To danie z powodzeniem możesz serwować swojej rodzinie nie tylko od wielkiego dzwonu, na przykład na święta Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdzi się również na co dzień. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 60 minut, a smak z pewnością powali na kolana wszystkich twoich najbliższych.

Przepis na bigos z kapusty pekińskiej

Będziesz potrzebować

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 400 gramów swojskiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju, a następnie umieść na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż do zarumienienia.
  2. Gotową kiełbasę przełóż do większego garnka i odstaw.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłaś kiełbasę i zeszklij (wytopiony z mięsa tłuszcz doda smaku cebuli).
  4. Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli.
  5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnie, na której smaży się cebula i marchew. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, a następnie dokładnie wymieszaj. Smaż przez ok. 8 minut aż do całkowitej miękkości marchwi.
  6. Tak przygotowane warzywa umieść w garnku z kiełbasą i zacznij podgrzewać.
  7. W tym czasie poszatkuj kapustę pekińską i dodaj ją do pozostałych składników bigosu. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  8. Na koniec do powstałego bigosu dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Gotowe!

Tak przygotowany bigos z kapusty pekińskiej nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Z powodzeniem możesz go serwować w towarzystwie zwykłej bułki lub bagietki.