Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę
lalunia/Gotujmy.pl
Newsy

Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę

Biała kiełbasa z grilla może brzmieć nietypowo, ale gwarantujemy, że od teraz nie będziecie chcieli jej przyrządzać w żaden inny sposób.

Chociaż biała kiełbasa to tradycyjny specjał wielkanocny, można ją także przygotować na dziesiątki innych sposobów m.in. zapiekaną w kapuście, w sosie chrzanowym lub w szarym sosie (według przepisu Magdy Gessler). Dzisiaj podpowiadamy jak stworzyć własną, ręcznie robioną kiełbasę, a następnie upiec ją na grillu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na białą kiełbasę z grilla

Ta wyjątkowo delikatna w smaku kiełbasa wymaga odrobiny pracy, jednak efekt końcowy będzie tego absolutnie wart! Podajcie ją na letnim przyjęciu ogrodowym, a na pewno zachwycicie wszystkich gości. 

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 kg tłustej wieprzowiny (np. karkówki)
  • sól
  • pieprz
  • ok. 3 łyżek majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • Cienkie jelita wieprzowe
  • 1,5 szklanki bardzo zimnej wody
Zobacz także
Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba

Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba

biała kiełbasa z cebulą

Wielkanocna biała kiełbasa z cebulą. Sycące i bardzo proste danie na świąteczny obiad

Przygotowanie:

  1. Mięso porządnie umyjcie i odcedźcie. Chude części wieprzowiny pokrójcie w drobną kostkę, a te tłustsze – zmielcie w maszynce do mięsa.
  2. Czosnek obierzcie, rozetrzyjcie z łyżką soli, dodajcie pieprz i majeranek.
  3. Mięso połączcie ze sobą, wlejcie do niego 1,5 szklanki lodowatej wody i wyrabiajcie, aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawcie na 6-8 godzin w chłodne miejsce.
  4. Mięso po tym czasie jeszcze raz starannie wyróbcie. 
  5. Jelita umyjcie w ciepłej wodzie i pozostawcie je w niej na 1,5 godziny, aby wszystkie zanieczyszczenia dobrze się wypłukały. Jelita wypełnijcie masą mięsną za pomocą specjalnej końcówki do kiełbas przy maszynce do mięsa albo robocie kuchennym.
  6. Kiełbasę pozostawcie w lodówce na ok. 24 godziny. Następnie włóżcie ją do przegotowanej, gorącej wody na 35 minut i przykryjcie pokrywką.
  7. Przygotowaną w ten sposób kiełbasę upieczcie na grillu na rumiany kolor z obydwu stron. 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Mięso na kiełbasę domową
Gotujmy.pl/Siedlce
Newsy
Robiąc domową kiełbasę swojską, zawsze zmieszajcie te 2 mięsa. Jej smak jest wtedy nie do opisania
Nic nie zastąpi smaku własnoręcznie robionej, swojskiej kiełbasy. Koniecznie zróbcie ją z tego przepisu!

Macie ochotę na pyszną kiełbasę, a sklepowe wyroby nie spełniają waszych oczekiwań smakowych? Nic dziwnego. Jeśli choć raz próbowaliście prawdziwej, swojskiej kiełbasy to wiecie, że nie ma sobie równych smakiem. Ten przepis jest naprawdę doskonały! Zmielone mięso lub podroby, dodatki smakowe i zioła. To wszystko wtłoczone do jelita lub osłonki, składa się na kiełbasę. Kiełbasy bardzo często poddaje się potem procesowi wędzenia, ale nie jest to konieczne. Niezwykły smak swojskiej kiełbasy Oczywiście nie każda swojska kiełbasa smakuje tak samo! Na smak kiełbasy składa się przede wszystkim: Rodzaj wybranego mięsa Stopień rozdrobnienia mięsa Zawartość tłuszczu w wykorzystywanym mięsie Dodatki smakowe np. zioła i przyprawy Proces obróbki kiełbasy po przygotowaniu (np. uwędzenie, suszenie, sparzenie wrzątkiem) Jak widzicie, naprawdę istotną rolę w kształtowaniu saku kiełbasy, odgrywa rodzaj wykorzystanego mięsa. Sprawdźcie, jakie najlepiej się nada. Jakie mięso na swojską kiełbasę?  Najczęściej wykorzystywanym mięsem w produkcji kiełbas jest wieprzowina. Warto dodać do kiełbasy dwa rodzaje mięsa. Proponujemy, by zmieszać ze sobą mieloną karkówkę i łopatkę wieprzową. Zmieszajcie ze sobą mięsa w proporcji 1 do 2, czyli na każdy kilogram karkówki wybierzcie 2 kilo łopatki wieprzowej. Składniki na kiełbasę swojską: 1 kg karkówki 2 kg łopatki wieprzowej Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 4 ząbki czosnku Jelito 2 łyżki soli Pół łyżeczki saletry Przygotowanie kiełbasy swojskiej:  Mięso umyjcie i zmielcie w maszynce. Zamiast tego łopatkę możecie pokroić w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajcie rozgnieciony pieprz i ziele angielskie. Połączcie składniki. Wlejcie do...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

Karkówka w piwnej marynacie z grilla. Najlepszy przepis na karczek
Gotujmy.pl/IrenaM
Newsy
Karkówka w piwnej marynacie z grilla. Najlepszy przepis na karczek
Szukacie dobrego przepisu na karkówkę z grilla? Oto on – pyszna piwna marynata, która sprawi, że mięso stanie się soczyste i miękkie.

