Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Adobe Stock/ ONS.pl
Newsy

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis

Żadne święta nie mogą się odbyć bez pysznych słodkości. Doskonale z tym zgadza się Ewa Wachowicz, która regularnie na Wielkanoc je przygotowuje. Koniecznie musicie przyrządzić to ciasto według jej receptury, jest przepyszne!

Święta wielkanocne tuż tuż, a to oznacza rychłe przygotowania do tych dni.

Gospodynie domowe zaczynają się już krzątać po kuchni i obmyślają menu na tegoroczne świętowanie.

Na świątecznym stole oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć oczywiście słodkich wypieków. Ewa Wachowicz jest jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki czy mazurka.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Obowiązkowe dania u Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz jest jedną z bardziej cenionych osób w dziedzinie kulinariów.

Od kilku lat z powodzeniem prowadzi swój program, a także blog czy media społecznościowe, gdzie dzieli się przepisami z odbiorcami. Ostatnio przyznała, że na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć typowych słodkości.

Z tego też powodu, co roku podczas Wielkanocy goszczą u niej mazurki, babki wielkanocne czy serniki. To wyjątkowe wypieki, które dopełniają całość menu oraz stanowią idealny deser po śniadaniu czy obiedzie.

Zobacz także

Babka makowa

Jednym z ulubionych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz jest babka makowa. To szybkie, a przede wszystkim bardzo dobre w smaku ciasto. Jest dość proste w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim każdy laik kulinarny. Ciasto z pewnością zachwyci waszych bliskich i nim się obejrzycie zniknie z talerzy. Sukces gwarantowany!

Przepis na babkę makową

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g maku
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko utrzyjcie za pomocą miksera do uzyskania białej masy.
  2. Do jasnej masy dodajcie miękkie masło, ponownie całość utrzyjcie.
  3. Następnie do miski z utartymi żółtkami przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mak. Wszystko delikatnie razem wymieszajcie. 
  4. Do masy delikatnie wlejcie mleko i ponownie ją utrzyjcie.
  5. Białka ubijcie na sztywną pianę ze szczyptą soli. Później dodajcie ją do żółtek z makiem i delikatnie całość wymieszajcie do połączenia składników.
  6. Formę na babkę wysmarujcie dokładnie masłem i wysypcie bułką tartą. 
  7. Przygotowane ciasto przełóżcie do formy, a następnie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 45 minut.
  8. Gotową babkę wyjmijcie do ostudzenia. Przed podaniem posypcie ją cukrem pudrem. Smacznego!
     
Komentarze