Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba
Pixabay
Newsy

Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba

Wielkanoc nie może się obejść bez białej kiełbasy. Podczas zakupów świątecznych, warto przyjrzeć się danemu produktowi, aby nie kupić feralnego artykułu spożywczego. Niektóre mogą być prawdziwym zagrożeniem dla zdrowia!

Żurek, faszerowane jajka, sałatka jarzynowa, mazurek czy babka, to jedne z tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób czeka z niecierpliwością na moment siadania do stołu, aby móc uraczyć się tymi pysznościami. Samodzielnie przygotowane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a gospodynie domowe już od dłuższego czasu krzątają się po kuchni i przyrządzają tradycyjne dania. Na świątecznym stole nie może zabraknąć święconego pokarmu, faszerowanych jaj, żurku z białą kiełbasą czy słodkości w postaci mazurka czy babki. To klasyczne potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogą się obyć. Najczęściej są przygotowywane samodzielnie, aczkolwiek część z nich jest kupowana w sklepach, jak kiełbasa czy jaja. 

Zobacz także
Jajka z groszkiem w galarecie to istna rewelacja. Pyszna i prosta przekąska na zimno na Wielkanoc

Jajka z groszkiem w galarecie to istna rewelacja. Pyszna i prosta przekąska na zimno na Wielkanoc

Przepis na domowy sos tatarski

Nie ma Wielkanocy bez domowego sosu tatarskiego. Ten 1 błąd zrujnuje cały smak

Skład białej kiełbasy

Klasyczna biała kiełbasa jest przygotowywana z chudego mięsa wieprzowego, najczęściej z łopatki lub szynki, a także majeranku, pieprzu oraz soli. Przygotowaną mięsną masą nadziewa się wypłukane naturalne jelita. Następnie parzy się ją we wrzątku. Taka wędlina idealnie nadaje się do żurku bądź do przyrządzenia samodzielnego dania. Cały proces trwa trochę czasu, jednak efekt końcowy jest wart poświęcenia. 

Biała kiełbasa ze sklepowej półki

Samodzielne przyrządzenie białej kiełbasy w domu, nie należy do najtrudniejszych czynności, aczkolwiek sporo osób ze względu na natłok pracy i innych obowiązków, decyduje się na zakup danego produktu w sklepie. To prostsze rozwiązanie, jednak wymaga odpowiedniej uwagi, aby była jak najbardziej naturalna i bez zbędnych dodatków. 

Produkty dobrej jakości

Podczas świątecznych zakupów warto przyjrzeć się produktom wkładanym do koszyka. W swoim składzie powinny mieć w głównej mierze naturalne składniki, a chemiczne dodatki są wręcz zbędne. Dobre artykuły spożywcze to te, które nie mają w swoim składzie cukru, oleju palmowego czy polepszaczy smaku w różnej postaci. To próżne dodatki, które jedynie pogarszają jakość danego produktu. Szczególną uwagę powinno zwracać się na wędliny, a ich główną część należy stanowić mięso w czystej postaci. Wszelkie inne składniki są jedynie zbędną częścią. 

Najlepsza biała kiełbasa

Rezygnując z samodzielnego przygotowania białej kiełbasy i decydując się na zakup gotowej ze sklepu, należy zwrócić uwagę na jej jakość. Nie warto wkładać do koszyka artykułów, które w większości składają się z chemii. Dobrej jakości biała kiełbasa powinna mieć lekko różowy odcień, wynikający z delikatnego peklowania mięsa. To gwarancja idealnego produktu. Każdy inny kolor świadczy o zbędnych dodatkach, a ostatecznie kiełbasa jest jedynie "chemiczną bombą".
 

Czytaj także:

biała kiełbasa
Pixabay
Newsy
Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim
Wielkanocny żurek czy biały barszcz, nie mogą się obejść bez białej kiełbasy. To kluczowy składnik tych potraw. Jednak co roku pada pytanie, czy jelito jest jadalne? Można je jeść, ale pod pewnym warunkiem.

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy.  Tradycyjna biała kiełbasa Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu.  Spożywanie osłonki białej kiełbasy  Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć.  Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki ½ kg wołowiny gulaszowej 1 kg surowego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli ½ szklanki wody cienkie jelita wieprzowe Przygotowanie: Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i...

Mega promocja na surową białą kiełbasę w Lidlu. 2 opakowania w cenie 1
Adobe Stock
Newsy
Mega promocja na surową białą kiełbasę w Lidlu. 2 opakowania w cenie 1
Dyskont spożywczy zawsze wychodzi naprzeciw potrzebom swoich konsumentów. Tym razem również nie mogło być inaczej! Tuż przed Wielkanocą, Lidl oferuje świetną promocję na białą kiełbasę.

Okazyjne promocje w sklepach spożywczych nie zdarzają się często, a jak są to warto z nich korzystać jak najczęściej. Kto nie zrobił jeszcze świątecznych zakupów, to ma idealny czas, gdyż Lidl oferuje świetne rabaty. W doskonałej ofercie można dostać między innymi białą surową kiełbasę. Tradycyjna Wielkanoc Święta wielkanocne są jedyne w swoim rodzaju, a to za sprawą nie tylko obchodów związanych z wiarą chrześcijańską, ale również i pysznymi potrawami. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich smakołyków jak: żurek z białą kiełbasą i jajkiem, faszerowanymi jajkami, babka wielkanocna, mazurek, pascha, biała kiełbasa w różnych postaciach, sałatka jarzynowa bądź na bazie jaj, domowe wędzone wędliny, czy zimne nóżki. Wiele osób czeka z niecierpliwością na moment zajęcia miejsca przy stole, gdyż zapach przyrządzanych dań już od kilku dni rozpływa się po domu. Dania z białą kiełbasą Bezsprzecznie obowiązkowym produktem, który musi pojawić się na wielkanocnym stole jest biała kiełbasa. Najczęściej jest podawana wraz z żurkiem bądź białym barszczem, aczkolwiek można przygotować szereg innych dań z jej udziałem, przykładowo: biała kiełbasa zapiekana z cebulą, biała kiełbasa w sosie chrzanowym, biała kiełbasa w sosie piwno- musztardowym,  czy biała kiełbasa pieczona w winie, musztardzie i cebuli.  Lidl przyjazny konsumentom Niemiecki dyskont spożywczy, jest jednym z popularniejszych na polskim rynku. Polacy uwielbiają robić w nim zakupy nie tylko w soboty, jak brzmi to w popularnej przyśpiewce. Lidl jest wybierany przez wzgląd na kilka aspektów, które zdecydowanie ułatwiają cały proces zakupowy. Wśród zalet danego marketu są takie jak: kasy samoobsługowe, ...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

magda gessler wielkanoc
ONS, AdobeStock
Newsy
Magda Gessler dała Polakom pewną radę na Wielkanoc. „Musi być kiełbasa i...”
Jak obchodzi się Wielkanoc w domu Magdy Gessler? Jednej rzeczy nie może zabraknąć na stole!

Już niedługo wszyscy zasiądziemy przy stole wielkanocnym! Z tej okazji swoje "trzy grosze" na temat organizacji świąt, postanowiła wtrącić ekspertka od kulinariów i gwiazda „Kuchennych Rewolucji” i „Masterchefa”, czyli Magda Gessler! W rozmowie z jednym z portali internetowych opowiedziała o tym, jak jej zdaniem wygląda idealna Wielkanoc i co powinno się wówczas przygotowywać. Magda zdradziła również, czego absolutnie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole! Sprawdźcie sami. Wielkanoc według Magdy Gessler Magda Gessler zapytana o to, jak jej zdaniem powinny wyglądać idealne święta wielkanocne, odpowiedziała: To biały obrus, dużo hiacyntów, zapach bukszpanu, świeżo posianego owsa. Najlepiej, aby na stole było mnóstwo kwiatów, zielonych wianków. Wielkanoc to sezon na tulipany. Nie mogło też zabraknąć wzmianki o jedzeniu! Według Gessler, w Polsce podczas świąt wielkanocnych, na stole muszą się pojawić jajka na twardo, chrzan, nóżki i wieprzowina. Nie zapominajmy oczywiście o żurku i białej kiełbasie! Na deser najlepszy jest sernik, babki piaskowe i pascha. Święta wielkanocne w domu Gessler Co ciekawe, Magda Gessler obchodzi święta wielkanocne w wyjątkowo tradycyjnym stylu. W jej domu obchodzi się Wielkanoc tak, jak w Polsce przedwojennej. Co to oznacza? Gwiazda przyrządza potrawy, które są typowe dla kuchni tamtego okresu. Mówi, że nie może zabraknąć ćwikły, dań z chrzanem oraz oczywiście… nalewek! Magda podkreśliła, że nalewki muszą być koniecznie owocowe, ponieważ doskonale pasują do wieprzowiny, czyli kiełbasy i schabu. Podobno najlepsze nalewki to te robione z malin i czerwonej oraz czarnej porzeczki. Ulubione potrawy wielkanocne Magdy Gessler Gwiazda podkreśliła w wywiadzie kilka razy, że najważniejsza w Wielkanoc jest...