Bigos wyszedł za słony? Te 2 rzeczy pomogą go uratować
Adobe Stock
Newsy

Bigos wyszedł za słony? Te 2 proste rzeczy pomogą go uratować

Bigos składa się z wielu składników, z których wiele już przed doprawieniem jest słona. Dlatego nigdy nie przyprawiajcie bigosu solą, dopóki nie dodacie ostatniego z nich.

Bigos, to jedno z tych dań, które im dłużej się gotuje, tym jest smaczniejsze. Zaczynacie więc go gotować z dużym wyprzedzeniem, żeby każdego dnia włączyć go na godzinę, po czym wystudzić, a na koniec jeszcze zamrozić.

Kapusta poddana takim zabiegom jest dobrze zmacerowana, składniki przechodzą swoimi smakami, a przyprawy oddają kapuście cały swój aromat. Ale co zrobić gdy pod koniec gotowania okaże się, że bigos wyszedł za słony? Nie, nie wyrzucajcie go. Podpowiemy jak go uratować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak uratować przesolony bigos?

Są na to dwa proste sposoby. Jeden to próba wyciągnięcia z kapusty nadmiaru soli. To klasyczny trik sprawdzający się w przypadku zup czy sosów. Do zbyt słonej potrawy należy dodać dwa obrane ziemniaki. W czasie gotowania ziemniaki wchłoną nadmiar soli.

Trzeba jednak pamiętać, aby ich nie rozgotować. Wyjmijcie je z kapusty, zanim się rozpadną i ponownie nasolą potrawę. Jeśli gotujecie bigos zgodnie z zasadami tj. wstawiacie go kilka razy, za każdym razem możecie dodawać dwa małe świeże ziemniaki.

Innym sposobem na uchronienie bigosu przed wyrzuceniem, który sprawdzi się przy bardzo dużym przesoleniu, jest użycie dodatkowej ilości odciśniętej kiszonej kapusty i białej kapusty i kilku pomidorów. Musicie dorobić dodatkową ilość bigosu, który tym razem będzie pozbawiony soli i rozprowadzony w przesolonej części pozwoli równomiernie rozłożyć się soli w daniu.

Chcąc zastosować ten trik przygotujcie:

  • Dodatkowo 1 kg kiszonej kapusty bardzo dokładnie przepłukanej w wodzie i odciśniętej z soku
  • Ćwiartkę słodkiej kapusty drobno poszatkowanej
  • 3-4 pomidory obrane za skórki

Przełóżcie przesolony bigos do większego garnka, dodajcie świeże porcje kapusty i pomidory, gotujcie powoli od czasu do czasu mieszając, aby dokładnie połączyć ze sobą obie części dania.

Zobacz także
Jak zamrozić na święta bigos? Zróbcie tak a będzie miał wyrazisty i głęboki smak

Jak zamrozić bigos na święta? Zróbcie tak, a będzie miał wyrazisty i głęboki smak

bigos za kwaśny

Bigos wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie do niego ten składnik, błyskawicznie uratuje jego smak

Jak uniknąć przesolenia bigosu?

Powodem tego, że bigos jest za słony, są składniki, które dokładacie. Ponieważ ten rodzaj kapusty przygotowywany jest z komponentów, z których każdy jest słony, pamiętajcie, żeby nie solić samego bigosu. Wystarczająco dużo soli dostanie się do dania z kapusty i mięs. Na koniec gotowania bigosu bardzo rzadko okazuje się, że jest za mało słony.

Oto najważniejsze zasady gotowania bigosu, aby nie był za słony:

  • Użyjcie dobrej kapusty. Kupujcie ją tam, gdzie możecie sprawdzić smak w sklepie
  • Sprawdźcie smak kapusty jeśli otwieracie wiaderko czy torebkę dopiero w domu. Jeśli jest bardzo kwaśna i słona należy porządnie wypłukać ją w wodzie, a następnie mocno odcisnąć. Nie bójcie się, że słona kapusta straci kwaśność. Kwaśność możemy podnieść jeśli danie będzie za mało kwaśne.
  • Sprawdzajcie smak kiełbas, które dokładacie do bigosu – nie powinny być za słone.
  • Dokładając kawałki mięs nie podsmażajcie ich i nie sólcie.
  • Nigdy nie doprawiajcie bigosu, zanim nie dołożycie ostatniego składnika. Dopiero próbując niemalże gotowe danie możecie zdecydować czy wymaga więcej soli.

Źródło: Haps.pl

Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Solenie bigosu powinno odbywać się na samym końcu jego przygotowania albo nawet wcale. Jeśli nie macie doświadczenia w jego przygotowaniu, lepiej uważajcie z dodawaniem soli do tej potrawy.

Sztandarowa potrawa kuchni polskiej, czyli tradycyjny bigos wymaga od osoby gotującej sporo uwagi i skupienia. Błąd można popełnić już na etapie solenia potrawy. Coś tak naturalnego i zwykłego w przypadku innych dań, jest nieraz zupełnie zbyteczne w przypadku bigosu. Jak nie przesolić bigosu? Wszystko za sprawą kwaśnej i słonej kapusty kiszonej, która jest podstawowym składnikiem polskiego bigosu. W zależności od upodobań, w bigosie może znaleźć się sama kapusta kiszona, można użyć mieszanki kapusty kiszonej i białej albo też w sezonie samej młodej, białej kapusty. Wszystkie te dania różnią się od siebie w dużej mierze właśnie poziomem kwaśności i słoności ze względu na obecność kapusty kiszonej. Dlatego też, jeżeli przygotowujecie bigos złożony głównie z kiszonki, sprawdźcie wcześniej dokładnie jej smak. Zbyt kwaśna kapusta kiszona może sprawić, że gotowy bigos będzie po ugotowaniu zbyt cierpki i nieprzyjemny w smaku. Podobny problem może stanowić zbyt duże zasolenie kapusty kiszonej. W tym celu przed gotowaniem bigosu warto kapustę kiszoną po prostu wypłukać i odcisnąć. Kiedy powinno się solić bigos? O soleniu bigosu w pierwszym etapie gotowania nie ma nawet mowy! Dodanie soli na początku duszenia kapusty może zepsuć cały bigos. Jeden błąd i przesolony bigos będzie nadawał się tylko do wyrzucenia. Poniżej przedstawiamy specjalnie dla początkujących kucharzy krótką rozpiskę na temat kolejności postępowania z kapustą do bigosu. Wymoczcie i odciśnijcie kapustę kiszoną jeżeli podejrzewacie, że może być zbyt kwaśna. Mięso podsmażcie na patelni. Kapustę zalejcie odrobiną wody i duście na wolnym ogniu. Potrawę kosztujcie i doprawiajcie dopiero po połączeniu kapusty, mięsa, grzybów i innych dodatków do bigosu. Na smak bigosu wpływa także...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Z takiej kapusty bigosu nie będzie. Zepsuje całe danie, które gotowaliście godzinami
Dobra kapusta kiszona to podstawowy składnik bigosu. Nieodpowiednie jej użycie może skutkować nie tylko niesmaczną potrawą, ale i problemami zdrowotnymi. Sprawdźcie, aby uniknąć tego błędu!

Bigos to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Jest również znana na Litwie czy Białorusi. Przygotowywana z kiszonej oraz białej kapusty jest podawana na co dzień, jak i na różne uroczystości. To danie jest sycące, niezwykle aromatyczne. Jednak dodanie nieodpowiedniej kapusty może zniweczyć cały proces przygotowań. Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kapusta kiszona to jeden z cenniejszych produktów, który powinien pojawić się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Przede wszystkim jest niskokaloryczna, więc idealnie sprawdzi się u osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami. Warto dodać, iż zawiera sporo istotnych wartości odżywczych. Wśród nich znajdują się, takie jak witamina A czy C, magnez, potas, żelazo czy wapń. Swoją moc zawdzięcza zawartości bakterii mlekowych, powstających w momencie fermentacji. Pomiędzy cennymi właściwościami kapusty kiszonej należy wyróżnić: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego, zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy czy chorób serca, obniżenie poziomu cholesterolu, pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, działanie przeciwzapalne, wzmocnienie odporności organizmu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów poprzez zawartość przeciwutleniaczy, opóźnienie starzenia się skóry, czy zapobiega niedokrwistości. Ze względu na szereg wartościowych właściwości, kapusta kiszona powinna się znaleźć w każdej diecie. Nie tylko leczy, ale i zapobiega wielu schorzeniom. Przyrządzenie bigosu Bigos należy do tej grupy dań, które potrzebują czasu by wszystkie składniki i smaki mogły się połączyć. Wbrew pozorom nie należy do pracochłonnych. Można powiedzieć, że należy wrzucić wszystkie składniki do jednego garnka, aby dusiły się powoli. Bigos przygotowuje się z kiszonej...

Kiszona kapusta do bigosu
Pixabay
Newsy
Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Zdania Polaków są mocno podzielone
Bigos to kultowe danie! Okazuje się jednak, że Polacy przygotowują je w różny sposób! Zobacz, jaką kapustę na bigos najlepiej wybrać.

