Już za niecały miesiąc Wielkanoc. Czy myślicie już powoli o tym, co przygotujecie na święta? Jeżeli szukacie inspiracji, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem na przepyszną białą kiełbasę pieczoną w białym winie. Wykonanie jest banalne. Kiełbaska wychodzi przepyszna i soczysta i na pewno zasmakuje każdemu bez wyjątku.
Biała kiełbasa pieczona w białym winie
Wielkanoc bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii. Biała kiełbasa pieczona w białym winie to prosty pomysł na pyszny wielkanocny obiad. Tak przygotowana kiełbasa smakuje obłędnie a wszystko to dzięki aromatycznym ziołom – majerankowi, kminkowi i oregano, a także dodatkowi czosnku, cebuli i jabłek. Kiełbasa zapieczona w wytrawnym białym winie to prawdziwe mistrzostwo świata.
Zróbcie na święta tę potrawę a goście na pewno będą do was wracać. Niebo w gębie!
Składniki:
- Pół kilograma parzonej białej kiełbasy
- 5 cebul
- Mała główka czosnku
- 1 winne jabłko
- Pół szklanki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy:
- Sól morska
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki ziołowego pieprzu
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z ziołami.
- Gdy cebulka zmięknie, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego na dno.
- Następnie dodajemy pokrojone w cząstki jabłko.
- Całość zalewam winem.
- Do środka wkładamy przekrojoną na pół główkę czosnku.
- Na wierzchu kładziemy białą kiełbasę.
- Całość ponownie posypujemy ziołami.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
- Po upływie tego czasu ustawiamy piekarnik na grill i zrumieniamy danie na złocisto.
- Danie podajemy na gorąco.
Smacznego!