Ćwiartki z kurczaka za 2,99 zł za 1 kg w Biedronce. Co za promocje! Taniej nie kupicie nigdzie
AdobeStock/AdobeStock
Newsy

Biedronka kusi cenami. Zestaw rosołowy z kurczaka z wolnego wybiegu tylko za 7,49 zł

Nowe trendy i tradycyjnie polska żywność. W tym tygodniu, w Biedronce stawiają na zdrowie. Kurczak jest z wolnego wybiegu, a kiszonki do picia kosztują tylko 2,99 zł.

Biedronka w gazetce zaczyna promować żywność, której największą zaletą jest to, że jest zdrowa. Wybierajcie sok z kiszonych ogórków, zamiast słodkich soków owocowych, gdy chcecie coś wypić na miejscu.

Z kolei kurczaki z wolnego wybiegu nie zawierają GMO i nie były szpikowane antybiotykami. Ten rodzaj żywności ma coraz więcej zwolenników także z innych powodów. Oto dlaczego kolejne sieci wprowadzają kurczaki z wolnego wybiegu i za ile można je kupić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nowe trendy w sieci Biedronka

Biedronka jest jedną z największych sieci handlowych w Polsce. W swoim Raporcie Zrównoważonego Rozwoju zobowiązała się do wycofania jaj klatkowych i stopniowego zastąpienia szybkorosnących bojlerów, kurczakami hodowanymi na wolnym wybiegu. Sieć podjęła zobowiązania zmian, które będą wprowadzane do 2025 roku i już teraz intensywnie dąży do celu, wprowadzając jaja i kurczaki z wolnego wybiegu.

Sprzedaż tych produktów zaczyna dochodzić do poziomu 20% wszystkich jak i kurczaków sprzedawanych w sklepie. To pokazuje jak dużym zainteresowaniem klientów cieszy się ten rodzaj żywności. Wprowadzana nowa, zdrowsza żywność jest specjalnie znakowana. Na opakowaniach można przeczytać, że produkty są wolne od GMO, a prowadzony chów odbywa się bez użycia antybiotyków. Takie informacje znajdziecie, na przykład na produktach:

  • Jajach z wolnego wybiegu
  • Kurczakach z wolnego wybiegu z Krainy mięs Nature
  • Majonezach Madero, Makaronach Szlacheckich, zawierających w składzie żółtka od kur pochodzących z wolnego wybiegu

Kurczaki z wolnego wybiegu są droższe od ich masowych odpowiedników. Wyższa cena spowodowana jest tym, że takie kurczaki dłużej rosną i są hodowane droższymi metodami np. bez tanich antybiotyków stosowanych profilaktycznie, które przenikają od mięsa.

Tak o kurczakach z Krainy mięs Nature, sklep pisze na swoim facebooku:

Wybierając polskiego kurczaka z wolnego wybiegu od Krainy Mięs Nature w supercenie, masz pewność, że jego mięso będzie wolne od GMO i antybiotyków. Ale to nie koniec zalet. Doskonały, naturalny smak z pewnością zostanie doceniony przez Twoich bliskich.

Ceny części kurczaka z Krainy mięs Nature:

  • Podudzie z kurczaka z wolnego wybiegu 1 kg – 17,99 zł
  • Udo z kurczaka z wolnego wybiegu 1 kg – 17,99 zł
  • Filet z piersi kurczaka z wolnego wybiegu 1 kg – 33,90 zł
  • Zestaw rosołowy z kurczaka z wolnego wybiegu – 7,49 zł
Zobacz także
Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go, a nie pożałujecie

Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go. Nie pożałujecie

Zdrowe kiszonki do picia w Biedronce

Innym przykładem odchodzenia od sprzedaży wyłącznie masowej produkcji, zwrócenia uwagi na rosnące potrzeby klientów kupowania zdrowej żywności, jest wprowadzenie i obejmowanie ofertami cenowymi np. kiszonek do picia.

To nowoczesna forma sprzedaży kiszonych soków, które są tradycją polskiej kuchni. Butelkowane, dostępne w niedużych opakowaniach, mogą konkurować z sokami owocowymi sprzedawanymi do picia od razu, poza domem.

W tym tygodniu Napoje kiszone Vital Fresh, 250 ml możecie kupić za jedyne 2,99zł. W ofercie dostępnej w wybranych sklepach dostępne są:

  • Kiszony ogórek
  • Kiszony burak
  • Kiszona kapusta

Źródło: Biedronka gazetka, Otwarte Klatki

Sklep spożywczy
Pixabay/Squirrel_photos
Newsy
Na zawsze znikną z półek w Biedronce. Inne sklepy również wycofują popularny produkt
Popularna sieć zrobiła poważny krok w kierunku wycofania pewnego produktu, który kupujecie wszyscy. Za moment nie będzie dostępny w żadnym sklepie sieci Biedronka.