Szykujecie się do przygotowania bigosu i zastanawiacie się jaką kapustę wybrać? Czy oryginalna receptura na bigos to taka z kapustą kiszoną, czy świeżą? A może kapustę do bigosu trzeba najpierw opłukać? Sprawdzamy, jakie są różnice. Bigos historycznie Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, ale potrawę podobną do bigosu przygotowują też na Litwie i na Białorusi. W XVII i XVIII wieku przygotowywano bigos z naprawdę ekskluzywnych składników! Była to potrawa z siekanego mięsa ssaków, ale też ryb, a nawet raków. Do mięsa dodawało się zakwaszające produkty takie jak sok z cytryn lub ocet. Kapusta w bigosie dawniej Bigos, który znamy, w którym główną rolę odgrywa kapusta, powstał jako próba naśladownictwa tej ekskluzywnej potrawy. Zaczęto wymieniać wtedy drogie mięsa na tańszą i bardziej dostępną kapustę. Początkowo nazywano go więc „bigosem z kapustą”, gdyż samo powiedzenie „bigos” nie gwarantowało faktu, że w potrawie będzie obecna kapusta. Przepis jednak ewoluował przez lata i obecnie myśląc o bigosie, każdy z nas wyobraża sobie ciepłą potrawę z aromatyczną kapustą. Jaka kapusta w bigosie? Jedni twierdzą, że do bigosu należy dodawać jedynie kapustę kiszoną, inni robią to z mieszanką kapusty kiszonej i świeżej, aby zmniejszyć intensywność kwaśnego smaku. Według staropolskiej kuchni składnikami bigosu jest mieszanka szatkowanej kapusty świeżej i kiszonej. Mało kto będzie robił bigos jedynie z kapusty świeżej, prawie każda receptura zakłada dodanie kapusty kiszonej. Najlepiej zrobić bigos z domowej kiszonej kapusty, ale jeśli jej nie macie, smaczny będzie też taki z wykorzystaniem kupnej. Wybierzcie kapustę dobrej jakości, najlepiej z beczki lub glinianego naczynia. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego bigosu, możecie wypłukać kapustę kiszoną...

szybki bigos
Gotujmy.pl
Newsy
Kto powiedział, że bigos robi się godzinami? Ten jest równie pyszny i powstaje w ekspresowym tempie
Bigos kojarzy się z długim, powolnym gotowaniem na wolnym ogniu. Nie macie czasu na tak długie pichcenie? Ten przepis jest właśnie dla was!

Historia bigosu jest niezwykła. Kto by pomyślał, że przed wiekami w tym daniu nie było nawet śladu kapusty? Ani świeżej, ani kiszonej. Wyobrażacie to sobie? Bigos był daniem szlacheckim. Bogaci ziemianie zajadali się jednak nie kapustą, a siekaną i wolno gotowaną mieszanką różnych mięs. Dopiero wraz z ubożeniem szlachty i przenikaniem kuchni bogatszych warstw społeczeństwa do biedniejszych, przepis na bigos się zmienił. XIX wiek. To właśnie w tym okresie podobno zaszły nieodwracalne zmiany w recepturze bigosu. Dodawana wcześniej nieśmiało kapusta, stała się z wolna głównym składnikiem potrawy. Bez kiszonej kapusty Stąd w tamtym okresie na to danie mówiło się „bigos z kapustą”. Dzisiaj bigos bez kapusty to żaden bigos! Nie da się ukryć, że wiele osób do jego przyrządzenia zniechęca długi i żmudny proces gotowania. Siekanie świeżej kapusty, odgotowywanie kiszonej – niektórzy niestety nie mają czasu na tak wiele czynności. Specjalnie dla nich przeznaczony jest ten właśnie przepis. Zamiast długiego duszenia kiszonej kapusty, wystarczy że ugotujecie na miękko świeżą główkę. Smak będzie co prawda częściowo odbiegał od oryginału, ale nie oznacza to, że będzie on dużo gorszy. Przepis na szybki bigos Składniki: 1 mała biała kapusta 40-50 dag kiełbasy 2 cebule Kilka łyżek oleju 20 dag koncentratu pomidorowego lub przecier pomidorowy Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę oczyśćcie, pokrójcie drobno, zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Gotujcie kapustę do miękkości. Kiełbasę pokrójcie w talarki i podsmażcie na oleju. Kiełbasę dodajcie do kapusty, a na patelni podsmażcie cebulę...