańcy Armenii dodają do zupy zamiast kaszy perłowej. Ta jednak sprawdzi się równie dobrze, stąd jej obecność w naszym spisie składników.

Przepis na zupę spas na kefirze i kaszy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • 1 litr kefiru
  • 1 kubek śmietany 18% (400 ml)
  • 1 jajko
  • 1,5 litra wody
  • 2 duże cebule
  • Kilka łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • Sól do smaku
  • Oregano, majeranek suszony 
  • Świeży szczypiorek i kolendra

Przygotowanie:

  1. Kaszę perłową zalejcie wrzątkiem w proporcji 2:1 i odstawcie na 3-4 godziny, by zmiękła.
  2. Cebule obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Wlejcie do garnka kefir, śmietanę, wbijcie jajko, wymieszajcie i dodajcie jeszcze 1 wody, a potem kaszę perłową. 
  4. Wstawcie garnek na gaz, włączcie silny ogień i podgrzewajcie do zagotowania cały czas mieszając, by nie doszło do zwarzenia zupy.
  5. Gdy zupa się zagotuje, zmniejszcie ogień do minimum, przykryjcie pokrywką.
  6. W tym czasie podsmażcie cebulkę na maśle na złoty kolor.
  7. Rozpuście 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęśćcie tym zupę, mieszając zupę. Posólcie zupę do smaku. Dopiero teraz dodajcie podsmażoną na złoto cebulę na maśle do zupy. Gotujcie wszystko razem jeszcze przez 10 minut. 
  8. Doprawcie zupę ziołami (najlepiej świeżymi) i świeżym szczypiorkiem drobno pokrojonym.

Źródło: Kanał Youtube Szaszłyki od Martinka