Drogę w kierunku ekologii widać na różnych płaszczyznach życia. Często ma ona powiązanie ze sposobem hodowli zwierząt lub humanitarnym rodzajem ich chowu. Sklepy, w których zaopatrujemy się w produkty spożywcze, są zmuszone do szybkiego reagowania na zmiany. W trosce o dobro zwierząt Biedronka podjęła decyzję w sprawie jajek z określonej hodowli kur. Chodzi w kury nioski, które mieszkają w klatkach i to w Polsce najczęstszy, hodowlany drób. Jeszcze w tym roku roku sieć rozpocznie wycofywanie jaj klatkowych z oferty. W roku 2022 nie kupicie ich już w żadnym sklepie.  Jak donoszą portale internetowe, średnio w Polsce blisko 50 milionów kur znosi ponad 10 miliardów jaj przeznaczonych do spożycia. Zdecydowana większość tych zwierząt spędza całe życie w klatce. Chów ściółkowy i ekologiczny to zaledwie 20% udziału w hodowli niosek. Od 1 stycznia 2021 roku sieć będzie sprzedawała jedynie jaja oznaczane jako 2, 1 lub 0, a wycofa te z symbolem 3. Proces wycofywania jaj klatkowych zaczyna się już teraz. Pierwszy region wycofa jaja klatkowe od 1 stycznia 2021 roku. Ponad 150 sklepów sieci Biedronka na terenie Warszawy, obsługiwanych przez centrum dystrybucyjne w Parzniewie, będzie oferowało klientom jaja świeże tylko z chowu alternatywnego. - Bardzo dokładnie przygotowywaliśmy się do ogłoszenia tej decyzji. To wyzwanie operacyjne także dla naszych partnerów i dostawców. Jednakże wiemy, że tak jak dla nas w Biedronce, dla wielu Polaków dobrostan zwierząt jest bardzo istotny. Nasza decyzja to odpowiedź na oczekiwania konsumentów oraz sygnał do zmiany dla całego rynku - informuje Marcin Domański, dyrektor handlowy w sieci Biedronka. Decyzja dotyczy jajek marki Biedronka, jak i jajek innych producentów. W kolejnych miesiącach kolejne regiony doczekają...

Pierś z kurczaka z włóknami
Triki kulinarne
Czy powinniśmy się obawiać białych włókien kurczaka? Jecie je czy wyrzucacie? Wiemy, co zawierają
Zauważyliście, że do kurczaka są czasami przyczepione białe włókna i błonki? Bardzo wiele osób odkrawa je i wyrzuca. Wyjaśniamy, czy słusznie.

Mięso kurczaka jest jednym z popularniejszych na naszych stołach. Słusznie, bo to jest też niskokaloryczne i bardzo bogate w białko. Sprawdźcie, czy powinno się jeść białe włókna kurczaka i jak wpływają one na wartości odżywcze. Sposoby przygotowania kurczaka Mięso z kurczaka ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że bardzo łatwo jest je przygotować. Nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych i na pewno każdy da sobie z nim radę. Kurczak sprawdza się w tradycyjnych daniach polskich, ale gości on na talerzach niemal na całym świecie. Kurczaka jada się zarówno w Azji, jak i Ameryce Północnej i Południowej. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie mięsa kurczaka. Obróbka wstępna mięsa Zanim przejdziecie do smażenia, pieczenia lub gotowania mięsa, musicie poddać je obróbce wstępnej. To nic innego jak umycie kawałka mięsa, oddzielenie części jadalnych od niejadalnych i przygotowanie porcji pożądanej wielkości. To tu możecie natrafić na wątpliwość: czy białe włókna przy mięsie kurczaka, należy odkroić i wyrzucić? Białe włókna w kurczaku Białe włókna widocznie odróżniające się od reszty mięsa kurczaka, to nic innego jak tłuszcz! Jest on widoczny jako białe lub przezroczyste błonki, przyrośnięte do mięsa kurczaka. Włókna tłuszczowe przyrastają do mięśni i czasami porcja kurczaka zawiera także te włókna. Czy należy się ich pozbywać? Nie ma dobrej odpowiedzi. Możecie je zachować, gdyż nie są one trujące ani szkodliwe, ale jeśli chcecie zmniejszyć zawartość tłuszczu w daniu, możecie je też odkroić. Dlaczego kurczak ma białe błonki i włókna? Mięso kurczaka jest naturalnie dość niskotłuszczowe i niskokaloryczne w porównaniu do innych rodzajów mięs. Zawiera jednak też pewną ilość tłuszczu, na przykład w postaci...

jak wybierać jajka w sklepie
Adobe Stock
Newsy
Jak kupować jajka? Ten szczegół powinien zwrócić waszą uwagę
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Polacy ruszą więc do sklepów i na targowiska po całe wytłaczanki jajek. Jak wybrać dla siebie najlepsze?

Jajka faszerowane, pisanki, kraszanki, czy też zwykłe jajka do dzielenia się z bliskimi podczas niedzielnego świątecznego śniadania… To nie wszystkie zastosowanie jajek w czasie Wielkanocy. Oprócz tego jajka sa na liście składników całej masy wielkanocnych potraw. Babki, ciasta, mazurki, serniki – niemalże nic ze świątecznego menu nie obędzie się bez dodatku jajek. Czym różnią się dostępne w sprzedaży jajka? Jakie jajka wybrać na świąteczny stół i do przygotowania świątecznych potraw? Postaramy się pomóc wam w tym zakresie. Zacząć trzeba oczywiście od tego, jakim budżetem się dysponuje. Nie sztuką jest bowiem wybierać tylko i wyłącznie najlepsze jajka od wiejskiego gospodarza do pieczenia ciast. Wiele polskich gospodyń domowych w pierwszej kolejności nadal musi kierować się tym, co podpowiada stan domowego budżetu. Postaramy się przybliżyć wam wady i zalety każdego rodzaju jajek, jakie znajdziecie w marketach, a także na bazarach. Jakie są wady i zalety różnych rodzajów jajek? Zacznijmy od wspomnianych jajek wiejskich, zwanych fachowo także jajami z chowu ekologicznego.  W sklepach na takich jajkach znajdziecie cyfrę 0. Zakupione na targu albo w najlepszym wypadku prosto od rolnika są oczywiście najlepszym wyborem. Marzeniem byłoby jedzenie tylko i wyłącznie jaj od „kur szczęśliwych”, którym obce są antybiotyki, a które żywią się jedynie naturalną żywnością. To jednak dla większości Polaków pobożne życzenia. Cena takich jajek oscyluje nawet ponad 1 zł za sztukę. Ponadto sam zakup jaja oznaczonego znacznikiem „wiejskie”, nie daje gwarancji tego, co się kupiło – dobrze jest wiedzieć, od kogo kupuje się jajka i w jaki sposób ten ktoś hoduje swoje nioski. Kolejnym rodzajem jaj z wysokiej...

kaufland
Adobe Stock
Newsy
Tego nie kupicie już w Kauflandzie. Sieć wycofuje z półek popularny produkt, który kupował niemal każdy
Sieć sklepów wielkopowierzchniowych przyłącza się do akcji - postanowiła wycofać się ze wspierania pewnej części producentów. Ta decyzja na pewno będzie miała pozytywne konsekwencje nie tylko dla ludzi.

Jaja są cennym produktem  w codziennej diecie. Na sklepowych półkach można się spotkać z różnymi oznaczeniami, każde z nich oznacza sposób hodowli zwierząt. Nie wszystkie są im sprzyjające. Cenne właściwości Wbrew pozorom jajka są źródłem wielu wartościowych właściwości, a przede wszystkim pożądanego w dobrze zbilansowanej diecie białka. Jaja są także bogactwem witamin i minerałów, takich jak A, E, K, fosfor, magnez, miedź czy selen. Ten produkt jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie, gdyż jest bogaty w składniki odżywcze, a co najważniejsze są niskokaloryczne. Produkt obowiązkowy w kuchni Jajka są tak uniwersalnym produktem, że można z nich przygotować szereg różnych potraw, na przykład: naleśniki, omlet, jajka w koszulkach, jajecznicę, jaja sadzone, kotlety jajeczne, jaja na miękko lub twardo. Możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Oprócz tego mogą stanowić także dodatek do wypieków czy sałatek. Białka są idealnym składnikiem do przygotowania lukru do ciasteczek bądź pierniczków, zaś z żółtek można przygotować również domowy budyń. Dzięki swojej uniwersalności są wręcz niezbędnym produktem w lodówce.  Uwaga na pochodzenie Jaja dzieli się na cztery kategorie ze względu na system hodowlany, można wyróżnić: 0 - jaja z produkcji ekologicznej - kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, karma pochodzi ze zbiorów ekologicznych, a patokm nie podaje im się żadnych antybiotyków; 1 - jaja z chowu na wolnego wybiegu - podobnie jak w pierwszy przypadku, zwierzęta mają wolny wybieg, ale ich jedzenie nie jest podane takiej kontroli jak w produkcji ekologicznej; 2 - jaja z chowu ściółkowego - kury są przechowywane w specjalnych kurnikach, bez możliwości wyjścia na zewnątrz, podaje...