biała kiełbasa
Gotujmy.pl
Newsy

Biała kiełbasa zapiekana w białym winie to idealna propozycja na świąteczny obiad. Wielkanoc bez tego dania to jak mazurek bez bakalii

Już niedługo będziemy obchodzili święta wielkanocne. Wiele gospodyń domowych już teraz zastanawia się, co zaserwuje gościom na świąteczny obiad. Co powiecie na białą kiełbasę pieczoną w białym winie? Te smak na pewno zawładnie wami na długo.

Już za niecały miesiąc Wielkanoc. Czy myślicie już powoli o tym, co przygotujecie na święta? Jeżeli szukacie inspiracji, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem na przepyszną białą kiełbasę pieczoną w białym winie. Wykonanie jest banalne. Kiełbaska wychodzi przepyszna i soczysta i na pewno zasmakuje każdemu bez wyjątku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biała kiełbasa pieczona w białym winie

Wielkanoc bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii. Biała kiełbasa pieczona w białym winie to prosty pomysł na pyszny wielkanocny obiad. Tak przygotowana kiełbasa smakuje obłędnie a wszystko to dzięki aromatycznym ziołom – majerankowi, kminkowi i oregano, a także dodatkowi czosnku, cebuli i jabłek. Kiełbasa zapieczona w wytrawnym białym winie to prawdziwe mistrzostwo świata.

Zróbcie na święta tę potrawę a goście na pewno będą do was wracać. Niebo w gębie!

Składniki:

  • Pół kilograma parzonej białej kiełbasy
  • 5 cebul
  • Mała główka czosnku
  • 1 winne jabłko
  • Pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przyprawy:

  • Sól morska
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziołowego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z ziołami.
  2. Gdy cebulka zmięknie, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego na dno.
  3. Następnie dodajemy pokrojone w cząstki jabłko.
  4. Całość zalewam winem.
  5. Do środka wkładamy przekrojoną na pół główkę czosnku.
  6. Na wierzchu kładziemy białą kiełbasę.
  7. Całość ponownie posypujemy ziołami.
  8. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
  9. Po upływie tego czasu ustawiamy piekarnik na grill i zrumieniamy danie na złocisto.
  10. Danie podajemy na gorąco.

Smacznego!

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu
Gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu
Przygotujcie kiełbasę w ten sposób. Wasi goście i domownicy będą zachwyceni!

Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach. Jest dodawana do klasycznego żurku, ale jada się ją też gotowaną i pieczoną. Wiele osób twierdzi, że to właśnie biała kiełbasa jest największym przysmakiem na wielkanocnym stole.  Sprawdźcie, jak przygotować kiełbasę w sosie chrzanowym. To ciekawa odmiana i dobry sposób na podanie tego dania! Nie tylko na Wielkanoc. Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym 5 sztuk białej kiełbasy Kilka liści laurowych Kilka kulek ziela angielskiego Duża biała cebula Łyżka mąki Ok. pół kubka śmietany 18% 3 łyżeczki chrzanu ze słoika Masło Pieprz Sól Ząbek czosnku Koperek do podania Przygotowanie białej kiełbasy w sosie chrzanowym Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku. Doprowadźcie wodę do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajcie białą kiełbasę. Gotujcie kiełbasę na wolnym ogniu. Jeśli korzystacie z kiełbasy parzonej, gotujcie ją przez ok. 10 minut, jeśli korzystacie z kiełbasy surowej, gotujcie ją ok. 30 minut. Wyciągnijcie kiełbasę z wody i odlejcie ok. szklankę wywaru w którym gotowała się kiełbasa. Posłuży jako baza do przygotowania sosu. Cebulę obierzecie i posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie cebulę i podsmażcie lekko do zeszklenia. Na patelnię dodajcie mąkę i mieszajcie intensywnie. Powinna powstać zasmażka. Smażcie ją przez ok. 2 minuty. Na patelnię wlejcie ok. ¾ szklanki wywaru z gotowania kiełbasy. Gotujcie sos, co jakiś czas go mieszając.  Gdy sos będzie już odpowiednio gęsty, dodajcie do niego chrzan i pozostały wywar. Do śmietany dodajcie łyżkę ciepłego sosu i mieszajcie, żeby się zahartowała. Dodajcie śmietanę do sosu i dobrze wymieszajcie. Doprawcie sos...

Mega promocja na surową białą kiełbasę w Lidlu. 2 opakowania w cenie 1
Adobe Stock
Newsy
Mega promocja na surową białą kiełbasę w Lidlu. 2 opakowania w cenie 1
Dyskont spożywczy zawsze wychodzi naprzeciw potrzebom swoich konsumentów. Tym razem również nie mogło być inaczej! Tuż przed Wielkanocą, Lidl oferuje świetną promocję na białą kiełbasę.

Okazyjne promocje w sklepach spożywczych nie zdarzają się często, a jak są to warto z nich korzystać jak najczęściej. Kto nie zrobił jeszcze świątecznych zakupów, to ma idealny czas, gdyż Lidl oferuje świetne rabaty. W doskonałej ofercie można dostać między innymi białą surową kiełbasę. Tradycyjna Wielkanoc Święta wielkanocne są jedyne w swoim rodzaju, a to za sprawą nie tylko obchodów związanych z wiarą chrześcijańską, ale również i pysznymi potrawami. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich smakołyków jak: żurek z białą kiełbasą i jajkiem, faszerowanymi jajkami, babka wielkanocna, mazurek, pascha, biała kiełbasa w różnych postaciach, sałatka jarzynowa bądź na bazie jaj, domowe wędzone wędliny, czy zimne nóżki. Wiele osób czeka z niecierpliwością na moment zajęcia miejsca przy stole, gdyż zapach przyrządzanych dań już od kilku dni rozpływa się po domu. Dania z białą kiełbasą Bezsprzecznie obowiązkowym produktem, który musi pojawić się na wielkanocnym stole jest biała kiełbasa. Najczęściej jest podawana wraz z żurkiem bądź białym barszczem, aczkolwiek można przygotować szereg innych dań z jej udziałem, przykładowo: biała kiełbasa zapiekana z cebulą, biała kiełbasa w sosie chrzanowym, biała kiełbasa w sosie piwno- musztardowym,  czy biała kiełbasa pieczona w winie, musztardzie i cebuli.  Lidl przyjazny konsumentom Niemiecki dyskont spożywczy, jest jednym z popularniejszych na polskim rynku. Polacy uwielbiają robić w nim zakupy nie tylko w soboty, jak brzmi to w popularnej przyśpiewce. Lidl jest wybierany przez wzgląd na kilka aspektów, które zdecydowanie ułatwiają cały proces zakupowy. Wśród zalet danego marketu są takie jak: kasy samoobsługowe, ...

magda gessler biała kiełbasa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczna kiełbasa w szarym sosie na obiad od Magdy Gessler. Zróbcie, a nie pożałujecie
Biała kiełbasa poleca się na uroczysty obiad, jak i na co dzień. Polana pysznym, delikatnym sosem wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowana z przepisu Magdy Gessler zachwyci waszych bliskich, a podczas zbliżających się świąt wielkanocnych zdecydowanie będzie wiodła prym. Koniecznie przyrządźcie ją z tego przepisu!

Potrawy z białą kiełbasą kojarzą się głównie z okresem świąt wielkanocnych. Jednak ten składnik nie jest zarezerwowany tylko dla tego święta. Dania z dodatkiem tego produktu można przyrządzać cały rok, na co dzień, jak i od święta. Biała kiełbasa jest serwowana w różnych formach, a gospodynie prześcigają się w coraz to nowszych oraz lepszych przepisach. Niezmiennie największą popularnością od wielu lat cieszy się potrawa składająca się z białej kiełbasy polanej szarym sosem. Biała kiełbasa z szarym sosem To danie jest podawane od niepamiętnych czasów, nie tylko podczas Wielkanocy, ale i również podczas innych uroczystości. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, aromatycznemu sosowi, jaki przygotowuje się z dodatkiem karmelu. Ostatni ten starodawny przepis postanowiła przypomnieć Magda Gessler. Biała kiełbasa z szarym sosem to świetna propozycja na świąteczny obiad. Przepis na białą kiełbasę z szarym sosem Składniki: 4 pętka białej, surowej kiełbasy 1 cebula 30 g masła 30 g mąki 1 ½ szklanki bulionu 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny sól olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju oraz dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Później do zeszklonej cebuli dodajcie pętka kiełbasy. Gdy napęcznieje pod wpływem ciepła to delikatnie ponakłuwajcie ją widelcem. Smażcie całość na niewielkim ogniu, aby cebula się nie przypaliła. Kiełbasa powinna być lekko zarumieniona z obu stron. W międzyczasie bulion bądź też rosół doprowadźcie do wrzenia. Do rondla z grubszym dnem wsypcie cukier oraz dodajcie kilka kropel wody. Podgrzewajcie go stopniowo, aż uzyskacie ciemnobrązowy karmel. Wówczas dodajcie pół szklanki bulionu i całość...

biała kiełbasa
Pixabay
Newsy
Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim
Wielkanocny żurek czy biały barszcz, nie mogą się obejść bez białej kiełbasy. To kluczowy składnik tych potraw. Jednak co roku pada pytanie, czy jelito jest jadalne? Można je jeść, ale pod pewnym warunkiem.

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy.  Tradycyjna biała kiełbasa Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu.  Spożywanie osłonki białej kiełbasy  Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć.  Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki ½ kg wołowiny gulaszowej 1 kg surowego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli ½ szklanki wody cienkie jelita wieprzowe Przygotowanie: Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i...