schabowe przepis
ONS, Adobestock
Newsy

Biała otoczka wokół schabowego – odcinać ją czy nie? Karol Okrasa robi z nią coś niesamowitego

Jak w końcu robi się najlepsze schabowe? Dowiecie się z przepisu Karola Okrasy!

Jak brać rady, to tylko od najlepszych! Przepis na klasyczne schabowe jest dość prosty i większości znany. Wychodzą pyszne i każdemu smakują. Jednak gdy spodziewacie się wielu gości lub macie specjalną wizytę, na którą chcecie przygotować coś ekstra, to warto wypróbować coś nowego. Część osób popełnia ten błąd i na uroczysty obiad przygotowują danie z przepisu, którego używają pierwszy raz. To musi się skończyć katastrofą!

Zamiast więc próbować przyrządzać wykwintne dania, których nigdy wcześniej nie robiliście, lepiej ugotować danie, które dobrze znacie. Jeśli macie wprawę, to wystarczy tylko skorzystać ze zmodyfikowanego przepisu i gotowe – potrawa będzie udana i pyszna!

Zobacz także
Dodajcie to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!

Dodajcie to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste jak nigdy przedtem. Banalnie prosty chwyt

Posmarujcie tym schabowego przed panierowaniem, a efekt totalnie was zaskoczy. Genialnie podkręca smak

Posmarujcie tym kotlety schabowe przed panierowaniem. Ta rzecz genialnie podkręca smak

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na idealne schabowe według Karola Okrasy

Na takie okazje przyda się przepis znanego polskiego kucharza Karola Okrasy na pyszne schabowe, które po prostu nie mogą się nie udać! Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 kg plastrów ze schabu
  • 50 g smalcu
  • 200 g bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej wymieszanej z bułką tartą
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie schab, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w równe plastry na kotlety.
  2. Ułóżcie mięso na folii spożywczej, przykryjcie nią z wierzchu i rozbijcie tłuczkiem.
  3. Doprawcie mięso solą i pieprzem z obu stron – te przyprawy wystarczą!
  4. Odłóżcie kotlety na bok, ale nie do lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
  5. Przygotujcie sobie dwie miski. Do jednej wbijcie jajka, a do drugiej wsypcie mąkę pszenną wymieszaną z bułką tartą. Roztrzepcie jajka.
  6. Czas na panierowanie! Karol panieruje schabowe dwa razy. Włóżcie kotlet do miski z jajkami, przełóżcie do miski z bułką i obtoczcie dokładnie. Zanurzcie w jajkach i ponownie obtoczcie w bułce z mąką.
  7. Na patelni roztopcie smalec i natychmiast zacznijcie smażyć. Panierowane kotlety nie powinny leżeć zbyt długo – po obtoczeniu w panierce powinny szybko trafić na patelnię!

Porada: Nie odcinajcie z kotletów kawałków tłuszczu! Dzięki niemu są bardziej soczyste. By końcówki mięsa nie zawijały się nieestetycznie podczas smażenia, wystarczy je delikatnie ponacinać nożem jeszcze przed rozbiciem tłuczkiem.

Źródło: gotujmy.pl

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....

Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe
Gotujmy.pl/basia4ab
Newsy
Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe
Musicie poznać ten przepis! Kotlety przygotowane w ten sposób są przepyszne!

Kotlety to chyba najbardziej popularny sposób podawania mięsa w polskich domach. Najczęściej przygotowujecie pewnie schabowe w panierce i podajecie je z ziemniakami i surówką. Mamy dziś dla was inny pomysł na tradycyjny obiad. Te kotlety z karkówki to prawdziwy hit! Przygotujcie je swoim domownikom zamiast schabowych. Na pewno docenią waszą kreatywność. Kotlety z karczku Te kotlety są kruche i mięsiste. Wykorzystana panierka jest bardzo aromatyczna dzięki użytym przyprawom.  Składniki na kotlety z karczku 6 plastrów wieprzowego karczku 5 jajek Szczypta czarnego pieprzu Szczypta pieprzu ziołowego Łyżeczka bazylii Pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki Sól 2 garście płatków kukurydzianych 2 garście bułki tartej Pół szklanki oleju (do smażenia kotletów) Przygotowanie kotletów z karczku Rozbijcie dokładnie płaty karczku z dwóch stron. Do miseczki wbijcie jajka, dodajcie pieprz, pieprz ziołowy, bazylię, słodką paprykę i sól do smaku. Ubijcie jajka trzepaczką lub mikserem, aby składniki dokładnie się połączyły. Płaty karczku wstawcie do ubitych jajek i odstawcie na około godzinę do lodówki, by smaki się połączyły. Rozkruszcie płatki kukurydziane. Możecie zrobić to za pomocą rąk albo wsypać je do małej miseczki i rozkruszyć je specjalnym wałkiem lub łyżką. Wymieszajcie płatki kukurydziane z bułką tartą. Kotlety wyjmijcie z jajek. Obtoczcie je w przygotowanej panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie kotlety na patelnię. Smażcie z jednej strony, a następnie przełóżcie je na drugą stronę. Kotlety powinny mieć złoty kolor z obydwu stron. Kotlety z karkówki z tego przepisu są inne niż schabowe...

