Jeśli jesteście na diecie, która wyklucza gluten, wcale nie musicie rezygnować z jedzenia pierogów. Aby zrobić ciasto na pierogi bezglutenowe, trzeba zastąpić mąkę pszenną odpowiednią mąką bezglutenową. My mamy dla was przepis na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem z mąki ryżowej i ziemniaczanej. Wychodzą aksamitne i przepyszne w smaku. 

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Przygotowanie pysznych pierogów bezglutenowych nie musi być wyzwaniem. Zrobienie ich wcale nie jest skomplikowane i pracochłonne. Żeby się o tym przekonać, wystarczy raz spróbować - najlepiej z tym przepisem na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem.

Składniki na około 25 pierogów o średnicy 5 cm:

Składniki na ciasto:

  • 25 g suchej kaszy jaglanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g lnu mielonego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 100 ml ciepłej wody
  • sól
  • mąka do podsypywania

 Składniki na farsz:

Zobacz także:

  • 60 g szpinaku mrożonego 
  • suszona śliwka 
  • pierś z kurczaka 
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny
  • skórka starta z połówki cytryny
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.  
  2. Mąkę ryżową i ziemniaczaną przesiejcie przez sitko, dodajcie len, oliwę, sól oraz wodę.
  3. Całość zblendujcie lub wymieszajcie drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wszystko lekko ugniećcie.  
  4. Tak przygotowane ciasto odstawcie, by odpoczęło. 
  5. Mięso pokrójcie w kostkę, posypcie odrobiną pieprzu, solą i gałką muszkatołową. 
  6. Na rozgrzanym oleju usmażcie mięso, dodajcie rozmrożony szpinak i podlejcie odrobiną wody.
  7. Dodajcie drobno pokrojoną śliwkę. 
  8. Po około 5 minutach przyprawcie solą i pieprzem, wyciśnijcie sok z cytryny i dodajcie startą skórkę cytryny. 
  9. Na podsypanej stolnicy wyróbcie ciasto, ma być plastyczne, ale się nie kleić. 
  10. Następnie z ciasta wykrójcie krążki. 
  11. Na krążek ciasta nakładajcie przestudzony farsz, przykryjcie drugim krążkiem i sklejcie brzegi. 
  12. Gotowe pierogi gotujcie na małym ogniu w lekko osolonym wrzątku, aż wypłyną (od 3 do 5 minut). Smacznego! 

Jak mąka do pierogów bezglutenowych?

Pierogi są idealną propozycją na obiad lub kolację. Podstawą udanych pierogów jest ciasto oraz farsz. Jeśli nie jecie glutenu, nie musicie rezygnować z tej potrawy. Na bezglutenowej mące możecie przygotować swoje ulubione pierogi ruskie, z mięsem, z serem, z jagodami. Możliwości jest wiele, pamiętajcie tylko, żeby użyć bezglutenowej mąki. Dobrze sprawdzą się mąka z tapioki, mąka kukurydziana, ryżowa, jaglana i gryczana. 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: