Kiełbasa w sosie chrzanowym to bardzo prosty, ale jednocześnie przepyszny pomysł na codzienny obiad. Dobrze sprawdzi się również jako danie główne na Wielkanocne spotkanie z bliskimi.
Ta potrawa robi się niemal sama, dlatego jest doskonała na święta – jeśli z reguły przyrządzacie je sami, to na pewno wiecie, że niemal każda potrawa wymaga czasu. A ta kiełbasa nie wymaga zbyt wiele uwagi, więc na pewno docenicie prostotę wykonania.
Danie uzupełnia bardzo smaczny sos na bazie chrzanu i musztardy. Jakie dodatki najbardziej pasują do tak upieczonej kiełbasy? Zdecydowanie postawcie na coś nieskomplikowanego jak np. tłuczone ziemniaki albo ziemniaczane puree. Całości dopełni pyszna domowa ćwikła z chrzanem.
Goście z pewnością będą zachwyceni tym prostym, ale jakże smacznym daniem, a wy docenicie chwilę odpoczynku podczas świątecznej krzątaniny.
Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym
Składniki
- 8 sparzonych białych kiełbas
- 3 średnie białe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- Mielona słodka papryka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól, majeranek i czosnek. Włóżcie kiełbaski i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Odlejcie pół szklanki wody, w której gotowały się kiełbasy.
- Kiełbaski ponacinajcie na ukos lub w kratkę.
- Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w grubsze plasterki lub piórka.
- Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem, na dnie ułóżcie kiełbasy, przykryjcie je cebulą. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszajcie i zalejcie wodą.
- Przykryjcie pokrywką i wstawcie naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 30 minut.
- Wymieszajcie dokładnie musztardę z chrzanem i śmietaną. Tak przygotowaną mieszanką zalejcie kiełbasę i pieczcie bez przykrycia, aż się zarumieni.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: