Bez piekarnika i suszarki. Błyskawiczny patent na wysuszenie grzybów, gotowe w mniej niż 60 minut
Adobe Stock
Newsy

Bez piekarnika i suszarki. Błyskawiczny patent na wysuszenie grzybów, gotowe w mniej niż 60 minut

Jak szybko wysuszyć grzyby? Przyda się wam do tego popularne urządzenie, które dziś znajduje się w prawie każdym polskim domu.

Nie ma co się dziwić, że tak wiele osób z chęcią co roku wybiera się na grzybobranie. Przy sprzyjającej pogodzie, wielogodzinny spacer po lesie jest bardzo przyjemny - tym bardziej, jeśli uda się z niego wrócić z koszami pełnymi grzybów.

Po takiej wędrówce czas niestety na raczej mniej przyjemne zajęcie, czyli oczyszczenie grzybów przed dalszą obróbką. Najczęściej suszy się je i przekłada do słoików, by móc następnie je wykorzystać zimą - na przykład do farszu na wigilijne pierogi, zupy grzybowej i innych potraw, które smakują po prostu lepiej, gdy doda się do niej leśne grzyby. 

Wydawałoby się, że do suszenia wymagana jest specjalna suszarka do grzybów, choć można to też zrobić w piekarniku lub nawlec grzyby na nitkę i rozwiesić je na kaloryferze. Suszenie w ten sposób trwa niestety dość długo, jednak istnieje jeszcze jedna metoda, która jest chyba najszybsza ze wszystkich. 

Jak wysuszyć grzyby w mikrofali?

Pomocna w suszeniu grzybów może być kuchenka mikrofalowa. Zebrane grzyby oczyśćcie dokładnie z piasku, mchu i igieł. Ważne jest, by użyć w tym celu jak najmniej wody, dlatego najlepiej jest wyszorować grzyby delikatnie za pomocą szczoteczki lub ręcznika papierowego.

Następnie potnijcie je na kawałki i połóżcie na talerzu. Wstawcie go do mikrofalówki i ustawcie moc na 100 W. Podgrzewajcie grzyby przez kilka minut. Po tym czasie wyjmijcie je z mikrofalówki, przemieszajcie i po chwili włóżcie z powrotem do środka i znów podgrzejcie. Powtórzcie ten proces kilka razy, aż wilgoć odparuje z grzybów. 

Zobacz także
Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd i spleśnieją

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd, a od razu wam spleśnieją

To najlepsza metoda czyszczenia grzybów. Zapomnijcie o igłach i piasku między zębami

To najlepsza metoda czyszczenia grzybów. Zapomnijcie o igłach i piasku między zębami

Zasady zbierania grzybów

W kwestii obróbki grzybów leśnych warto zawsze przypomnieć sobie zasady bezpiecznego zbierania grzybów. W ten sposób unikniecie nie tylko zatrucia pokarmowego spowodowanego zjedzeniem trujących okazów, ale nawet poważnych uszczerbków na zdrowiu:

  • nigdy nie próbujcie językiem, czy grzyb jest gorzki lub piekący

  • nie zbierajcie bardzo młodych ani starych grzybów

  • zrywajcie tylko te grzyby, które znacie

  • zawsze zabierajcie ze sobą atlas grzybów, by móc się upewnić co do zebranych okazów w razie wątpliwości

Źródło: kuchnia.wp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie
Pixabay
Newsy
Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie
Zastanawiacie się po co pukać w grzyba, dlaczego to takie ważne i kiedy należy to robić? Powodów jest kilka. Za chwilę poznacie je wszystkie. 

Lubicie chodzić na grzyby, a nigdy nie spotkaliście się z takim zwyczajem? To działanie to obowiązek każdego wytrawnego grzybiarza. Kilka stuknięć w kapelusz grzyba pozwoli uniknąć nieodpowiedniego zbioru. A to nie koniec zalet takiego zachowania.  Dlaczego powinno się stukać w kapelusz grzyba?  Zanim odetniecie lub wykręcicie grzyba, zastukajcie w jego czubek. Takie działanie przyniesie szereg korzyści, zarówno wam, jak i przyrodzie.  Z delikatnie uderzonego okazu posypią się bowiem zarodniki, które będą zaczątkiem nowego, grzybowego życia. Są one schowane na spodzie kapelusza w rurkach i w blaszkach. Uderzenie oderwie je i wyswobodzi spod opieki „leśnego rodzica”.  Kilkukrotne puknięcia pomagają również oczyścić grzyby z części piasku, przyklejonych igieł, a także podróżujących po nich owadów. Jest to pierwsze pobieżne czyszczenie, zanim włożycie je do kosza.  Ostatni aspekt, być może okaże się dla wielu z was najważniejszym. Tego typu postukiwanie ma bowiem na celu również sprawdzenie jakości potencjalnego zbioru. Zdrowy, dorodny grzyb podczas uderzenia wyda głuchy dźwięk, nieco podobny do tego, jaki wydaje dynia lub arbuz. Miękki kapelusz i brak dźwięku oznaczają, że macie do czynienia z leciwym okazem, a do tego prawdopodobnie robaczywym. Kodeks grzybiarza zaleca pozostawienie takich egzemplarzy w lesie.  Jak prawidłowo zbierać grzyby?  Wspomniany kodeks grzybiarza normuje sposób zbierania grzybów i zasady zachowania w lesie.   Według niego nie powinniście zbierać okazów, których nie jesteście pewni.  Tak samo nie powinniście wkładać do koszyka zbyt młodych grzybów. To nieetyczne, poza tym może okazać się trujące, gdyż takie egzemplarze nie rozwinęły jeszcze wszystkich charakterystycznych cech.  Nie niszczcie grzybów...

GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował poradnik, w którym radzi, jak zbierać grzyby w sposób bezpieczny i co zrobić w razie zatrucia grzybami. Sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę i czego nie wolno robić na grzybobraniu.

W lasach trwa sezon na zbieranie grzybów, w związku z czym nawet mniej doświadczeni amatorzy grzybobrania chwycili za koszyki i ruszyli do lasów na łowy. Zbieranie grzybów jest bardzo odprężające i zdrowe - w końcu to okazja do spędzenia kilku godzin na świeżym powietrzu. Trzeba być jednak bardzo ostrożnym i pomyśleć dwa razy, zanim się wrzuci znaleziony okaz do koszyka. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował krótki poradnik dotyczący bezpiecznego zbierania grzybów. Stosujecie już te zasady w praktyce?  Jak zbierać grzyby? Przy zbieraniu grzybów łatwo jest się pomylić, a taka pomyłka może kosztować zdrowie. W najgorszych przypadkach zagrożone jest nawet wasze życie, dlatego tak ważne jest, by ściśle stosować się do zasad wyznawanych przez doświadczonych grzybiarzy: zbierajcie tylko te grzyby, które dobrze znacie - to najważniejsza zasada, którą powinien do serca wziąć sobie każdy zbierający grzyby. Jeśli macie choć najdrobniejsze wątpliwości dotyczące znalezionego okazu, zostawcie go w lesie. Wiele grzybów niejadalnych, a nawet trujących można łatwo pomylić z jadalnymi. nie zbierajcie małych grzybów - bardzo młode okazy trujących grzybów można łatwo pomylić z jadalnymi nie warto także zbierać do koszyka wyraźnie przerośniętych grzybów. Takie okazy mogą kumulować w sobie nadmiar niekorzystnych dla ludzi związków i metali ciężkich grzyby należy wykręcać, a nie wycinać z podłoża - dzięki temu możecie dokładnie obejrzeć grzybnię, co pozwoli zidentyfikować gatunek zainstalujcie na smartfonie aplikację mobilną z atlasem grzybów, by móc upewnić się, czy zebrane przez was okazy na pewno są jadalne. Jeśli jesteście tradycjonalistami, weźcie ze sobą atlas w formie papierowej zebrane grzyby wrzucajcie do wiklinowego kosza lub łubianki. Jeśli wrzucicie je do wiadra lub...

Używacie cebuli żeby sprawdzić, czy grzyb jest trujący? To się może fatalnie skończyć
AdobeStock
Newsy
Używacie cebuli żeby sprawdzić, czy grzyb jest trujący? To się może fatalnie skończyć
Grzyby już rosną w lasach. Jeśli wybieracie się na grzybobranie, lepiej sprawdźcie, czy stary trik na sprawdzenie grzybów jest bezpieczny.

Sezon na grzybobranie już się zaczął. Wczesnym rankiem grzybiarze z dużymi koszami udają się do lasu w nadziei na duże zbiory. W przypadku tego hobby bardzo ważne jest doświadczenie i wiedza na temat grzybów, ponieważ pomyłka może skończyć się tragicznie.  Niektórzy dla pewności stosują ciekawy trik na sprawdzenie, czy dany grzyb nadaje się do zjedzenia. Ale czy ta metoda na pewno jest skuteczna i powinno się ją stosować? Sprawdźcie.  Czy cebula czernieje na trujących grzybach? Przed udaniem się na grzybobranie koniecznie należy dokładnie przestudiować atlas grzybów by nauczyć się, które gatunki są jadalne, a które trujące. Niektóre z nich są jednak bardzo podobne do siebie i wtedy pojawia się problem - jak je rozróżnić? Część grzybiarzy (zwłaszcza tych, którym brakuje doświadczenia), stosuje stary sposób z cebulą. Polega on na tym, że przekrojoną cebulę kładzie się na zerwanym grzybie. Jeśli warzywo zaczyna czernieć oznacza to rzekomo, że grzyb nie jest jadalny. Ale czy to prawda? Okazuje się, że nie. Cebula czernieje pod wpływem związków siarki zawartych w grzybach. Pierwiastek ten można znaleźć zarówno w grzybach jadalnych, jak i niejadalnych. Wniosek jest taki, że lepiej zdać się na własną wiedzę na temat grzybów. A jeżeli nie jesteście pewni co do niektórych gatunków, dla własnego bezpieczeństwa zostawcie je w lesie.  Zasady bezpiecznego zbierania grzybów By mieć pewność co do tego, że zebrane przez was grzyby są jadalne, zastosujcie się do poniższych zasad: weźcie ze sobą atlas grzybów zbierajcie grzyby o gąbczastym spodzie, jak prawdziwki, podgrzybki i maślaki zwracajcie uwagę na spód grzybów - te o spodzie blaszkowym w większości są trujące, poza kurkami, gąskami i kanią. jeśli nie macie pewności co do danego grzyba - nie zrywajcie go ...

Zrobiliście marynowane grzybki, ale wyszły tak kwaśne, że nie da się ich jeść? Znamy przyczynę
Adobe Stock
Newsy
Zrobiliście marynowane grzybki, ale wyszły tak kwaśne, że nie da się ich jeść? Znamy przyczynę
Marynowane grzyby to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Dla wielu osób stanowi ulubioną formę przetwarzania tych darów lasu. Wyrazisty smak grzybowym wekom nadaje ocet i przyprawy. Jednak czasami smak ten jest zbyt kwaśny, praktycznie dyskwalifikujący zawartość słoika do spożycia. Co jest tego przyczyną? 

To najlepszy moment na marynowanie grzybów. Październikowe lasy obfitują w prawdziwki i podgrzybki, które są wprost idealne do weków. Teraz możecie uzbierać pełne kosze niedużych okazów, pięknie prezentujących się w słojach. Marynowane grzybki są banalnie proste w przygotowaniu, jednak i w tak prostym przepisie może kryć się pułapka. Zobaczcie jaka. Jak uregulować kwaśność marynaty do grzybów?  Zacznijmy od tego, że zanim przygotujecie marynowane grzyby, powinniście ustalić preferencje smakowe osób, które będą je jadły. To, co dla jednych jest zbyt kwaśne, dla innych jest wprost idealne. Jeżeli jesteście w grupie smakoszy o delikatnych podniebieniach, powinniście zwrócić szczególną uwagę na ocet, który dodajecie do zalewy.  Octy dostępne w sprzedaży mają w sobie różny procent kwasu octowego. Standardem używanym w przygotowywaniu domowych marynat jest 10-procentowy ocet spirytusowy. Istnieją jednak wersje 6-procentowe, jak również esencje 25-procentowe. Warto dobrać taką, która będzie wam najbardziej odpowiadała, szczególnie gdy w marynacie jest duża ilość tego składnika - uważajcie, by nie przesadzić z jego ilością względem jego mocy! Jeśli obawiacie się, że wasze grzyby wyjdą zbyt ostre w smaku, zmieńcie nieznacznie proporcje octu i wody lub zamieńcie mocniejszy ocet spirytusowy na słabszy i nieco słodszy jabłkowy. Takie przetwory z pewnością będą o wiele bardziej łagodne i delikatne.   Przepis na grzyby marynowane w occie Składniki:  2 kg małych grzybów o twardym miąższu  niecałe 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% lub octu jabłkowego 6% 3 szklanki wody  3 płaskie łyżki cukru  1 marchewka   8 ziaren ziela angielskiego   2 duże liście...