Karp w biedronce
Adobe Stock
Newsy

Biedronka rozdaje karpie za darmo. Ale śpieszcie się, bo promocja szybko się kończy

Ostatni dzwonek na zakup świątecznej ryby w okazyjnej cenie. Biedronka przeszła samą siebie. Tam do czwartku dostaniecie karpia za darmo!
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Tak, to nie żart. Biedronka postanowiła zachęcić swoich klientów do odwiedzenia swoich sklepów w niecodzienny sposób.

Na czym polegała będzie ta nietypowa promocja? Od 21.12 do 24.12 w sklepach należących do Jeronimo Martins będzie można odebrać darmową wigilijną rybę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Voucher na zakupy

Akcja dotyczy tylko jednego produktu. Będzie to świeży karp, płat ze skórą marki Marinero. Uważajmy, by nie popełnić błędu.

By skorzystać z tej niesamowitej okazji, trzeba będzie na początku zapłacić za kawałek ryby wraz ze swoimi zakupami.

Wraz z paragonem otrzymamy jednak voucher w wysokości 100% wartości zakupione ryby. Załóżmy więc, że wybraliśmy kawałek ryby o wartości 8 zł.
Te pieniądze odzyskamy w postaci bonu na dowolne towary ze sklepów Biedronka.

Oszczędzajmy i gotujmy

Otrzymany voucher będzie miał jednak dość krótką ważność. Będziemy mogli z niego skorzystać tylko w dniach 28.12-31.12.

Ponadto promocja obowiązuje tylko posiadaczy karty Moja Biedronka. Limit dzienny przypadający na jedną kartę to 3 kg karpia.

Pozostaje więc skorzystać z tej akcji i zaoszczędzić sporo gotówki! Jak przyrządzicie swojego wigilijnego karpia?

My polecamy karpia po żydowsku z przepisu Ewy Wachowicz. Znajdziecie go, klikając w ten link: KLIK!

Jeżeli nie przepadacie za połączeniem słonej ryby i słodkawej galarety z bakaliami, wybierzcie inny przepis. Na przykład ten karp w galarecie z warzywami: PRZEPIS NA KARPIA W GALARECIE.

Karp w galarecie
Habibi & Cats/gotujmy.pl
Newsy Nie może się bez niego obyć ani Wigilia ani reszta świąt Bożego Narodzenia. Gwarantujemy, że pokochacie tak podanego karpia
Wybór ryb na Wigilię jest dziś już znacznie szerszy niż w przeszłości. Ale czy świąteczna kolacja się może się obejść bez tradycyjnego karpika? Zdecydowanie nie!
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Sposobów na karpia jest całe mnóstwo. Polacy wypróbowali je w boju już dziesiątki razy. Nie znamy odpowiedzi na pytanie, który jest najsmaczniejszy. Jedni uwielbiają tłustego karpia smażonego, inni wolą upiec go piekarniku. Jeszcze inną metodą na tę rybę jest przygotowanie jej w specjalnej galarecie. I tę opcję dzisiaj polecimy wam na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. W niektórych rodzinach to po prostu pozycja obowiązkowa. Nie jest to przesadnie skomplikowany przepis, dlatego można mieć pewność, że wyjdzie już za pierwszym razem. Ponadto warto zwrócić uwagę, że tak przyrządzony karp jest wersją najbardziej odpowiednią dla osób cierpiących na problemy trawienne i żołądkowe. Karpia w galarecie powinni wybrać  również dbający o linię. Wszystko to za sprawą oczywiście obróbki termicznej. Zamiast smażenia i pieczenia, do karpia w galarecie niezbędne jest ugotowanie tej ryby w wodzie. Przepis na karpia w galarecie Składniki: Ok. 60-70 dag karpia (filety lub dzwonka i reszta ryby) 1 marchew 1 korzeń pietruszki 1 cebula Mały kawałek selera Liść laurowy i ziele angielskie 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Opcjonalnie: „Kucharek” lub „Maggi” do smaku Kilka ząbków czosnku Opakowanie żelatyny Przygotowanie: Warzywa obieramy i gotujemy na wolnym ogniu w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym. Doprawiamy po jakimś czasie solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy części ryby, które zostały nam po filetowaniu. Odcedzamy gotowy wywar i gotujemy w nim filety ryby przez ok. 20 min. Przygotowujemy żelatynę według zaleceń na opakowaniu, a potem mieszamy ją z gorącym wywarem. Doprawiamy galaretę plasterkami obranego czosnku. Układamy rybę wraz z ugotowaną i...

Przeczytaj
Ekspres do kawy z Biedronki za darmo
Adobe Stock
Newsy Wybierasz się na zakupy? Możesz dostać za darmo ekspres do kawy w jednym z polskich sklepów
Zwykle w czarny piątek mamy do czynienia z promocjami, rabatami i zniżkami wszelkiego rodzaju. Tym razem Biedronka przeszła samą siebie. Sieć sklepów będzie rozdawała ekspresy do kawy. Za darmo!
Hubert Rój
listopad 25, 2020

Czarny piątek ma swoje źródło oczywiście w Stanach Zjednoczonych. W dobie szalejącego konsumpcjonizmu ten jeden dzień w ciągu roku urósł tam do miana niemalże święta. Amerykanie tydzień po Święcie Dziękczynienia ruszają do sklepów, w poszukiwaniu okazji. Czarny piątek w Polsce Ta „nowa świecka tradycja” szybko przywędrowała zza Oceanu do Europy. Powoli zapoznają się z nią także Polacy. Każdy sklep, każdy supermarket, każdy internetowy sprzedawca stawia sobie już za punkt honoru przygotowanie jakiejś specjalne oferty dla klientów właśnie w ten dzień Podobnie czyni także Biedronka. Oprócz standardowych promocji, którymi kusi największa sieć sklepów spożywczych, tym razem będziemy mogli skorzystać z akcji, której jeszcze nie było. W piątek w sklepach należących do koncernu Jeronimo Martins będziemy mogli odebrać ekspres do kawy marki DeltaQ! Zapytacie od razu: ale jak to odebrać? Za darmo? Okazuje się, że to prawda! Szansa na ekspres jest tylko dla tych, którzy najszybciej podążą do sklepu – oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów. Jak będzie wyglądało samo odbieranie sprzętu do zaparzania kawy? W ten sposób odbierzecie ekspres Niestety nie będzie można wejść do sklepu i wyjść z ekspresem ot tak, po prostu. Cała procedura będzie wyglądała następująco:   jeżeli zdecydujemy się kupić ekspres DeltaQ Qool Evolution za 199 zł – otrzymamy zwrot tej kwoty w postaci voucherów na zakupy łącznie o tej samej wartości (voucher o wartości 100 zł i 99 zł) Podobnie z droższym ekspresem DeltaQ Milk Qool Evolution za 299 zł – jeżeli wybierzemy ten model, taką samą kwotę dostaniemy w postaci bonów (2 vouchery o wartości 100 zł i jeden o wartości 99 zł) Vouchery będzie można wykorzystać na zakup dowolnych...

Przeczytaj
Wachowicz ryba
ons.pl, gotujmy.pl
Newsy Ewa Wachowicz wyczarowała popisowego karpia po żydowsku. Zrobicie nim furorę na Wigilii
Piękno Wigilii Bożego Narodzenia tkwi w tradycji. A także w tradycyjnych wigilijnych potrawach, takich jak między innymi karp po żydowsku. Przygotujcie go wg przepisu Ewy Wachowicz!
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Ten przepis na rybę w słodkawej galarecie z dodatkiem bakalii przywędrował na polskie stoły od naszych żydowskich sąsiadów. Nazwa tej potrawy nie jest dziełem przypadku. Polscy żydzi przygotowywali w ten sposób danie w okresach postu. Chrześcijanie zaczerpnęli ten przepis do swoich wigilijnych jadłospisów. Katolicy w przeciwieństwie do wyznawców judaizmu nie spożywają karpia w galarecie z chałką, a zamiast tego wybierają raczej chleb. Co ciekawe, ta potrawa nie jest już spożywana przez żydów w dzisiejszych czasach. Ta tradycyjna receptura zanikła wśród nich wraz z tragedią Holokaustu, a potem wraz z emigracją żydowską do Palestyny. We współczesnym Izraelu jada się na sposób bardziej śródziemnomorski, a o takich rarytasach rodem z polskiej ziemi jak karp w galarecie nikt już raczej nie pamięta. Stąd też dziedzictwo karpia po żydowsku kultywują głównie Polacy. Karp o żydowsku Składniki: 2 duże karpie bez łusek 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki cukru Sól Opakowanie żelatyny (ok. 50 g.) 10 dag rodzynek 10 dag migdałów blanszowanych Pieprz Przygotowanie Odcinamy płetwy, ogon i głowy karpi tuż za skrzelami. Wrzucamy głowy i płetwy do wody, z tuszek wykrajamy zgrabne dzwonka. Do wywaru z głów dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wywar na wolnym ogniu. Kroimy cebule i wrzucamy do garnka. Do wywaru dodajemy 3 łyżki cukru i sól do smaku. Wyławiamy z garnka głowy karpia. Rozpuszczamy w kilku łyżkach wywaru całe opakowanie żelatyny, czekamy aż spęcznieje. Gotujemy wolno w wywarze dzwonka z karpia ok. 20 min. Układamy ugotowaną rybę na półmisku. Do wywaru dolewamy rozpuszczoną żelatynę, dodajemy...

Przeczytaj
Karp
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy Fenomenalna marynata do wigilijnego karpia. Błyskawicznie zlikwiduje mulisty, nieprzyjemny posmak ryby
Wigilijny karp wcale nie musi stać się „zakałą” wigilijnego stołu. Dzięki temu sposobowi, wasi domownicy przestaną narzekać na mulisty posmak!
Hubert Rój
grudzień 16, 2020

Z karpiem wielu z nas ma poważny ból głowy. Z jednej strony długoletnia tradycja i charakterystyczny smak, z drugiej cała masa ości i często mulisty zapach. Mimo tego, że na rynku dostępnych jest wiele innych ryb, wielu z nas woli zakupić tradycyjnego żywego karpia i poradzić sobie z nim na własną rękę. Karp na terapii Pół biedy z patroszeniem i filetowaniem – gorzej gdy za nic w świecie nie możemy pozbyć się nieprzyjemnego posmaku mułu w naszej rybie. Na pewno przeżywaliście to już na własnej skórze. Tyle pracy, tyle czasu poświęconego na przygotowanie tej ryby, a na koniec niewybredne komentarze wigilijnych gości. Czas z tym skończyć. Rozwiązaniem będzie użycie nietypowej marynaty. Chodzi nam po prostu o kąpiel karpia w mleku! Taka „terapia” może przynieść tylko pozytywne efekty dla smaku naszej ryby. W ten sposób nie tylko sprawimy, że karp pozbędzie się zapachu mułu, ale także nadamy mu nieco więcej delikatności. Przygotowanie „mlecznej kuracji” dla karpia będzie niezwykle proste. Jedyne o czym musimy pamiętać, to dodanie do marynaty 2 łyżeczek soli na pół litra mleka. Wszechstronna marynata Karpia należy zanurzyć w mleku tłustym, najlepiej takim o zawartości tłuszczu 3,2%.  Zanurzamy rybę w mleku w całości, najlepiej w jakimś głębokim naczyniu z pokrywką. Karp powinien spoczywać w tego rodzaju marynacie przez całą noc, a przynajmniej parę godzin. Od długości marynowania będą zależały efekty i stopień „odmulenia” ryby. Do jakiej obróbki termicznej nada się tak przygotowany karp? Tutaj mamy dla was świetną odpowiedź. Nasz delikatny karp zamarynowany w mleku będzie nadawał się: do smażenia do pieczenia a nawet do obgotowania przed podaniem go w galarecie!

Przeczytaj