spożywanie marchewek z białymi i czarnymi plamami
Adobe Stock
Newsy

Biały nalot i czarne plamy na marchewkach. Czy nadają się jeszcze do jedzenia? Będziecie zaskoczeni

Marchewka znajduje się w pierwszej czwórce najchętniej spożywanych warzyw w Polsce – zjadamy ją w ilości ponad 6 kilogramów rocznie. Nie ulega jednak wątpliwości, że w sklepie większość konsumentów sięga po te „idealne” marchewki, a co z tymi „brzydkimi”? Niepotrzebnie się ich obawiacie.

Choć ogólnie przyjęte normy wymagają od producentów ogromnej dbałości o wygląd produktów, które lądują na sklepowych półkach, nie wszystkie są idealne. Szczególnie jeśli chodzi o warzywa. 

Z pewnością nie raz zdarzyło wam się spotkać przerośnięte ziemniaki, buraki o nietypowych kształtach lub marchewki z białym nalotem i czarnymi plamami. Czy tego typu żywność nadaje się do jedzenia? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, aczkolwiek zaskakująca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego marchewki mają biały nalot?

Nie trzeba być ekspertem, żeby wiedzieć, że po wyciągnięciu z ziemi marchewki są po prostu brudne. Pewnie nie umknął waszej uwadze również fakt, że warzywa, które kupujecie w marketach są idealnie czyste. Zatem, zanim trafiły do sklepu ktoś poddał je procesowi dokładnego czyszczenia, a nawet polerowania.

- Przygotowując marchew do sprzedaży, oprócz mycia poddaje się ją polerowaniu, co wpływa na poprawę walorów estetycznych korzeni. Jednak zabieg ten powoduje lekkie otarcie skórki, w wyniku czego korzenie stają się bardziej narażone na uszkodzenia (…) Zatem "gołe" marchewki są niezabezpieczone i łatwiej o pojawianie się zmian na ich powierzchni – zdradziła portalowi haps.pl, dr Maria Grzegorzewska z Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw.

Czy można jeść marchewki z białym nalotem?

Jak się okazuje charakterystyczne bielenie marchewek staje się widoczne po wyschnięciu uszkodzonej powierzchni warzywa i w żaden sposób nie zagraża waszemu zdrowiu. Nie wpływa też na pogorszenie smaku, ani wartości odżywcze. Możecie więc śmiało kupować takie marchewki i jeść je do woli. 

Co w przypadku czarnych plam?

Tutaj sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Ciemne plamy na marchewkach także mogą być skutkiem szczotkowania. Bowiem na powierzchni warzywa znajdują się związki i enzymy, które w wyniku uszkodzenia skórki mieszają się, czego efektem są właśnie czarne plamy. Taka marchewka wciąż nadaje się do jedzenia.

Istnieje jednak ryzyko, że marchewka ściemniała, ponieważ w jej struktury wdarł się grzyb. Takie warzywo zdecydowanie nie nadaje się do spożycia. Faktem jest, że bardzo trudno odróżnić pierwszy przypadek od drugiego, dlatego dla własnego bezpieczeństwa, lepiej omijajcie marchewki z czarnymi plamkami.

marchewki plamy
pixabay.com
Triki kulinarne
Dlaczego marchewki robią się po jakimś czasie białe? Powód cię zszokuje!
Czy na twoich marchewkach pojawia się biały nalot? Sprawdź, co to oznacza!

Każdemu z nas zdarzy się o czymś zapomnieć – na przykład o marchewce, która utknęła w szufladzie lodówki i nikt już w zasadzie nie pamięta od kiedy ona tam leży. Zauważyłaś, że taka marchewka z czasem robi się… biała? Nie uwierzysz, dlaczego tak się dzieje! Biały nalot na marchewkach – co to jest? Większość marchewek z czasem robi się pomarszczona, giętka i pojawiają się na nich czarne plamki. To oczywista oznaka tego, że warzywo się psuje i trzeba je jak najszybciej zużyć. Jednak co w sytuacji, gdy na marchewce pojawia się biały nalot? Czy jest się czego obawiać? Jak się okazuje, białe plamy są charakterystyczne dla tzw. marchewek baby, czyli młodych okazów. Nie wykształciły one jeszcze skórki, która tworzy ochronną warstwę zapobiegającą utracie wilgoci. W wyniku tego młode marchewki pokrywają się białym nalotem gdy wysychają. Marchew baby uzyskuje się też poprzez mycie, obieranie i krojenie dojrzałych korzeni. To powoduje, że trzon marchewki jest odsłonięty i warzywo szybciej traci wodę. Jak pozbyć się białych plam na marchewkach? Jeżeli chcemy usunąć biały nalot z marchewek, to najlepiej zanurzyć je w wodzie. Korzenie wchłoną trochę utraconej wody i się zregenerują. Jednak jeśli białe plamy nie znikają, może to oznaczać, że marchew uszkodzona przez obieranie lub cięcie na kawałki bezpowrotne utraciła swoje cenne enzymy i zaczęła pokrywać się nalotem. W takiej sytuacji niestety marchewki są do wyrzucenia.   Źródło: mashed.com Źródło zdjęcia: pixabay.com

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Na waszym zakwasie buraczanym pojawił się biały nalot? W takim razie jak najszybciej go...
Własnoręcznie przygotowany zakwas buraczany to bez dwóch zdań najlepsza rzecz jaką możecie zrobić na święta. Dzięki niemu wasz barszcz czerwony będzie smakował naprawdę wyjątkowo. Jeśli jednak zaobserwowaliście, że w trakcie kiszenia pojawił się na nim biały nalot jak najszybciej go wyrzućcie!

Choć przepis na zakwas buraczany nie należy do skomplikowanych, w jego przygotowaniu można popełnić kilka kluczowych błędów, które sprawią, że mikstura zacznie pleśnieć. W końcu biały nalot nie pojawia się bez powodu! Niedotrzymanie odpowiednich warunków czystości i kiszenia Zarówno warzywa, jak i słoik, do którego je wkładacie,  powinny być dobrze wymyte. Szklane naczynie powinniście nawet wyparzyć. Inaczej istnieje ryzyko kulinarnej wpadki! Niemniej istotne jest również miejsce przechowywania zakwasu. Bowiem do zachowania świeżości produkt potrzebuje stosunkowo niskiej temperatury. Może się okazać, że umieszczenie go w piwnicy lub spiżarni nie wystarczy. Bez względu na wszystko musicie znaleźć mu miejsce w swojej lodówce. Pamiętajcie też o bardzo dokładnym zakręceniu słoika, tak aby do jego wnętrza nie dostawała się wilgoć ani aromaty z innego jedzenia. Jeśli nie macie siły, poproście o pomoc męża. Jego silne dłonie sprawią, że w Wigilię nie zastanie was żadna niemiła niespodzianka. Produkty przyspieszające fermentację Powodem, dla którego na powierzchni buraczanego zakwasu powstaje pleśń, może być również dodanie do niego składnika przyspieszającego proces fermentacji.  W wielu internetowych przepisach można bowiem znaleźć wzmiankę o niesamowitym działaniu skórki z chleba żytniego. Niestety, umieszczając ją w słoiku tracicie kontrolę nad procesem kwaszenia. Tak naprawdę może się okazać, że po jednym dniu domowej roboty produkt będzie do wyrzucenia. Nie jedzcie spleśniałego zakwasu Niestety, pleśń pojawiająca się w zakwasie buraczanym jest szkodliwa dla zdrowia. Spożycie nawet jej niewielkiej ilości przez alergików może wywołać silne duszności, a nawet szok anafilaktyczny. Na pozostałych członków waszej...

donald trump ciekawostki
AdobeStock
Gwiazdy
Oto, co Donald Trump zwykle jada w ciągu dnia! Przetrzesz oczy, gdy poznasz prawdę!
Zastanawialiście się kiedyś co je były prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump? Możecie się mocno zdziwić!

Jeśli myślicie, że miliarder i odchodzący prezydent USA na co dzień jada najwykwintniejsze dania, to srogo się zdziwicie! Sprawdźcie, z czego składa się codzienne menu Donalda Trumpa! Trump i zdrowa żywność? Prawdopodobnie jedyną osobą w Białym Domu, która dba o zdrową dietę i nazywa się Trump jest żona Donalda, Melania. Prezydent bowiem jest prawdziwym miłośnikiem amerykańskiej kuchni! Uwielbia frytki i hamburgery – szczególnie z McDonald’s i KFC. Zdradził kiedyś, że jego ulubiona kanapka z najpopularniejszej amerykańskiej sieci fast food to rybny hamburger. Trump nie wyobraża też sobie życia bez steków. Jego idealny stek musi być dobrze wysmażony i koniecznie oblany tłustym sosem. Na liście przysmaków Donalda Trumpa znajduje się również pizza. Jednak, co ciekawe, podobno były prezydent je tylko ser z dodatkami, a ciasto zostawia. Uwielbia także kanapki z mięsem i lody wiśniowo-waniliowe. Tego się nie spodziewaliście! Co ciekawe, mimo zamiłowania Trumpa do pełnego niezdrowych tłuszczów jedzenia, pije on Colę zero. Podobno wypija aż kilkanaście puszek tego napoju dziennie! Co prawda nie zawiera on cukru, ale jest bogaty w kofeinę, która w takiej dawce może powodować poważne problemy z nadciśnieniem. Odnosimy jednak wrażenie, że Trump szczególnie się tym nie przejmuje. Miliarder nie pije także alkoholu. Podobno to dlatego, że jego brat zmarł w wieku 41 lat z powodu alkoholizmu. A czego Trump nie je? Nietrudno się domyślić, że fan burgerów i steków nie będzie miłośnikiem zdrowej kuchni. Trump wyznał w ostrych słowach, że nie wyobraża sobie jak można jeść surową rybę i z tego powodu nigdy nie tknie sushi. Żywi też trudno wytłumaczalny wstręt do warzyw. Mówi się, że kiedyś Donald Trump listownie błagał burmistrza Nowego Jorku, aby „coś...

Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Sergey/Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto kilka owoców i warzyw, które są bardziej odżywcze w postaci mrożonej niż świeżej. Będziecie zaskoczeni!
Mrożonki nie takie straszne, jak je malują – niektóre mrożone warzywa są nawet bardziej wartościowe od tych świeżych.

Powszechnie uważa się, że świeże warzywa są zdrowsze i bogatsze w mikroelementy i wartości odżywcze od tych mrożonych. Tymczasem warto wiedzieć, że nie we wszystkich przypadkach tak musi być! Przyjrzyjmy się temu wszystkiemu bliżej. Lubimy, gdy na talerzu pojawia się coś świeżego i zdrowego. Stąd często bierze się nasza decyzja o pomijaniu mrożonych owoców i warzyw. Te zwykle postrzegane są jako mniej wartościowe. Paradoksalnie klientów zniechęcać może ich stosunkowo niska cena – zwykle nie jesteśmy w stanie uwierzyć, że za małe pieniądze dostaniemy odpowiednią jakość. Jeżeli omijaliście dotąd w sklepach zamrażarki wypełnione warzywami i owocami, szybko zmienicie swoje przyzwyczajenia po przeczytaniu tej listy produktów, które są przynajmniej tak samo zdrowe po odmrożeniu, jak te świeże. Lista warzyw, które warto jeść po odmrożeniu: Groszek . Trudno w to uwierzyć, ale poczciwy zielony groszek zachowuje więcej witaminy C w postaci mrożonej, niż na świeżo. Warto więc dodać nieco groszku do naszej sałatki warzywnej czy do marchewki na ciepło. Szpinak – to nielubiane przez dzieci, a uwielbiane przez dorosłych warzywo podczas mrożenia zachowuje się podobnie jak wspomniany powyżej groszek. Nie bójmy się więc kupować mrożonego szpinaku! Marchewka . To będzie duże zaskoczenie dla fanów jedzenia surowej marchewki. Według badań Harvard Medical School świeża marchewka ze sklepu może wykazywać utratę ok. 80% witaminy C podczas procesu składowania w chłodniach i transportu. Wniosek? Warto zamrozić sobie na zapas świeżo wykopaną z ogródka marchew na całą zimę! Jagody tak samo źle znoszą pobyt w lodówce jak marchewki.  Już po trzech dniach przechowywania ich w naszej chłodziarce tracą mnóstwo witaminy C. Przetrzymywanie jagód w...