Bigos z młodej kapusty Tomka Strzelczyka. Wystarczy dobrać te proste składniki i chwilę podusić 
Flickr/Instagram/Oddaszfartucha
Newsy

Bigos z młodej kapusty Tomka Strzelczyka. Wystarczy dobrać te proste składniki i chwilę podusić 

Cóż może być smaczniejszego od aromatycznego dania z młodej kapusty z dodatkiem kurczaka? Wypróbujcie ten genialny przepis Tomasza.

Sezon na młodą kapustę i świeże, pachnące zioła oznacza jedno - przyrządzanie bigosów i dań z młodej kapusty! Właśnie na wiosnę i latem jest ona najsmaczniejsza i warto jeść ją jak najczęściej. Tomasz Strzelczyk podzielił się niedawno swoim przepisem na kolejną wariację na temat młodej kapusty, z kurczakiem, pomidorami, porami oraz curry.

Danie ma dość lejącą konsystencję, choć nie na tyle, by nazwać je na przykład zupą kapuścianą. Przygotowuje się je bardzo szybko, dlatego nie będziecie musieli długo stać przy gorącej kuchence - idealne rozwiązanie na letnie upały! Sprawdźcie, jak zrobić to danie z przepisu Tomasza. 

Przepis na bigos z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka

Do przygotowania tego dania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • pół główki młodej kapusty

  • 2 pory 

  • 1 marchewka

  • 2 szklanki bulionu drobiowego

  • 1 opakowanie śmietanki 30% (300 ml)

  • 1 puszka pomidorów

  • 2 łyżki curry

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i osuszcie piersi z kurczaka. Następnie pokrójcie je na dość wąskie paski.

  2. Na rozgrzaną patelnię wylejcie olej i zaczekajcie, aż się rozgrzeje.

  3. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie kurczaka oraz 2 łyżki curry, sól oraz świeżo starty pieprz. Wymieszajcie. 

  4. Kiedy kurczak będzie się smażył, pokrójcie drobno kapustę. Marchewkę pokrójcie w drobne słupki (jak „zapałki”)

  5. Od czasu do czasu przemieszajcie kurczaka, by się nie przypalił. Kiedy będzie już podpieczony, wlejcie dwie szklanki bulionu drobiowego (albo rosołu).

  6. Do kurczaka wrzućcie marchewkę i zaczekajcie, aż się zagotuje. W tym czasie pokrójcie por drobno.

  7. Po zagotowaniu wlejcie na patelnię z kurczakiem zawartość jednej puszki pomidorów. Ponownie poczekajcie, aż wszystko zacznie wrzeć.

  8. Kiedy sos na patelni się zagotuje, wsypcie pokrojony por i wymieszajcie. Wrzućcie kapustę i przykryjcie pokrywką. Zostawcie na 10 minut.

  9. Po tym czasie wlejcie śmietankę i ewentualnie więcej bulionu. Pan Tomasz podkreśla, że to nie jest typowy bigos - danie nie powinno wyjść gęste, dlatego śmiało możecie dolać bulion, jeśli zajdzie taka potrzeba. 

  10. Znów przykryjcie patelnię i duście jeszcze 5 minut.

  11. Ewentualnie możecie dodać świeży koperek, na sam koniec gotowania. 

I gotowe. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Kotlety mielone

Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Wrzućcie do garnka sezonowe, młode warzywa, dodajcie przyprawy i zobaczcie, co się będzie działo - z przepisu Tomasza Strzelczyka wyjdzie wam genialne danie jednogarnkowe.

Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato. Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso. Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego.  Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma młodych ziemniaków ćwierć młodej kapusty pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa) szklanka śmietanki 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 ząbek czosnku świeży koperek szczypior pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej majeranek sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe! Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej....

Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny daje czadu w kuchni. Tym razem zabrał się za bigos. Nie brakuje w nim kapusty, mięsa, wędzonek, grzybów i śliwek. Dodał do niego również jeden nietypowy składnik, który niebywale podbił smak i aromat potrawy. 

„To ma być bigos, a nie popierdółka” - tak o swoim daniu mówi znany youtuber. I nie da się ukryć, że ten bigos to solidna potrawa, która nasyci nawet największego głodomora. Długo gotowany wprost rozpływa się w ustach, a do tego pachnie tak, że przywoła do stołu całą rodzinę.  Jak Tomasz Strzelczyk podkręca smak bigosu?  Zazwyczaj do bigosu dodaje się intensywnie pachnące przyprawy. Tu również ich nie brakuje. Jednak tym, co najbardziej podbija aromat i smak tego dania, jest... korzenny grzaniec. Składnik rzadko wykorzystywany, a szkoda, bo nadaje pięknego koloru i charakteru tej potrawie. To doskonałe zastępstwo dla często wykorzystywanego wina.  Porady Tomasza Strzelczyka na temat bigosu  Tomasz Strzelczyk jak zwykle zdradza kilka sekretów kulinarnych. Korzystajcie z jego wiedzy i doświadczenia robiąc to danie:  Surowy boczek wrzućcie na jeszcze zimną patelnię. Pozwoli to wytopić więcej tłuszczu, tak potrzebnego do bigosu.  Kapustę kiszoną odciśnijcie, ale nie przepłukujcie jej zimną wodą, bo przecież bigos musi być odpowiednio kwaśny.  Do kiszonej kapusty dodajcie suszone grzyby. Nie musicie ich wcześniej moczyć, gdyż wszystko będzie się gotować na tyle długo, że grzyby zmiękną.  Po przygotowaniu bigos warto zamrozić. Dzięki temu, będzie jeszcze smaczniejszy, delikatniejszy i kruchy. Na święta po prostu go odgrzejecie.  Przepis na szlachecki bigos wg Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 kg kapusty kiszonej  2 pętka kiełbasy   300 g surowego boczku   200 g wędzonego boczku  1 jabłko   2 cebule   garść suszonych grzybów   250 g suszonych śliwek   3 liście laurowe  1 łyżeczka cząbru     kilka owoców jałowca   ½ łyżki...

