Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad
Gotujmy.pl/Nencja
Newsy

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem to świetna alternatywa dla pierogów z mąki pszennej. Ciasto z mieszanki maki ryżowej i ziemniaczanej wychodzi delikatniejsze i smakuje wyśmienicie.

Jeśli jesteście na diecie, która wyklucza gluten, wcale nie musicie rezygnować z jedzenia pierogów. Aby zrobić ciasto na pierogi bezglutenowe, trzeba zastąpić mąkę pszenną odpowiednią mąką bezglutenową. My mamy dla was przepis na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem z mąki ryżowej i ziemniaczanej. Wychodzą aksamitne i przepyszne w smaku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Przygotowanie pysznych pierogów bezglutenowych nie musi być wyzwaniem. Zrobienie ich wcale nie jest skomplikowane i pracochłonne. Żeby się o tym przekonać, wystarczy raz spróbować - najlepiej z tym przepisem na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem.

Składniki na około 25 pierogów o średnicy 5 cm:

Składniki na ciasto:

  • 25 g suchej kaszy jaglanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g lnu mielonego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 100 ml ciepłej wody
  • sól
  • mąka do podsypywania

 Składniki na farsz:

  • 60 g szpinaku mrożonego 
  • suszona śliwka 
  • pierś z kurczaka 
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny
  • skórka starta z połówki cytryny
  • gałka muszkatołowa
Zobacz także
naleśniki bez mąki

Te naleśniki bez mąki są pyszne i lekkie jak piórko. Zrobicie je tylko z 2 składników

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.  
  2. Mąkę ryżową i ziemniaczaną przesiejcie przez sitko, dodajcie len, oliwę, sól oraz wodę.
  3. Całość zblendujcie lub wymieszajcie drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wszystko lekko ugniećcie.  
  4. Tak przygotowane ciasto odstawcie, by odpoczęło. 
  5. Mięso pokrójcie w kostkę, posypcie odrobiną pieprzu, solą i gałką muszkatołową. 
  6. Na rozgrzanym oleju usmażcie mięso, dodajcie rozmrożony szpinak i podlejcie odrobiną wody.
  7. Dodajcie drobno pokrojoną śliwkę. 
  8. Po około 5 minutach przyprawcie solą i pieprzem, wyciśnijcie sok z cytryny i dodajcie startą skórkę cytryny. 
  9. Na podsypanej stolnicy wyróbcie ciasto, ma być plastyczne, ale się nie kleić. 
  10. Następnie z ciasta wykrójcie krążki. 
  11. Na krążek ciasta nakładajcie przestudzony farsz, przykryjcie drugim krążkiem i sklejcie brzegi. 
  12. Gotowe pierogi gotujcie na małym ogniu w lekko osolonym wrzątku, aż wypłyną (od 3 do 5 minut). Smacznego! 

Jak mąka do pierogów bezglutenowych?

Pierogi są idealną propozycją na obiad lub kolację. Podstawą udanych pierogów jest ciasto oraz farsz. Jeśli nie jecie glutenu, nie musicie rezygnować z tej potrawy. Na bezglutenowej mące możecie przygotować swoje ulubione pierogi ruskie, z mięsem, z serem, z jagodami. Możliwości jest wiele, pamiętajcie tylko, żeby użyć bezglutenowej mąki. Dobrze sprawdzą się mąka z tapioki, mąka kukurydziana, ryżowa, jaglana i gryczana. 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Lewandowska pierogi
Adobe Stock, ons.pl
Newsy
Lewandowska pokazała, jak przygotowuje świąteczne pierogi. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
W diecie państwa Lewandowskich nie ma miejsca na półśrodki. Nawet w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Zdrowo, dietetycznie, a przede wszystkim bez glutenu – to są podstawowe przykazania Anny Lewandowskiej podczas gotowania dań dla siebie i dla Roberta. Gotowanie posiłków dla najlepszego piłkarza świata 2020 roku wg FIFA to nie przelewki. By utrzymać najwyższą formę Robert Lewandowski nie może sobie pozwolić nawet na chwileczkę pofolgowania. Uszka, pierogi, racuchy – tych tradycyjnych dań z mąki pszennej nie będzie na wigilijnym stole u Lewandowskich. Jednak czymże byłyby święta bez tych symbolicznych dań? Ania Lewandowska doszła do perfekcji w odnajdywaniu zamienników produktów bogatych w gluten. Mąkę pszenną w świątecznych pierogach influencerka zastąpi w tym roku mąką ryżową, kukurydzianą i tapioką, czyli skrobią z manioku. Lewandowska zaserwuje pierogi z farszem grzybowym. My proponujemy tradycyjny farsz z kapusty kiszonej z dodatkiem grzybów. Czy warto spróbować takich pierogów? Z pewnością. A czy są zdrowsze od tych tradycyjnych? Niekoniecznie. Unikanie glutenu jest uprawnione w przypadku osób cierpiących na celiakię. Większość z nas toleruje jednak gluten. Mączne produkty dostarczają organizmowi wielu ważnych mikroelementów, dlatego dania diety bezglutenowej osoby zdrowe powinny jadać co najwyżej od czasu do czasu. Przepis na świąteczne pierogi Anny Lewandowskiej Składniki: 250 g mąki z tapioki 80 g mąki kukurydzianej 80 g mąki ziemniaczanej 160 g mąki ryżowej Szklanka wrzątku 1 łyżeczka sody Sól 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Łączymy wszystkie suche składniki w misce lub na stolnicy. Dodajemy powoli gorącej wody i wyrabiamy szybko elastyczne ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych pierogów. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego nieco rozpuszczonego oleju kokosowego. Po wyrobieniu...

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej maki
Pixabay
Newsy
Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej mąki
Jak zapobiec rozklejaniu się pierogów? Do ciasta trzeba dodać trochę mąki ziemniaczanej. To znany trik, dzięki któremu pierogi się nie rozpadną i będą pyszne.

Rozpadające się pierogi to zmora każdej gospodyni domowej. Jeśli ciasto nie jest odpowiednio wylepione, pierogi będą się rozpadać i nie udadzą się. Sposobem na rozpadające się pierogi może być dodanie do nich mąki ziemniaczanej. Zastosujcie ten trik, a następnym razem pierogi na pewno wam wyjdą i nie rozkleją się podczas gotowania. Co zrobić, żeby pierogi nie rozklejały się przy gotowaniu? Znacie ten problem? Poświęciliście dużo czasu na ulepienie pierogów, przygotowanie ciasta i farszu, a przy pierwszej partii pierogów odkrywacie, że wypływa z nich farsz . Niestety w tym momencie nie da się już za wiele zrobić. Możecie gotować je w specjalny sposób , ale lepiej zapobiegać takiej sytuacji. Następnym razem wykorzystajcie ten trik, który jest znany doświadczonym gospodyniom domowym. Ciasto pozostanie elastyczne i łatwe w wyrabianiu, ale pierogi się nie rozkleją! Dodajcie do ciasta na pierogi łyżkę mąki ziemniaczanej. Powoduje ona, że ciasto na pierogi jest bardziej zwarte i klejące dzięki dużej zawartości skrobi. Stosowanie dodatku mąki ziemniaczanej do ciasta na pierogi to swego rodzaju tajemnica kulinarna, którą stosują wprawione gospodynie. Jak zrobić dobre pierogi? Robienie pierogów to nic trudnego. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a wyjdą naprawdę pyszne. Niezależnie od tego, czy robicie pierogi ruskie , pierogi z mięsem czy pierogi na słodko, zasady dotyczące przygotowania ciasta są takie same. Musicie zrobić ciasto z dobrego przepisu i ulepić je tak, by nie wypływał z nich farsz. By ciasto było bardziej elastyczne , możecie dodać do niego odrobinę masła. Wykorzystajcie na przykład te proporcje: 500 g mąki pszennej Łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml wody Łyżka roztopionego masła Łyżeczka soli By wyrobić ciasto na pierogi trzeba trochę siły i...

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik
Flickr
Newsy
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik
Elastyczne, nieprzywierające do stolnicy ciasto na pierogi zrobicie z niewielkim dodatkiem masła. Tak samo jak robiły kiedyś nasze babcie, dzisiaj postępują szefowie kuchni na czele z Magdą Gessler i Robertem Makłowiczem.

Czy to pierogi ruskie, czy to pierogi z serem , czy pierogi na słodko – niezależnie od ich rodzaju, ciasto na pierogi powinno być elastyczne i sprężyste. Tylko te cechy zapewnią później idealny końcowy efekt, czyli smak i perfekcyjny wygląd na talerzu. Takie właściwości ciasta na pierogi są zasługą zaparzania maki pszennej za pomocą niemalże wrzątku. Stąd nasza uwaga do początkujących – uważajcie, by przy wyrabiania ciasta się nie poparzyć! Dodawajcie gorącą wodę do mąki powoli, nie przedłużając jednak ugniatania w nieskończoność. Jednak nasze babcie nie ograniczały się jedynie do samej wody i mąki z dodatkiem szczypty soli. By ciasto idealnie odklejało się od stolnicy i nie rozgotowywało podczas gotowania, warto rozpuścić w gorącej wodzie nieco masła lub np. oleju. Ten dodatek poprawi także elastyczność wyrabianego ciasta. Nic, tylko nadziewać je przepysznymi farszami! Przepis na ciasto do pierogów Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Do szklanki nalejcie gorącej wody i rozpuśćcie w niej łyżkę masła. Mąkę można przesiać przez sitko na stolnicę. Dodajcie do mąki sól. Pośrodku kopczyka mąki zróbcie dziurkę i wlewajcie do niej po odrobinie wody z masłem, energicznie wyrabiając ciasto. Uważajcie, by się nie poparzyć! Ciasto parzone nie powinno być długo ugniatane, jak to jest w przypadku choćby ciasta drożdżowego. Wyrobione elastyczne i sprężyste ciasto na pierogi przykrywajcie ściereczką – mimo dodatku masła dalej dość szybko wysycha. Gotowe ciasto dzielcie na kawałki, wałkujcie na cienkie placki i nadziewajcie dowolnym farszem. Smacznego! Jeśli chcecie przygotować pierogi bez użycia mąki pszennej, sprawdźcie  przepis na pierogi bezglutenowe ze...

Czebureki. Przepis na soczyste pierogi z chrupiącym ciastem
Gotujmy.pl/maagda23
Newsy
Czebureki. Przepis na soczyste pierogi z chrupiącym ciastem
Czebureki to tradycyjne danie Tatarów krymskich. To duże smażone pierogi nadziewane farszem mięsnym. Smakują pysznie, dlatego są doskonałym pomysłem na obiad. Zróbcie czebureki z poniższego przepisu.

Przepisów na czebureki zwane również „złotymi pierogami” jest mnóstwo. My proponujemy wam przepis na czebureki w wersji na słono od czytelniczki portalu gotujmy.pl. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekt bardzo smakowity. Ciasto czebureków jest bardzo miękkie i elastyczne. Po usmażeniu rozpływa się w ustach. Czebureki nadziane farszem z kurczaka i pieczarkami z dodatkiem sera żółtego to danie doskonałe. Koniecznie musicie je spróbować. Przepis na czebureki Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu 1 żółtko 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody w razie potrzeby Farsz: pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 20 dag sera żółtego przyprawa do kurczaka olej Sposób przygotowania: Wlejcie do garnka szklankę wody i zagotujcie ją z solą, cukrem i olejem. Garnek zdejmijcie z palnika i jednym ruchem wsypcie szklankę mąki.  Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę i odstawcie do przestudzenia. Pozostałą mąkę wysypcie na stolnicę i wyłóżcie na nią wcześniej przygotowaną masę.  Zagniećcie ciasto, dodając do niego spirytusu lub octu oraz żółtko.  Dokładnie wyróbcie ciasto, aby było elastyczne i miękkie.  Jeśli dodaliście za dużo mąki, dolejcie gorącej wody.  Wyrobione ciasto owińcie w folię i wstawcie je na 20 minut do lodówki.  W międzyczasie zróbcie farsz. Pierś z kurczaka umyjcie, pokrójcie w kostkę i usmażcie. Dodajcie przyprawy. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i usmażcie. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.  Po 20 minutach ciasto wyciągnijcie z...