
Kremówkę zna każdy i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Niestety, zrobienie tego pysznego ciastajest dość czasochłonne, dlatego raczej mało kto się za to zabiera samodzielnie - wolimy kupić je w cukierni.
Jeżeli jednak jesteście wielkimi miłośnikami takich kremowych pyszności, koniecznie musicie wypróbować przepis na prosty, budyniowy deser. Do zrobienia potrzeba jedynie 4 składników i stosunkowo niewiele czasu. Sami się przekonacie, że w porównaniu z kremówką praktycznie robi się sam.
Przepis na łatwy deser budyniowy
Składniki na blaszkę 20x14cm:
-
2 szklanki mleka (500 ml)
-
50 g masła
-
2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym albo waniliowym
-
ok. 20 kwadratowych herbatników lub krakersów (1 opakowanie)
Przygotowanie:
-
Wyłóżcie formę papierem do pieczenia, a następnie ułóżcie na spodzie herbatniki.
-
Wlejcie 350 ml mleka do garnka. Podgrzejcie, co jakiś czas mieszając, aż się zagotuje.
-
Do reszty mleka (koniecznie zimnego) wsypcie oba opakowania budyniu i dokładnie wymieszajcie. Dodajcie do garnka z wrzącym mlekiem i mieszajcie, aż powstanie gęsty budyń.
-
Odstawcie na bok i poczekajcie, aż ostygnie.
-
Gdy budyń będzie już zimny, dodajcie do niego 50 g masła i wymieszajcie mikserem.
-
Tak przygotowaną masę budyniową należy teraz przełożyć do formy z herbatnikami. Wyrównajcie z wierzchu i przykryjcie kolejną warstwą ciasteczek.
-
Formę z deserem odłóżcie do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem możecie posypać go cukrem pudrem. Smacznego!
Do czego można wykorzystać budyń?
Budyń ma już praktycznie wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można go przyrządzić tradycyjnie i zjeść na ciepło lub na zimno jako deser, ale nie tylko. To chociażby świetny dodatek do różnych ciast - w końcu każdy na pewno choć raz zjadł drożdżówki z budyniem czy lekkie ciasto z owocami i budyniową masą.
Dodaje się go też np. do racuchów, które dzięki budyniowi są bardziej pulchne i puszyste. Można też wymieszać go z owsianką, by stała się bardziej kremowa, aksamitna i słodka.