
Najprostsze przepisy zwykle sprawdzają się najlepiej. Na przykład zupa, której podstawę stanowi marchewka. To wdzięczne warzywo o pięknym kolorze, którego zwykle używa się tylko jako dodatku do innej zupy (w końcu marchewka to główny składnik włoszczyzny do zup).
Tym razem proponujemy wam przepis, w którym marchewka gra pierwsze skrzypce. Zrobicie z niej pyszną zupę, która jest pożywna i pełna witamin.
Zalety jedzenia marchewek
Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy, oraz witaminy A. Jest jej w marchewce tak dużo, że pacjenci cierpiący na niedobór tej witaminy dostają potrawy z dużą ilością tego warzywa. Jedzenie marchewki wpływa pozytywnie na wzrok, chroni przed anemią i wspomaga trawienie.
Przepis na zupę marchewkową
Składniki:
-
2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego (może być też na rosole)
-
3-4 duże marchewki
-
5 ziemniaków
-
2 papryki
-
1 duża cebula
-
1 por
-
pół szklanki kwaśnej śmietany
-
2 jajka
-
2 łyżki masła
-
sól
-
pieprz
By zupa była bardziej treściwa, można do niej dodać trochę wędzonego boczku.
Przygotowanie:
-
Obierzcie marchewki i zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki.
-
Następnie w dużym garnku rozpuśćcie masło i podsmażcie marchewkę.
-
Obraną cebulę pokrójcie w kostkę, a por w cienkie plasterki. Dodajcie do garnka z marchewką i również podsmażcie.
-
Na koniec dodajcie jeszcze pokrojoną drobno paprykę.
-
Warzywa powinny już w tym momencie wypuścić soki. Duście je na małym ogniu przez około 10 minut.
-
W tym czasie obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Dodajcie do reszty składników.
-
Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie wlejcie 2 litry bulionu. Jeśli używacie rosołu, pamiętajcie, by wcześniej go przecedzić.
-
Doprowadźcie do wrzenia. Gdy zawartość garnka się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
-
Wlejcie pół szklanki śmietany do miski, dodajcie jajka i energicznie wymieszajcie. Wlejcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie jeszcze kilka minut.
Dzięki dodaniu ziemniaków, zupa marchewkowa jest dość pożywna i sycąca. Jeżeli jednak lubicie zupy z makaronem, nic nie stoi na przeszkodzie, by go do niej dodać.