Biorę 2 szklanki mleka i robię deser 100x lepszy niż kremówka. Może się przy nim schować
GettyImages
Newsy

Biorę 2 szklanki mleka i robię deser 100x lepszy niż kremówka. Wszystkie składniki macie w kuchni

Po kremówkę zwykle udajemy się do cukierni, ponieważ (nie ma co tu kryć) zrobienie tego przysmaku samodzielnie wymaga sporo pracy. Mamy więc inną propozycję dla łasuchów, którzy uwielbiają ten wypiek. Wypróbujcie przepis na bardzo prosty deser, który robi się znacznie łatwiej, szybciej. A do tego smakuje on jeszcze lepiej.

Kremówkę zna każdy i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Niestety, zrobienie tego pysznego ciastajest dość czasochłonne, dlatego raczej mało kto się za to zabiera samodzielnie - wolimy kupić je w cukierni.

Jeżeli jednak jesteście wielkimi miłośnikami takich kremowych pyszności, koniecznie musicie wypróbować przepis na prosty, budyniowy deser. Do zrobienia potrzeba jedynie 4 składników i stosunkowo niewiele czasu. Sami się przekonacie, że w porównaniu z kremówką praktycznie robi się sam. 

Przepis na łatwy deser budyniowy

Składniki na blaszkę 20x14cm:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)

  • 50 g masła

  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym albo waniliowym

  • ok. 20 kwadratowych herbatników lub krakersów (1 opakowanie)

Zobacz także
Zalewam śliwki ciastem, wkładam do piekarnika i już mnie nic nie obchodzi. Po chwili rumiane i puszyste ciasto gotowe

Zalewam śliwki ciastem, wkładam do pieca i już mnie nic nie obchodzi. Po chwili mam rumiane i puszyste ciasto 

Ciasto ze śliwkami robię na pamięć. Dzięki zasadzie 3:2 nawet nie muszę patrzeć na przepis

Ciasto ze śliwkami robię na pamięć. Dzięki zasadzie 3:2 nawet nie muszę patrzeć na przepis

Przygotowanie:

  1. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia, a następnie ułóżcie na spodzie herbatniki. 

  2. Wlejcie 350 ml mleka do garnka. Podgrzejcie, co jakiś czas mieszając, aż się zagotuje. 

  3. Do reszty mleka (koniecznie zimnego) wsypcie oba opakowania budyniu i dokładnie wymieszajcie. Dodajcie do garnka z wrzącym mlekiem i mieszajcie, aż powstanie gęsty budyń.

  4. Odstawcie na bok i poczekajcie, aż ostygnie. 

  5. Gdy budyń będzie już zimny, dodajcie do niego 50 g masła i wymieszajcie mikserem.

  6. Tak przygotowaną masę budyniową należy teraz przełożyć do formy z herbatnikami. Wyrównajcie z wierzchu i przykryjcie kolejną warstwą ciasteczek.

  7. Formę z deserem odłóżcie do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem możecie posypać go cukrem pudrem. Smacznego!

Do czego można wykorzystać budyń?

Budyń ma już praktycznie wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można go przyrządzić tradycyjnie i zjeść na ciepło lub na zimno jako deser, ale nie tylko. To chociażby świetny dodatek do różnych ciast - w końcu każdy na pewno choć raz zjadł drożdżówki z budyniem czy lekkie ciasto z owocami i budyniową masą.

Dodaje się go też np. do racuchów, które dzięki budyniowi są bardziej pulchne i puszyste. Można też wymieszać go z owsianką, by stała się bardziej kremowa, aksamitna i słodka.