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bomem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis
Tomasz-Strzelczyk-Oddaszfartucha-YouTube/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bobem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis 
Dziś przedstawiamy wam przepis na pyszny, letni, lekki obiad. Jego autorem jest Tomasz Strzelczyk, niesamowity kucharz i youtuber, na którego umiejętnościach kulinarnych nigdy się nie zawiedliście.

Delikatne i soczyste piersi kurczaka w otoczeniu bobu i aksamitnego sosu zrobią wrażenie na wszystkich domownikach. To danie rodem z restauracji. Pożywne, a jednocześnie lekkie i wyglądające bardzo apetycznie. Skusicie się?  Jak Tomasz Strzelczyk przyrządza kurczaka?   Jak mówi Tomasz Strzelczyk – to nie jest danie dietetyczne. Nie starajcie się więc usunąć całego tłuszczu z kurczaka, nadaje on smak potrawie i sprawia, że jest jeszcze bardziej soczysta.   Piersi kurczaka powinny być duże i grube, gdyż będziecie je nacinać.  Uważajcie ze smażeniem czosnku. Nie trzymajcie go na ogniu zbyt długo, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Pół minuty w zupełności wystarczy.  Bób w tym daniu powinien być młody, gdyż właśnie taki szybko się gotuje i łatwo je w całości.  Przepis na soczystego kurczaka z bobem od Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 opakowanie świeżego, młodego bobu  2 piersi z kurczaka (dość duże i grube)  4 ząbki czosnku  1 niewielka cebula  1 cytryna  koperek  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  olej  masło  pół łyżki mąki pszennej  łyżeczka miodu  pół łyżki sosu sojowego  Sposób przygotowania:  Młody bób umyjcie i wrzućcie do osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, gotujcie około 10 minut.  Piersi kurczaka natnijcie w kostkę (nie odcinajcie od nich tłuszczu, ani polędwiczki).  Mięso przyprawcie solą i pieprzem.  Następnie połóżcie kurczaka na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu. Gdy się zrumieni, przełóżcie go na drugą stronę....

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka. „Wszystko robię w jednej patelni"
@oodaszfartucha/Instagram, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka z 1 dodatkiem: „Wszystko robię w jednej patelni"
Przepadacie za młodą kapustą zasmażaną? Wypróbujcie przepis autorstwa Tomasza Strzelczyka. Wyjdzie wyborna.

Gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, grzechem jest nie wykorzystać jej w kuchni do przyrządzenia kapusty zasmażanej! To tradycyjne danie doskonale pasuje do kotletów schabowych czy mielonych, a nawet jako zwykła przekąska na ciepło. Kapusta jest jeszcze lepsza, gdy dodacie do niej wędzonego boczku - nada jej wspaniałego aromatu i sprawi, że danie będzie bardziej sycące. Jak zrobić taką kapustę zasmażaną z boczkiem pokazuje Tomasz Strzelczyk w swoim najnowszym filmie na YouTube. Skusicie się i wypróbujecie ten przepis?   Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem od Tomasza Strzelczyka Danie jest proste do wykonania i poradzi sobie z nim każdy. Do przygotowania kapusty zasmażanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ok. pół kilograma młodej kapusty 150-200 g boczku wędzonego 100 ml wody 2 łyżki smalcu  1 łyżka octu 1 łyżeczka cukru pęczek koperku sól pieprz Przygotowanie: Pokrójcie boczek w kostkę, bez skóry.  Pokrojony boczek wrzućcie na zimną patelnię, by powoli się wytapiał.  Do boczku dodajcie łyżkę smalcu lub więcej, jeśli mięso jest chude i powoli smażcie. Pokrójcie w kostkę cebulę i dodajcie do smażącego się boczku. W czasie, gdy cebula i boczek smażą się na średnim ogniu, pokrójcie kapustę: najpierw w ćwiartki, a następnie na kawałki, ale nie za drobne.  Gdy cebula nabierze złotego koloru, wrzućcie kapustę na patelnię. Smażcie przez chwilę bez przykrycia - dzięki temu kapusta nie będzie gorzka! Dodajcie sól i pieprz oraz łyżeczkę cukru i wymieszajcie.  Wlejcie ok. 100 ml wody. Dodajcie łyżkę smalcu,...