Czym przyprawić flaki?
Adobe Stock
Newsy

Bez tych przypraw nie ma dobrych flaków. To one sprawiają, że danie smakuje tak dobrze

Sekret przepysznych flaków tkwi przede wszystkim w przyprawach. Pieprz i majeranek to podstawa. Po jakie jeszcze powinniście sięgnąć?

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podstawą udanego i smacznego dania są właściwie dobrane przyprawy. Nie inaczej jest w przypadku flaków. Zupa musi być naprawdę wyrazista – ostra i nieco ziołowa. Potrawa nie mogłaby więc istnieć bez dużej ilości pieprzu i majeranku. Na tym jednak nie koniec. Sięgnijcie również po inne przyprawy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakich przypraw użyć do przyrządzenia flaków?

Najznamienitsi szefowie kuchni wzbogacają flaki różnymi przyprawami. Wśród nich, oprócz pieprzu i majeranku, znajduje się również mielona, ostra papryka, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, a nawet cynamon. Spróbujcie przyrządzić je także z dodatkiem cebuli i czosnku. Będą smakować naprawdę wyśmienicie.

Zobacz także
ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Przepis na wyraziste flaki wołowe

Będziecie potrzebować

  • 1 kilograma flaków wołowych
  • 3 litrów bulionu
  • Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera i pora
  • 3 łyżek masła
  • 2 łyżek mąki pszennej
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, oregano, gałki muszkatołowej, papryki słodkiej i ostrej

Przygotowanie

  1. Flaki umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i zagotujcie. Kiedy staną się miękkie, odcedźcie je.
  2. W tym samym garnku umieśćcie bulion. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajcie do niego obgotowane wcześniej flaki. 
  3. Warzywa – marchewki, pietruszkę oraz selera, obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora pokrójcie w plastry lub, jak kto woli, w półplastry.
  4. Tak przygotowane warzywa przełóżcie na patelnię i podduście na maśle. Kiedy zmiękną, doprawcie je solą oraz pieprzem, dokładnie zamieszajcie i przełóżcie do garnka z flakami. Całość gotujcie przez ok. 10 minut.
  5. Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie do niego mąkę i chwilę podsmażcie. Tak przygotowaną zasmażkę dodajcie do flaków, a następnie zdejmijcie garnek z ognia. Ważne, aby mikstura miała jasny kolor, spalona zniszczy smak zupy.
  6. Na koniec doprawcie zupę majerankiem, oregano, gałką muszkatołową, papryką słodką oraz ostrą. Całość dokładnie wymieszajcie i gotowe. Serwujcie w towarzystwie świeżego pieczywa.

Smacznego!

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?
Adobe Stock
Newsy
Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd
Jeśli przyrządzone przez was flaczki okazały się niesamowicie gorzkie w smaku, prawdopodobnie popełniliście jeden, fatalny błąd. Nigdy więcej tego nie róbcie!

Jedni je kochają, inni od nich stronią – mowa tu oczywiście o flakach, które w polskiej kuchni od lat wywołują niemałe kontrowersje. Na szczęście fanów tej zupy nie brakuje, a receptura na potrawę wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze strony waszych przepiśników.  Dlaczego flaki wyszły gorzkie w smaku? Jeśli mimo wiernego odwzorowania przepisu wasze flaczki okazały się gorzkie, prawdopodobnie popełniliście pewien błąd – zapomnieliście ich wymoczyć. Możecie to zrobić na dwa sposoby - włożyć do miski z wodą i schować do lodówki na całą noc albo obgotować zmieniając wodę aż trzy razy. Ta czynność sprawi, że flaki stracą swój charakterystyczny, nieprzyjemny posmak. Nie mniej ważne są również przyprawy i warzywa. Jeśli chcecie, by wasza zupa wyszła naprawdę smaczna koniecznie dodajcie do niej marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Flaczki przejdą ich aromatem i będą smakować o niebo lepiej. Koniecznie wzbogaćcie również potrawę o dodatek majeranku i gałki muszkatołowej. Przepis na najlepsze flaki wołowe Będziecie potrzebować: 3 litrów bulionu ugotowanego na mięsie wołowym 900 gramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka selera i pora Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Flaki opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i posólcie. Całość trzymajcie na ogniu przez ok. 30 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie odcedźcie flaki. Proces powtórzcie jeszcze 2 razy. Tak przygotowane flaki opłuczcie pod bieżącą wodą i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach...

Przepis na flaki z dodatkiem sera żółtego
Adobe Stock
Newsy
Nie uwierzycie, co niektórzy kucharze dodają do flaczków. Odważylibyście się to zjeść?
Tradycyjna receptura na flaki zakłada połączenie mięsa z bulionem, warzywami oraz przyprawami. Okazuje się jednak, że niektórzy kucharze wzbogacają tę potrawę o… ser żółty.

