
Macie w kuchni ryż, mleko i jajka? Jeśli tak, to jesteście przygotowani do zrobienia pysznych i chrupiących kotletów. Stanowią fantastyczną alternatywę dla racuchów - przyrządzenie ich jest znacznie łatwiejsze, a po usmażeniu cudownie chrupią.
Kolejną zaletą tych kotletów jest ich cena, ponieważ to typowy, ekonomiczny przepis na te dni, gdy lodówka już zaczyna świecić pustkami. Zachęcamy was do wypróbowania poniższego przepisu na ryżowe kotleciki na słodko.
Przepis na bezmięsne kotleciki z ryżu na słodko
Składniki:
-
200 g ryżu (2 torebki)
-
3,5 szklanki mleka
-
3 jajka
-
4 łyżki cukru
-
2 łyżki masła
-
pół łyżeczki soli
-
bułka tarta do panierowania
Opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego oraz skórka starta z 1 pomarańczy.
Przygotowanie:
-
Wsypcie ryż na sitko, sparzcie i odsączcie.
-
Wyszorujcie pomarańczę i zetrzyjcie z niej skórkę.
-
Do garnka wlejcie mleko i doprowadźcie do wrzenia. Mieszajcie co jakiś czas, żeby mleko się nie przypaliło.
-
Dodajcie skórkę z pomarańczy i masło. Wsypcie ryż.
-
Gdy mleko ponownie się zagotuje, gotujcie ryż tak długo, aż będzie miękki. Mieszajcie często, ponieważ w przeciwnym razie się przypali.
-
Po ugotowaniu, odstawcie ryż do ostudzenia.
-
Po tym czasie dodajcie do niego 2 jajka, 4 łyżki cukru, pół łyżeczki soli oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Wymieszajcie, a następnie zmiksujcie blenderem na gładką masę.
-
Do 1 miski wbijcie jajko i roztrzepcie, a do 2 wsypcie bułkę tartą.
-
Następnie zwilżonymi dłońmi formujcie z masy kotlety. Zanurzajcie je po kolei w jajku i obtoczcie w bułce tartej.
-
Tak przygotowane kotlety połóżcie na patelni, na rozgrzanym tłuszczu i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się ozłocą.
-
Po usmażeniu odłóżcie na talerz wyłożony warstwą papierowych ręczników, by odsączyć kotlety z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane kotlety ryżowe na słodko będą smakowały fantastycznie posypane cukrem pudrem lub podane z dżemem, bitą śmietaną czy serem na słodko - takim, jak do naleśników. Kwestia dodatków zależy już od was samych. Smacznego!