Polacy wprost uwielbiają jeść śledzie. Ryba ta jest chętnie spożywana nie tylko od święta, ale również na co dzień. Jaka przyprawa najlepiej podkreśla smak śledzi? To curry.

Czym przyprawiać śledzie?

Śledzie uwielbiają towarzystwo aromatycznych ziół i przypraw. Najlepiej smakują, gdy odpowiednio przyprawione polejemy je olejem. Jeżeli zastanawiacie się, jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak waszych śledzi, spieszymy z odpowiedzią.

Śledzie doskonale komponują się z curry. Ta smaczna i zdrowa przyprawa ma ostry posmak i charakterystyczną żółtą barwę. Curry bez problemu znajdziecie w sklepach. Przyprawa ta najczęściej występuje jako gotowa mieszanka przypraw, w której zwykle znajdują się: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, sól oraz cynamon.

Curry nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowe. Ta mieszanka przypraw jest bogata w związki przeciwzapalne, a jej spożywanie może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, poprawić zdrowie serca i zmniejszyć poziom cukru we krwi, a także ma inne potencjalne korzyści, jak:

Zobacz także:

  • zmniejszenie poziomu cholesterolu
  • poprawa zdrowia mózgu
  • działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne
  • poprawa zdrowia układu pokarmowego.

Czym jeszcze warto przyprawiać śledzie?

Wśród innych przypraw, które doskonale pasują do śledzi, warto wymienić:

  • nać pietruszki
  • pieprz czarny
  • kolendrę
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kurkumę
  • paprykę słodką
  • bazylię
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn

Przepis na śledzie w sosie curry

Jeśli chcecie sprawdzić, jak smakują śledzie z curry, sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • 7-10 płatów śledziowych
  • 1 słoik majonezu (mały)
  • 3-4 łyżki śmietany
  • wiązka zielonego świeżego kopru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 średni por
  • rodzynki - garść (zalejcie wcześniej gorącą wodą i odstawcie)
  • przyprawy (pieprz, sól)

Przygotowanie:

  1. Śledzie pokrójcie w dzwonka, pora w drobne talarki.
  2. Rodzynki zalejcie gorącą wodą i po 10 min. odcedźcie.
  3. Majonez wymieszajcie ze śmietaną i curry.
  4. Wszystko razem połączcie, zalejcie sosem i posypcie zielonym koprem.
  5. Doprawcie do smaku przyprawami.
  6. Wymieszajcie i odstawcie do lodówki.
  7. Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień.

Źródło: gotujmy.pl