Biedronka promuje produkty regionalne, Kaszubi niezadowoleni: „To jest sztuczne, takie wyuczone”
Adobe Stock
Newsy

Biedronka promuje specjały z KASZUB: paprykarz szczeciński, warszawskie ciastka, bydgoską musztardę

Paprykarz szczeciński, musztarda spod Bydgoszczy, sery i ciastka produkowane w Warszawie – takimi „specjałami” Biedronka zamierza promować Kaszuby. Reakcja mieszkańców regionu była do przewidzenia.

Sery żółte, kaszanka, ogórki, wędzona szynka i schab – takimi produktami Biedronka postanowiła zareklamować swoje regionalne specjały z Kaszub. Rodowici mieszkańcy tego północnego regionu Polski nie są zachwyceni rezultatem pracy marketingowców sieci supermarketów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego reklama Biedronki nie spodobała się Kaszubom?

Wszystko zaczęło się od telewizyjnego i  internetowego spotu reklamowego Biedronki z udziałem kilku gospodyń-Kaszubek zachwalających specjały z Kartuz i okolic. Został on wyemitowany w ramach akcji „Kochajmy co nasze”.

Krótki rzut oka na spot nie zdradza jeszcze nic kontrowersyjnego. Wręcz przeciwnie. Zobaczyć można w nim najprawdziwsze Kaszubki – członkinie lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich, które w rodzinnej gwarze zachwalają lokalne produkty.

W oczach większości widzów oglądających widzów niewinna „reklamówka” nie wywołuje więc żadnych większych emocji. Głos niezadowolenia popłynął jednak od samych Kaszubów. Dlaczego? Regionalna oferta Biedronki niewiele ma bowiem wspólnego z kuchnią tego regionu!

Zobacz także
Szturm dzieci na Biedronkę! Zapnijcie pasy, lody Ekipy w promocji

Szturm na Biedronkę i Lidla! Zapnijcie pasy, lody Ekipy w promocji

Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu

Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu

Jak Kaszubi zareagowali na akcję Biedronki?

Szybko okazało się, że wśród produktów reklamowanych jako „specjały z Kaszub” znalazła się cała masa wyrobów z innych części naszego kraju. Czarę goryczy przelało umieszczenie na liście kaszubskich produktów paprykarza szczecińskiego. Dla jasności dodajmy jeszcze, że Kaszuby leżą jakieś 300 km od Szczecina…

Oprócz tego na liście produktów oznaczonych na stronie Biedronki jako te kaszubskie, znalazły się jeszcze takie „kwiatki” jak:

  • Musztarda spod Bydgoszczy
  • Wędliny z Tucholi
  • Ser produkowany w Warszawie
  • Kaszubskie ciastka produkowane w Warszawie

Idea popularyzacji kuchni i wartości regionalnych była więc szczytna, gorzej z wykonaniem, które sprowadziło się do promocji niekaszubskich produktów jako te kaszubskie. Nic więc w tym dziwnego, ze swojego rozczarowania nie kryli rodowici Kaszubi, tacy jak Zyta Górna, właścicielka Izby Regionalnej w jednej z kaszubskich miejscowości.

Górna, która na co dzień zajmuje się promocją regionu, na łamach jednego z lokalnych portali nie przebierała w słowach, komentując poczynania Biedronki:

– Dla mnie to jest sztuczne, takie wyuczone. Troszkę błędów jest też w słownictwie (…). To powinno też dotrzeć do turysty, zachęcić go. Żeby on to kupił, bo to jest dobre. A dla mnie to jest słabe. Dałabym 3 punkty na 10 – powiedziała lokalna działaczka na rzecz promocji regionu.

Czytaj także:

 

W Biedronce mega okazja na jajka. Cena za sztukę to tylko 33 grosze!
Adobe Stock
Newsy
1 wytłaczanka jajek gratis przy zakupie 2 w Biedronce. Do tego dobrej jakości biała kiełbasa 27% taniej
Planujecie już menu na święta? Podpowiadamy jak łatwo i tanio zrobić odpowiednie zapasy. Np. w postaci świeżych jajek.

