Żurek, faszerowane jajka, sałatka jarzynowa, mazurek czy babka, to jedne z tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób czeka z niecierpliwością na moment siadania do stołu, aby móc uraczyć się tymi pysznościami. Samodzielnie przygotowane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. 

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a gospodynie domowe już od dłuższego czasu krzątają się po kuchni i przyrządzają tradycyjne dania. Na świątecznym stole nie może zabraknąć święconego pokarmu, faszerowanych jaj, żurku z białą kiełbasą czy słodkości w postaci mazurka czy babki. To klasyczne potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogą się obyć. Najczęściej są przygotowywane samodzielnie, aczkolwiek część z nich jest kupowana w sklepach, jak kiełbasa czy jaja. 

Skład białej kiełbasy

Klasyczna biała kiełbasa jest przygotowywana z chudego mięsa wieprzowego, najczęściej z łopatki lub szynki, a także majeranku, pieprzu oraz soli. Przygotowaną mięsną masą nadziewa się wypłukane naturalne jelita. Następnie parzy się ją we wrzątku. Taka wędlina idealnie nadaje się do żurku bądź do przyrządzenia samodzielnego dania. Cały proces trwa trochę czasu, jednak efekt końcowy jest wart poświęcenia. 

Biała kiełbasa ze sklepowej półki

Samodzielne przyrządzenie białej kiełbasy w domu, nie należy do najtrudniejszych czynności, aczkolwiek sporo osób ze względu na natłok pracy i innych obowiązków, decyduje się na zakup danego produktu w sklepie. To prostsze rozwiązanie, jednak wymaga odpowiedniej uwagi, aby była jak najbardziej naturalna i bez zbędnych dodatków. 

Zobacz także:

Produkty dobrej jakości

Podczas świątecznych zakupów warto przyjrzeć się produktom wkładanym do koszyka. W swoim składzie powinny mieć w głównej mierze naturalne składniki, a chemiczne dodatki są wręcz zbędne. Dobre artykuły spożywcze to te, które nie mają w swoim składzie cukru, oleju palmowego czy polepszaczy smaku w różnej postaci. To próżne dodatki, które jedynie pogarszają jakość danego produktu. Szczególną uwagę powinno zwracać się na wędliny, a ich główną część należy stanowić mięso w czystej postaci. Wszelkie inne składniki są jedynie zbędną częścią. 

Najlepsza biała kiełbasa

Rezygnując z samodzielnego przygotowania białej kiełbasy i decydując się na zakup gotowej ze sklepu, należy zwrócić uwagę na jej jakość. Nie warto wkładać do koszyka artykułów, które w większości składają się z chemii. Dobrej jakości biała kiełbasa powinna mieć lekko różowy odcień, wynikający z delikatnego peklowania mięsa. To gwarancja idealnego produktu. Każdy inny kolor świadczy o zbędnych dodatkach, a ostatecznie kiełbasa jest jedynie "chemiczną bombą".
 

Czytaj także: