
Polskie gospodynie już dawno temu przyswoiły sobie sztukę pieczenia wspaniałych bab i babek. Babki drożdżowe, ucierane, piaskowe, górnicze, murzynki – gatunków i rodzajów jest w różnych książkach kucharskich bez liku.
Swoich amatorów mają także babki cytrynowe. Szczególną popularność zdobyły sobie poza granicami naszego kraju. Jednak dostępność i stosunkowo niska cena cytryny sprawiła, że i u nas coraz częściej podaje się do stołu tego rodzaju wypieki.
Co zrobić, żeby ciasto cytrynowe było wilgotne i puszyste?
Co zrobić, żeby ucierana babka cytrynowa wyszła jednocześnie wspaniale puchata, wyrośnięta i jednocześnie dość wilgotna? Sposobem będzie użycie nie tylko samego soku z cytryny, ale i jogurtu naturalnego.
Domowe ciasto cytrynowe z dodatkiem tego właśnie nabiałowego produktu będzie tak pyszne, że na pewno nie skończy się na zjedzeniu jednego kawałka.
Przepis na ucierane ciasto cytrynowe na jogurcie
Składniki:
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (200 g)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- Ćwierć szklanki cukru (możecie odrobinę zmniejszyć ilość cukru)
- Ćwierć szklanki oleju
- Sok z 1 niedużej cytryny
- Starta skórka z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 24 cm lub duża keksówka
Przygotowanie:
- Cytrynę wyszorujcie i wyparzcie we wrzątku. Dopiero wtedy zetrzyjcie skórkę cytrynową na tarce.
- Wyciśnijcie cytrynę i połączcie ze skórką.
- Wbijcie do dużego naczynia jajka i wsypcie cukier.
- Utrzyjcie jajka z cukrem na gładką masę za pomocą miksera, a potem stopniowo dolewajcie do niej olej i ucierajcie dalej. Potem dodawajcie powoli jogurt i dalej ucierajcie.
- Następnie do mokrych składników dodawajcie powoli wymieszane składniki suche (mąka pszenna, ziemniaczana, proszek do pieczenia). Ucierajcie całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
- Tortownicę wyłóżcie papierem lub wysmarujcie dość obficie tłuszczem, tak by ciasto nie przywarło do powierzchni.
- Pieczcie przez około 1 godzinę w temperaturze 180 st. C (tortownica) lub nieco krócej – około 45 min w przypadku bardziej szerokiej formy. Sprawdzajcie wypieczenie ciasta za pomocą wykałaczki.
- Wyłóżcie upieczone ciasto na kratkę, by nieco przestygło i nie nabrało zbyt dużo wilgoci.
- Ciasto możecie przyozdobić polewą lub lukrem.
- Smacznego!