Jak brać rady, to tylko od najlepszych! Przepis na klasyczne schabowe jest dość prosty i większości znany. Wychodzą pyszne i każdemu smakują. Jednak gdy spodziewacie się wielu gości lub macie specjalną wizytę, na którą chcecie przygotować coś ekstra, to warto wypróbować coś nowego. Część osób popełnia ten błąd i na uroczysty obiad przygotowują danie z przepisu, którego używają pierwszy raz. To musi się skończyć katastrofą!

Zamiast więc próbować przyrządzać wykwintne dania, których nigdy wcześniej nie robiliście, lepiej ugotować danie, które dobrze znacie. Jeśli macie wprawę, to wystarczy tylko skorzystać ze zmodyfikowanego przepisu i gotowe – potrawa będzie udana i pyszna!

Porada: Nie odcinajcie z kotletów kawałków tłuszczu. Dzięki niemu są bardziej soczyste. By końcówki mięsa nie zawijały się nieestetycznie podczas smażenia, wystarczy je delikatnie ponacinać nożem jeszcze przed rozbiciem tłuczkiem.

Przepis na idealne schabowe według Karola Okrasy

Na takie okazje przyda się przepis znanego polskiego kucharza Karola Okrasy na pyszne schabowe, które po prostu nie mogą się nie udać! Będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

  • 0,5 kg plastrów ze schabu
  • 50 g smalcu
  • 200 g bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej wymieszanej z bułką tartą
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie schab, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w równe plastry na kotlety.
  2. Ułóżcie mięso na folii spożywczej, przykryjcie nią z wierzchu i rozbijcie tłuczkiem.
  3. Doprawcie mięso solą i pieprzem z obu stron – te przyprawy wystarczą!
  4. Odłóżcie kotlety na bok, ale nie do lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
  5. Przygotujcie sobie dwie miski. Do jednej wbijcie jajka, a do drugiej wsypcie mąkę pszenną wymieszaną z bułką tartą. Roztrzepcie jajka.
  6. Czas na panierowanie! Karol panieruje schabowe dwa razy. Włóżcie kotlet do miski z jajkami, przełóżcie do miski z bułką i obtoczcie dokładnie. Zanurzcie w jajkach i ponownie obtoczcie w bułce z mąką.
  7. Na patelni roztopcie smalec i natychmiast zacznijcie smażyć. Panierowane kotlety nie powinny leżeć zbyt długo – po obtoczeniu w panierce powinny szybko trafić na patelnię!