Rozpoczynamy sezon grillowy! Polacy uwielbiają grillować przede wszystkim karkówkę oraz kiełbasę. Karkówka wymaga odpowiedniego przygotowania przed grillowaniem. Długie moczenie w marynacie w chłodnym miejscu sprawi, że mięso stanie się kruche i bardzo soczyste. Nabierze również wyjątkowego smaku i aromatu. Wypróbujcie świetny przepis jednej z użytkowniczek Gotujmy. IrenaM poleca karkówkę z piwem na ostro. Karkówka w piwnej marynacie z grilla – przepis Składniki 1,5kg karkówka 0,5l piwa Przyprawa do karkówki z grilla Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Karkówkę umyjcie. Jeśli macie jeden kawałek mięsa to pokrójcie go w plastry grubości około 1 cm. Delikatnie rozbijcie je tłuczkiem z obu stron. Każdy kawałek mięsa dokładnie posypcie i natrzyjcie solą, pieprzem, ostrą papryką oraz przyprawą do karkówki. Włóżcie je do miski, a następnie zalejcie piwem i przykryjcie folią spożywczą. Wstawcie do lodówki lub postawcie w chłodnym miejscu na kilka godzin. Grillujcie z obu stron i polewajcie mięso piwną marynatą co jakiś czas. Smacznego! Marynata do karkówki Jeśli nie lubicie piwnej marynaty albo szukacie innych pomysłów na przygotowanie karkówki, koniecznie spróbujcie przygotować mięso według tego przepisu . Zamarynujcie karkówkę w cebuli, czosnku i przyprawach, a stanie się miękka i soczysta. Co podać na grilla? Nie tylko karkówkę! Świetnie sprawdzi się również uwielbiana przez wszystkich kiełbasa z cebulą . Jeśli lubicie kaszankę, koniecznie upieczcie ją z jabłkiem i cebulką . Pyszne są również skrzydełka po libańsku z przepisu Roberta Makłowicza, szaszłyki z kurczaka z warzywami , a jeśli lubicie ryby to doskonale...

Kiełbasa biała domowa
Gotujmy.pl/Mysza75
Newsy
Unikalny przepis na domową kiełbasę. Gdy ją raz zrobicie, już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Przygotowywanie kiełbasy to prawdziwa sztuka. Posiedli ją masarze, eksperci w wędliniarskim fachu. Warto jednak zacząć domowe eksperymenty we własnym zakresie.

Z pewnością wielu z was marzyło o przygotowaniu własnej, domowej kiełbasy. W wielu przypadkach marzenia te rozbijają się o braki sprzętowe. Nie wszyscy dysponujemy przecież wędzarniami. W takich wypadkach są trzy rozwiązania. Albo zostawić robienie kiełbasy fachowcom, albo przyrządzić kiełbasę suszoną, albo surową – białą. Dzisiaj polecamy wam tę ostatnią opcję. Biała kiełbasa kojarzy się głównie z żurkiem. Świetnie będzie smakowała także jako samoistne danie. Dla porządku przypominamy, że tak przygotowana biała kiełbasa przed spożyciem oczywiście musi zostać obgotowana we wrzątku. O zaletach domowej kiełbasy nikogo nie trzeba informować. Najważniejszy jest oczywiście fakt, że tylko od was zależy to, jakiego mięsa użyjecie do swoich wyrobów. Przepis na białą kiełbasę domową Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. 0,5  kg łopatki, 0,5 kg polędwicy wieprzowej lub szynki, 0,5 kg karkówki – wybór mięsa zależy od was) 3-4 ząbki czosnku Pieprz czarny ziarnisty Kolendra w ziarnach Sól Ziele angielskie Jadalne osłonki – jelitka wieprzowe cienkie lub osłonki kolagenowe (do kupienia w sklepach specjalistycznych) Przygotowanie: Obierzcie czosnek. W moździerzu rozbijcie kolendrę, pieprz z dodatkiem czosnku. Mięso pokrójcie na mniejsze kawałki i zmielcie na grubo w maszynce do mięsa. Połączcie mięso z przyprawami, a także posólcie. Wyrabiajcie jednolitą masę. Napełniajcie jelita mięsem, np. za pomocą maszynki. Kiełbasa będzie gotowa do spożycia po obgotowaniu przez ok. 20-30 min. Sprawdźcie kiełbaskę nakłuwając ją widelcem – powinien wchodzić w mięso dość gładko. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl