Biały ser nie jest pierwszej świeżości? Zobaczcie co można z niego zrobić
Adobe Stock
Newsy

Biały ser nie jest pierwszej świeżości? Zobaczcie, co można z niego zrobić 

Czy został wam w lodówce biały ser? I zupełnie nie wiecie, co z nim zrobić, a termin przydatności zbliża się już ku końcowi? Pomyśleliśmy, że ten przepis wam się przyda!

Szkoda wyrzucać dobrej jakości produkty, tylko dlatego, że nie udało się ich zjeść na czas. A wydaje się, że w obecnych czasach szkoda jest wręcz podwójnie... Z pomocą przychodzą wtedy przepisy i pomysły sprzed lat. Takie jak ten - na zgliwiały twaróg. 

Czym jest zgliwiały twaróg? 

Gliwienie to inaczej dojrzewanie sera na skutek naturalnego procesu fermentacji. Biały ser nabiera wówczas specyficznego, ostrego zapachu, a jego konsystencja zmienia się w lekko mazistą. 

Zgliwiały, czyli dojrzewający biały ser możemy otrzymać dzięki przechowywaniu sera w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej lub zimą w pobliżu grzejnika). Jeżeli chcemy przyspieszyć proces gliwienia, do rozdrobnionego twarogu dodajemy trochę sody oczyszczonej.  

Taki zgliwiały twaróg możemy z powodzeniem wykorzystać i przygotować z niego przysmak, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu przyrządzały polskie panie domu. Gdy zaczyna gliwieć, możemy przygotować z niego smażony ser z kminkiem prosto jak z babcinej kuchni!

Zobacz także
Przepis na pierogi z serem

Doskonałe pierogi z serem na słodko z przepisu babci. Dodajcie do nich tę 1 rzecz, a wyjdą nieziemsko

Zróbcie skyrnik, czyli sernik bez sera. Dietetyczny i pyszny, kilogramy same lecą

Zróbcie skyrnik, czyli sernik bez sera i bez pieczenia. Dietetyczny i pyszny, kilogramy same lecą

Przepis na smażony ser z kminkiem 

Składniki: 

  • zgliwiały twaróg 

  • łyżeczka masła 

  • 1 surowe żółtko 

  • kminek 

  • sól 

Sposób przygotowania: 

  1. Na patelni roztopcie łyżeczkę masła i dodajcie pokruszony twaróg. 

  1. Podgrzejcie na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Ser musi się całkowicie rozpuścić. Uwaga! Nie można zagotować masy serowej.

  1. Ser doprawcie solą i kminkiem. Możecie też poeksperymentować z innymi przyprawami np. czarnuszką. 

  1. Zdejmijcie z ognia i cały czas mieszając, dodajcie surowe żółtko. Ubijcie rózgą lub mikserem. 

  1. Smażony ser podajcie na ciepło — jako sos lub krem do pieczywa. Możecie też przelać go miseczki i schłodzić. Wówczas nadaje się do krojenia w plasterki. 

Smacznego! 

Źródło: poradzimy24.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ser panierowany
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Ciągnący się, gorący smażony ser. Smakuje tak samo jak w Czechach i na Słowacji. Ślinka cieknie
Smażony w panierce ser to specjał naszych południowych sąsiadów. Uda się wam, jeśli odpowiednio go zapanierujecie.

Gospody w Czechach słyną ze smacznych i wyszukanych przekąsek do piwa. Czescy piwosze raczą się złocistym trunkiem z obowiązkowymi dodatkami. Utopenec to marynowane kiełbaski lub sardelki. Do zimnych przekąsek zalicza się także nakládaný hermelín. Ten specyficzny rarytas to marynowany w oleju z dodatkami miękki ser podpuszczkowy, podobny do camemberta. Hermelin Czesi  uwielbiają także w postaci obsmażonego kotlecika w panierce. Do tego wykorzystują także inne gatunki sera, np. edamski lub munsterski. Ciągnący się, gorący smażony ser nie musi być tylko i wyłącznie zakąską do piwa. Jeśli podacie go z ziemniakami i sałatką, stanie się podstawą dobrego, pełnowartościowego obiadu. Czeski smažený sýr, zwany gdzieniegdzie także kotletem rzymskim, świetnie smakował będzie także z frytkami, żurawinowym dżemem i sosem tatarskim lub majonezem. Jedyną zagwozdkę w jego przygotowaniu stanowi panierka. By ser nie „wylał” się podczas smażenia ani nie wytopił na patelni, musicie zastosować 1 trik. Ta sztuczka to nic innego jak podwójne zapanierowanie kawałka sera. Jedna warstwa panierki może nie wytrzymać smażenia na rozgrzanym tłuszczu. Ser smażony w panierce po czesku Składniki: 20-30 dag dowolnie wybranego sera żółtego w kostce Bułka tarta 2 jajka Mąka pszenna Olej rzepakowy Zioła prowansalskie Papryka słodka w proszku Sól Przygotowanie: Ser pokrójcie w grube, ok. 1-centymetrowe plastry. Roztrzepcie jajko w głębokim talerzu i dodajcie do niego ok. łyżeczkę ziół prowansalskich i papryki słodkiej. W razie potrzeby lekko posólcie jajko. Panierujcie plastry sera kolejno w mące, jajku i bułce. Powtórzcie panierowanie i smażcie kawałki sera na dość głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Niestety smażony ser to...

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie tylko tych i 30 minut
Adobe Stock
Newsy
Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie 3 składników i 30 minut 
Domowy ser z grzybami jest bardzo łatwy w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem.

Przygotowywanie własnego nabiału ma dwie zalety. Po pierwsze dokładnie wiecie, co zostało dodane do produktu, a po drugie z wielką satysfakcją możecie otworzyć lodówkę i zaprezentować rodzinie i przyjaciołom własnoręcznie zrobiony przysmak. Podziw będzie tym większy, że panuje powszechne przekonanie, iż przygotowywanie własnego nabiału jest trudne i czasochłonne. Ten ser żółty zrobicie jednak w pół godziny. Odstawcie go potem do lodówki na kolejne 30 minut, a najlepiej na całą noc. Jakich grzybów użyć do domowego sera? W sezonie grzybowym oczywiście dodawajcie leśne grzyby. Mają znacznie więcej aromatu niż zwykłe pieczarki czy boczniaki. Najlepsze będą te najszlachetniejsze, czyli borowiki i podgrzybki Do sera poza sezonem grzybowym proponujemy używać grzybów ususzonych jesienią. Jak przygotować domowy żółty ser? Składniki: 1 litr mleka, 1kg twarogu, 250g ulubionych grzybów. a także 50g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżka oleju,  szczypta soli.  Przygotowanie: Przygotowujemy grzyby: oczyszczamy, kroimy na drobne kawałki i przesmażamy na gorącej patelni, na łyżce oleju. Początkowo nie mieszamy, a po 3-4 minutach obracamy na drugą stronę, podsmażamy i znowu obracamy. Pod koniec smażenia solimy, posypujemy gałką i jeszcze chwilę smażymy. Do garnka wlewamy mleko i dokładamy rozdrobniony w palcach twaróg. Podgrzewamy na dużym ogniu, cały czas mieszając i pilnując, aby mleko nie zawrzało i nie wykipiało. Jak tylko wytrąci się serwatka, zdejmujemy z ognia. Na drobne sitko nakładamy gazę i przecedzamy mleczną miksturę, odprowadzając nadmiar wody, a sam ser z powrotem wkładamy do garnka, solimy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy masę, która na...

Przepis na knedle serowe z truskawkami.
Gotujmy.pl/kuchcik89
Newsy
Z kuchni babci: knedle z truskawkami to cudowny smak dzieciństwa. Z tego przepisu smakują jak za dawnych lat
Wam też ten przepis kojarzy się z dzieciństwem? Przeczytajcie jak przygotować prawdziwe knedle z truskawkami.

Knedle to danie popularne nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach Europy centralnej i wschodniej. Knedle jada się jako danie główne, podaje jako deser, a nawet przystawkę. Najczęściej w środku knedli znajdziecie śliwki, ale równie pyszne są te przygotowane z morelami lub truskawkami. Poznajcie tradycyjny przepis, który jak prawdziwy wehikuł czasu przeniesie was do dawnych lat.  Knedle serowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 2 jajka 250 g sera białego Składniki na nadzienie i posypkę: 300-400 g truskawek świeżych lub mrożonych Cukier Cynamon 2 łyżki masła, lub śmietana Opcjonalnie: polewa truskawkowa ze zblendowanych truskawek ze śmietaną i cukrem  Przygotowanie knedli truskawkowych Ziemniaki obierzcie, ugotujcie w lekko osolonej wodzie i ostudźcie.  Ziemniaki przepuśćcie przez maszynkę do mięsa lub specjalną praskę. Możecie zrobić to dwukrotnie, aby pobyć się wszystkich grudek. Wymieszajcie ziemniaki. Ser biały przepuśćcie przez maszynkę lub praskę w ten sam sposób i mocno wymieszajcie z masą ziemniaczaną. Dodajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniećcie ciasto.  W razie problemów z konsystencją możecie regulować ją dodając więcej lub mniej mąki. Jak ciasto jest za rzadkie – dodajcie więcej mąki. Z ciasta uformujcie podłużne wałki.  Wałki pokrójcie na mniejsze kawałki i lepcie z nich placuszki. Placuszki powinny mieć grubość ok. 1 cm. Na środek każdego z placuszków połóżcie truskawkę i oblepcie ją ciastem, nadając knedlowi kształt kulki. W dużym garnku zagotujcie wodę. Wrzucajcie do niej knedle i czekajcie do momentu, w którym...

domowe drożdżówki z białym serem
Gotujmy.pl
Newsy
Lubicie drożdżówki z serem? Te domowe nie mają sobie równych. Już nigdy nie spojrzycie na te ze sklepu
Dla wielu to smak dzieciństwa i szkolnych czasów. Inni z rozrzewnieniem wspominają wypieki swoich babć.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by skończyć z nostalgicznymi wspomnieniami i po prostu upiec drożdżówki z serem w swojej kuchni! Po ich upieczeniu będziecie naprawdę zaskoczeni ich smakiem i świeżością. Sklepowe wypieki nigdy im nie dorównają. Jak zrobić idealne drożdżówki z serem? Podczas wypieku drożdżówek ważne jest zadbanie o dobrej jakości nadzienie. Chodzi tu oczywiście o smaczny, świeży twaróg. Wybierzcie tłusty ser biały z długą datą przydatności do spożycia . Uważajcie na lekko kwaśnawe twarogi, które mogą zrujnować wasz cały wysiłek. Wtedy nie pomoże nawet wyrobione z mozołem drożdżowe ciasto. Szkoda więc, by cały wysiłek poszedł na marne. Trzecim elementem drożdżówkowej układanki obok ciasta drożdżowego i nadzienia w postaci sera, jest oczywiście nieodzowna kruszonka. Ta prosta mieszanka tłuszczu, cukru i mąki jest idealnym dopełnieniem całości drożdżówek. Nie zapominajcie więc o tym elemencie! Przepis na drożdżówki z serem Składniki na ciasto (2 spore drożdżówki) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku naturalnym Pół łyżeczki cukru waniliowego lub odrobina startej wanilii 2 łyżki cukru 4 łyżki masła 1 opakowanie drożdży instant 8 g lub ok. 20 g drożdży świeżych Szczypta soli Składniki na nadzienie serowe: Ok. 35 dag sera białego tłustego Ok. pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Pół tabliczki czekolady białej 2 żółtka 3 łyżki masła Składniki na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej oprócz masła, które rozpuśćcie i dodawajcie do...