Szkoda wyrzucać dobrej jakości produkty, tylko dlatego, że nie udało się ich zjeść na czas. A wydaje się, że w obecnych czasach szkoda jest wręcz podwójnie... Z pomocą przychodzą wtedy przepisy i pomysły sprzed lat. Takie jak ten - na zgliwiały twaróg.
Czym jest zgliwiały twaróg?
Gliwienie to inaczej dojrzewanie sera na skutek naturalnego procesu fermentacji. Biały ser nabiera wówczas specyficznego, ostrego zapachu, a jego konsystencja zmienia się w lekko mazistą.
Zgliwiały, czyli dojrzewający biały ser możemy otrzymać dzięki przechowywaniu sera w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej lub zimą w pobliżu grzejnika). Jeżeli chcemy przyspieszyć proces gliwienia, do rozdrobnionego twarogu dodajemy trochę sody oczyszczonej.
Zobacz także:
Taki zgliwiały twaróg możemy z powodzeniem wykorzystać i przygotować z niego przysmak, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu przyrządzały polskie panie domu. Gdy zaczyna gliwieć, możemy przygotować z niego smażony ser z kminkiem prosto jak z babcinej kuchni!
Przepis na smażony ser z kminkiem
Składniki:
-
zgliwiały twaróg
-
łyżeczka masła
-
1 surowe żółtko
-
kminek
-
sól
Sposób przygotowania:
-
Na patelni roztopcie łyżeczkę masła i dodajcie pokruszony twaróg.
-
Podgrzejcie na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Ser musi się całkowicie rozpuścić. Uwaga! Nie można zagotować masy serowej.
-
Ser doprawcie solą i kminkiem. Możecie też poeksperymentować z innymi przyprawami np. czarnuszką.
-
Zdejmijcie z ognia i cały czas mieszając, dodajcie surowe żółtko. Ubijcie rózgą lub mikserem.
-
Smażony ser podajcie na ciepło — jako sos lub krem do pieczywa. Możecie też przelać go miseczki i schłodzić. Wówczas nadaje się do krojenia w plasterki.
Smacznego!
Źródło: poradzimy24.pl