Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę

Czy da się zrobić krupnik bez mięsa? Oczywiście, że tak! Anna Lewandowska udowadnia, że jest to możliwe, a bezmięsny krupnik wychodzi bardzo smaczny.

Krupnik - zupa przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona. Kto wie, być może to przez awersję Adasia Niezgódki z „Akademii Pana Kleksa” do krupniku całe pokolenie Polaków nabrało wstrętu do tej zupy... A to wielka szkoda, ponieważ dobrze przyrządzony krupnik jest bardzo smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy.

W klasycznym przepisie krupnik gotuje się na mięsie, jednak nie jest ono konieczne do przygotowania tej zupy. Smakuje ona wówczas nieco inaczej, ale nadal jest bardzo smaczna. Taką bezmięsną wersję proponuje Anna Lewandowska w jednym ze swoich przepisów.

Zamiast mięsa, dodaje ona do zupy więcej warzyw, w tym m.in. nieco groszku oraz całą kalarepę. Dzięki temu krupnik ma wspaniały aromat, smak i nie jest w niczym gorszy od klasycznej wersji tego dania. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik bez grama mięsa. 

Przepis na krupnik bez mięsa od Ani Lewandowskiej

Do przygotowania bezmięsnego krupniku Anna Lewandowska używa poniższych składników:

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego 

  • 1 paczka kaszy pęczak lub jaglanej (100 g)

  • pół szklanki zielonego groszku

  • 3 marchewki

  • 3 ziemniaki

  • 1 kalarepa

  • 1 cebula

  • 3 ziela angielskie

  • 1 gałązka rozmarynu

  • 1 łyżka masła/oleju

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Przepis Anny Lewandowskiej na żurek. Trenerka ma  sprytny sposób na obniżenie kaloryczności zupy

Przepis Anny Lewandowskiej na żurek. Trenerka ma sprytny sposób na obniżenie kaloryczności zupy

Czy to tej diecie Anna Lewandowska zawdzięcza swoją figurę? To hit wśród gwiazd

Czy to tej diecie Anna Lewandowska zawdzięcza swoją idealną figurę? To hit wśród gwiazd

Przygotowanie:

  1. Podgrzejcie bulion warzywny i doprowadźcie do wrzenia. Gdy będzie się już gotował, wsypcie kaszę, przepłukaną wcześniej na sitku zimną wodą. 

  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka. Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane i zeszklijcie cebulę.

  3. Obierzcie następnie marchewkę, kalarepę i ziemniaki. Pokrójcie warzywa w kostkę i wrzućcie do garnka z bulionem. Wsypcie ziele angielskie, dodajcie liście laurowe, rozmaryn, sól i pieprz. Nie zapomnijcie także o cebuli. Wszystko razem wymieszajcie i gotujcie przez 20 minut.

  4. Po upływie tego czasu do garnka dodajcie groszek i gotujcie jeszcze kilka minut. 

I gotowe! Jak podaje Anna Lewandowska w swoim przepisie, tak przygotowany krupnik ma pełno witamin i jest świetnym pomysłem na obiad. 

Źródło: Anna Lewandowska/Facebook

Magda Gessler odpowiada na pytania

krupnik przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Wzbogaćcie krupnik tym sekretnym składnikiem ze swojej kuchni. Będzie smakowała jak nigdy przedtem
Dokuczają wam zimowe mrozy? Zróbcie smaczny krupnik z wyjątkowym dodatkiem!

Przepis na tę zupę jest znany w Polsce od wieków. Nic dziwnego – w końcu kasza stanowiła kiedyś podstawę diety polskich chłopów (ziemniaki pojawiły się w Europie dopiero wiele lat po odkryciu Ameryki). Przygotowuje się go rzecz jasna na bazie bulionu warzywnego, a w bogatszej wersji mięsnego. Składniki na krupnik były i są bardzo tanie, dlatego kiedyś była to jedna z częściej spożywanych zup w Polsce. W dodatku jest bardzo zdrowy! Zawiera między innymi witaminy z grupy B, błonnik, cynk oraz żelazo. Przepis na wyjątkowy krupnik z dodatkiem grzybów Jeśli naszła was ochota na krupnik, to zróbcie go z tego przepisu. Tak przyrządzona zupa, ma wyjątkowy smak dzięki dodaniu jednego składnika – grzybów! W sezonie wykorzystajcie świeże, a zimą - suszone. Spokojnie! Taki dodatek wcale nie sprawi, że wasz tradycyjny krupnik przemieni się w zupę grzybową. Tak czy owak, grzybki świetnie będą komponowały się z kaszą jęczmienną  Do przygotowania krupniku będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 nogę z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej 1 marchewkę Pół pietruszki Kawałeczek selera 2 ziemniaki 1 łyżkę masła Suszone lub świeże grzyby Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pietruszkę Przygotowanie: Mięso umyjcie, a warzywa obierzcie i pokrójcie w kostkę. Do garnka włóżcie mięso, pokrojone warzywa, grzyby oraz wsypcie kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Zalejcie wszystko zimną wodą i zacznijcie gotować. Kaszę wysypcie do miski i wypłuczcie kilka razy w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gdy zupa się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie przez godzinę. Gdy krupnik będzie już ugotowany, dodajcie do niego łyżkę masła. I gotowe! Krupnik podawajcie z pokrojonym mięsem z ugotowanego kurczaka.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
ONS.pl/Ewa Gotuje
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
Chociaż Ewa Wachowicz pochodzi z Małopolski, jak mało kto zna regionalne smaki Polski. Także te z Podlasia. Ostatnio zdradziła przepis na krupnik z guglami.

Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków. Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne. Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami Składniki na krupnik: 1 kg kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól Pieprz 25 dag kaszy pęczak 2 łyżki masła Natka pietruszki do posypania Składniki na kluski gugle 50 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka  masła klarowanego do smażenia 2 jajka 20 dag mąki pszennej Sól Pieprz Przygotowanie: Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny. Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą. Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy. Na koniec posypcie zupę natką pietruszki. Przystąpcie do przygotowania klusek. Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody. Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle. Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto. Za pomocą dwóch...

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...

Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
AdobeStock
Newsy
Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
Solicie krupnik na początku czy na końcu gotowania? Jedna z tych metod jest błędna i może was naprawdę sporo kosztować. Koniecznie przeczytajcie.

Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie. Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna. Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie. Składniki: Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag 5 łyżek kaczy jęczmiennej 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera kilkucentymetrowy kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła 3 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso wypłuczcie i zalejcie zimną wodą, po czym doprowadźcie do wrzenia i zszumujcie przy użyciu sitka. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujcie na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmijcie i wsypcie dobrze przepłukaną kaszę. Włoszczyznę i ziemniaki obierzcie i pokrójcie.  Pora drobno pokrójcie, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrójcie na plastry. Po przestudzeniu, mięso pokrójcie w kosteczkę. Rozgrzejcie na patelni masło, wrzućcie rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażcie całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia. Warzywa włóżcie do garnka z miękką kaszą,...