Kiełbasa w sosie chrzanowym to bardzo prosty, ale jednocześnie przepyszny pomysł na codzienny obiad. Dobrze sprawdzi się również jako danie główne na Wielkanocne spotkanie z bliskimi.
Ta potrawa robi się niemal sama, dlatego jest doskonała na święta – jeśli z reguły przyrządzacie je sami, to na pewno wiecie, że niemal każda potrawa wymaga czasu. A ta kiełbasa nie wymaga zbyt wiele uwagi, więc na pewno docenicie prostotę wykonania.

Danie uzupełnia bardzo smaczny sos na bazie chrzanu i musztardy. Jakie dodatki najbardziej pasują do tak upieczonej kiełbasy? Zdecydowanie postawcie na coś nieskomplikowanego jak np. tłuczone ziemniaki albo ziemniaczane puree. Całości dopełni pyszna domowa ćwikła z chrzanem.

Goście z pewnością będą zachwyceni tym prostym, ale jakże smacznym daniem, a wy docenicie chwilę odpoczynku podczas świątecznej krzątaniny.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym

Składniki

  • 8 sparzonych białych kiełbas
  • 3 średnie białe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Mielona słodka papryka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól, majeranek i czosnek. Włóżcie kiełbaski i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
  2. Odlejcie pół szklanki wody, w której gotowały się kiełbasy.
  3. Kiełbaski ponacinajcie na ukos lub w kratkę.
  4. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w grubsze plasterki lub piórka.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem, na dnie ułóżcie kiełbasy, przykryjcie je cebulą. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszajcie i zalejcie wodą.
  6. Przykryjcie pokrywką i wstawcie naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 30 minut.
  7. Wymieszajcie dokładnie musztardę z chrzanem i śmietaną. Tak przygotowaną mieszanką zalejcie kiełbasę i pieczcie bez przykrycia, aż się zarumieni.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: