Nie ma co się dziwić, że tak wiele osób z chęcią co roku wybiera się na grzybobranie. Przy sprzyjającej pogodzie, wielogodzinny spacer po lesie jest bardzo przyjemny - tym bardziej, jeśli uda się z niego wrócić z koszami pełnymi grzybów.

Po takiej wędrówce czas niestety na raczej mniej przyjemne zajęcie, czyli oczyszczenie grzybów przed dalszą obróbką. Najczęściej suszy się je i przekłada do słoików, by móc następnie je wykorzystać zimą - na przykład do farszu na wigilijne pierogi, zupy grzybowej i innych potraw, które smakują po prostu lepiej, gdy doda się do niej leśne grzyby. 

Wydawałoby się, że do suszenia wymagana jest specjalna suszarka do grzybów, choć można to też zrobić w piekarniku lub nawlec grzyby na nitkę i rozwiesić je na kaloryferze. Suszenie w ten sposób trwa niestety dość długo, jednak istnieje jeszcze jedna metoda, która jest chyba najszybsza ze wszystkich. 

Zobacz także:

Jak wysuszyć grzyby w mikrofali?

Pomocna w suszeniu grzybów może być kuchenka mikrofalowa. Zebrane grzyby oczyśćcie dokładnie z piasku, mchu i igieł. Ważne jest, by użyć w tym celu jak najmniej wody, dlatego najlepiej jest wyszorować grzyby delikatnie za pomocą szczoteczki lub ręcznika papierowego.

Następnie potnijcie je na kawałki i połóżcie na talerzu. Wstawcie go do mikrofalówki i ustawcie moc na 100 W. Podgrzewajcie grzyby przez kilka minut. Po tym czasie wyjmijcie je z mikrofalówki, przemieszajcie i po chwili włóżcie z powrotem do środka i znów podgrzejcie. Powtórzcie ten proces kilka razy, aż wilgoć odparuje z grzybów. 

Zasady zbierania grzybów

W kwestii obróbki grzybów leśnych warto zawsze przypomnieć sobie zasady bezpiecznego zbierania grzybów. W ten sposób unikniecie nie tylko zatrucia pokarmowego spowodowanego zjedzeniem trujących okazów, ale nawet poważnych uszczerbków na zdrowiu:

  • nigdy nie próbujcie językiem, czy grzyb jest gorzki lub piekący

  • nie zbierajcie bardzo młodych ani starych grzybów

  • zrywajcie tylko te grzyby, które znacie

  • zawsze zabierajcie ze sobą atlas grzybów, by móc się upewnić co do zebranych okazów w razie wątpliwości

Źródło: kuchnia.wp.pl