Bez tej przyprawy nie ma udanych śledzi. Jest zdrowa i genialnie podkreśla ich smak
AdobeStock
Newsy

Bez tej przyprawy nie ma udanych śledzi. Jest zdrowa i genialnie podkreśla ich smak

Szukacie przyprawy, która podkreśli smak waszych śledzi? Dodajcie do nich tę a zakochacie się w ich smaku.

Polacy wprost uwielbiają jeść śledzie. Ryba ta jest chętnie spożywana nie tylko od święta, ale również na co dzień. Jaka przyprawa najlepiej podkreśla smak śledzi? To curry.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym przyprawiać śledzie?

Śledzie uwielbiają towarzystwo aromatycznych ziół i przypraw. Najlepiej smakują, gdy odpowiednio przyprawione polejemy je olejem. Jeżeli zastanawiacie się, jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak waszych śledzi, spieszymy z odpowiedzią.

Śledzie doskonale komponują się z curry. Ta smaczna i zdrowa przyprawa ma ostry posmak i charakterystyczną żółtą barwę. Curry bez problemu znajdziecie w sklepach. Przyprawa ta najczęściej występuje jako gotowa mieszanka przypraw, w której zwykle znajdują się: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, sól oraz cynamon.

Curry nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowe. Ta mieszanka przypraw jest bogata w związki przeciwzapalne, a jej spożywanie może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, poprawić zdrowie serca i zmniejszyć poziom cukru we krwi, a także ma inne potencjalne korzyści, jak:

  • zmniejszenie poziomu cholesterolu
  • poprawa zdrowia mózgu
  • działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne
  • poprawa zdrowia układu pokarmowego.
Zobacz także
Tomasz Strzelczyk  z "Oddasz fartucha" robi śledzie. "Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze" - poleca swój przepis

Tomasz Strzelczyk z kanału „Oddasz fartucha” robi śledzie: „Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze”

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

Czym jeszcze warto przyprawiać śledzie?

Wśród innych przypraw, które doskonale pasują do śledzi, warto wymienić:

  • nać pietruszki
  • pieprz czarny
  • kolendrę
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kurkumę
  • paprykę słodką
  • bazylię
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn

Przepis na śledzie w sosie curry

Jeśli chcecie sprawdzić, jak smakują śledzie z curry, sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • 7-10 płatów śledziowych
  • 1 słoik majonezu (mały)
  • 3-4 łyżki śmietany
  • wiązka zielonego świeżego kopru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 średni por
  • rodzynki - garść (zalejcie wcześniej gorącą wodą i odstawcie)
  • przyprawy (pieprz, sól)

Przygotowanie:

  1. Śledzie pokrójcie w dzwonka, pora w drobne talarki.
  2. Rodzynki zalejcie gorącą wodą i po 10 min. odcedźcie.
  3. Majonez wymieszajcie ze śmietaną i curry.
  4. Wszystko razem połączcie, zalejcie sosem i posypcie zielonym koprem.
  5. Doprawcie do smaku przyprawami.
  6. Wymieszajcie i odstawcie do lodówki.
  7. Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień.

Źródło: gotujmy.pl

Jaki olej jest najlepszy do śledzia?
Adobe Stock
Newsy
Ten olej najlepiej nadaje się do śledzi. Inne tylko psują jego smak
Z pewnością większość z was przygotowując śledzie sięga po olej rzepakowy. To duży błąd. Ta ryba najlepiej smakuje w towarzystwie nieco innego tłuszczu.

Wielkanocne śniadanie nie mogłoby się odbyć bez tradycyjnych jajek w majonezie i przepysznych śledzi w domowej zalewie. Ich fenomen tkwi w prostocie. Nikomu nie przeszkadza, że co roku je dokładnie to samo. Wręcz przeciwnie - każdy czeka na moment, w którym w końcu będzie mógł się delektować tymi przysmakami. W jakim oleju najlepiej zrobić śledzia? Jeśli jesteście fanami śledzi w oleju, z pewnością często goszczą w waszych domach. Do ich przyrządzenia prawdopodobnie używacie tłuszczu rzepakowego. To duży błąd. Ta świąteczna ryba najlepiej smakuje w towarzystwie oleju… lnianego. Dzięki niemu staje się niesamowicie delikatna. Nic dziwnego, że w taki sposób przyrządza je sama Ania Starmach. Przepis na śledzie w oleju lnianym według Ani Starmach Będziecie potrzebować: 500 gramów filetów ze śledzia (najlepsze będą matiasy) 100 ml oleju lnianego 1 łyżki soku z cytryny 1 łyżki octu z białego wina 2 cebul Przypraw: soli, 3 liści laurowych, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren czarnego pieprzu, 1 goździka Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie na ok. 4 godziny do namoczenia. Czynność możecie powtórzyć nawet do trzech razy (za każdym wymieniając wodę na świeżą), jeśli istnieje taka potrzeba. Po upływie tego czasu opłuczcie śledzie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie pod skosem na kawałki o szerokości ok. 3 cm (z jednego fileta powinny wyjść 3-4 kawałki). Cebule obierzcie, posiekajcie w piórka, a następnie umieśćcie w niewielkiej miseczce, zasypcie solą, zalejcie octem oraz sokiem z cytryny, dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 30 minut. Przygotujcie sobie duży słoik, a następnie go wyparzcie. W tak przygotowanym naczyniu zacznijcie układać wasze składniki...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa dodana do rosołu niesamowicie podkręca jego smak i zapach. Nie wpadlibyście na to!
Egzotyczna mieszanka przypraw, którą wszyscy dobrze znacie, świetnie sprawdza się w... tradycyjnym rosole.

Ugotowanie dobrego rosołu to sztuka. Rosół jest tradycyjną zupą, która bardzo często gości z pewnością na waszych stołach. Ten klasyczny bulion znano nawet w czasach prehistorycznych. Robiono go wtedy na gorszych kawałkach mięsa z dodatkiem znalezionych ziół i jadalnych roślin. Dodajcie do rosołu tę przyprawę Ta przyprawa dorzucona do rosołu potrafi naprawdę zmienić jego smak na lepsze. Chodzi o egzotyczną mieszankę przypraw: curry. Pewnie wszyscy znacie tę klasyczną już nawet u nas przyprawę. Curry to jednak mieszanka przypraw. Są one starannie dobrane i w połączeniu dają charakterystyczny smak i niesamowity aromat. Do mieszanki curry należą: Kurkuma Czarny pieprz Chili Cynamon Imbir w proszku Kumin Kardamon Anyż Spróbujcie dorzucić łyżeczkę lub dwie przyprawy curry do rosołu. Nie przesadźcie z jej ilością. Przyprawa curry jest bardzo charakterystyczna i może zdominować smak rosołu. Jeśli chcecie delikatnie podkręcić jego smak, zacznijcie nawet od jednej szczypty. Rosół z przyprawą curry zdobędzie też dodatkowy atut: złocisty kolor . To dzięki kurkumie, która jest jednym z głównych elementów mieszanki przyprawowej. Jak zrobić dobry rosół? Pewnie każdy z was ma swój sprawdzony sposób na rosół. Najczęściej dodajecie do niego pewnie mięso z drobiu, mięso lub kości wołowe lub mieszanki mięs. Warzywa , które najczęściej dodawane są do rosołu to: Marchewka Seler Por Pietruszka Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez dodatku: Liścia kapusty Lubczyku Natki pietruszki Opalonej cebuli To nie wszystko, często stosowane dodatki do rosołu , które odpowiadają za jego głęboki smak i aromat to: Imbir , który podkręca smak i poprawia...

Wiosenne śledzie w śmietanie na wielkanocną przekąskę. Lekkie i delikatne w smaku
Adobe Stock
Newsy
Wiosenne śledzie w śmietanie na wielkanocną przekąskę. Lekkie i delikatne w smaku
Śledzie nie są daniem zarezerwowanym tylko i wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. W takim wydaniu bez problemu dadzą egzamin także podczas Wielkanocy!

Szukacie pomysłu, jak urozmaicić wielkanocny stół? Dobrym pomysłem będzie przemycenie na niego jakiejś ryby. Co prawda ryby kojarzą się bardziej z Wigilią Bożego Narodzenia, ale nie przeszkadza to w tym, by zagościły na waszych stołach także na niedzielnym śniadaniu wielkanocnym czy w czasie świątecznego obiad u w Lany Poniedziałek. By jednak nie zepchnąć na dalszy plan mięsnych dań wielkanocnych, proponujemy, by na świątecznym stole stanęła u was na przykład delikatna śledziowa sałatka w wiosennym wydaniu. W czym tkwi sekret smaku wiosennych śledzi w śmietanie? Lekkość zapewni jej chuda śmietana, a wiosnę poczujecie, gdy pokroicie do niej świeży, pierwszy tegoroczny szczypiorek. Efekt „wow” gwarantowany. I to bez dużych wydatków i ogromnego nakładu pracy. Ważne tylko, byście nie zapomnieli o uprzednim wymoczeniu zasolonych śledzi. W tym celu powinniście zalać filety śledziowe zimną wodą na przynajmniej godzinę. Jeśli po tej godzinie, śledzie nadal będą zbyt słone, nie pozostaje nic innego jak powtórzyć „zabieg”. I na tym właściwie kończy się praca przy przygotowaniu tej sałatki. Wystarczy pokroić śledzie i szczypiorek, wymieszać je ze śmietaną i majonezem i gotowe! Przepis na wiosenne śledzie w śmietanie Składniki: 50 dag filetów śledziowych a`la matias Szklanka śmietany 12% 2 łyżki majonezu Pieprz czarny Szczypiorek Przygotowanie: Śledzie przełóżcie do miski lub innego garnka i zalejcie zimną wodą. Moczcie śledzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli śledzie są jeszcze zbyt słone, możecie wymienić wodę i moczyć je jeszcze przez jedną godzinę. Odlejcie wodę ze śledzi i osuszcie. Pokrójcie śledzie na niewielkie kawałki o długości ok. 3 cm. Dodajcie do śledzi majonez, śmietanę i doprawcie je dużą ilością...

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...