Chociaż biała kiełbasa to tradycyjny specjał wielkanocny, można ją także przygotować na dziesiątki innych sposobów m.in. zapiekaną w kapuście, w sosie chrzanowym lub w szarym sosie (według przepisu Magdy Gessler). Dzisiaj podpowiadamy jak stworzyć własną, ręcznie robioną kiełbasę, a następnie upiec ją na grillu!
Przepis na białą kiełbasę z grilla
Ta wyjątkowo delikatna w smaku kiełbasa wymaga odrobiny pracy, jednak efekt końcowy będzie tego absolutnie wart! Podajcie ją na letnim przyjęciu ogrodowym, a na pewno zachwycicie wszystkich gości.
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1,5 kg tłustej wieprzowiny (np. karkówki)
- sól
- pieprz
- ok. 3 łyżek majeranku
- 3 ząbki czosnku
- Cienkie jelita wieprzowe
- 1,5 szklanki bardzo zimnej wody
Przygotowanie:
- Mięso porządnie umyjcie i odcedźcie. Chude części wieprzowiny pokrójcie w drobną kostkę, a te tłustsze – zmielcie w maszynce do mięsa.
- Czosnek obierzcie, rozetrzyjcie z łyżką soli, dodajcie pieprz i majeranek.
- Mięso połączcie ze sobą, wlejcie do niego 1,5 szklanki lodowatej wody i wyrabiajcie, aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawcie na 6-8 godzin w chłodne miejsce.
- Mięso po tym czasie jeszcze raz starannie wyróbcie.
- Jelita umyjcie w ciepłej wodzie i pozostawcie je w niej na 1,5 godziny, aby wszystkie zanieczyszczenia dobrze się wypłukały. Jelita wypełnijcie masą mięsną za pomocą specjalnej końcówki do kiełbas przy maszynce do mięsa albo robocie kuchennym.
- Kiełbasę pozostawcie w lodówce na ok. 24 godziny. Następnie włóżcie ją do przegotowanej, gorącej wody na 35 minut i przykryjcie pokrywką.
- Przygotowaną w ten sposób kiełbasę upieczcie na grillu na rumiany kolor z obydwu stron.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: