Bigos z młodej kapusty inaczej wg Tomasza Strzelczyka. Bez długiego stania przy garach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy

Bigos z młodej kapusty inaczej wg Tomasza Strzelczyka. Bez długiego stania przy garach

Cóż może być smaczniejszego od aromatycznego dania z młodej kapusty z dodatkiem kurczaka? Wypróbujcie ten genialny przepis Tomasza.

Sezon na młodą kapustę i świeże, pachnące zioła oznacza jedno - przyrządzanie bigosów i dań z młodej kapusty! Własnie teraz jest ona najsmaczniejsza i warto jeść ją jak najczęściej. Tomasz Strzelczyk podzielił się niedawno swoim przepisem na kolejną wariację na temat młodej kapusty, z kurczakiem, pomidorami, porami oraz curry.

Danie ma dość lejącą konsystencję, choć nie na tyle, by nazwać je na przykład zupą kapuścianą. Przygotowuje się je bardzo szybko, dlatego nie będziecie musieli długo stać przy gorącej kuchence - idealne rozwiązanie na letnie upały! Sprawdźcie, jak zrobić to danie z przepisu Tomasza. 

Przepis na bigos z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka

Do przygotowania tego dania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • pół główki młodej kapusty

  • 2 pory 

  • 1 marchewka

  • 2 szklanki bulionu drobiowego

  • 1 opakowanie śmietanki 30% (300 ml)

  • 1 puszka pomidorów

  • 2 łyżki curry

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i osuszcie piersi z kurczaka. Następnie pokrójcie je na dość wąskie paski.

  2. Na rozgrzaną patelnię wylejcie olej i zaczekajcie, aż się rozgrzeje.

  3. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie kurczaka oraz 2 łyżki curry, sól oraz świeżo starty pieprz. Wymieszajcie. 

  4. Kiedy kurczak będzie się smażył, pokrójcie drobno kapustę. Marchewkę pokrójcie w drobne słupki (jak „zapałki”)

  5. Od czasu do czasu przemieszajcie kurczaka, by się nie przypalił. Kiedy będzie już podpieczony, wlejcie dwie szklanki bulionu drobiowego (albo rosołu).

  6. Do kurczaka wrzućcie marchewkę i zaczekajcie, aż się zagotuje. W tym czasie pokrójcie por drobno.

  7. Po zagotowaniu wlejcie na patelnię z kurczakiem zawartość jednej puszki pomidorów. Ponownie poczekajcie, aż wszystko zacznie wrzeć.

  8. Kiedy sos na patelni się zagotuje, wsypcie pokrojony por i wymieszajcie. Wrzućcie kapustę i przykryjcie pokrywką. Zostawcie na 10 minut.

  9. Po tym czasie wlejcie śmietankę i ewentualnie więcej bulionu. Pan Tomasz podkreśla, że to nie jest typowy bigos - danie nie powinno wyjść gęste, dlatego śmiało możecie dolać bulion, jeśli zajdzie taka potrzeba. 

  10. Znów przykryjcie patelnię i duście jeszcze 5 minut.

  11. Ewentualnie możecie dodać świeży koperek, na sam koniec gotowania. 

I gotowe. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...

Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków
Lubicie proste, smaczne i szybkie zupy? W sezonie na młodą białą kapustę koniecznie spróbujcie ugotować tradycyjną parzybrodę.

Też czekaliście całą zimę na młodą kapustę? Kiedy sezon na to warzywo wreszcie ruszył, nie warto poprzestawać na bigosie , kapuście zasmażanej czy klasycznych gołąbkach . Młoda biała kapusta otwiera znacznie więcej kulinarnych szufladek. Skąd wzięła się nazwa parzybroda? Pamiętacie kuchnię babć i mam? Nie brakowało w niej tanich, szybkich, ale za to smacznych pożywnych zup. Dawniej często robiło się je także z wykorzystaniem młodej kapusty. Takim daniem jest właśnie tak zwana parzybroda. Skąd wzięła się ta dość zabawna nazwa? Być może od dużej ilości dodawanego do smaku pieprzu, który miał parzyć niegdysiejszych smakoszy. Z drugiej strony etymologia może być zupełnie inna – na Kielecczyźnie w ten sam sposób nazywa się inne jednogarnkowe danie . Alternatywną nazwą tego dania jest także „pazibroda”. Przepis na zupę parzybrodę Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka lub odpowiednia ilość udek 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 2 pietruszki Pół selera Kawałek pora Ok. 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 4-5 ziemniaków 1 pęczek koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania bulionu na skrzydełkach. Zalejcie mięso zimną wodą, dodajcie ziele angielskie i liść laurowy i gotujcie, zbierając szumowiny. Po ok. 40 min gotowania dodajcie obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Kiedy mięso będzie już miękkie, a bulion aromatyczny, dodajcie do środka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ok. 10 min gotowania dodajcie do środka poszatkowaną drobno młodą kapustę. Kiedy warzywa zmiękną, dodajcie pokrojony drobno koperek, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Podawajcie z chlebem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...