Sezon na młodą kapustę i świeże, pachnące zioła oznacza jedno - przyrządzanie bigosów i dań z młodej kapusty! Właśnie na wiosnę i latem jest ona najsmaczniejsza i warto jeść ją jak najczęściej. Tomasz Strzelczyk podzielił się niedawno swoim przepisem na kolejną wariację na temat młodej kapusty, z kurczakiem, pomidorami, porami oraz curry.

Danie ma dość lejącą konsystencję, choć nie na tyle, by nazwać je na przykład zupą kapuścianą. Przygotowuje się je bardzo szybko, dlatego nie będziecie musieli długo stać przy gorącej kuchence - idealne rozwiązanie na letnie upały! Sprawdźcie, jak zrobić to danie z przepisu Tomasza. 

Przepis na bigos z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka

Do przygotowania tego dania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • pół główki młodej kapusty

  • 2 pory 

  • 1 marchewka

  • 2 szklanki bulionu drobiowego

  • 1 opakowanie śmietanki 30% (300 ml)

  • 1 puszka pomidorów

  • 2 łyżki curry

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i osuszcie piersi z kurczaka. Następnie pokrójcie je na dość wąskie paski.

  2. Na rozgrzaną patelnię wylejcie olej i zaczekajcie, aż się rozgrzeje.

  3. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie kurczaka oraz 2 łyżki curry, sól oraz świeżo starty pieprz. Wymieszajcie. 

  4. Kiedy kurczak będzie się smażył, pokrójcie drobno kapustę. Marchewkę pokrójcie w drobne słupki (jak „zapałki”)

  5. Od czasu do czasu przemieszajcie kurczaka, by się nie przypalił. Kiedy będzie już podpieczony, wlejcie dwie szklanki bulionu drobiowego (albo rosołu).

  6. Do kurczaka wrzućcie marchewkę i zaczekajcie, aż się zagotuje. W tym czasie pokrójcie por drobno.

  7. Po zagotowaniu wlejcie na patelnię z kurczakiem zawartość jednej puszki pomidorów. Ponownie poczekajcie, aż wszystko zacznie wrzeć.

  8. Kiedy sos na patelni się zagotuje, wsypcie pokrojony por i wymieszajcie. Wrzućcie kapustę i przykryjcie pokrywką. Zostawcie na 10 minut.

  9. Po tym czasie wlejcie śmietankę i ewentualnie więcej bulionu. Pan Tomasz podkreśla, że to nie jest typowy bigos - danie nie powinno wyjść gęste, dlatego śmiało możecie dolać bulion, jeśli zajdzie taka potrzeba. 

  10. Znów przykryjcie patelnię i duście jeszcze 5 minut.

  11. Ewentualnie możecie dodać świeży koperek, na sam koniec gotowania. 

I gotowe. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube