Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała  na wielkanocny obiad
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała na wielkanocny obiad

Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia danie, które zachwyca smakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a na stałe zagości w waszym menu.

Kiełbasa w sosie chrzanowym to bardzo prosty, ale jednocześnie przepyszny pomysł na codzienny obiad. Dobrze sprawdzi się również jako danie główne na Wielkanocne spotkanie z bliskimi.
Ta potrawa robi się niemal sama, dlatego jest doskonała na święta – jeśli z reguły przyrządzacie je sami, to na pewno wiecie, że niemal każda potrawa wymaga czasu. A ta kiełbasa nie wymaga zbyt wiele uwagi, więc na pewno docenicie prostotę wykonania.

Danie uzupełnia bardzo smaczny sos na bazie chrzanu i musztardy. Jakie dodatki najbardziej pasują do tak upieczonej kiełbasy? Zdecydowanie postawcie na coś nieskomplikowanego jak np. tłuczone ziemniaki albo ziemniaczane puree. Całości dopełni pyszna domowa ćwikła z chrzanem.

Goście z pewnością będą zachwyceni tym prostym, ale jakże smacznym daniem, a wy docenicie chwilę odpoczynku podczas świątecznej krzątaniny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym

Składniki

  • 8 sparzonych białych kiełbas
  • 3 średnie białe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Mielona słodka papryka
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny

Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól, majeranek i czosnek. Włóżcie kiełbaski i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
  2. Odlejcie pół szklanki wody, w której gotowały się kiełbasy.
  3. Kiełbaski ponacinajcie na ukos lub w kratkę.
  4. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w grubsze plasterki lub piórka.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem, na dnie ułóżcie kiełbasy, przykryjcie je cebulą. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszajcie i zalejcie wodą.
  6. Przykryjcie pokrywką i wstawcie naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 30 minut.
  7. Wymieszajcie dokładnie musztardę z chrzanem i śmietaną. Tak przygotowaną mieszanką zalejcie kiełbasę i pieczcie bez przykrycia, aż się zarumieni.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

kiełbasa
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Błyskawiczny obiad za kilka złotych: kiełbasa z cebulą z piekarnika. Sekretem smaku jest pyszna 
marynata
Szukacie pomysłu na obiad, a znudził się Wam tradycyjny kurczak i chcielibyście coś innego? Wypróbujcie przepis na kiełbasę z piekarnika!

Zapiekana kiełbasa to doskonały pomysł na obiad czy wcześniejszą kolację. Dzięki wyjątkowej marynacie danie nabierze niepowtarzalnego aromatu, obok którego nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sos jest delikatnie pikantny, co jednocześnie podkreśla smak mięsa. Idealnie sprawdzi się z ziemniakami i surówką czy też podane ze świeżym pieczywem.  Kiełbasa z piekarnika z cebulką - przepis Decydując się na przygotowanie danej potrawy, koniecznie zwróćcie uwagę na wybór kiełbasy. Jako iż jest głównym składnikiem całego dania, to powinna wówczas być dobrej jakości. Będzie ona jednocześnie gwarancją udanego dania. Tę potrawę możecie również przygotować na Wielkanoc. Wystarczy jedynie wymienić zwykłą kiełbasę na białą. Goście z pewnością będą zadowoleni! Składniki: 700- 800 g kiełbasy (podwawelska, śląska czy toruńska) 1 cebula olej około ½ szklanki do podlania  Marynata: 4 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta chili Wykonanie: Kiełbasę podzielcie na kawałki około 8 cm. Ponacinajcie ją delikatnie nożem. Do miseczki dodajcie musztardę, ketchup, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszajcie. Naczynie żaroodporne wysmarujcie delikatnie olejem, a następnie ułóżcie w nim kawałki kiełbasy. Mięso posmarujcie przygotowaną marynatą. Obraną cebulę pokrójcie w drobne piórka oraz dodajcie je do naczynia żaroodpornego do kiełbasy. Całość podlejcie wodą. Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczcie przez około 50 minut bez przykrycia. Kiełbasa powinna się wyraźnie...

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Gotujmy.pl/EwelinaP
Newsy
Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Wielkanoc nie może się udać bez pysznego barszczu białego! Zróbcie go z tego przepisu!

Barszcz biały nieodłącznie kojarzy się wam na pewno z Wielkanocą. To bardzo znana zupa, którą tak jak żurek podaje się bardzo często podczas śniadania wielkanocnego. Może macie swój sprawdzony przepis na barszcz biały, a jeśli jeszcze nie, to koniecznie poznajcie ten! Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę Przepis na chrzanowy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą  Przygotujcie barszcz biały o głębokim chrzanowym smaku i podajcie go z białą kiełbasą i jajkiem. Palce lizać! Składniki na wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem 500 g wędzonego boczku 5 białych cebul 4 liście laurowe 500ml zakwasu do żurku w butelce 120 g chrzanu 100 g śmietanki 18% Ok. 5 ziemniaków 4 jajka 3 surowe białe kiełbasy Majeranek Sól 3 ząbki czosnku Pieprz Olej Przygotowanie białego barszczu z chrzanem, jajkiem i kiełbasą W garnku zagotujcie wodę. Dodajcie białą kiełbasę i sparzcie ją.  Wyjmijcie kiełbasę z wody i ponacinajcie ja z obydwu stron w poprzek.  Posypcie kiełbasę obficie majerankiem.  Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem. Przełóżcie kiełbasę do naczynia żaroodpornego. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę. Posypcie kiełbasę jedną z cebul.  Pieczcie kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.  Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Przekrójcie jajka na połówki. Żółtka wyjmijcie z jajek, a białka pokrójcie w kostkę.  Żółtka rozgniećcie widelcem. Oddajcie do nich śmietanę i dokładnie wymieszajcie. Do wywaru po parzeniu kiełbasy dodajcie litr wody, pokrojony na plastry boczek, liście laurowe, 2 łyżki majeranku i rozgnieciony czosnek. Gotujcie kilka minut. Dodajcie dwie cebule opalone ogniem.  Gotujcie jeszcze...

Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy
Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa.

Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa). Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy? W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę. I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa” minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach. Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik. Przepis na domową pieczoną kiełbasę Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula Pełna szklanka mleka Główka czosnku Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki Czarny pieprz – pół łyżeczki Sól i sól azotanowa Szklanka zimnej wody Przygotowanie: Szklankę mleka połączcie ze wszystkimi przyprawami, przetartym przez praskę czosnkiem i  z zeszkloną cebulą. Dodajcie całość do mięsa. Zalejcie mieszankę lodowatą wodą...

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu
Gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu
Przygotujcie kiełbasę w ten sposób. Wasi goście i domownicy będą zachwyceni!

Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach. Jest dodawana do klasycznego żurku, ale jada się ją też gotowaną i pieczoną. Wiele osób twierdzi, że to właśnie biała kiełbasa jest największym przysmakiem na wielkanocnym stole.  Sprawdźcie, jak przygotować kiełbasę w sosie chrzanowym. To ciekawa odmiana i dobry sposób na podanie tego dania! Nie tylko na Wielkanoc. Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym 5 sztuk białej kiełbasy Kilka liści laurowych Kilka kulek ziela angielskiego Duża biała cebula Łyżka mąki Ok. pół kubka śmietany 18% 3 łyżeczki chrzanu ze słoika Masło Pieprz Sól Ząbek czosnku Koperek do podania Przygotowanie białej kiełbasy w sosie chrzanowym Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku. Doprowadźcie wodę do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajcie białą kiełbasę. Gotujcie kiełbasę na wolnym ogniu. Jeśli korzystacie z kiełbasy parzonej, gotujcie ją przez ok. 10 minut, jeśli korzystacie z kiełbasy surowej, gotujcie ją ok. 30 minut. Wyciągnijcie kiełbasę z wody i odlejcie ok. szklankę wywaru w którym gotowała się kiełbasa. Posłuży jako baza do przygotowania sosu. Cebulę obierzecie i posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie cebulę i podsmażcie lekko do zeszklenia. Na patelnię dodajcie mąkę i mieszajcie intensywnie. Powinna powstać zasmażka. Smażcie ją przez ok. 2 minuty. Na patelnię wlejcie ok. ¾ szklanki wywaru z gotowania kiełbasy. Gotujcie sos, co jakiś czas go mieszając.  Gdy sos będzie już odpowiednio gęsty, dodajcie do niego chrzan i pozostały wywar. Do śmietany dodajcie łyżkę ciepłego sosu i mieszajcie, żeby się zahartowała. Dodajcie śmietanę do sosu i dobrze wymieszajcie. Doprawcie sos...