bigos za kwaśny
lemieszek1@wp.pl / gotujmy.pl
Newsy

Bigos wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie do niego ten składnik, błyskawicznie uratuje jego smak

Zdarza się, że najbardziej klasyczne potrawy po prostu nie wyjdą. Na szczęście wiele z nich można jeszcze uratować - także bigos.

Choć bigos kojarzy się głównie ze świętami, to świetnie pasuje na inne okazje! To smaczne i sycące danie sprawdza się zawsze wtedy, gdy macie wielu gości. Bigos można bez obaw mrozić. Odmrożony jest cały czas bardzo smaczny, dlatego dobrze jest trzymać go trochę w zapasie na wypadek niespodziewanej wizyty rodziny lub znajomych. Do tego pasuje zarówno na obiad, jak i kolację i wszystkim smakuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić smaczny bigos?

O przepisach na pyszny bigos pisaliśmy wielokrotnie. Możecie wypróbować na przykład ten szybki i podstawowy przepis. Warto wypróbować też bigos z kapusty pekińskiej albo bigos z wędzoną kiełbasą. Jeżeli przygotujecie za dużo bigosu, to zawsze możecie go z łatwością przechować! O tym sposobie pisaliśmy przed świętami, ale przyda się wam zawsze, gdy zrobicie wielki gar bigosu! A jeśli nadal nie jesteście przekonani co do tego, czy warto go zjeść, to może przekona was ten artykuł.

Jak uratować zbyt kwaśny bigos?

Zdarzy się, że mimo najszczerszych chęci bigos nie wyjdzie. Nie wiadomo dlaczego czasami tak się dzieje, że choć składniki i proporcje są te same, to potrawy się nie udają. Podobno to może być kwestia pogody, wielu spraw na głowie kucharza, a niektórzy wierzą, że to wina faz księżyca albo siły wyższej. Na szczęście zbyt kwaśny bigos można jeszcze uratować! Wypróbujcie poniższe sposoby:

  • Świeża kapusta – do zbyt kwaśnego bigosu dodajcie poszatkowaną, świeżą kapustę. Powinna złagodzić smak potrawy.
  • Woda – podobno przepłukanie wodą już gotującego się bigosu może poprawić jego zbyt kwaśny smak! Należy wlać świeżej wody, zamieszać i odlać. Następnie bigos można podlać winem, dodać rodzynki i suszone śliwki i gotować. Dzięki temu będzie mniej kwaśny i nieco słodszy.
  • Soda oczyszczona – przed gotowaniem bigosu posypcie kapustę sodę oczyszczoną i wypłuczcie.
  • Miód – czasami wystarczy dodać do kwaśnego bigosu nieco miodu, by złagodzić smak. Możecie też użyć cukru.
Kiszona kapusta do bigosu
Pixabay
Newsy
Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Zdania Polaków są mocno podzielone
Bigos to kultowe danie! Okazuje się jednak, że Polacy przygotowują je w różny sposób! Zobacz, jaką kapustę na bigos najlepiej wybrać.

Szykujecie się do przygotowania bigosu i zastanawiacie się jaką kapustę wybrać? Czy oryginalna receptura na bigos to taka z kapustą kiszoną, czy świeżą? A może kapustę do bigosu trzeba najpierw opłukać? Sprawdzamy, jakie są różnice. Bigos historycznie Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, ale potrawę podobną do bigosu przygotowują też na Litwie i na Białorusi. W XVII i XVIII wieku przygotowywano bigos z naprawdę ekskluzywnych składników! Była to potrawa z siekanego mięsa ssaków, ale też ryb, a nawet raków. Do mięsa dodawało się zakwaszające produkty takie jak sok z cytryn lub ocet. Kapusta w bigosie dawniej Bigos, który znamy, w którym główną rolę odgrywa kapusta, powstał jako próba naśladownictwa tej ekskluzywnej potrawy. Zaczęto wymieniać wtedy drogie mięsa na tańszą i bardziej dostępną kapustę. Początkowo nazywano go więc „bigosem z kapustą”, gdyż samo powiedzenie „bigos” nie gwarantowało faktu, że w potrawie będzie obecna kapusta. Przepis jednak ewoluował przez lata i obecnie myśląc o bigosie, każdy z nas wyobraża sobie ciepłą potrawę z aromatyczną kapustą. Jaka kapusta w bigosie? Jedni twierdzą, że do bigosu należy dodawać jedynie kapustę kiszoną, inni robią to z mieszanką kapusty kiszonej i świeżej, aby zmniejszyć intensywność kwaśnego smaku. Według staropolskiej kuchni składnikami bigosu jest mieszanka szatkowanej kapusty świeżej i kiszonej. Mało kto będzie robił bigos jedynie z kapusty świeżej, prawie każda receptura zakłada dodanie kapusty kiszonej. Najlepiej zrobić bigos z domowej kiszonej kapusty, ale jeśli jej nie macie, smaczny będzie też taki z wykorzystaniem kupnej. Wybierzcie kapustę dobrej jakości, najlepiej z beczki lub glinianego naczynia. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego bigosu, możecie wypłukać kapustę kiszoną...

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Newsy
Jakie przyprawy najbardziej pasują do bigosu? Dodajcie te, a zyska niesamowity smak
Dobry bigos wymaga użycia właściwych przypraw w odpowiednich proporcjach. Wiecie, jakie sprawdzają się najlepiej?

Bigos to danie kultowe, którego nie może dziś zabraknąć podczas rodzinnych spotkań! Ale nie zawsze tak było. Trudno nazwać bigos szczególnie wykwintnym jedzeniem, ale w dawnych czasach nie wszyscy mogli sobie na niego pozwolić. Wynika to głównie z dużej zawartości mięsa, które dawniej było bardzo drogie. Bigos był daniem myśliwych, którzy gotowali w dużym garnku mięso upolowanych zwierząt z dodatkiem kapusty, zebranych grzybów, owoców i przypraw. Dziś na szczęście mięso nie jest już takim rarytasem i jedyne co może zniechęcić do ugotowania bigosu, to długi czas przygotowania. Aby wyszedł idealny, czyli nie za kwaśny i nie za słodki , ważny jest umiar w doprawianiu i oczywiście użycie odpowiednich przypraw. Sprawdźcie, które z nich są najlepsze do bigosu! Jakie przyprawy należy dodać do bigosu? Cały smak bigosu tkwi w kapuście oraz odpowiednich przyprawach! To dzięki nim potrawa zyskuje tak głęboki smak i aromat. Gdy będziecie gotowali bigos na święta, dodajcie do niego poniższe przyprawy – gwarantujemy, że wyjdzie fenomenalny! Przyprawy do bigosu: Majeranek Tymianek Ziele angielskie Liście laurowe Pieprz ziarnisty Suszone śliwki Rodzynki Goździki Papryka słodka czerwona Kminek Cukier Czerwone wino Owoce jałowca Jabłka Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Jak doprawiać bigos? Najważniejszy jest umiar . Jeżeli zdecydujecie się na wiele przypraw, to używajcie ich oszczędnie! W tym przypadku znacznie łatwiej jest dodać niż odjąć , więc lepiej doprawiać po trochu i próbować, niż zepsuć danie zbyt dużą ilością kminku albo pieprzu. Uważajcie szczególnie na sól . Bigos przygotowuje się z dużą ilością wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa. Są one bardzo słone, dlatego bigos należy solić...

Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
AdobeStock
Newsy
Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
Sztuka gotowania bigosu polega nie tylko na odpowiedniej technice, ale także doborze składników. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać, czy wszystkie składniki użyte do bigosu są smaczne.

Bigos to jedno z typowych dań polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza podczas świąt i dużych spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Zwłaszcza w górach tradycją jest podawanie gościom domowego bigosu. Czasem jednak ta klasyczna potrawa nie wychodzi pomimo przestrzegania wskazówek podanych w przepisie. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie. Jak wybrać dobrą kapustę do bigosu? Podstawę bigosu stanowi kapusta – kiszona i słodka. Dlatego tak ważne jest, by wybrać smaczną kapustę dobrej jakości. Wówczas możecie mieć pewność, że wasz bigos wyjdzie smaczny! Kupując kapustę kiszoną do bigosu, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak pachnie i jaki ma kolor. Nie powinna być biała, tylko lekko żółta. Z kolei zapach nie powinien być kwaśny ani octowy – jeżeli go wyczujecie, oznacza to, że do kapusty dodano różne dodatki, które nie powinny się w niej znaleźć. Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie kapusty. Jeśli czujecie w niej alkohol lub drożdże, to niestety kapustę należy wyrzucić – taki zapach to znak, że proces fermentacji przebiegł nieprawidłowo, a zjedzenie takiej kapusty grozi silnym bólem brzucha i wymiotami. Jaki tłuszcz do bigosu? Kolejnym ważnym składnikiem bigosu jest tłuszcz. Najlepiej jest dodać do niego tłuszcze zwierzęce, czyli boczek, smalec i tłuszcz wytopiony z mięsa – nadają one potrawie wyjątkowy aromat! Z kolei jeśli przygotowujecie bigos w wersji jarskiej, to użyjcie olejów roślinnych. Świetnie sprawdzi się zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jakie przyprawy dodać do bigosu? Żaden bigos nie może się obejść bez odpowiednich przypraw i ziół. By wyszedł smaczny i aromatyczny, dodajcie do niego: Ziele angielskie Kminek Liście laurowe Ziarna jałowca Majeranek Pieprz Jakie...

Pyszny bigos
ziutula/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Zawsze dodawajcie ten składnik do bigosu. Nie uwierzycie, jak niesamowicie podkręci jego smak
Na pewno macie swój sprawdzony sposób na bigos. Jeśli nie dodajecie do niego tego składnika, nie wykorzystujecie potencjału tego dania! Przeczytajcie, co koniecznie musicie dodać następnym razem do bigosu.

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jadany jest też na Litwie i Białorusi. Ta tradycyjna potrawa od lat rozgrzewa w zimowe wieczory mieszkańców Polski i zachwyca swoim głębokim smakiem odwiedzających nasz kraj turystów.  Tradycyjne składniki bigosu Istnieje bardzo wiele różnych odmian i sposobów przygotowania bigosu. Przepisy różnią się nieznacznie w zależności od regionu Polski, w którym powstają. Niektórzy mają też swoje sekretne składniki, którymi zawsze podkręcają smak tego dania. W tradycyjnym staropolskim bigosie znajdziemy: Kiszoną kapustę Świeżą, poszatkowaną kapustę Różnorodne mięsa, wędliny i kiełbasy Suszone grzyby Suszone (i czasem wędzone) śliwki Cebulę Czym doprawić bigos? Tradycyjnie do przyprawienia bigosu używa się najczęściej: • majeranku, który jest typowo polskim ziołem i sprawdza się w tradycyjnych potrawach kuchni polskiej • kminku (choć nie każdy jest jego fanem). Zmienia on nieznacznie smak bigosu, ale nie tylko! Kminek wspomaga też proces trawienia, co w wypadku tak ciężkiej potrawy, bywa zbawienne ziela angielskiego ziarenek pieprzu liści laurowych Niektórzy przyprawiają bigos powidłami śliwkowymi, koncentratem pomidorowym lub czerwonym winem. Żaden z wymienionych składników, nie jest jednak tym sekretem, którym koniecznie chcieliśmy się z wami podzielić. Koniecznie dodajcie do bigosu ten składnik Uważamy, że wszyscy powinniście zacząć dodawać do bigosu ten składnik: miód. Łyżka miodu dodana do bigosu potrafi skutecznie uszlachetnić jego smak. Najczęstszym problemem w bigosie jest to, że jest on za kwaśny. Aby pozbyć się nadmiernej kwasowości, niektórzy przepłukują kiszoną kapustę pod bieżącą wodą albo wstępnie ją gotują. Te...