Dewolaj
Gotujmy.pl
Newsy
Masło wypływa z dewolaja już podczas smażenia? Zastosujcie te 2 mistrzowskie triki, a wyjdzie jak trzeba
Kotlety de volaille rozpadają się wam w trakcie smażenia, a masło z nich wypływa? Dowiedzcie się, jak poprawnie zwijać te kotlety!

Bardzo smaczne kotlety de volaille mają długą historię.  Już sama nazwa wskazuje,  że danie przywędrowało do nas z innego kraju, a konkretnie z Francji. Nazwa dania po francusku oznacza po prostu: „z drobiu”. I właśnie z takiego mięsa powstaje. Już przed wojną można było zamówić kotlety de volaille, w najznakomitszych restauracjach, a w okresie PRL danie robiło prawdziwą furorę. Było szczególnie popularne w trakcie balów karnawałowych, wesel i chrzcin. Do dziś kotlety de volaille można zamówić w wielu restauracjach. Zróbcie je sami z poniższego przepisu.  Przepis na kotlet de volaille Chcąc przygotować idealne kotlety, z których masło nie wypłynie podczas smażenia, tylko rozpłynie się po rozkrojeniu mięsa, zastosujcie te 2 sekrety: Rozbite mięso dokładnie pokryjcie solą. Sól uszczelni mięso i spowoduje, że masło nie będzie się przesączać Zawijając płat mięsa, zwróćcie uwagę, aby kotlet zwężał się na obu końcach szczelnie zawiniętych. Dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia bokami Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 jajka 200 g masła Natka pietruszki Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Świeżą natkę pietruszki umyjcie i drobno posiekajcie. Do średniej miski włóżcie masło, dodajcie pietruszkę oraz sok z jednej cytryny, sól i pieprz. Ucierajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy masło będzie już gotowe, podzielcie je na 4 części. Uformujcie z nich wałeczki i włóżcie do lodówki. W tym czasie umyjcie i oczyśćcie mięso z piersi z kurczaka. Przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak na kotlety na grubość około 1 centymetra. Każdą porcję mięsa dokładnie pokryjcie...

Przepis na schabowe inaczej
Gotujmy.pl/Sarenka
Newsy
Posypcie tym surowe schabowe i usmażcie na rumiano na patelni. Ten smak powali was na kolana
Wypróbujcie ten przepis, a zaskoczycie wszystkich domowników!

Schabowe to tradycyjne danie, które w niektórych polskich domach jest stawiane na stołach bardzo często. Każdy z was na pewno wie, jak je przygotować. Wystarczy przecież mąka, bułka tarta, jajko i rozbity kawałek mięsa. Do tego olej lub smalec do smażenia i schabowe prawie gotowe. Okazuje się, że można przy schabowych wykonać jeszcze jeden zabieg, a nabiorą zupełnie nowego smaku. Sekretem jest posypanie surowych schabowym tym składnikiem... Kotlety schabowe w innej wersji Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób na pewno na początku zaskoczą. Spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście znudzeni tradycyjną wersją kotletów i szukacie powiewu świeżości w waszej kuchni. Wyjątkowymi czyni je dodatek pewnej przyprawy, ale też wykorzystanie niezwykłej panierki, którą dodaje się do kotletów „odwrotnie”. Najpierw panieruje się je w mące i bułce, dopiero potem w jajku! Sprawdźcie koniecznie przepis. Składniki na kotlety schabowe 3 plastry schabu bez kości 2 jajka Mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek Bułka tarta – ok. 6 łyżek Łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego Łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej Sól Pieprz ziołowy Garść tartego sera żółtego Olej do smażenia Przygotowanie schabowych Kotlety schabowe umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Dokładnie rozbijcie mięso przez folię spożywczą z obu stron, tworząc cienkie kotlety. Jaja roztrzepcie widelcem. Wymieszajcie je z tartym serem żółtym i jogurtem naturalnym greckim. Wymieszajcie bułkę tartą z mąką kukurydzianą.  Kotlety posypcie przyprawą do kuchni meksykańskiej, pieprzem ziołowym i solą. Schabowe obtoczcie najpierw w mieszance z bułką tartą i mąką kukurydzianą, a następnie w roztrzepanym jajku. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety...