Święta wielkanocne tuż tuż, a to oznacza rychłe przygotowania do tych dni.
Gospodynie domowe zaczynają się już krzątać po kuchni i obmyślają menu na tegoroczne świętowanie.
Na świątecznym stole oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć oczywiście słodkich wypieków. Ewa Wachowicz jest jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki czy mazurka.
Obowiązkowe dania u Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz jest jedną z bardziej cenionych osób w dziedzinie kulinariów.
Zobacz także:
Od kilku lat z powodzeniem prowadzi swój program, a także blog czy media społecznościowe, gdzie dzieli się przepisami z odbiorcami. Ostatnio przyznała, że na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć typowych słodkości.
Z tego też powodu, co roku podczas Wielkanocy goszczą u niej mazurki, babki wielkanocne czy serniki. To wyjątkowe wypieki, które dopełniają całość menu oraz stanowią idealny deser po śniadaniu czy obiedzie.
Babka makowa
Jednym z ulubionych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz jest babka makowa. To szybkie, a przede wszystkim bardzo dobre w smaku ciasto. Jest dość proste w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim każdy laik kulinarny. Ciasto z pewnością zachwyci waszych bliskich i nim się obejrzycie zniknie z talerzy. Sukces gwarantowany!
Przepis na babkę makową
Składniki:
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1 ¼ szklanki mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g maku
- ¼ szklanki mleka
- szczypta soli
- bułka tarta
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko utrzyjcie za pomocą miksera do uzyskania białej masy.
- Do jasnej masy dodajcie miękkie masło, ponownie całość utrzyjcie.
- Następnie do miski z utartymi żółtkami przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mak. Wszystko delikatnie razem wymieszajcie.
- Do masy delikatnie wlejcie mleko i ponownie ją utrzyjcie.
- Białka ubijcie na sztywną pianę ze szczyptą soli. Później dodajcie ją do żółtek z makiem i delikatnie całość wymieszajcie do połączenia składników.
- Formę na babkę wysmarujcie dokładnie masłem i wysypcie bułką tartą.
- Przygotowane ciasto przełóżcie do formy, a następnie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 45 minut.
- Gotową babkę wyjmijcie do ostudzenia. Przed podaniem posypcie ją cukrem pudrem. Smacznego!