Biorę 3 marchewki i gotuję zupę dla całej rodziny. Pachnie tak, że nikogo nie trzeba wołać na obiad
GettyImages
Newsy

Biorę 3 marchewki i gotuję zupę dla całej rodziny. Lepsza niż pomidorówka na rosole

Gwarantujemy, że tej zupie nikt się nie oprze. Pachnie tak, że domownicy sami zaczną zaglądać do kuchni i nikogo nie trzeba będzie namawiać do jedzenia. Smaczna, zdrowa i pożywna - na pewno nie raz zagości na waszych stołach.

Najprostsze przepisy zwykle sprawdzają się najlepiej. Na przykład zupa, której podstawę stanowi marchewka. To wdzięczne warzywo o pięknym kolorze, którego zwykle używa się tylko jako dodatku do innej zupy (w końcu marchewka to główny składnik włoszczyzny do zup).

Tym razem proponujemy wam przepis, w którym marchewka gra pierwsze skrzypce. Zrobicie z niej pyszną zupę, która jest pożywna i pełna witamin. 

Zalety jedzenia marchewek

Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy, oraz witaminy A. Jest jej w marchewce tak dużo, że pacjenci cierpiący na niedobór tej witaminy dostają potrawy z dużą ilością tego warzywa. Jedzenie marchewki wpływa pozytywnie na wzrok, chroni przed anemią i wspomaga trawienie. 

Przepis na zupę marchewkową

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego (może być też na rosole)

  • 3-4 duże marchewki

  • 5 ziemniaków

  • 2 papryki

  • 1 duża cebula

  • 1 por

  • pół szklanki kwaśnej śmietany

  • 2 jajka

  • 2 łyżki masła

  • sól

  • pieprz

By zupa była bardziej treściwa, można do niej dodać trochę wędzonego boczku. 

Zobacz także
Wszyscy nimi gardzą i zostawiają w sklepie. A ja zbieram i mam zupę za pół darmo

Wszyscy nimi gardzą i zostawiają w sklepie. A ja zbieram i mam zupę za pół darmo

Wsypcie szczyptę do zupy ogórkowej, a wydobędziecie z niej maksimum smaku. Nie chodzi tylko o koperek

Wsypcie szczyptę do zupy ogórkowej, a wyciągniecie z niej maksimum smaku. Nie chodzi tylko o koperek

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki i zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki.

  2. Następnie w dużym garnku rozpuśćcie masło i podsmażcie marchewkę. 

  3. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę, a por w cienkie plasterki. Dodajcie do garnka z marchewką i również podsmażcie.

  4. Na koniec dodajcie jeszcze pokrojoną drobno paprykę.

  5. Warzywa powinny już w tym momencie wypuścić soki. Duście je na małym ogniu przez około 10 minut.

  6. W tym czasie obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Dodajcie do reszty składników.

  7. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie wlejcie 2 litry bulionu. Jeśli używacie rosołu, pamiętajcie, by wcześniej go przecedzić. 

  8. Doprowadźcie do wrzenia. Gdy zawartość garnka się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki zmiękną.

  9. Wlejcie pół szklanki śmietany do miski, dodajcie jajka i energicznie wymieszajcie. Wlejcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie jeszcze kilka minut.

Dzięki dodaniu ziemniaków, zupa marchewkowa jest dość pożywna i sycąca. Jeżeli jednak lubicie zupy z makaronem, nic nie stoi na przeszkodzie, by go do niej dodać.