Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Adobe Stock/ ONS.pl
Newsy

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis

Żadne święta nie mogą się odbyć bez pysznych słodkości. Doskonale z tym zgadza się Ewa Wachowicz, która regularnie na Wielkanoc je przygotowuje. Koniecznie musicie przyrządzić to ciasto według jej receptury, jest przepyszne!

Święta wielkanocne tuż tuż, a to oznacza rychłe przygotowania do tych dni.

Gospodynie domowe zaczynają się już krzątać po kuchni i obmyślają menu na tegoroczne świętowanie.

Na świątecznym stole oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć oczywiście słodkich wypieków. Ewa Wachowicz jest jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki czy mazurka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Obowiązkowe dania u Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz jest jedną z bardziej cenionych osób w dziedzinie kulinariów.

Od kilku lat z powodzeniem prowadzi swój program, a także blog czy media społecznościowe, gdzie dzieli się przepisami z odbiorcami. Ostatnio przyznała, że na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć typowych słodkości.

Z tego też powodu, co roku podczas Wielkanocy goszczą u niej mazurki, babki wielkanocne czy serniki. To wyjątkowe wypieki, które dopełniają całość menu oraz stanowią idealny deser po śniadaniu czy obiedzie.

Zobacz także
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół

Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu

Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu

Babka makowa

Jednym z ulubionych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz jest babka makowa. To szybkie, a przede wszystkim bardzo dobre w smaku ciasto. Jest dość proste w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim każdy laik kulinarny. Ciasto z pewnością zachwyci waszych bliskich i nim się obejrzycie zniknie z talerzy. Sukces gwarantowany!

Przepis na babkę makową

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g maku
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko utrzyjcie za pomocą miksera do uzyskania białej masy.
  2. Do jasnej masy dodajcie miękkie masło, ponownie całość utrzyjcie.
  3. Następnie do miski z utartymi żółtkami przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mak. Wszystko delikatnie razem wymieszajcie. 
  4. Do masy delikatnie wlejcie mleko i ponownie ją utrzyjcie.
  5. Białka ubijcie na sztywną pianę ze szczyptą soli. Później dodajcie ją do żółtek z makiem i delikatnie całość wymieszajcie do połączenia składników.
  6. Formę na babkę wysmarujcie dokładnie masłem i wysypcie bułką tartą. 
  7. Przygotowane ciasto przełóżcie do formy, a następnie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 45 minut.
  8. Gotową babkę wyjmijcie do ostudzenia. Przed podaniem posypcie ją cukrem pudrem. Smacznego!
     
babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo
Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć. Przepis na babkę piernikową Będziesz potrzebować 200 gramów masła 4 średnie jajka 370 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 200 gramów cukru do wypieków 30 gramów orzechów włoskich 2 łyżki miodu 20 gramów przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę.  Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując.  Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.  Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia.  Gotowe!

sernik z rodzynkami przepis
AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja gotuje tak, że palce lizać. Podała przepis na swój sekretny sernik świąteczny
Pieczecie sernik na święta? Wypróbujcie recepturę Siostry Anastazji na niezwykle lekki i aksamitny sernik z rodzynkami!

Gdy wydano pierwszą książkę z przepisami Siostry Anastazji, sprzedało się ledwie kilka tysięcy egzemplarzy. Jednak kiedy czytelnicy zaczęli przygotowywać dania z jej receptur, stały się one absolutnym hitem! Do dziś sprzedano niemal 4 miliony egzemplarzy książek z przepisami Siostry Anastazji. Robią prawdziwą furorę w polskich domach i nic dziwnego – potrawy wychodzą naprawdę przepyszne! Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Każdy ma własną recepturę, którą przekazuje się w jego rodzinie od pokoleń. Inni robią doskonałe ciasto z przepisu, który podała im przyjaciółka lub znaleźli go po prostu w książce kucharskiej. Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto mieć otwarty umysł, ponieważ doskonałe receptury są dosłownie wszędzie! Dlatego serdecznie wam polecamy, byście w tym roku spróbowali upiec sernik z przepisu Siostry Anastazji. Jest aksamitny, delikatny i smakuje po prostu obłędnie. Przepis na sernik z rodzynkami Siostry Anastazji Do przygotowania tego wyjątkowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 100 g margaryny 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Do masy serowej: 1,5 kg zmielonego tłustego twarogu 12 jaj 450 g cukru 300 g margaryny 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 0,5 l mleka 200 g rodzynek Przygotowanie Za pomocą miksera zmiksujcie margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajcie po jednym żółtku i dosypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeden suchy budyń dodajcie do zmielonego twarogu i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie w garnku zagotujcie pozostałe dwa budynie i gdy ostygną, dodajcie je do twarogu. W mikserze zmieszajcie margarynę z cukrem, żółtkami, a następnie dodajcie...

piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole.  Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g świeżego masła 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową: 1 kg dwukrotnie zmielonego sera 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego Odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość...

makowiec
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy
Upiekłeś makowiec, ale w środku jest dziura? Zapomniałeś zrobić 1 rzeczy przed pieczeniem
Niedługo święta i czas na tradycyjne wypieki! Jeżeli makowiec zwykle wam nie wychodził, to nie zniechęcajcie się - wiemy, jak temu zaradzić!

Makowiec to jedno z tradycyjnych świątecznych ciast, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Wszyscy goście się go spodziewają, dlatego robisz wszystko, by makowiec wyszedł idealny. Mimo to zdarza się, że w środku ciasta jest… dziura. Dlaczego tak się dzieje? Zawijany makowiec Strudel z makiem, zwany po prostu zawijanym makowcem, to podstawa w polskiej kuchni. Ten rodzaj ciasta przyszedł do nas najprawdopodobniej z dawnych Austro-Węgier, ponieważ był tam bardzo popularny. Jest nieco podobne do ciasta francuskiego, choć w Polsce często robi się strudel z ciasta drożdżowego. Obowiązkowo musi się w nim znaleźć słodkie nadzienie, np. jabłka, wiśnie albo masa makowa. Skąd dziura w makowcu? Jak to się dzieje, że w zawijanym makowcu tworzy się dziura i ciasto wygląda zdecydowanie mniej efektownie? Są aż trzy powody, dla których tak się dzieje! Powietrze – tak, najczęściej wszystkiemu winne jest… powietrze! W trakcie pieczenia gromadzi się ono między warstwami ciasta i ciężkiej masy makowej. Nie może znaleźć ujścia, więc „rozpycha” się w środku. W efekcie gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika i przekroimy, powietrze nareszcie ucieka z makowca, a sam wypiek zmniejsza swoją objętość o połowę. Technika – jeżeli nie mamy wprawy, to łatwo możemy zepsuć makowca poprzez stosowanie złej techniki zawijania ciasta. Jeśli będziemy to robić zbyt delikatnie, to wówczas również w środku makowca po upieczeniu pojawi się dziura. Farsz – mamy złą wiadomość dla sknerusów! Oszczędzanie w gotowaniu zwykle zupełnie się nie opłaca i podobnie jest w przypadku makowców. Jeżeli damy do środka zbyt mało farszu, to ciasto będzie puste w środku i mało apetyczne. Sposób na idealny makowiec Aby makowiec był taki, jak trzeba, wystarczy zastosować małą kuchenną sztuczkę....