Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podstawą udanego i smacznego dania są właściwie dobrane przyprawy. Nie inaczej jest w przypadku flaków. Zupa musi być naprawdę wyrazista – ostra i nieco ziołowa. Potrawa nie mogłaby więc istnieć bez dużej ilości pieprzu i majeranku. Na tym jednak nie koniec. Sięgnijcie również po inne przyprawy. 

Jakich przypraw użyć do przyrządzenia flaków?

Najznamienitsi szefowie kuchni wzbogacają flaki różnymi przyprawami. Wśród nich, oprócz pieprzu i majeranku, znajduje się również mielona, ostra papryka, gałka muszkatołowa, oregano, a nawet cynamon. Spróbujcie przyrządzić je także z dodatkiem cebuli i czosnku. Będą smakować naprawdę wyraziście i przez to wyśmienicie.

Przepis na flaki wołowe

Składniki:

  • 1 kilogram flaków wołowych
  • 3 litrów bulionu
  • Warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i por
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, papryki słodkiej i ostrej

Przygotowanie:

  1. Flaki umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i zagotujcie. Kiedy staną się miękkie, odcedźcie je.
  2. W tym samym garnku umieśćcie bulion. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajcie do niego obgotowane wcześniej flaki. 
  3. Warzywa – marchewki, pietruszkę oraz selera, obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora pokrójcie w plastry lub, jak kto woli, w półplastry.
  4. Tak przygotowane warzywa przełóżcie na patelnię i podduście na maśle. Kiedy zmiękną, doprawcie je solą oraz pieprzem, dokładnie zamieszajcie i przełóżcie do garnka z flakami. Całość gotujcie przez ok. 10 minut.
  5. Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie do niego mąkę i chwilę podsmażcie. Tak przygotowaną zasmażkę dodajcie do flaków, a następnie zdejmijcie garnek z ognia. Ważne, aby mikstura miała jasny kolor, spalona zniszczy smak zupy.
  6. Na koniec doprawcie zupę majerankiem, oregano, gałką muszkatołową, papryką słodką oraz ostrą. Całość dokładnie wymieszajcie i gotowe. Serwujcie w towarzystwie świeżego pieczywa.

Smacznego!