Święta już za tydzień, warto więc już kompletować składniki dań, które pojawią się na wielkanocnym stole, szczególnie jeśli „polujecie” na najlepsze ceny. Dziś pokażemy wam te oferty Biedronki, z których warto skorzystać właśnie w tym okresie. Jajka z majonezem i śledzie na przystawkę Gdy w domu pojawiają się goście, stół jest już zwykle zastawiony zimnymi przekąskami, od których rodzina zaczyna każde wielkanocne śniadanie. Te produkty pojawią się z pewnością na waszym stole: Jajka. Kupicie je w ofercie 2 opakowania + 1 gratis. Dzięki temu przy zakupie 30 sztuk, aż 10 jajek dostaniecie więc gratis. Żeby skorzystać z promocji, trzeba okazać kartę „Moja Biedronka” Śledzie. Filety śledziowe marki Marinaro objęte są promocją: „Drugi produkt 50% taniej”. Produkty można mieszać dowolnie, pamiętając, że to tańszy z każdej pary będzie miał uwzględnione na paragonie 50% ceny. Kiełbasa żywiecka. Wędlinę producenta „Kraina wędlin” z kartą „Moja Biedronka” kupicie za 9,99 zł, przy zakupie 2 szt. Oznacza to, że kupując 2 produkty, za drugi zapłacicie 66% taniej Żurek z białą kiełbasą na gorąco Sieć Biedronka przygotowała duży wybór białych kiełbas do żurku. Pochodzą z różnych stron Polski, są przygotowane wg. różnych lokalnych receptur, a cena każdej jest taka sama: 19,90 zł za 1 kg.  Kiełbasa biała parzona Gzella Kiełbasa biała Mościbrody Kiełbasa biała parzona Śmiłowo Kiełbasa biała parzona Łuków Kiełbasa biała Haga W sprzedaży są też mniejsze opakowania: Kiełbasa biała surowa 500 g – 8,98 zł Kiełbasa biała surowa Premium 500 g – 7,99 zł - to aż 27% taniej niż wynosi cena regularna Kiełbasa biała surowa z czosnkiem niedźwiedzim 500 g...

magda gessler śledzie
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler apeluje, by nigdy nie kupować takich śledzi. Mogą zawierać pasożyty
Śledzie pojawiają się na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzają się jako przekąska podczas wielu uroczystości. Magda Gessler apeluje, aby podczas zakupów zwracać szczególną uwagę na jedną rzecz. Okazuje się, że taki śledź może być niebezpieczny dla zdrowia!

Płaty śledziowe solone w wiaderkach to najpowszechniejsza forma produktu, w jaki zaopatrują się Polacy. Jest nie tyle wygodniejsza do przechowywania, ile tańsza. Śledzie kupowane luzem są znacznie droższe od paczkowanych. Okazuje się, że te z wiaderka mogą w nieprzyjemny sposób wpłynąć na zdrowie. Apel Magdy Gessler: nie kupujcie takich śledzi Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kręgu kulinarnym. Restauratorka zaapelowała jakiś czas temu do Polaków, aby nie kupowali śledzi w wiaderkach w marketach, a możliwe u sprawdzonych sprzedawców. Najlepsze śledzie to te po wcześniejszej obróbce termicznej w solance z dodatkiem ikry. Takie można dostać tylko u lokalnych sprzedawców. Niestety, ryby w wiaderkach mogą zawierać różnego rodzaju patogeny, które w negatywny sposób mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Śledzie w ogóle łatwo się psują. To dlatego, że zawierają dużo wody, nawet do 85 proc.! Konserwowanie ich solą zaraz po złowieniu, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobowych i tych odpowiedzialnych za gnicie. Śledzie sprzedawane w wiaderkach i na tackach mogą być konserwowane w solance o niższym stężeniu, a przez to mają krótszy okres przydatności do spożycia od tych solonych w beczkach. Pasożyty w śledziach W śledziach znajdują się różne pasożyty, z których dla człowieka najbardziej szkodliwe są nicienie Anisakis - tzw. robaki śledziowe.  Larwy tych nicieni występują we wszystkich gatunkach śledzi. Od razu po połowie śledzie są patroszone, by pozbawić je wnętrzności, w których bytują larwy Anisakis. U ludzi te nicienie wywołują anisakidozę - „chorobę wielorybów i ludzi". Jej objawy przypominają zatrucie pokarmowe, może też towarzyszyć jej wysypka skórna. Czy to oznacza, ze lepiej w ogóle nie...

Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu dań ze śledzi zawsze jest wymoczenie ich z nadmiaru soli. Możecie użyć wody lub mleka. Magda Gessler proponuje moczyć je w wodzie i kilkakrotnie ją wymienić.

Śledzie od lat królują na polskich stołach. Najczęściej podajemy je klasycznie, w oleju z cebulą. Polacy kochają też śledzie w korzennych marynatach, pochodzące ze Szwecji śledzie w sosie musztardowym, czy pod pierzynką, przykryte śmietaną lub tartymi burakami i jajkiem. Jeśli lubicie połączenie ryby i pomidorów, przygotujcie śledzie po kaszubsku. Po co dodawać cukier do śledzi? W śledziach po kaszubsku Magdy Gessler jedną z ważniejszych przypraw jest cukier. Dzięki niemu ryba nabiera delikatności i ma lekko słodkawy smak. Cukier nie tylko nie przeszkadza w potrawie. W towarzystwie octu i oleju nadaje słodyczy i głębi. Nie bójcie się go dodawać, choć oczywiście ważny jest umiar. Śledzi nie podajecie przecież na deser, nie powinny więc być przesadnie słodkie. Cukier jest bardzo ważnym składnikiem także wielu innych, wytrawnych dań. Dodanie go to potraw powoduje, że smak wydaje się pełniejszy. Dzięki tej przyprawie podkreślane też są smaki wszystkich innych ziół i przypraw w daniu. Magda Gessler do swojego śledzia po kaszubsku dodaje dwie łyżki na 500 g śledzi. Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki gorczycy         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Przygotowanie: Pierwszym krokiem do przygotowana każdych śledzi jest wypłukanie i...

Boczek wędzony za jedyne 1,39 zł i kilogram schabu za 7,99 zł. Biedronka rozpoczyna tydzień niskimi cenami
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Boczek za jedyne 15 zł za 1 kg w Biedronce. Kaszankę i włoski makaron dostaniecie nawet gratis
Kaszanka na grill i coś specjalnego dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Oto nowe promocje w Biedronce.

Dla niektórych majowe wyjazdy nadal trwają, inni wrócili już do pracy, a maturzyści usiedli nawet do egzaminów. Jeśli po majowych świętach lodówka jest pusta, rozejrzyjcie się za najbliższą Biedronką. Znajdziecie ją w okolicy nawet jeśli należycie do tych szczęśliwców, którzy nadal odpoczywają. Warto tam zajrzeć, żeby kupić więcej i wydać mniej. Oto najlepsze promocje w tym tygodniu. Mięso na grilla i do piekarnika w Biedronce Jeśli pieczecie mięso w plenerze, najlepiej kupować takie, które dobrze wychodzi z grilla. Powinno być dość tłuste, dobrze jeśli ma kawałki tłuszczyku jak karkówka, żeberka czy boczek. Można też dodawać paski słoniny, np. do szaszłyków, żeby mięso w trakcie pieczenia nie stawało się suche. Mięso przygotowane uprzednio na grilla, może być także upieczone także w piekarniku. Nie będzie miało co prawda zapachu dymu, ale także wyjdzie smaczne i miękkie. W tym tygodniu w Biedronce kupicie mięso na grilla i do piekarnika w dobrych cenach: Boczek wieprzowy bez żeberek i bez skóry 14,99 zł za 1 kg (promocja obowiązuje w sklepach z ladą mięsną) Karkówka grillowa w stylu amerykańskim 1 kg - 22,99 Kaszanka wieprzowa 500 g – 2,50 zł w ofercie 1+1 gratis Ryby i owoce morza także możecie przygotować z grilla – jeśli nadal jesteście na majówce, lub z piekarnika – jeśli wróciliście już do domu. Piekąc ryby i owoce morza warto pamiętać o tych dwóch zasadach: Kładąc na ruszt czy piekąc bez folii używajcie ryb ze skórą, która można przypiec. Tylko wtedy mięso pozostanie wilgotne, delikatne i nie będzie się rozpadać Ryby bez skóry i delikatne owoce morza zawsze pieczcie zawinięte w folię. Możecie piec je razem z marynatą lub w oliwie i przyprawach i nie zawijajcie szczelnie. Pozostawcie...