Już za niecały miesiąc Wielkanoc. Czy myślicie już powoli o tym, co przygotujecie na święta? Jeżeli szukacie inspiracji, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem na przepyszną białą kiełbasę pieczoną w białym winie. Wykonanie jest banalne. Kiełbaska wychodzi przepyszna i soczysta i na pewno zasmakuje każdemu bez wyjątku.

Biała kiełbasa pieczona w białym winie

Wielkanoc bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii. Biała kiełbasa pieczona w białym winie to prosty pomysł na pyszny wielkanocny obiad. Tak przygotowana kiełbasa smakuje obłędnie a wszystko to dzięki aromatycznym ziołom – majerankowi, kminkowi i oregano, a także dodatkowi czosnku, cebuli i jabłek. Kiełbasa zapieczona w wytrawnym białym winie to prawdziwe mistrzostwo świata.

Zróbcie na święta tę potrawę a goście na pewno będą do was wracać. Niebo w gębie!

Składniki:

  • Pół kilograma parzonej białej kiełbasy
  • 5 cebul
  • Mała główka czosnku
  • 1 winne jabłko
  • Pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przyprawy:

  • Sól morska
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziołowego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z ziołami.
  2. Gdy cebulka zmięknie, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego na dno.
  3. Następnie dodajemy pokrojone w cząstki jabłko.
  4. Całość zalewam winem.
  5. Do środka wkładamy przekrojoną na pół główkę czosnku.
  6. Na wierzchu kładziemy białą kiełbasę.
  7. Całość ponownie posypujemy ziołami.
  8. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
  9. Po upływie tego czasu ustawiamy piekarnik na grill i zrumieniamy danie na złocisto.
  10. Danie podajemy na gorąco.

Smacznego!

Zobacz także: