biała kiełbasa
Gotujmy.pl
Newsy

Biała kiełbasa zapiekana w białym winie to idealna propozycja na świąteczny obiad. Wielkanoc bez tego dania to jak mazurek bez bakalii

Już niedługo będziemy obchodzili święta wielkanocne. Wiele gospodyń domowych już teraz zastanawia się, co zaserwuje gościom na świąteczny obiad. Co powiecie na białą kiełbasę pieczoną w białym winie? Te smak na pewno zawładnie wami na długo.

Już za niecały miesiąc Wielkanoc. Czy myślicie już powoli o tym, co przygotujecie na święta? Jeżeli szukacie inspiracji, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem na przepyszną białą kiełbasę pieczoną w białym winie. Wykonanie jest banalne. Kiełbaska wychodzi przepyszna i soczysta i na pewno zasmakuje każdemu bez wyjątku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biała kiełbasa pieczona w białym winie

Wielkanoc bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii. Biała kiełbasa pieczona w białym winie to prosty pomysł na pyszny wielkanocny obiad. Tak przygotowana kiełbasa smakuje obłędnie a wszystko to dzięki aromatycznym ziołom – majerankowi, kminkowi i oregano, a także dodatkowi czosnku, cebuli i jabłek. Kiełbasa zapieczona w wytrawnym białym winie to prawdziwe mistrzostwo świata.

Zróbcie na święta tę potrawę a goście na pewno będą do was wracać. Niebo w gębie!

Składniki:

  • Pół kilograma parzonej białej kiełbasy
  • 5 cebul
  • Mała główka czosnku
  • 1 winne jabłko
  • Pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przyprawy:

  • Sól morska
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziołowego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z ziołami.
  2. Gdy cebulka zmięknie, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego na dno.
  3. Następnie dodajemy pokrojone w cząstki jabłko.
  4. Całość zalewam winem.
  5. Do środka wkładamy przekrojoną na pół główkę czosnku.
  6. Na wierzchu kładziemy białą kiełbasę.
  7. Całość ponownie posypujemy ziołami.
  8. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
  9. Po upływie tego czasu ustawiamy piekarnik na grill i zrumieniamy danie na złocisto.
  10. Danie podajemy na gorąco.

Smacznego!

Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy
Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa

Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa). Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy? W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę.  I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa”  minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach. Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik. Przepis na domową pieczoną kiełbasę Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula Pełna szklanka mleka Główka czosnku Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki Czarny pieprz –...

kiełbasa w piwie przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Biała kiełbasa w piwie, która rozpieści twoje podniebienie! Nie będziesz mógł przestać jej jeść! 
Za oknem deszcz i plucha, a ty masz ochotę na kiełbasę z grilla? Wypróbuj ten przepis - smakuje identycznie!

Środek jesieni, zima dopiero przed nami, a my już tęsknimy za kiełbasą z grilla! Perspektywa czekania prawie pół roku na rozpoczęcie sezonu grillowego jest naprawdę dołująca. Ale jest na to sposób! Wypróbujcie ten przepis na białą kiełbasę w piwie – smakuje jak grillowana i przypomni wam ciepłe, letnie dni! Nie tylko na święta Biała kiełbasa dawniej kojarzyła się głównie ze świętami wielkanocnymi. W końcu czymże byłoby wielkanocne śniadanie bez żurku z jajkiem i białą kiełbaską! W Polsce ten rodzaj kiełbasy stał się popularny w XIX w., a bardzo chętnie jedzą ją też Niemcy, którzy nazywają ją „Weisswurst”. Wyjątkowa biała kiełbasa w piwie – przepis Do przygotowania tej kiełbasy potrzebujecie: 750 g gotowanej, białej kiełbasy 2 duże cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 butelka jasnego piwa (0,5 l) 1 cytrynę Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę lekko podgotuj. W osobnym, dużym garnku zagotuj piwo. Do gotującego się piwa wrzuć kiełbasę, przykryj i zgaś ogień pod garnkiem. Poczekaj, aż piwo z kiełbasą wystygnie. Wyjmij kiełbasę z garnka i pokrój ją w plastry. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, a następnie wrzuć ją do garnka z piwem. Doprowadź piwo do wrzenia, zagęść zasmażką z mąki i masła. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Do sosu wrzuć plastry kiełbasy i zagotuj. I gotowe! Biała kiełbasa w piwie najlepiej smakuje podawana z gotowanymi ziemniakami.   Źródło: polskatradycja.pl

Pieczona kiełbasa
Gotujmy.pl/Zgobisz
Przepisy
Tęsknicie za smakiem kiełbasy z grilla? Z piekarnika też wyjdzie smakowita
Co zrobić aby kiełbasa z piekarnika była chrupiąca jak z grilla? Mamy kilka pomysłów.

Sezon grillowy to narodowy nawyk Polaków. Lubimy biesiady, zatem pretekst o grillu ze znajomymi trudno odrzucić. W dobie pandemii grillowanie co prawda będzie musiało poczekać, ale smak kiełbasy z grilla możemy odtworzyć w warunkach domowych. Kiełbasę można w końcu upiec! Chrupiąca jak z grilla Kiełbasa w piekarniku zachowuje się inaczej niż podczas grillowania. Naturalny ogień przypieka ją bez dodatkowych ozdobników. Tej z piekarnika poświęcimy chwilę czasu więcej. Na początek możemy postawić na ostrą marynatę, która nasączy mięso. Dobrym połączeniem będzie musztarda z papryką. Chrupkość gwarantuje sam sposób pieczenia kiełbasy. Błędem jest ustawianie piekarnika tylko na dół lub wyłącznie górę. Najlepiej postawić na termoobieg, jak również pieczenie w trybie góra- dół. Kiełbasa ma szansę upiec się równomiernie. Taka opcja pozwoli nam ją odpowiednio zrumienić. Zwyczajna, śląska, biała Każda kiełbasa nadaje sią na ruszt grilla, jak i do domowego piekarnika. Najczęściej wybieramy zwyczajną, śląską, swojską, serdelkową lub białą. Wszystkie jej rodzaje możemy zapiec w piekarniku. Bez konieczności rozpalania grilla ogrodowego możemy w warunkach domowych uzyskać jej podobny smak.  Mięso można w trakcie pieczenia podlewać wcześniej zrobioną marynatą. Kiełbasa lubi towarzystwo dodatków. Korniszony, ostre sosy, czy bagietki czosnkowe będą jej najlepszym uzupełnieniem. Dzięki nim również poczujemy się jak na prawdziwym grillu! Pieczona kiełbasa w piekarniku polana marynatą Jeśli chcemy przyrządzić kiełbasę z marynatą, należy przygotować wcześniej średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Równie dobrze sprawdzi się naczynie żaroodporne. Do marynaty potrzebujemy: ketchupu, musztardy, słodkiej papryki w proszku,...

pieczona biała kiełbasa
Adobe Stock
Newsy
Wiemy co zrobić, żeby pieczona biała kiełbasa, smakowała idealnie
Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do Wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się również jako dodatek do zupy chrzanowej, kiszonej kapusty lub ziemniaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste, o ile stosujesz się do kilku, ważnych zasad.

Białą kiełbasę można serwować jako dodatek do wielu dań między innymi żurku, zupy chrzanowej, ale również kiszonej kapusty czy ziemniaków. Nie brakuje też takich, którzy pochłaniają ją na śniadanie lub kolację w towarzystwie pospolitej kajzerki.  Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu Trzeba przyznać, że biała kiełbasa w każdym wydaniu smakuje wybornie. Jednak nie od dziś wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku.  Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak jest po prostu wyborny. Jak się jednak okazuje,  nie każdy wie, jak prawidłowo upiec białą kiełbasę.   Wiele pań domu zastanawia się pewnie, co w tym skomplikowanego. Wystarczy przecież nagrzać piekarnik, położyć kiełbasę na blaszce, piec przez kilkadziesiąt minut i gotowe. Nic bardziej mylnego! Idealna kiełbasa potrzebuje więcej uwagi i specjalnego traktowania. Przed pieczeniem obsmaż kiełbasę Aby kiełbasa zachowała swój niepowtarzalny smak, przed włożeniem do piekarnika najlepiej ją trochę obsmażyć. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni umieścisz łyżkę oleju, a następnie włożysz na nią kiełbasę. Produkt smaż z dwóch stron, na rumiany kolor, nie dłużej niż 4 minuty. Tak przygotowany przysmak możesz umieścić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w dowolnym naczyniu żaroodpornym . Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. Kiełbasę należy piec przez ok. 20 minut. Zamarynuj kiełbasę w ziołach Jeśli nie masz czasu ani ochoty na bawienie się w obsmażanie kiełbasy, to nic straconego. Będzie smakować równie dobrze kiedy ją zamarynujesz.  Wystarczy, że w małej miseczce umieścisz 3 łyżki oleju bądź oliwy, przeciśnięty przez...