Niecodzienne kombinacje i połączenia tradycji z nowoczesnością to bez wątpienia znak rozpoznawczy najznamienitszych szefów kuchni. To, co dla innych brzmi dziwnie, dla nich stanowi inspiracje i wyzwanie, któremu za wszelką cenę starają się podołać.  W ten oto prosty sposób zrodził się pomysł na flaczki z dodatkiem tartego sera żółtego. Zaufajcie nam, danie w takiej wersji smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przepis na flaki z serem żółtym Będziecie potrzebować: 2 kilogramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 selera, kawałka pora, 3 ząbków czosnku 300 gramów ulubionego żółtego sera w kostce Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, papryki, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, lubczyku Przygotowanie: Flaki umyjcie pod bieżącą wodą, odsączcie, a następnie podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym garnku. Tak przygotowane zalejcie gorącą wodą, przykryjcie i zagotujcie.  Kiedy flaki staną się miękkie odcedźcie je, włóżcie do czystego garnka i ponownie zalejcie świeżą wodą i zagotujcie (zamiast wody możecie użyć wcześniej przygotowanego bulionu, pamiętajcie jednak, by zanim połączycie go z flakami koniecznie go podgrzać). Wywar wzbogaćcie o przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, kolendrę, lubczyk. Możecie ich użyć w formie suszonej, jednak jeśli macie pod ręką świeże składniki, nie wahajcie się. Świeża kolendra czy imbir nadadzą zupie niesamowitego smaku. Warzywa – marchewki oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Całość przesmażcie chwilę na maśle i dodajcie do zupy. Flaczki wzbogaćcie również o dodatek przeciśniętych przez praskę ząbków...

Flaczki
gotujmy.pl/anullka7
Newsy
Uwielbiacie flaczki? Musicie znać ten genialny trik szefów kuchni. Wyjdą o niebo lepsze
Esencjonalne i rozgrzewające flaki na stałe wpisały się w polską tradycję. Przyrządzane na bazie rosołu, smakują wprost wybornie. Szefowie kuchni zdradzili w czym tkwi ich sekret.

Jedni je kochają, inni od nich stronią – mowa tu oczywiście o flakach , które w polskiej kuchni od lat wywołują niemałe kontrowersje. Na szczęście fanów tej zupy nie brakuje, a przepis na potrawę wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze strony waszych domowych zeszytów.  Większość z was z pewnością dobrze zna tę potrawę i często serwuje ją swojej rodzinie. Jednak jeśli przyrządzacie ją na bulionie drobiowym, popełniacie duży błąd… Okazuje się bowiem, że zupa jest o wiele bardziej esencjonalna, kiedy powstaje na wywarze z kości wołowych. Koniecznie pamiętajcie o tym triku zanim zabierzecie się do gotowania! Przepis na najlepsze flaki wołowe Będziecie potrzebować: 3 litrów bulionu ugotowanego na mięsie wołowym 900 gramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka selera i pora Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Flaki opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i posólcie. Całość trzymajcie na ogniu przez ok. 30 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie odcedźcie flaki. Proces powtórzcie jeszcze 2 razy. Tak przygotowane flaki opłuczcie pod bieżącą wodą i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minach (kiedy już będą na tyle zimne, żeby wziąć je w dłonie) oczyśćcie je z błon i pokrójcie w cieniutkie paseczki. W dużym garnku zagotujcie przygotowany wcześniej bulion. Jeśli macie, możecie dodać do niego oddzielone od kości mięso, na którym powstał. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obierzcie, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki wedle uznania. Wszystkie...

sposób na soczysty farsz do gołąbków
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy
Wyszedł wam zbyt suchy farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodacie ten składnik, a zrobicie najlepszy farsz na świecie
Mięso mielone, ryż i cebula – połączenie tych składników może okazać się suchą masą bez wyrazu. Na szczęście wiemy jak temu zapobiec.

Jeśli chcecie, by wasze gołąbki były ekstremalnie soczyste i przepyszne, a farsz rozpływał się w ustach, koniecznie użyjcie do ich przygotowania bulionu. Dodajcie go nie tylko do duszenia potrawy, ale również samego farszu (zanim umieścicie go w kapuście). Efekt będzie naprawdę powalający. Przepis na gołąbki z soczystym farszem Będziecie potrzebować 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego 1 główki kapusty 300 gramów ryżu 2 cebul 1 puszki pomidorów lub 1 słoika passaty pomidorowej 2 łyżek oleju 500 ml bulionu Przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii, słodkiej papryki, majeranku Przygotowanie Kapustę umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Co kilka minut wyciągajcie wierzchnie, miękkie liście z wody, a następnie z każdego z nich usuńcie przy pomocy noża zgrubienie. Róbcie to naprawdę bardzo delikatnie, tak aby nie przerwać liści. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Połowę tak przygotowanego warzywa przełóżcie do średniej wielkości miski, resztę odstawcie (przyda się do sosu). Ryż ugotujcie w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta. Kiedy stanie się miękki ,dodajcie go do cebuli. W misce umieśćcie również mięso mielone i ½ szklanki ciepłego bulionu. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz zacznijcie wykładać na liście kapusty, a następnie zwijać w tak zwane sakiewki. Dno szerokiego garnka wyłóżcie najmniejszymi lub porwanymi liśćmi kapusty. Na nich ciasno ułóżcie wasze gołąbki. Całość przykryjcie liśćmi kapusty, zalejcie gorącym bulionem, tak aby zakrył gołąbki i duście pod pokrywką przez ok. 2 godziny. Do pozostałej ze smażenia cebuli dodajcie pomidory z puszki lub passatę pomidorową....