Jeśli jesteście na diecie, która wyklucza gluten, wcale nie musicie rezygnować z jedzenia pierogów. Aby zrobić ciasto na pierogi bezglutenowe, trzeba zastąpić mąkę pszenną odpowiednią mąką bezglutenową. My mamy dla was przepis na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem z mąki ryżowej i ziemniaczanej. Wychodzą aksamitne i przepyszne w smaku.
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem
Przygotowanie pysznych pierogów bezglutenowych nie musi być wyzwaniem. Zrobienie ich wcale nie jest skomplikowane i pracochłonne. Żeby się o tym przekonać, wystarczy raz spróbować - najlepiej z tym przepisem na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem.
Składniki na około 25 pierogów o średnicy 5 cm:
Składniki na ciasto:
- 25 g suchej kaszy jaglanej
- 50 g mąki ryżowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g lnu mielonego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 100 ml ciepłej wody
- sól
- mąka do podsypywania
Składniki na farsz:
Zobacz także:
- 60 g szpinaku mrożonego
- suszona śliwka
- pierś z kurczaka
- łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
- sok z cytryny
- skórka starta z połówki cytryny
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
- Mąkę ryżową i ziemniaczaną przesiejcie przez sitko, dodajcie len, oliwę, sól oraz wodę.
- Całość zblendujcie lub wymieszajcie drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wszystko lekko ugniećcie.
- Tak przygotowane ciasto odstawcie, by odpoczęło.
- Mięso pokrójcie w kostkę, posypcie odrobiną pieprzu, solą i gałką muszkatołową.
- Na rozgrzanym oleju usmażcie mięso, dodajcie rozmrożony szpinak i podlejcie odrobiną wody.
- Dodajcie drobno pokrojoną śliwkę.
- Po około 5 minutach przyprawcie solą i pieprzem, wyciśnijcie sok z cytryny i dodajcie startą skórkę cytryny.
- Na podsypanej stolnicy wyróbcie ciasto, ma być plastyczne, ale się nie kleić.
- Następnie z ciasta wykrójcie krążki.
- Na krążek ciasta nakładajcie przestudzony farsz, przykryjcie drugim krążkiem i sklejcie brzegi.
- Gotowe pierogi gotujcie na małym ogniu w lekko osolonym wrzątku, aż wypłyną (od 3 do 5 minut). Smacznego!
Jak mąka do pierogów bezglutenowych?
Pierogi są idealną propozycją na obiad lub kolację. Podstawą udanych pierogów jest ciasto oraz farsz. Jeśli nie jecie glutenu, nie musicie rezygnować z tej potrawy. Na bezglutenowej mące możecie przygotować swoje ulubione pierogi ruskie, z mięsem, z serem, z jagodami. Możliwości jest wiele, pamiętajcie tylko, żeby użyć bezglutenowej mąki. Dobrze sprawdzą się mąka z tapioki, mąka kukurydziana, ryżowa, jaglana i gryczana.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:
- Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było elastyczne i dobrze się kleiło? Wystarczy dodać 1 łyżkę...
- 2 genialne i proste triki na to, żeby pierogi lepiły się bez problemu. Do ciasta dodajcie…
- Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem. Dzięki niemu pierogi będą pyszne i delikatne